Notebookcheck Logo

UGREEN Nexode GaN snelladers hands-on

Met de stijgende populariteit van snelle laders met hoog vermogen biedt de Nexode-lijn van UGREEN een selectie hoogwaardige laders van galliumnitride (GaN). Terwijl ze vergelijkbare laadsnelheden bieden als meer traditionele snelladers, geven ze aanzienlijk minder warmte af in een compact pakket.

Omdat het grootste deel van ons werk afhankelijk is van slimme apparaten en onze dagen zo druk zijn geworden, heeft snelladen snel aan populariteit gewonnen. Veel smartphones en tablets worden verkocht met een snellader in de doos, en de meeste daarvan beloven uw apparaat volledig op te laden in minder dan een uur. Er zijn echter enkele belangrijke nadelen aan verbonden. Snelle laders zijn doorgaans aanzienlijk groter dan hun langzamere broeders, en ze worden ook veel heter.

Bedrijven beginnen nieuwe oplaadmethoden te introduceren om deze nadelen te verzachten. Eén zo'n oplossing is galliumnitride (meestal "GaN" genoemd). Hoewel het materiaal al enkele decennia bestaat, is de integratie ervan in laders relatief nieuw. GaN-laders hebben verschillende voordelen. Ze kunnen hogere vermogens leveren in compactere behuizing dan traditionele siliciumladers en genereren doorgaans minder warmte.

UGREEN is een bedrijf dat allerlei elektronische accessoires maakt, waaronder kabels en laders. Het bedrijf stuurde me een paar van hun nieuwe Nexode-laders ter beoordeling: de Nexode Mini (een kleine 45 watt USB-C-lader) en de grotere 140 watt wandlader met drie poorten. We bekijken hoe deze laders zich verhouden tot andere, vooral wat betreft laadsnelheden en warmteafgifte.

Ontwerp

De Nexode Mini 45 watt lader. (Afbeelding via UGREEN)
De Nexode Mini 45 watt lader. (Afbeelding via UGREEN)
De Nexode 140 watt wandoplader. (Afbeelding via UGREEN)
De Nexode 140 watt wandoplader. (Afbeelding via UGREEN)

Het eerste wat me opviel toen ik elke lader uit de doos haalde, was hoe dicht hij aanvoelde. De Mini weegt 100 g, terwijl de grotere 140 W lader 301 g weegt. Vergeleken met de 23 g van een standaard 5 W USB-A iPhone lader en de 57 g 20 W iPad USB-C lader van Apple, is dit nogal wat extra gewicht

De Mini is ongeveer twee keer zo groot als de iPad-oplader, met afmetingen van 3,99 x 3,99 x 4,90 cm. Als zodanig is hij omvangrijk voor een wart, maar hij is niet onhandelbaar. Ik heb me nooit zorgen gemaakt dat hij uit het stopcontact zou vallen. Nexode gebruikt dit extra formaat door twee USB-C-poorten op de Mini aan te brengen

De grotere 140 W lader is ongeveer even groot als een MacBook Pro lader en meet 7,62 x 7,62 x 3,50 cm. Hij heeft twee USB-C-laadpoorten en een USB-A-poort, waardoor hij tot 3 apparaten tegelijk kan opladen. Aangezien hij tot 140 watt kan uitvoeren op één poort en 65 watt op twee poorten, kan de lader gemakkelijk twee speciale laders vervangen en veel rommel op een bureau of in een rugzak opruimen.

Van links naar rechts: generieke 18 watt USB-C lader, Apple 20 watt USB-C lader, UGREEN Nexode Mini 45 watt lader, UGREEN 140 watt wandlader. (Afbeelding: eigen)
Van links naar rechts: generieke 18 watt USB-C lader, Apple 20 watt USB-C lader, UGREEN Nexode Mini 45 watt lader, UGREEN 140 watt wandlader. (Afbeelding: eigen)
De opladers van UGREEN kunnen meerdere apparaten tegelijk opladen, waardoor rommel in een tas of op een bureau verdwijnt. (Afbeelding: eigen)
De opladers van UGREEN kunnen meerdere apparaten tegelijk opladen, waardoor rommel in een tas of op een bureau verdwijnt. (Afbeelding: eigen)

Beide laders liggen stevig in de hand. Ze zijn gemaakt van dik, mat grijs en zwart plastic. De openingen langs de randen waar de vlakken elkaar raken zijn iets groter dan bij de Apple opladers, maar ze zijn dicht genoeg zodat ik betwijfel of er stof kan binnendringen. Ondanks dat mijn vrouw en ik beide laders de afgelopen drie maanden in tassen hebben gegooid en naar koffieshops en kantoren hebben gesleept, heeft geen van beide enig teken van gebruik vertoond, afgezien van wat vingerafdrukken die gemakkelijk zijn weg te vegen. Beide laders hebben opvouwbare uiteinden die met een prettig gevoel uit- en weer inklikken. Ik ben ervan overtuigd dat deze laders er ook na jaren nog prima uit zullen zien.

