Notebookcheck

Testrapport Medion Erazer X6811 Notebook

Florian Glaser, 13-02-2011

Gaming to the Max! Medion heeft een goed uitgerustte gaming notebook tegen een eerlijke prijs op de markt gebracht: de Erazer X6911. De Intel Core i7 740QM en de Nvidia GeForce GTX 460M zien er veelbelovend uit op papier maar kan deze 15" stoere jongen ook het ook waarmaken?

Medion Erazer X6811

De hardware fabrikant die vooral te zien is op de planken van supermarktketen Aldi, biedt nu drie versies van de 15" gaming notebook Erazer X6811 aan op zijn website. Twee van de modellen waren al een tijdje op de markt.

Het instapmodel Erazer X6811-MD97623 kost ongeveer 1049 euro. Dit model heeft een dual-core i5 460M processor, 4GB aan DDR3 RAM en een mat HD scherm met een resolutie van 1366x768. Het topmodel ksot een stuk meer, 1599 euro. Hiervoor krijg je de Erazer X6811-MD97625 met een snelle quad core i7 740QM, 6GB DDR3 geheugen en een full-HD scherm (1920x1080). Het model dat we hebben getest (verkrijgbaar vanaf Januari 2011) is de Erazer X6811-MD97624 en is vrijwel hetzelfde als het vorige model alleen 400 euro goedkoper (1.199 euro). Afgezien van de CPU, het geheugen en het scherm zijn alle drie de X6811 modellen vrijwel hetzelfde. Medion heeft ze uitgerust met een 640GB harde schijf en een klassieke DVD brander. En om het pakket compleet te maken krijg je ook een snelle GeForce GTX 460M grafische kaart van Nvidia, met DirectX 11 ondersteuning. Je kunt vanaf de Medion homepage ook de 17" gaming notebook 'Akoya X7811' kopen. Maar na het testen van de Erazer X6811 kunnen we de Akoya niet aanraden. Vergeleken met de Erazer heeft de Akoya simpelweg te veel zwakke punten (toetsenbord, batterijduur, speaker volume, etc).

Behuizing

Matte Oberflächen
Matte Case Surface

De behuizing van de Erazer wordt niet door  Medion gemaakt maar door MSI. Als we kijken naar de MSI GX660R en de GT660R dan wordt het al snel duidelijk dat Medion gekozen heeft voor een design dat veel minder uit het oog springt. In plaats van een gevoelige hoogglans afwerking is de bovenkant mat, zwart met een beetje textuur. Het toetsenbord heeft een matte zilveren omlijning zonder stijlvolle elementen zoals een orde lijn om de luidsprekers. Over het algemeen geven de veranderingen in het design de Erazer X6811 een stijlvolle en klassieke look - geen goedkoop plastic meer! Nog een vooruitgang is dat de behuizing niet zo veel stof meer aantrekt behalve langs de randen van het scherm en tussen de toetsen van het toetsenbord. Als je beter kijkt zie je echter wel een aantal schoonheidsfoutjes. De behuizing is zo ontworpen dat het toetsenbord niet gecentreerd is en er dus links niet evenveel ruimte over is als rechts.

Er valt niet veel te klagen over de stevigheid van de laptop, die slechts minimaal doorbuigt onder druk. Het scherm is iets minder stevig, de hoek tot waarmee het scherm gedraaid kan worden is verbazend. De scharnieren doen hun werk echter wel goed. Als je het scherm opendoet blijft de laptop perfect stil staan. Met een hoogte van 5.6 cm en een gewicht van 3.5 kg is de Erazer X6811 niet echt dun en licht maar wel mobiel genoeg.

Verbindingsmogelijkheden

USB 3.0 Prestaties: Transcend StoreJet TS500GSJ25D3 500 GByte USB 3.0 HDD
USB 3.0 Performance

Poorten

De uitgebreide verscheidenheid een poorten maakt een hoop indruk. Zoals typish is voor een laptop zitten veel van de poorten aan de achterkant. Naast een Kensington slot, de stroom, de RJ-45 Gigabit LAN poort, twee video poorten: VGA en HDMI zit er ook een eSATA poort aan de achterkant.

De linkerzijde heeft een een hoop aansluitingen: naast twee USB 3.0 poorten vind je hier ook een multi-kaartlezer, een USB 2.0 poort en een 54mm ExpressCard slot. Aangezien de rechterzijde vier geluidspoorten heeft zou het geen probleem moeten zijn om een extern surround systeem aan te sluiten.

Over het algemeen zijn de poorten goed opgesteld, hoewel de plaatsing aan de achterkant af en toe lastig is. Aan de andere kant zijn de zijkanten niet overladen met aansluitingen.

Internet en Bluetooth

De voorkant is volledig vrij van poorten. Het enige dat je daar zult zien is een WiFi module (Realtek RTL8191SE 802.11n) en Bluetooth 2.1.

