Notebookcheck

Testrapport Lenovo ThinkPad T410s notebook

door: Martina Osztovits 03/22/2010

Slank en snel.

Intel's nieuwste ontwikkelingen hebben ook de slanke 14,1-inch T-serie bereikt. Daarnaast zijn sommige modellen, zoals de door ons geteste T410s, uitgerust met een touchscherm en SSD. Hoe goed deze zakelijke notebook van Lenovo onze tests doorloopt ontdek je hier.

Lenovo ThinkPad T410s notebook
Lenovo ThinkPad T410s notebook

Na twee andere Arrandale modellen van de ThinkPad T-serie getest te hebben, de T410 en de T510, onderwerpen we nu de T410s aan onze tests. Volgens de fabrikant kunnen gebruikers een goede balans tussen mobiliteit en prestaties verwachten met een T-serie notebook. Daarnaast legt de T410s de nadruk op een licht en slank ontwerp.

Er zijn veel verschillende modellen om uit te kiezen. Het is bijvoorbeeld mogelijk te kiezen voor wel of geen touchscherm, waarbij het beeldscherm van onze testnotebook een touchscherm is. Ook voor de prestatie-gerelateerde componenten kan er uit verscheidene opties gekozen worden. Qua processor kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor een Core i5 520M, zoals in onze testnotebook, of een sterkere Core i5 540M. Volgens de informatie van de fabrikant heeft in elk geval het topmodel de mogelijkheid om tussen verschillende grafische chips te schakelen. Dit maakt het mogelijk om de geïntegreerde GMA HD grafische chip te gebruiken of de beter presterende NVIDIA NVS 3100M, afhankelijk van de eisen aan mobiliteit en prestaties. Curieus genoeg heeft de Lenovo US website momenteel geen enkel T410s model met een dedicated videokaart.

Onze testnotebook was ook uitgerust met enkel een geïntegreerde GMA HD grafische chip. Zoals altijd zijn de batterijlevensduur, prestaties en emissies afhankelijk van de gebruikte componenten. Het door ons geteste notebook is een T410s-2912-3AG met SSD. Andere modellen zullen op deze gebieden mogelijk een andere score behalen.

Behuizing

Bij een eerste blik lijkt de ThinkPad heel erg op de eerder geteste T410. Bij nadere inspectie blijken er toch meer verschillen dan enkel de beschikbare aansluitingen. De T410s is ook marginaal lichter en dunner dan zijn collega, met een hoogte van 33 millimeter en een gewicht van ongeveer 2 kilogram. Voor het totaal gewicht komt daar dan nog 340 gram voor de adapter bij.

Wat betreft de kleurkeuze is er geen verschil met andere ThinkPads. De notebook is zwart met een rode TrackPoint, blauwe enter-toets en blauwe ThinkVantage-toets. Hetzelfde geld voor de goede stabiliteit en stijfheid van de behuizing en het beeldscherm. Enkel rond het UltraBay-slot geeft de behuizing een beetje mee onder druk.

De twee metalen scharnieren houden het beeldscherm in elke positie op zijn plaats, hoewel ze een kleine wiebel niet helemaal kunnen voorkomen wanneer de opening aangepast wordt. Aan de andere kant zijn de scharnieren los genoeg om de notebook met één hand open of dicht te doen.

Twee haken houden de beeldschermdeksel veilig gesloten tijdens vervoer van het notebook. De ontsluitingsschuif aan de voorkant van de notebook is makkelijk in gebruik maar maakt een beetje lawaai.

Verbindingsmogelijkheden

De ThinkPad T410s is significant verschillend van de T410 wanneer het aankomt op de geboden aansluitingen. In totaal zijn er 3 USB 2.0-poorten, waarvan één een Powered USB-poort is, en een andere een gecombineerde USB/eSATA-poort is.

Behalve een VGA-poort is er ook een digitale DisplayPort-poort. Een HDMI-poort, die zowel beeld als geluid kan doorgeven, is helaas niet beschikbaar. De enige audio-poort is een gecombineerde audio-poort voor headsets.