Functies en prestaties

De laders zien er dus goed uit en voelen goed aan. Kunnen ze hun snellaadbel waarmaken?

In één woord: absoluut. De Nexode Mini is ontworpen om smartphones en tablets op te laden, en doet dat heel goed. Hij kan één apparaat opladen tot 45 watt (of de maximaal ondersteunde oplaadsnelheid van het apparaat als die lager is dan 45 watt). De Mini laadt mijn iPhone 13 op zijn piek van 20 watt en kan een laptop via USB-C opladen met 45 watt. Hij kan ook twee apparaten tegelijk opladen, één op 20 watt en één op 25 watt. De mini probeert het maximaal gevraagde wattage te leveren, wat betekent dat hongerige apparaten 25 watt krijgen, terwijl kleinere apparaten (bijvoorbeeld een smartphone) 20 watt krijgen als ze allebei tegelijk worden opgeladen

In de praktijk kunnen mijn vrouw en ik onze beide telefoons opladen (de hare is een iPhone 13 Pro Max) op hetzelfde moment, en beide telefoons trekken 20 watt sap. Volgens mij laadt het mijn iPhone 13 op met ongeveer 2% per minuut van 0-50%, dan vertraagt het tot ongeveer 1,5% per minuut tot ongeveer 80%, en dan laadt het op met ongeveer 0,5-1% per minuut tot 100%. Dit betekent dat een volledige lading (0-100%) ongeveer 77 minuten duurt. Het batterijpercentage van mijn vrouw ging langzamer omhoog, maar dat was te verwachten omdat haar iPhone 13 Pro Max een veel grotere batterij heeft. Haar telefoon had ongeveer anderhalf uur nodig om van 0 tot 100% op te laden, maar de eerste 50% duurde ongeveer 35 minuten (wat een hoorbare "Wow!" van haar opleverde). Deze cijfers bleven gehandhaafd toen onze beide telefoons tegelijkertijd werden opgeladen.

De Nexode Mini ondersteunt opladen tot 45 watt via een enkele poort of 45 watt gecombineerd over beide poorten. (Afbeelding via UGREEN)
De Nexode Mini ondersteunt opladen tot 45 watt via een enkele poort of 45 watt gecombineerd over beide poorten. (Afbeelding via UGREEN)

De Nexode 140 watt lader werkt ook goed. De USB-A-poort ondersteunt 20 watt en laadt mijn iPhone 13 op met een snelheid die vergelijkbaar is met die van de Nexode Mini. Een USB-C poort op de 140 watt lader ondersteunt tot 100 watt, en de andere USB-C poort laadt op met 140 watt (vandaar de naam). Houd er rekening mee dat je 140 watt alleen kunt raken met een compatibele USB-C-kabel. Gelukkig levert UGREEN zo'n kabel bij de oplader. Het is een hoogwaardige gevlochten kabel van 1,5 meter.

Tijdens mijn tests haalde de lader zijn nominale snelheden. Misschien nog indrukwekkender: hij kan twee laptops opladen met 65 watt elk (via USB-C). U kunt ook drie apparaten tegelijk aansluiten, hoewel het opladen via de USB-C-poorten lijkt te dalen tot 45 watt. De USB-A-poort blijft echter 20 watt leveren. Ik heb een praktische toepassing getest door twee laptops die ik bezit op te laden; de ene gebruikt een 45 watt USB-C lader, en de andere een 65 watt USB-C lader. Met beide laptops aangesloten op de lader laadden ze met dezelfde snelheid op als normaal met hun eigen laders. Door mijn iPhone 13 aan te sluiten daalde de laadsnelheid op de 65 watt laptop tot wat ik normaal zie als ik een 45 watt lader gebruik. Al met al is het indrukwekkend dat één vrij compacte oplader drie speciale opladers kan vervangen.