Linkerzijde: 2x USB 3.0, Kaartlezer, USB 2.0, 54mm ExpressCard
Linkerzijde: 2x USB 3.0, Kaartlezer, USB 2.0, 54mm ExpressCard
Achterzijde: Kensington Slot, DC-in, RJ-45, VGA, eSATA, HDMI
Achterzijde: Kensington Slot, DC-in, RJ-45, VGA, eSATA, HDMI
Rechterzijde: 4x Audio Inputs, USB 2.0, DVD drive
Rechterzijde: 4x Audio Inputs, USB 2.0, DVD drive
Voorgeïnstaleerde software
Voorgeïnstaleerde software

Software

Hoewel de mensen bij Medion niet al te veel software voor geïnstalleerd hebben is het besturingssysteem toch verrassend sloom na de eerste keer opstarten. Alleen nadat je de meeste onnodige software verwijderd hebt bereikt de Erazer X6811 zijn echte potentieel.

Accessoires

Medion verdiend wat erkenning voor hun uitgebreide accessoire pakket. In tegenstelling tot de meeste fabrikanten is Medion aardig genoeg om twee herstel DVD's bij te voegen voor Windows 7 Home Premium: 32-bit en 64-bit. Hiernaast behoren ook de grote 150 watt adapter, een handleiding en een DVD met drivers en tools tot het pakket. Tenslotte is er nog een schoonmaakdoekje en wat spullen voor het tweede HDD slot.

Verpakking
Schoonmaakdoekje en HDD toebehoren
Handleiding, Drivers en Utilities DVD, Herstel DVD's
Accessories Medion Erazer X6811-MD97624

Input apparatuur

Toetsenbord

Het is duidelijk te zien dat MSI, de fabrikant van het toetsenbord, duidelijke verbeteringen heeft aangebracht en heeft geleerd van oude fouten (zie de MSI GX740 & Medion Akoya X7811). Ten eerste zit de Fn-toets niet langer links naast de Ctrl-toets maar daar rechts van, zoals bij de meeste huidige notebooks. Nog een verbetering is dat de individuele toetsen nu verder uit elkaar zitten, wat typfouten verminderd. Hoewel het toetsenbord ietwat doorbuigt onder druk aan de rechterkant is het minder sponsachtig als bij vorige modellen: de tiklengte is stevig en het drukpunt makkelijk aan te voelen.

De rechthoekige Enter toets blijft onveranderd. Zelfs nadat we eraan gewend waren hadden we nog steeds momenten dat we de Enter toets compleet misten tijdens het typen. Verder valt er niet veel te klagen: typen gaat stil en de toetsgrootte van 15x15 mm en het aparte number blok zijn sterke punten.

Touchpad

Het ietwat ingebouwde touchpad van ongeveer 76x45 mm heeft een standaard configuratie die lastig is in gebruik. Het touchpad reageerde of te langzaam, of helemaal niet. De cursor stopte vaak gewoon bij het gebruiken van het touchpad. Alleen na het verhogen van de gevoeligheid en het gebruiken van een constante cursor snelheid in de muis driver reageerde het touchpad nauwkeuriger en betrouwbaarder. Voor sneller en makkelijke gebruik ondersteund het touchpad multi-gestures zoals scrollen, zoomen en draaiing. De lichte textuur van het touchpad zorgt voor een goed compromis tussen reactie en soepelheid. Het touchpad kan uitgeschakeld worden als je bijvoorbeeld een externe muis aansluit. De sensoren van de touchpad knoppen kunnen wel wat verbetering gebruiken. Naar het midden moet je vrij hard drukken om een reactie te krijgen, terwijl de knoppen al op het minste of geringste reageren aan de buitenkanten.

Toetsenbord
Toetsenbord
Touchpad
Touchpad

Display

Wie wir testen - Display

FullHD-Scherm
Full-HD Display

Medion maakt gebruik van een 15.6" scherm met een typische 16:9 verhouding. Het komt bij 15-inch schermen niet vaak voor dat er gebruik wordt gemaakt van een full-HD resolutie van 1920x1080. Dit maakt het scherm zeer gedetailleerd. Nog beter is dat je meerdere schermen tegelijk open kunt zetten wat je workflow efficiënter maakt (zie screenshots).

220
cd/m²
224
cd/m²
217
cd/m²
221
cd/m²
220
cd/m²
215
cd/m²
234
cd/m²
247
cd/m²
235
cd/m²
Helderheidsverdeling
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 247 cd/m² Gemiddelde: 225.9 cd/m²
Helderheidsverdeling: 87 %
Helderheid in Batterij-modus: 220 cd/m²
Contrast: 169:1 (Zwart: 1.3 cd/m²)

Helaas laat het AU Optronics B156HW01scherm veel te wensen over. Net als veel andere notebooks heeft het scherm van de X6811 een slechte zwarte waarde van 1.3 cd/m². Dit betekend dat zwart er niet helemaal zwart uitziet maar meer een beetje grijs-achtig, wat vooral storend is bij films en games. De contrast verhouding van 169:1 is ook vrij laag en het glanzende scherm kan dit maar deels compenseren. Gelukkig zijn de kleuren wel levendig en is het scherm vrij helder. Een gemiddelde helderheid van 225.9 cd/m² geeft een vrolijk beeld.