Als goedmaker is Lenovo niet vergeten één van de verplichte eigenschappen van zakelijke notebooks in te bouwen. Aan de onderkant is een Docking-poort geplaatst. Hiermee is het mogelijk om de notebook makkelijk te gebruiken op bestaande werkplekken en het aantal beschikbare aansluitingen uit te breiden.

Links: ventilatie, USB, gecombineerde audio, cardreader
Links: ventilatie, USB, gecombineerde audio, cardreader
Achter: voeding, VGA, RJ-45, Powered USB, USB/eSATA combinatie, DisplayPort, ventilatie
Achter: voeding, VGA, RJ-45, Powered USB, USB/eSATA combinatie, DisplayPort, ventilatie
Rechts: WiFi aan/uit schakelaar, UltraBay-slot, Kensington Security Lock
Rechts: WiFi aan/uit schakelaar, UltraBay-slot, Kensington Security Lock

Een Intel 82577LM Gigabit netwerkkaart is verantwoordelijk voor een snelle ethernetverbinding. Met de Centrino Ultimate-N 6300 AGN WLAN-module, ook van Intel, worden netwerkverbindingen via WiFi verzorgt. Daarnaast is ook een Gobi 2000 HS-USB Mobile Broadband Device 9205 breedband modem van Qualcomm geïntegreerd. Gebruik hiervan vereist wel een contract bij een telecomprovider. Het simkaart-slot kan, zoals gewoonlijk, gevonden worden in het batterijcompartiment. Hoewel er geen RJ-11 poort voor een modem is, welke de T410 wel heeft, kunnen de communicatiemogelijkheden toch als goed omschreven worden. De 2 MP webcam maakt videoconferencing met zakelijke partners mogelijk. Wat betreft de communicatiemogelijkheden zijn er verschillende opties binnen de T410s-serie, kopers moeten de details dan ook goed uitzoeken.

Naast de gebruikelijke Kensington Security Slot-aansluiting heeft de T410s ook een vingerafdruklezer en een TPM-module geïntegreerd. Je hoeft je geen zorgen te maken over dataverlies door een beschadigde harde schijf als gevolg van schokken of stoten: er wordt een SSD zonder mechanische componenten gebruikt. Bovendien is het toetsenbord spatwater bestendig.

Zoals gebruikelijk is Lenovo spaarzaam wat betreft de meegeleverde accessoires. Dit wordt gecompenseerd door verscheidene handige tools die onder de naam ThinkVantage voorgeïnstalleerd zijn, waarmee het onder meer mogelijk is om snel systeemherstel-DVD's te maken. In Europa is de fabrieksgarantie voor de ThinkPad T-serie standaard 3 jaar. In contrast hiermee krijgt men in de VS standaard slechts een 1-jarige garantie.

Invoerapparaten

Wat betreft het toetsenbord, touchpad en TrackPoint is er niks toe te voegen aan de beschrijving van de T410. Alle drie zijn van een typische ThinkPad-kwaliteit.

Toetsenbord

Het meest ergerniswekkende in het begin is dat de Ctrl- en Fn-toets omgewisseld zijn. Verder heeft het toetsenbord een standaard lay-out met een overzichtelijke toetsindeling. Net als de T410 zijn de Esc- en Delete-toets verlengd en is de Insert-toets uit de groep rond de Delete-toets gehaald. Ook aan de aanslaggevoeligheid en de mechanische eigenschappen van de toetsen mankeert verder niets.

Touchpad

Het touchpad heeft een licht bobbelig oppervlak met weinig weerstand tegen vingers. De touchpad-knoppen zijn verwerkt in het licht uitgeholde deel van de behuizing. Ze zijn stil en makkelijk in gebruik, maar geven toch een duidelijke feedback.

TrackPoint

De rode TrackPoint weet als gewoonlijk te overtuigen doordat het mogelijk is om met een beetje oefening de muiscursor zeer accuraat aan te sturen. De bijbehorende knoppen zijn wederom tiltknoppen. Ze werken stil en reageren goed.