Drie USB-poorten betekenen...
Drie USB-poorten betekenen...
...tot drie apparaten tegelijk kunnen opladen. (Afbeeldingen: eigen)
...tot drie apparaten tegelijk kunnen opladen. (Afbeeldingen: eigen)
De temperaturen blijven redelijk gezien de grootte en het vermogen van de lader.
De temperaturen blijven redelijk gezien de grootte en het vermogen van de lader.

De muurwratten van UGREEN hebben tot nu toe twee van de drie voordelen van GaN-laders aangetoond. Hoe gaan ze om met warmte? Gezien hun kleine formaat en het vermogen dat ze afgeven, produceren beide laders relatief weinig warmte. Bij het opladen van twee iPhones bereikte de Mini een maximumtemperatuur van 29º C (84º F), terwijl de 20 watt lader van Apple gemiddeld 35º C (95º F) bereikte bij het opladen van slechts één apparaat. De 140 watt lader bereikte een maximum van 46º C (115º F) aan de rechterkant bij het opladen van twee laptops met volledige CPU-belasting en een iPhone 13 Pro Max. Toen de apparaten niet werden gebruikt, bedroeg de gemiddelde temperatuur van de lader ongeveer 35 ºC. Bij het opladen van één laptop of smartphone bleef de 140 watt lader net boven kamertemperatuur van 26,5º C (80º F).

Conclusie

In review: UGREEN Nexode Mini en Nexode 140 watt USB-C laders. Review units verstrekt door UGREEN. Gebruik couponcode NC30 voor 30% korting op https://www.ugreen.com/pages/nexode-series.
In review: UGREEN Nexode Mini en Nexode 140 watt USB-C laders. Review units verstrekt door UGREEN. Gebruik couponcode NC30 voor 30% korting op https://www.ugreen.com/pages/nexode-series.

UGREEN sloeg een home run met zijn Nexode-lijn. Zowel de Mini als de 140 watt lader zijn uitstekende apparaten in hun eigen rechten. De Mini is een fantastische snellader voor mensen die twee apparaten tegelijk moeten opladen, of het nu gaat om een stel dat hun telefoons oplaadt of iemand die een tablet en smartphone oplaadt terwijl ze zich 's ochtends klaarmaken. Gezien het compacte formaat en de lage warmteafgifte is het een winnaar

De 140 watt lader is ook indrukwekkend. In een behuizing die even groot (of kleiner) is dan andere USB-C laders met hoog vermogen, kan de Nexode 140 watt lader drie apparaten opladen, waaronder laptops, met een snelheid die hoog genoeg is om de rest van de dag door te komen. Ik kan me voorstellen dat samenwerkende kantoren waar werknemers een bureau delen de 140 watt lader een handige oplossing vinden om de kabelwarboel te verminderen.

Er zijn enkele nadelen. Het eerste is de prijs; in vergelijking met andere snelladers hebben de Nexode-laders een duidelijke prijspremie. De 140 watt USB-C lader van Apple kost bijvoorbeeld 99 dollar, maar de Nexode 140 watt lader kost 149,99 dollar. Bovendien zijn ze vrij omvangrijk en zwaar in vergelijking met andere laders. Hoewel ik niet zou zeggen dat ze niet draagbaar zijn, hebben ze wel wat gewicht en nemen ze veel ruimte in op een stekkerdoos.

Prijs en beschikbaarheid

De Nexode Mini kost momenteel 39,99 dollar en de Nexode 140 watt lader kost 149,99 dollar. Deze prijzen zijn een beetje hoog, maar bedenk dat de Nexode-laders elk op zich 2-3 snelladers kunnen vervangen. Bij het ter perse gaan verkoopt de Nexode Mini voor $31,99 op Amazon, en de 140 watt lader staat op $112,49 op Amazon. UGREEN heeft ook een promo op hun website. Gebruik couponcode NC30 om 30% korting te krijgen op elke lader uit de Nexode-lijn op de site van UGREEN. Dit brengt de prijs van de Mini op $27,99 en de prijs van de 140 watt lader op $104,99. (Alle laders die op de site worden gekocht, worden verzonden vanuit een magazijn van Amazon)

Disclaimer: De auteur van deze review ontving de UGREEN Nexode Mini en Nexode 140 watt USB-C laders gratis van UGREEN om te testen.

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > UGREEN Nexode GaN snelladers hands-on
Sam Medley, 2022-11- 5 (Update: 2022-11- 5)