Medion Erazer X6811 vs. sRGB
Medion Erazer X6811 vs. sRGB
Medion Erazer X6811 vs. AdobeRGB
Medion Erazer X6811 vs. AdobeRGB
Medion Erazer X6811 vs. MacBook Pro 17
Medion Erazer X6811 vs. MacBook Pro 17
Reflecties
Reflecties

Een groot nadeel van het hoogglans scherm is de neiging tot het reflecteren van zijn omgeving. Zelf binnen zie je nog irritante reflecties als het scherm een bepaalde hoek heeft ten opzichte van een lamp. De Erazer X6811 is nauwelijks bruikbaar voor buiten ondanks het heldere scherm. Je moet je ogen echt inspannen om de inhoud van het scherm te kunnen zien in direct zonlicht.

Een ding is zeker, je koopt deze notebook niet vanwege zijn geweldige kijkhoeken— deze zijn nogal smal. Als je het scherm ook maar een beetje optilt zie je het beeld al vervormen. Al met al is de beeldkwaliteit van de Erazer X6811 nogal teleurstellend. De meeste notebooks doen het nauwelijks beter, maar met een prijskaartje van over de 1000 euro verwacht je toch een scherm van betere kwaliteit.

Kijkhoeken Medion Erazer X6811-MD97624
Kijkhoeken Medion Erazer X6811-MD97624

Prestaties

Turbo-Boost
Turbo-Boost

Naast een goede 6GB aan DDR3 RAM (3x 2GB) heeft de Erazer X6811-MD97624 ook de beschikking over een krachtige quad-core processor van Intel. De Core i7 740QM heeft een kloksnelheid van 1.73 GHz maar als de CPU belasting hoog genoeg is en de temperatuur laag genoeg blijft kan dat door de Turbo Boost functie opgevoerd worden naar 2.93 GHz.

De Core i7 740QM zal zelfs de hoogste eisen tevreden stellen met zijn snelle L3 cache en 6GB is een hoop geheugen voor een notebook. De Hyperthreading technologie (vier virtuele cores) is vooral interessant voor gamers omdat het tegelijk draaien van acht threads voordeel op kan leveren voor aangepaste applicaties. Het grote probleem van de CPU (45nm breedte) is het relatief hoge verbruik. De 45-watt TDP is in ieder geval geen garantie voor een lange batterijduur.

Systeeminformatie CPUZ CPU
Systeeminformatie HDTune
Systeeminformatie HDTune
Systeeminformatie GPUZ
Systeeminformatie CPUZ Graphics
Systeeminformatie CPUZ RAM SPD
Systeeminformatie CPUZ RAM SPD
Systeeminformatie CPUZ RAM SPD
Systeeminformatie CPUZ RAM
Systeeminformatie CPUZ Moederbord
Systeeminformatie CPUZ Cache
Systeeminformatie CrystalDiskMark
Systeemeigenschappen Medion Erazer X6811-MD97624

CPU Prestaties

We hebben de prestaties van de CPU van de Erazer X6811 getest met de gevestigde Cinebench R10 benchmark. In de Single-Core rendering test (64 bit) maakt de i7-740QM geen schijn van kans tegen de dual-core processors van Intel. Dankzij de hogere kloksnelheid van de Core i7 640M (mySN XMG P500 Pro) versloeg deze onze CPU met 19% met 4606 tegen 3873 punten. Als alle cores in gebruik zijn (Multi-core rendering 64bit) dan zijn de rollen omgedraaid en gaat de Core i7 740QM aan kop met 10% (11022 tegen 100027 punten).

Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
3181
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
9022
Cinebench R10 Shading 32Bit
4576
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
3873 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
11022 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
4637 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
35.43 fps
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
3.12 Points
Help
PCMark Vantage Result
5826 punten
Help
HWiNFO
HWiNFO

Grafische kaart: Nvidia GeForce GTX 460M

Als aanvulling op de processor is er gekozen voor de high-end Nvidia GeForce GTX 460M (lithografie = 40nm) als aparte grafische kaart met 192 unified shaders. De kloksnelheid is vrij standaard: 675 MHz (core), 1250 MHz (geheugen) en 1350 MHz (shaders). De 1536MB aan GDDR5 video geheugen is verbonden met 192 bits, wat betekent dat er geen bottleneck van data op zou moeten treden.