Toetsenbord
Toetsenbord
Touchpad
Touchpad
TrackPoint
TrackPoint

Touchscherm

We komen aan bij de meest bijzondere eigenschap van onze T410s wat betreft de invoerapparatuur. Zijn scherm reageert op aanraking met vinger en stylus. Deze laatste is echter niet meegeleverd bij de accessoires, alle tests zijn dan ook met de vinger gedaan.

De aansturing is toereikend genoeg, zolang de vinger het te selecteren object goed bedekt. Waarschijnlijk is het werken met een stylus aanzienlijk comfortabeler, vooral omdat het te klikken object dan nog steeds zichtbaar is. Met multitouch gebaren is het ook mogelijk om bijvoorbeeld direct op het scherm te scrollen en zoomen.

Daarnaast is het ook mogelijk om data in te voeren met behulp van handschriftherkenning. De handschriftherkenning werkt ook met een vinger nog steeds goed. Daarbij leert de handschriftherkenning cognitief, waardoor de accuratesse met verloop van tijd zal verbeteren. Hoe comfortabel het ook kan zijn om te schrijven met een stylus, een geoefende typist zal waarschijnlijk sneller kunnen typen. Onder meer omdat elk geschreven woord gecontroleerd moet worden op correcte herkenning.

Touchscherm
Touchscherm

Beeldscherm

Het beeldscherm is een 14,1-inch WXGA+ beeldscherm met LED-backlight van Lenovo met monitor ID LEN4036, welke, zoals al vermeld, aanraakgevoelig is. Nu willen we ons richten op de belangrijkste benchmark details van dit apparaat. Het beeldscherm biedt dezelfde resolutie als de eerder geteste T410, met in totaal 1440 x 900 pixels en daardoor een 16:10 aspect ratio. Er is, typisch voor een zakelijk notebook, enkel een mat beeldscherm mogelijk.

249
cd/m²
188.8
cd/m²
263
cd/m²
239
cd/m²
283
cd/m²
253
cd/m²
234
cd/m²
255
cd/m²
246
cd/m²
Helderheidsverdeling
Maximum: 283 cd/m² Gemiddelde: 245.6 cd/m²
Helderheidsverdeling: 67 %
Contrast: 95:1 (Zwart: 2.99 cd/m²)

Hoewel de ThinkPad T410s overtuigd met een erg goede maximale helderheid, blijft het daar een beetje bij. Gemiddelde is de helderheid nog 245,6 cd/m2, maar in het midden van de bovenkant was de helderheid nog maar 188,8 cd/m2. Dit resulteert onder meer in een lager dan gemiddelde lichtopbrengst van slechts 67%. Nog slechter is de contrastverhouding met 95:1, wat uitzonderlijk laag is. De oorzaak is de erg hoge zwartwaarde van 2,99 cd/m2.

Het is dan ook niet verrassend dat zwart nogal grijs lijkt en de kleuren behoorlijk flets overkomen. In elk geval worden letters scherp en zonder schaduw weergegeven en is het kleurbereik vloeiend en zonder zichtbare verschuivingen, wat tot tevredenheid stemt.

Gebruik buitenhuis
Gebruik buitenhuis

Wanneer de Lenovo T410s buiten gebruikt wordt laat het beeldscherm zich van zijn beste kant zien. Door de goede helderheid en het matte oppervlak is werken in een goed verlichte omgeving of buiten geen probleem. Toch zou een hoger contrast ratio ook hier een welkome verbetering zijn.

De bruikbare kijkhoeken zijn typisch voor notebooks. Verticaal verandert zoals gewoonlijk snel het weergegeven beeld. Daarentegen kunnen meerdere mensen naast elkaar de laatste budgetten bespreken of een samen een DVD kijken om te ontspannen.
In vergelijking met het hiervoor geteste redelijk goede 'normale' WXGA+ beeldscherm van de T410, komt het multitouch-paneel duidelijk tekort. Dit komt vooral doordat touch/stylus-invoer het noodzakelijk maken dat er concessies gedaan worden aan de helderheid en contrast.