Een ander sterk punt van de GeForce GTX 460M zijn de verschillende functies. De Optimus grafische wissel technologie zorgt ervoor dat de on-board grafische kaart het over kan nemen als de grafische kaart niet tot nauwelijks gebruikt wordt. De stereoscopische 3D Vision heeft een 120-Hz monitor nodig en een speciaal pakket dat niet bij de Erazer X6811 zit. De GPU-gebaseerde physics accelerator "PhysX" en DirectX 11 ondersteuning helpen bij het gamen. De ForceWare 259.25 driver die Medion gebruikt is echter niet de meeste recente.

5.9
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
7.1
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
7.4
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
7.1
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
7.1
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
5.9

GPU Prestaties

De GeForce GTX 460M gaat in onze synthetische benchmarks kop-aan-kop met zijn rivaal, de ATI Mobility Radeon HD 5870. Bij de 3DMark Vantage (DirectX10) doet de GeForce GTX 460M het iets minder met 7616 tegen 6709 punten, wat de Radeon HD 5870 (Medion Akoya X7811) een 14% voorsprong geeft. In de Unigine Heaven 2.1 benchmark (1280x1024, High, Tessellation normaal) doet de GeForce GTX 460M het beter met zijn superieure DirectX11 prestaties en heeft een nipte voorsprong op de Radeon HD 5870 (MSI GX660R) met 23.8 fps tegen 23.1 fps.

3DMark 03 Standard
34907 punten
3DMark 06 Standard
12586 punten
3DMark Vantage P Result
7497 punten
3DMark 11 Performance
1789 punten
Help

HDD Prestaties

De 15" behuizing heeft ruimte voor twee harde schijven. Medion heeft de Erazer X6811 uitgerust met een 640GB HDD van Samsung, de HM641JI. Dankzij de rotatiesnelheid van 5400 rpm heeft de HDD een redelijke overdrachtsnelheid van gemiddeld 63.9 MB/s, getest met HDTune. Met gebruik van CrystalDiskMark hebben we ook de lees- en schrijfsnelheid getest: 76.30 en 71.68 MB/s respectievelijk. Beide zijn redelijke snelheden.

Samsung SpinPoint M7 HM641JI
Overdrachtssnelheid Minimum: 2.3 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 93.6 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 63.9 MB/s
Toegangstijd: 17.2 ms
Pieksnelheid: 94.2 MB/s
DPC Latency Checker Medion Erazer X6811-MD97624
DPC Latency Checker

Oordeel: Prestaties

De applicatie prestaties van de Erazer X6811-MD97624 zijn meer dan uitstekend. Een krachtige quad-core processor, een top-of-the-line grafische kaart en 6GB aan DDR3 RAM geven een hoop kracht dat pas goed benut wordt bij het gebruik van veeleisende programma's. Gecombineerd met twee HDD slots is deze notebook uitgerust voor de toekomst en zal nog jaren mee kunnen gaan.

Gaming Prestaties

Wie wir testen - Leistung

In de gaming benchmarks neemt de GeForce GTX 460M het weer eens op tegen de Radeon HD 5870.

Mafia 2

De zeer gedetailleerde wereld van Mafia 2 is geen probleem voor de GeForce 460M. Met de details op hoog, 16x AF (anisotropic filtering) en een resolutie van 1920x1080 draait het spel met een soepele verversingssnelheid van 34.4 fps. De AMD Radeon HD 5870 doet het zelfs beter op deze instellingen met 41.1 fps, 19% sneller.

Mafia 2
 ResolutieInstellingenWaarde
 1920x1080high, 0xAA, 16xAF34.4 fps
 1360x768high, 0xAA, 16xAF56.3 fps

Black Ops

De meeste recente Call of Duty, ontwikkeld door Treyarch, had vanaf het begin veel problemen met de prestaties. Hoewel het spel in full HD kan draaien met de details op zeer hoog, 4x AA (Antialiasing) en 8x AF met een vloeiende 47.8 fps valt de verversingssnelheid toch vaak naar beneden, en wordt dan nogal haperig. Tot de volgende patch uitkomt zal dit probleem blijven bestaan.

Call of Duty: Black Ops
 ResolutieInstellingenWaarde
 1920x1080extra, 4xAA, 8xAF47.8 fps
 1360x768high, 2xAA, 4xAF58.5 fps

Fifa 11

Danzij de relatief lage eisen op de hardware kun je van de nieuwe Fifa geniet op de hoogste instellingen. Met de details op hoog, 4x AA en een resolutie van 1920 x 1080 haalt de GeForce GTX 460M een uitstekende 132.1 fps, 46% sneller dan de Radeon HD 5870, die 90.3 fps haalde.