Kijkhoeken van de Lenovo ThinkPad T410s
Kijkhoeken van de Lenovo ThinkPad T410s

Prestaties

Het getestte notebook is net als alle andere T410s modellen gebaseerd op het Mobile Intel QS 57 chipset. Dit betekent dat de maximale hoeveelheid RAM 8 GB is. In onze testnotebook was 'slechts' 4 GB geïnstalleerd, in de vorm van twee 2 GB DDR3 modules. Als een RAM-upgrade nodig is, zal op zijn minst één van deze modules overbodig worden. Een dergelijke vervanging kan gemakkelijk door een leek uitgevoerd worden dankzij het verwijderbare paneel aan de onderkant van de notebook.

Het moederbord is uitgerust met een Intel Core i5-520M processor, en heeft hiermee één van de langzamere CPU-opties die mogelijk zijn binnen de T-serie. Het is een dual-core processor gefabriceerd op een 32nm proces. Bij het configureren van de T410s in Lenovo's Amerikaanse online shop zal het kopers opvallen dat het momenteel enkel mogelijk is de Core i5-520M CPU te kiezen. Dankzij Hyper-Threading kan de processor aan 4 threads tegelijk werken. Turbo Boost maakt het mogelijk om de kloksnelheid van één of beide cores automatisch te verhogen. Door deze beide kenmerken kunnen dan ook goede rekenkundige prestaties verwacht worden, beter dan gelijk geklokte Core 2 Duo processoren.

Het door ons geteste notebook gebruikt enkel de in de processor geïntegreerde GMA HD grafische chip. De 3D prestaties die hierdoor geboden worden zijn niet uitzonderlijk goed. Maar de GMA HD ondersteunt in elk geval hardwarematige decodering van HD videobestanden. Specifiek worden MPEG-2, VC-1 en AVC volledig ondersteund.
In contrast hiermee is het topmodel binnen de T410s-serie volgens de fabrikant uitgerust met een NVIDIA Quadro NVS 3100M grafische kaart, en ondersteunt dat model het schakelen tussen de twee grafische kaarten afhankelijk van de prestatie- en mobiliteitseisen.

 

Systeem info CPUZ CPU
Systeem info CPUZ Cache
Systeem info CPUZ moederbord
Systeem info CPUZ RAM
Systeem info CPUZ RAM SPD
Systeem info CPUZ RAM SPD
Systeem info GPUZ
Systeem info HDTune
Systeem informatie Lenovo ThinkPad T410s
Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
3056
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
6454
Cinebench R10 Shading 32Bit
1454
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
3815 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
7882 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
1457 Points
Help
PCMark Vantage Result
9047 punten
Help
4.5
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
6.7
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
5.9
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
4.5
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
4.9
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
6.9
Latencies: constant in het groen
Latencies: constant in het groen

Om de applicatie prestaties te beoordelen hebben we de PCMark Vantage benchmark in zowel 64-bit als 32-bit gedraaid. De T410s behaalde een totaal score van respectievelijk 9047 en 8891 punten, en staat hiermee qua applicatie prestaties in de top 3 van notebooks die we toe nu getest hebben. Het enige notebook dat hoger scoorde was de Alienware M17x (ATI Mobility Radeon HD 4870 (X2)). De oorzaak hiervan zijn de verbeterde prestaties door het gebruik van een SSD in plaats van een traditionele harde schijf. Maar niet enkel de harde schijf is met 14167 punten sneller dan vergelijkbaar uitgeruste notebooks met traditionele harde schijven. De T410s haalde ook goede resultaten voor communicatie (9153 punten), muziek (8785 punten) en productiviteit (11567 punten).

Bij het kijken naar rekenkracht en grafische prestaties ontstaat een ander beeld. Laten we eerst naar de resultaten van de Cinebench R10 tests kijken. In de single-core render test haalt de T410s 3815 punten in de 64-bit versie en 3056 punten in de 32-bit versie. In de multi-core render test zijn dit respectievelijk 7882 (64-bit) en 6465 (32-bit) punten, en dit is dan ook gelijk aan andere notebooks met een i5-520M, en beter dan Core 2 Duo notebooks op gelijke kloksnelheid.