Fifa 11
 ResolutieInstellingenWaarde
 1920x1080high, 4xAA, 0xAF132.1 fps
 1360x768high, 2xAA, 0xAF194 fps

Metro 2033

De exorbitante vereisten van de first person shooter Metro 2033 vragen het uiterste van de GeForce 460M. Met de details op zeer hoog, DirectX 11 modus, AAA (Analytical Antialiasing) en 4x AF loopt het spel in full HD resolutie op een haperende 9.5 fps. De Radeon HD 5870 doet het 15% beter, maar 10.9 fps is nog steeds verre van soepel. Voor een beter beeld zul je de grafische instellingen moeten matigen (DirectX 10).

Metro 2033
 ResolutieInstellingenWaarde
 1920x1080Very High DX11, AAA, 4xAF9.5 fps
 1600x900High DX10, AAA, 4xAF24.3 fps

Bad Company 2

Als je niet helemaal los gaat met de grafische instellingen kun je de populaire multiplayer shooter Bad Company 2 makkelijk spelen op de Erazer X6811. Met de details op hoog, 4x AA, 8x AF en een resolutie van 1920x1080 krijg je een niet-altijd-soepele verversingssnelheid van 30.1 fps. Met 32.2 fps doet de Radeon HD 5870 het beter dan de GeForce (+7%).

Battlefield: Bad Company 2
 ResolutieInstellingenWaarde
 1920x1080high, HBAO on, 4xAA, 8xAF30.1 fps
 1366x768high, HBAO on, 1xAA, 4xAF57.2 fps

Modern Warfare 2

De oudere grafische engine van Modern Warfare 2 maakt het de GeForce GTX 460M niet lastig. Op een resolutie van 1920x1080, met de details op zeer hoog en 4x AA loopt de first person shooter soepeltjes met 46.0 fps. Desondanks doet de Radeon HD 5870 het beter met 50.2 fps (+9%).

CoD Modern Warfare 2
 ResolutieInstellingenWaarde
 1920x1080all on/max vsync off, textures extra, 4xAA46 fps
 1366x768all on/high vsync off, high textures, 4xAA68.3 fps

Samenvatting: Gaming

De gaming prestaties van de Erazer X6811 zijn uitstekend! Met uitzondering van extreem veeleisende games als Metro 2033 of Crysis is de GeForce GTX 460M meestal krachtig genoeg om hedendaagse titels te draaien met de details op hoog en op een hoge resolutie. Alleen bij het veeleisende antialiasing is er ruimte voor verbetering. De GeForce GTX 460M is daarom de juiste keuze voor gamers, een goed alternatief zul je niet vinden in de 1200-Euro prijsklasse. De GeForce GTX 460M hoeft niet te buigen voor de concurrentie van ATI omdat de Radeon HD 5870 het gemiddeld maar 4% beter doet dan de GeForce.

lage gem. hoge ultra
CoD Modern Warfare 2 (2009) 68.346fps
Battlefield: Bad Company 2 (2010) 57.230.1fps
Metro 2033 (2010) 24.39.5fps
Mafia 2 (2010) 56.334.4fps
Fifa 11 (2010) 194132.1fps
Call of Duty: Black Ops (2010) 58.547.8fps

Emissies

Systeemgeluid

Het relatief luide geluid dat de Erazer X6811 produceert is een van zijn grootste zwakke punten. De ventilator draait vrij stil onder licht gebruik (kantoor, internet, etc.) en zelfs als je een film kijkt worden alleen de stille scènes overstemd door de ventilator. Echter, zodra je 3D applicaties of games gaat gebruiken wordt de ventilator duidelijk hoorbaar. Onze 100%-CPU-belasting stresstest deed het geluidsniveau stijgen tot een afleidende 50 dB(A) (hoorbaar vanaf 15 cm). Alsof dat niet genoeg is heeft de Erazer X6811 ook de neiging om irritante fluit geluidjes te maken - een fenomeen dat we steeds vaker tegenkomen bij laptops.

Geluidsniveau

Onbelast
33.6 / 33.6 / 33.7 dB (A)
HDD
34 dB (A)
DVD
35.5 / dB (A)
Belasting
39.8 / 48.3 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft SL-320 (15 cm afstand)
Temperaturen zonder belasting
Temperaturen zonder belasting
Temperaturen stresstest
Temperaturen stresstest

Temperatuur

In tegenstelling tot het hoge niveau van het systeemgeluid blijft de behuizing erg koel en laat geen ruimte over voor kritiek. Als de laptop niet belast wordt blijft de behuizing onder de 30ºC, wat voor een koele werkomgeving zorgt. Omdat de bovenkant maximaal 36.2ºC wordt zijn lange game-sessie geen probleem. De onderkant wordt bij de ventilator maximaal 46.2ºC maar dit doet niets af aan de algemene goede indruk. De temperatuur van de hardware onderdelen zijn ook acceptabel. De processor en de grafische kaart bereiken een temperatuur van rond de 80ºC tijdens onze enkele uren durende stresstest met de Prime en Furmark tools.

Max. Belasting
 28.1 °C36.2 °C22.8 °C 
 29.5 °C26.2 °C22.2 °C 
 22.4 °C21.9 °C20.5 °C 
Maximum: 36.2 °C
Gemiddelde: 25.5 °C
19.8 °C29.2 °C46.2 °C
20.6 °C24.5 °C34.2 °C
20 °C21.3 °C21.1 °C
Maximum: 46.2 °C
Gemiddelde: 26.3 °C
Stroomadapter (max.)  31.2 °C | Kamertemperatuur 17.5 °C | Voltcraft IR-360
(+) The average temperature for the upper side under maximal load is 25.5 °C / 78 F, compared to the average of 33 °C / 91 F for the devices in the class Gaming.
(+) The maximum temperature on the upper side is 36.2 °C / 97 F, compared to the average of 39.5 °C / 103 F, ranging from 21.6 to 68.8 °C for the class Gaming.
(-) The bottom heats up to a maximum of 46.2 °C / 115 F, compared to the average of 42 °C / 108 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 22.7 °C / 73 F, compared to the device average of 33 °C / 91 F.
(+) The palmrests and touchpad are cooler than skin temperature with a maximum of 24.6 °C / 76.3 F and are therefore cool to the touch.
(+) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 28.8 °C / 83.8 F (+4.2 °C / 7.5 F).

Luidsprekers

Dolby Home Theater
Dolby Home Theater

Wat betreft de luidsprekers staat de Erazer X6811 relatief eenzaam aan de top als het gaat om geluidskwaliteit, deze overstijgt namelijk de concurrentie. De behuizing is uitgerust met een 2.1 geluidssysteem - twee luidsprekers zitten boven het toetsenbord en er zit een subwoofer aan de onderkant. Vergeleken met andere notebooks is het geluid gebalanceerd, scherp, krachtig en natuurlijk. De bas is duidelijk aanwezig en voegt ook echt wat toe aan de kwaliteit van het geluid.

Het hoge maximale volume is een ander pluspunt, maar om het geluid dan helemaal perfect te noemen is een overstatement. Ook goed om te noemen is dat Dobly Home Theater functies ondersteund worden. De "Audio Enhancer" functie (die je vind bij de luidspreker instellingen) kan helpen om het geluid beter de ruimte te laten vullen.
Er is geen noodzaak voor externe luidsprekers - slechts enkele andere notebook zoals de Asus G73 of de Dell XPS 17 leveren dezelfde geluidskwaliteit als de Erazer X6811.

Batterijduur

Max Batterijduur (Readers Test)
Readers Test
Min Batterijduur  (Classic Test)
Classic Test

De batterijduur kan niet meer dan redelijk genoemd worden. De 9-cel batterij met een capaciteit van 85.58 Wh kan een hoop hebben maar de quad-core CPU en de zware grafische kaart doen hun deel om dit potentieel te minimaliseren. Onder zware belasting (BatteryEater Classic test), op maximale helderheid en zonder energiebesparende functies hield de batterij het slechts 76 minuten vol.

Lange films op de batterij zijn hierdoor niet mogelijk op de Erazer X6811. Als je een DVD afspeelt met maximale helderheid en middelmatige energiebesparende opties springt het scherm na 2 uur op zwart. Als je internet via wifi kun je iets langer door. De batterij viel hierbij uit na 2.5 uur. De Erazer X6811 deed het echter wel heel goed zonder belasting. Hier hield hij het ongeveer 3.5 uur vol met minimale helderheid en de hoogste energiebesparende mogelijkheden (BatteryEater Reader's test).

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
3h 36min
Surfen met WLAN
2h 32min
DVD
2h 00min
Belast (maximale helderheid)
1h 16min

Zoals al vermeld verbruikt de high-end hardware een hoop energie. Vergeleken met de MSI GX660R met een Radeon HD 5870 verbruikt de Erazer X6811 ongeveer evenveel energie onder zware belasting (115.5-162.6 watt) maar zonder belasting verbruikt de Erazer een stuk minder dan de MSI (24.1-32.6 watt). Dit komt waarschijnlijk doordat de GeForce GTX 460M gebruikt maakt van beter energiebesparende mechanismes.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.2 / 1.2 Watt
Inactiefdarkmidlight 24.1 / 29.5 / 32.6 Watt
Belasting midlight 115.5 / 162.6 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC-940

Samenvatting

Medion Erazer X6811
Medion Erazer X6811

Nadat de hiervoor beoordeelde 17" Akoya X7811 ietwat teleurstellend was heeft de 15" Erazer X68121 op veel gebieden een veel betere indruk gemaakt. Boven alles is het aan de combinatie van hardware te danken dat de applicatie en gaming prestaties uitstekend zijn. De Nvidia GeForce GTX 460M en de Intel Core i7 740QM vormen een onwaarschijnlijk snel duo.