Enkel dankzij de GMA HD grafische chip verwachtten we niet al te goede 3D prestaties. In de OpenGL test van Cinebench R10 werden slechts 1457 punten gehaald, wat zelfs lager is dan andere systemen met dezelfde GMA HD grafische chip. Vergelijkbare resultaten worden gevonden in 3DMark06, waar de CPU score duidelijk bij de processor past, maar de totaalscore significant lager is dan vergelijkbare apparaten met dezelfde grafische chip. Hetzelfde geld voor 3DMark03 en 3DMark05 met respectievelijk 4347 punten en 2834 punten. Bij een latere test werden plotseling significant betere scores neergezet. Alle tests zijn uitgevoerd met de energiebesparing ingesteld op het profiel "Maximale prestaties". Uit deze resultaten word het duidelijk dat de T410s relatief grote variaties in grafische prestaties heeft.

We kwamen in de praktijk geen verrassingen tegen, waarbij we twee verschillende, moderne 3D games steekproefsgewijs testten. Eerst voerden we de CPU- en GPU-test van Crysis uit op lage detailinstellingen en 1024x768 resolutie. Beiden haalden een frame rate van 23 fps. Met dit resultaat haalt de T410s niet een speelbare framerate in Crysis. De situatie wordt beter in Anno 1404. Op lage detailinstellingen en 1024x768 resolutie haalden we een frame rate van 30 fps.

3DMark 03 Standard
4878 punten
3DMark 05 Standard
3350 punten
3DMark 06 Standard
1225 punten
3DMark Vantage P Result
153 punten
Help
Samsung MMCRE28G8MXP
Overdrachtssnelheid Minimum: 146 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 161.1 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 153.4 MB/s
Toegangstijd: 0.2 ms
Pieksnelheid: 114.9 MB/s

De geïntegreerde harde schijf is een Samsung MMCRE28G8MXP-0VB. Dit is een SSD met een totale opslagcapaciteit van 128 GB. Technische details kunnen gevonden worden op de website van de fabrikant. Doordat SSD's geen mechanisch bewegende onderdelen hebben, is de data beschermt tegen verlies door schokken en stoten. Wat betreft de toegangstijd en overdrachtssnelheden is de SSD ook beter dan normale 7200 rpm harde schijven. Ook is de SSD stiller in gebruik. Een nadeel is de lagere opslagcapaciteit. Een gedetailleerde vergelijking tussen HDD's en SSD's kun je vinden in onze vergelijkende test.

Het UltraBay-slot bevat standaard een DVD-RAM UJ892 drive van Matshita. Volgens de datasheet zou er ook een Blu-ray optie beschikbaar moeten zijn. Ook in dit geval zal het kopers opvallen dat deze optie momenteel niet beschikbaar is in de Amerikaanse online shop.

Emissies

Systeem geluid

De ThinkPad T410s is een relatief stil apparaat. Het maximale geluidsniveau onder zware belasting is 36,9 dB(A). Het minimum is 32 dB(A). Waarbij de koeling werkt op een relatief constant niveau, met een stille laagfrequente brom. Enkel de DVD drive is merkbaar luidruchtig en een beetje onplezierig in gebruik, met een geluidsproductie van 44,2 dB(A).

Geluidsniveau

Onbelast
32.3 / 32.3 / 32.3 dB (A)
DVD
44.2 / 34.8 dB (A)
Belasting
32.3 / 36.9 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light    (15 cm afstand)

Temperatuur

Een positief aspect wat opvalt is dat de notebook plezierig koel blijft wanneer er met lichte belasting gewerkt wordt. We maten een maximum van 31,8 graden Celsius op de onderkant van het notebook onder deze condities.

Bij een zware belasting wordt het notebook, deels door de minieme hoogte, relatief warm. Onder deze condities maten we aan de onderkant van het notebook maximale temperaturen van net over de 50 graden Celsius. Aan de bovenkant van het notebook blijft de temperatuur rond de polssteun, touchpad en meest gebruikte toetsen op een acceptabel niveau.

Max. Belasting
 42.4 °C37.9 °C33.4 °C 
 36.8 °C36.8 °C33.3 °C 
 35.3 °C35.6 °C29.1 °C 
Maximum: 42.4 °C
Gemiddelde: 35.6 °C
38.9 °C47.2 °C48.3 °C
39.2 °C50.3 °C48.6 °C
31.9 °C39.8 °C39.2 °C
Maximum: 50.3 °C
Gemiddelde: 42.6 °C
Stroomadapter (max.)  62.6 °C | Kamertemperatuur 23 °C

Luidsprekers

De twee stereo luidsprekers bevinden zich, net als op de T410, links en rechts naast het toetsenbord. Het maximale volume is voldoende voor gebruik op het werk en het geluid vervormd niet. Midden- en hoge frequenties geven een goede gebalanceerde indruk, maar de bastonen ontberen een subwoofer en dus ontbreekt de bas vrijwel geheel, vergelijkbaar met de meeste notebooks. Dit is echter een zakelijk notebook en de geluidskwaliteit heeft waarschijnlijk dan ook geen hoge prioriteit. Om toch goed van muziek te genieten zullen er een kwalitatief goede hoofdtelefoon of extern luidsprekerset aangesloten moeten worden op de gecombineerde 3.5 mm aansluiting.

Batterijlevensduur

Maximale batterijlevensduur (Readers test)
Maximale batterijlevensduur (Readers test)
Minimum batterijlevensduur (Classic test)
Minimum batterijlevensduur (Classic test)

De 44 watt/uur capaciteit (11,1 V; 3,9 Ah) van de meegeleverde Lithium-Ion batterij is niet echt ruim. Het is dan ook niet verrassend dat de batterij in ongeveer 52 minuten leeg is wanneer de notebook volledig belast wordt. Deze waarde werd vastgesteld met de Classic test van BatteryEaterTools, met de beeldscherm helderheid op maximaal, de WiFi-module actief en het profiel op "Maximale prestaties" ingesteld.

Zijn collega, de Readers test, bereikte een maximale batterijlevensduur van ongeveer 4 uur, met minimale beeldscherm helderheid, draadloze communicatie op non-actief en het "Energie besparen"-profiel ingesteld.

Omdat de minimale helderheid niet geschikt is voor normaal gebruik, komt het dan ook niet als een verrassing dat de praktijk testresultaten erg afwijken van de theoretische maximale batterijlevensduur. Wanneer het profiel op "Energie besparen" en de helderheid op 13/15 ingesteld worden, is de batterij leeg na twee en half uur surfen over WiFi. De batterijlevensduur wordt korter, om specifiek te zijn slechts anderhalf uur, bij het kijken van een DVD-film; de gemiddelde Hollywood film is met een lengte van ongeveer 90 minuten dan net kijkbaar.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
4h 18min
Surfen met WLAN
2h 32min
DVD
1h 35min
Belast (maximale helderheid)
0h 52min

Het energieverbruik van de T410s is over het geheel bekeken, met in achtneming van de gebruikte componenten, acceptabel. In idle modus varieert het energieverbruik tussen de 11,4 en 18,1 watt. Zodra applicaties meer eisen gaat deze waarde omhoog naar ongeveer 43,6 watt. Bij volle belasting van de grafische kaart en CPU, door tegelijk Furmark en Prime95 te draaien, wordt een maximale waarde van 55,2 watt gehaald. Het LED-beeldscherm, de op de processor geïntegreerde grafische kaart en de mogelijkheid van de CPU om zijn kloksnelheid te reduceren, dragen allen bij aan een lager energieverbruik.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.2 / 0.3 Watt
Inactiefdarkmidlight 11.4 / 15.2 / 18.1 Watt
Belasting midlight 43.6 / 55.2 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        

Samenvatting

Deze T410s met de geteste componenten steekt boven de massa zakelijke notebooks voor kantoor uit, voornamelijk door de gebruikte SSD en het touchscherm. Met de Core i5-520M CPU en de vier gigabyte RAM, in combinatie met het 64-bit besturingssysteem, behaalt het notebook voornamelijk dankzij de processor zeer goede applicatie prestaties. De grafische prestaties blijven op een bruikbaar niveau met de geïntegreerde GMA HD chip, hoewel veeleisende 3D applicaties beter gemeden kunnen worden. Voor betere grafische prestaties zou een configuratie met de NVIDIA Quadro NVS 3100M overwogen kunnen worden.