De verscheidenheid aan poorten verdient ook wat lof. Zo'n beetje alle poorten die je zou verachten op een volwaardige desktop zijn terug te vinden. De uitstekende geluidskwaliteit en het matte, kras-bestendige oppervlak van de behuizing maken de deal nog beter.

De Erazer X6811 verliest echter punten door zijn scherm en systeemgeluid. Het 15.6" scherm heeft niet alleen slechte kijkhoeken maar ook een veel te hoge zwarte waarde en een middelmatig contrast. Degenen die zich snel irriteren aan geluid zullen de constant zoemende ventilator die altijd hoorbaar is onder belasting niet prettig vinden.

Al met al heeft de Erazer X6811 een goede prijs-kwaliteit verhouding en serieuze gamers kunnen de laptop zeker overwegen. Voor stillere notebooks (Asus G53JW) of sterkere alternatieven (mySN XMG P500 Pro) zul je dieper in de buidel moeten tasten.

Onder de loep: Medion Erazer X6811-MD97624
Onder de loep: Medion Erazer X6811-MD97624

Specificaties

Medion Erazer X6811-MD97624 (Erazer X6811 Serie)
Grafische kaart
NVIDIA GeForce GTX 460M - 1536 MB, Core: 675 MHz, Geheugen: 1250 MHz, Shader Kloksnelheid: 1350 MHz, GDDR5, ForceWare 259.25
Geheugen
6144 MB 
, 3x 2048 MByte DDR3 (1333 MHz)
Beeldscherm
15.6 inch 16:9, 1920 x 1080 pixel, 39.60 cm, LED Backlight, AU Optronics B156HW01 V5, glimmend: ja
Moederbord
Intel PM55
Opslag
Samsung SpinPoint M7 HM641JI, 640 GB 
, 5400 rpm
Geluidskaart
Realtek ALC888/1200 @ Intel Ibex Peak PCH - High Definition Audio Controller
Verbindingen
1 Express Kaart 54mm, 2 USB 2.0, 2 USB 3.0, 1 VGA, 1 HDMI, 1 eSata, Audio Verbindingen: Microfoon input, Line In, Line Out, 6-kanalen Audio Output (Analogue + S/PDIF), Card Reader: SD, SDHC, MMC, MS, MS Pro
Netwerkmogelijkheden
Realtek PCIe GBE Family Controller (10/100/1000MBit), Realtek RTL8191SE Wireless LAN 802.11n PCI-E NIC (b/g/n), Bluetooth 2.1
Optische drive
TSSTcorp CDDVDW SN-S083F
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 56 x 390 x 264
Batterij
87 Wh Lithium-Ion, 7800 mAh, 9 cellen
Besturingssysteem
Microsoft Windows 7 Home Premium 64 Bit
Camera
Webcam: 3.0 Megapixel
Bijkomende functionaliteiten
Netstroom: 150 Watts, Gebruiksaanwijzing, Garantiekaart, Windows 7 Home Premium 32 & 64 bit Recovery DVD's, Application & Support DVD, Microsoft Office 2010 Starter, CyberLink Software Suite, 24 Maanden Garantie
Gewicht
3.5 kg
Prijs
1200 Euro

 

Het ontwerp van de Erazer X6811 is niet echt vrolijk.
Het ontwerp van de Erazer X6811 is niet echt vrolijk.
De middelste knop is voor de belichting van de behuizing.
De middelste knop is voor de belichting van de behuizing.
Je zult even moeten wennen aan de rechthoekige Enter toets.
Je zult even moeten wennen aan de rechthoekige Enter toets.
Er komt snel viezigheid tussen de toetsen.
Er komt snel viezigheid tussen de toetsen.
De Erazer X6811 ondersteunt Dolby Home Theater.
De Erazer X6811 ondersteunt Dolby Home Theater.
De behuizing heeft een lichte vorm van textuur.
De behuizing heeft een lichte vorm van textuur.
Een number pad is zeldzaam voor een 15" notebook.
Een number pad is zeldzaam voor een 15" notebook.
Sommige toetsen zijn rood gemaakt voor gaming gemak.
Sommige toetsen zijn rood gemaakt voor gaming gemak.
Het touchpad is een doorslaand succes.
Het touchpad is een doorslaand succes.
Een surround systeem kan makkelijk aangesloten worden.
Een surround systeem kan makkelijk aangesloten worden.
Er zit een Kensington slot aan de achterkant.
Er zit een Kensington slot aan de achterkant.
De uitgebreide verscheidenheid aan poorten kan concurreren met die van een desktop computer.
De uitgebreide verscheidenheid aan poorten kan concurreren met die van een desktop computer.
Er zitten twee USB 3.0 poorten aan de linkerkant.
Er zitten twee USB 3.0 poorten aan de linkerkant.
Als je goed kijkt zie je wat foutjes in de afwerking.
Als je goed kijkt zie je wat foutjes in de afwerking.
De ExpressCard poort zorgt ervoor dat je nog meer verschillende apparaten aan kunt sluiten.
De ExpressCard poort zorgt ervoor dat je nog meer verschillende apparaten aan kunt sluiten.
De webcam heeft een resolutie van 3.0 megapixels.
De webcam heeft een resolutie van 3.0 megapixels.
Het hoogglans frame van het scherm is gevoelig voor krassen.
Het hoogglans frame van het scherm is gevoelig voor krassen.
Er zit een subwoofer aan de onderkant van de laptop.
Er zit een subwoofer aan de onderkant van de laptop.
Medion heeft een mat oppervlak gebruikt voor de behuizing.
Medion heeft een mat oppervlak gebruikt voor de behuizing.
De notebook kan geopend worden tot een maximale hoek van 180°.
De notebook kan geopend worden tot een maximale hoek van 180°.
De optische drive zit aan de rechterkant.
De optische drive zit aan de rechterkant.
Het scherm is erg stevig en wiebelt nauwelijks als het oppervlak waarop de laptop staat beweegt.
Het scherm is erg stevig en wiebelt nauwelijks als het oppervlak waarop de laptop staat beweegt.
Een stijlvol logo verfraait het scherm.
Een stijlvol logo verfraait het scherm.
Alle belangrijke hardware is bereikbaar.
Alle belangrijke hardware is bereikbaar.
De X6811 is nogal lawaaierig onder belasting.
De X6811 is nogal lawaaierig onder belasting.
De processor is een snelle quad-core CPU van Intel.
De processor is een snelle quad-core CPU van Intel.
De Samsung-HDD presteert prima.
De Samsung-HDD presteert prima.
Er kan gebruik gemaakt worden van het tweede HDD slot.
Er kan gebruik gemaakt worden van het tweede HDD slot.
Nvidia's GeForce GTX 460M produceert een hoop hitte.
Nvidia's GeForce GTX 460M produceert een hoop hitte.
Medion heeft de notebook uitgerust met 6GM aan DDR3 RAM.
Medion heeft de notebook uitgerust met 6GM aan DDR3 RAM.
De batterij zit onder aan de voorkant.
De batterij zit onder aan de voorkant.
De batterijduur is op zijn hoogst acceptabel te noemen.
De batterijduur is op zijn hoogst acceptabel te noemen.
De 150-watt voeding is nogal groot.
De 150-watt voeding is nogal groot.

Vergelijkbare apparaten

Laptops van een andere fabrikant en met een andere CPU

Laptops met dezelfde grafische kaart

Testrapport Asus G73SW Notebook
GeForce GTX 460M, Core i7 2630QM, 17.3", 3.9 kg
Testrapport Asus G73JW Notebook (GTX 460M)
GeForce GTX 460M, Core i7 720QM, 17.3", 4.01 kg

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport Medion Erazer X6805 (Core i7-8750H, GTX 1060, FHD) Laptop
GeForce GTX 1060 (Laptop), Core i7 8750H, 15.6", 2.548 kg

Laptops van zelfde fabrikant

Testrapport Medion Akoya P6630 (MD 89560) notebook
GeForce GT 540M, Core i3 390M, 15.6", 2.7 kg

Links

  • Informatie van de fabrikant (engels)

Vergelijk prijzen

Pro

+Goede prijs-prestatie verhouding
+Middelmatige hitte uitstoot
+Genoeg poorten
+Mat behuizing oppervlak
+Uitstekende prestaties
+Goede geluidskwaliteit
 

Contra

-Lawaaierig tijdens gebruik
-Middematig schermcontrast en zwarte waarde
-Weinig ruimte in de kijkhoeken

In het kort

Wat we goed vonden

De geweldige prestaties die je krijgt voor 1200 euro.

Wat we zouden willen zien

Een stillere ventilator en een beter scherm.

Wat ons verraste

De luidsprekers zijn even goed als die van een externe geluidssysteem.

De concurrentie

15" gaming notebooks zoals de Asus G53JW, de DevilTech Devil 9700 DTX, de MSI GX660R en de mySN XMG P500 Pro.

Beoordelingen

Medion Erazer X6811-MD97624 - 29-12-2010 v2(old)
Florian Glaser

Behuizing
80%
Toetsenbord
76%
Aanwijsapparaat
80%
Aansluitmogelijkheden
86%
Gewicht
63%
Batterij
73%
Beeldscherm
68%
Gaming-performance
90%
Applicatie-performance
89%
Temperatuur
86%
Luidheid
72%
Extra punten
82%
Gemiddelde
79%
81%
Gaming - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Medion Erazer X6811 Notebook
Florian Glaser, 2011-02-13 (Update: 2013-06- 6)