Naar het uiterlijk gekeken is de T410s werkelijk een typische up-to-date ThinkPad. Net als zijn familieleden scoort de T410s met erg goede invoerapparaten en weldoordachte communicatie mogelijkheden. Door het ontbreken van een stylus weet het touchscherm niet volledig te overtuigen. Het beeldscherm heeft een goede helderheid, maar is oneven belicht en heeft slechts een lage contrast verhouding. Voor alledaags kantoorgebruik is het kleurbereik voldoende. Dankzij het matte oppervlak is het beeldscherm uitstekend geschikt voor dagelijks zakelijk gebruik en tijdens het reizen.

De T410s biedt een goede metgezel voor gebruik op kantoor, die goed toegerust is voor zakelijke reizen dankzij zijn 14,1-inch formaat en lage gewicht. Op voorwaarde dat de relevante communicatie infrastructuur aanwezig is, zijn er veel communicatie mogelijkheden beschikbaar, al is er geen RJ-11 modem aansluiting. Met behulp van een docking poort is het ook mogelijk om de notebook makkelijk in bestaande werkplekken te integreren.

Lenovo ThinkPad T410s
Beschikbaar gesteld door ...
Getest: Lenovo ThinkPad T410s, ter beschikking gesteld door:
Getest: Lenovo ThinkPad T410s, ter beschikking gesteld door:

Specificaties

Lenovo Thinkpad T410s (Thinkpad T Serie)
Grafische kaart
Intel Graphics Media Accelerator (GMA) HD Graphics, igdumd64 8.15.10.2025 / Win7 64
Geheugen
4096 MB 
, PC3-8500F (533 MHz); DDR3
Beeldscherm
14.1 inch 16:10, 1440 x 900 pixel
Moederbord
Intel QS57
Opslag
Samsung MMCRE28G8MXP, 128 GB 
Geluidskaart
Conexant Cx20585
Verbindingen
3 USB 2.0, 1 VGA, 1 DisplayPort, 1 Kensington Lock, 1 eSata, 1 Docking Station Port, Audio Verbindingen: Kombi-Audio Port, Card Reader: 5-in-1 cardreader
Netwerkmogelijkheden
Intel 82577LM Gigabit Network Connection (10/100/1000MBit), Intel Centrino Ultimate-N 6300 AGN (a/g/n), Bluetooth 2.1+EDR, Qualcomm Gobi 2000 HS-USB Modem 9205
Optische drive
Matshita DVD-RAM UJ892
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 33 x 337 x 240
Batterij
44 Wh Lithium-Ion, 11.1 V; 3.9 Ah
Besturingssysteem
Microsoft Windows 7 Professional 64 Bit
Camera
Webcam: 2MP
Bijkomende functionaliteiten
ThinkVantage Tools, 36 Maanden Garantie
Gewicht
2.02 kg, Voeding: 340 g
Prijs
2300 Euro

 

Lenovo ThinkPad T410s
Lenovo ThinkPad T410s
Verplicht voor zakelijke notebooks: de docking poort
Verplicht voor zakelijke notebooks: de docking poort
Openingsschuif
Openingsschuif
USB, cardreader, gecombineerde audio
USB, cardreader, gecombineerde audio
LAN, Powered USB, gecombineerde USB/eSATA en DisplayPort
LAN, Powered USB, gecombineerde USB/eSATA en DisplayPort
Voeding en VGA
Voeding en VGA
Standaard: het UltraBay-slot bevat een DVD brander,
Standaard: het UltraBay-slot bevat een DVD brander,
welke makkelijk vervangen kan worden door andere modules
welke makkelijk vervangen kan worden door andere modules
Vervanging van RAM is makkelijk
Vervanging van RAM is makkelijk
De harde schijf is niet zo makkelijk te bereiken
De harde schijf is niet zo makkelijk te bereiken
De T410s werkt stil,
De T410s werkt stil,
maar heeft een hoge temperatuur onder zware belasting
maar heeft een hoge temperatuur onder zware belasting
Video conferenties zijn geen probleem met de 2 MP webcam
Video conferenties zijn geen probleem met de 2 MP webcam
Het bijbehorende simkaart-slot in het batterij compartiment
Het bijbehorende simkaart-slot in het batterij compartiment
De T410s – 2912-3AG
De T410s – 2912-3AG
kan makkelijk worden geopend
kan makkelijk worden geopend
Overzichtelijke groepering van toetsen
Overzichtelijke groepering van toetsen
Sneltoetsen
Sneltoetsen
Makkelijk ThinkVantage Tools
Makkelijk ThinkVantage Tools
Muis besturing met touchpad,
Muis besturing met touchpad,
TrackPoint,
TrackPoint,
en ook een touchscherm
en ook een touchscherm
De draadloze communicatie modules zijn snel uitgeschakeld
De draadloze communicatie modules zijn snel uitgeschakeld
Goed doordachte communicatie mogelijkheden incl. WiFi,
Goed doordachte communicatie mogelijkheden incl. WiFi,
en mobiel breedband modem
en mobiel breedband modem
Veelvoudig gebruik op de batterij is niet praktisch
Veelvoudig gebruik op de batterij is niet praktisch

Vergelijkbare notebooks

Vergelijkbare notebooks van een andere fabrikant

Testrapport HP EliteBook 8440p-WJ681AW notebook
Graphics Media Accelerator (GMA) HD Graphics

Laptops van een andere fabrikant en met een andere CPU

Testrapport Dell Latitude E6410 notebook
Graphics Media Accelerator (GMA) HD Graphics, Core i7 620M

Notebooks met dezelfde grafische kaart en schermgrootte

Testrapport Dell Latitude E5410 Notebook
Graphics Media Accelerator (GMA) HD Graphics, Core i7 640M, 2.63 kg

Laptops met dezelfde grafische kaart

Testapport Dell Latitude E4310 Subnotebook
Graphics Media Accelerator (GMA) HD Graphics, Core i5 560M, 13.3", 1.85 kg
Testrapport MSI CR620 Notebook
Graphics Media Accelerator (GMA) HD Graphics, Core i3 350M, 15.6", 2.413 kg
Testrapport Lenovo Ideapad G560 Notebook
Graphics Media Accelerator (GMA) HD Graphics, Core i3 350M, 15.6", 2.467 kg
Kort testrapport Dell Latitude E4310
Graphics Media Accelerator (GMA) HD Graphics, Core i5 540M, 13.3", 1.56 kg

Links

Prijs vergelijk

Pro

+Uitstekende applicatie prestaties
+Touchscherm
+Invoerapparatuur
+Plezierig helder, mat scherm
+Communicatie mogelijkheden
+Docking-poort
 

Contra

-Vrijwel geen accessoires (zelfs geen stylus)
-Zwartwaarde, contrast en verlichting van het scherm

In het kort

Wat we goed vonden

De extreem goede applicatie prestaties, waaraan de SSD ruim bijdraagt, en de relatief goede en uitgebreide communicatie mogelijkheden.

Wat we misten

Een standaard meegeleverde stylus voor het touchscherm.

Wat ons verraste

Dat Lenovo gezien de prijs zo spaarzaam is met accessoires.

De concurrentie

14-inch zakelijke notebooks met touchscherm.

Beoordeling

Lenovo Thinkpad T410s - 12-12-2010 v2(old)
Martina Osztovits

Behuizing
85%
Toetsenbord
90%
Aanwijsapparaat
85%
Aansluitmogelijkheden
78%
Gewicht
88%
Batterij
69%
Beeldscherm
60%
Gaming-performance
54%
Applicatie-performance
91%
Temperatuur
77%
Luidheid
90%
Extra punten
82%
Gemiddelde
79%
81%
Office - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Lenovo Thinkpad T410s Notebook
Martina Osztovits, 2010-04-27 (Update: 2013-06- 6)