Notebookcheck

Testrapport HP Compaq nx9420 Notebook

Lichte krachtpatser. Ook in de zakelijke markt is er vraag naar 17 inch desktop vervangende notebooks. Ze zijn vooral veel in vraag door de hoge resolutie beeldschermen en de keuze voor betere hardware, zodat ze echt een desktop pc kunnen vervangen.

HP Compaq nx9420 Logo

Behuizing

Het huidige zakelijke Compaq ontwerp wordt gebruikt in alle HP notebooks, van de kleinste 12 inch subnotebooks tot te grote krachtige desktop vervangers. Inderdaad, het zou zonde zijn om een goed ontwerp weg te gooien.

Net als andere Compaq notebooks heeft de HP Compaq nx9420 een zeer robuuste behuizing. Dit zie je in de uitstekende buigzame stevigheid, en je merkt ook dat het notebook bestand is tegen heel wat krachten. Als je kijkt naar de nx9420 lijkt het niet zo compact als een 12 of 14 inch notebook, maar dat komt niet alleen door de grootte. Zelfs als je dit dunne notebook helemaal aan de voorkant oppakt, hoor je bijna geen gekraak, en je ziet niet dat het notebook buigt.

Het beeldscherm zit vast met twee relatief kleine ophangingen. Als je de positie van het scherm aanpast, zul je merken dat het beeldscherm een klein beetje wiebelt. Het beeldscherm wordt afgesloten met een ramshoorn haak, die het beeldscherm beschermt tegen krassen en stof.

De interfaces van de nx9420 zitten vooral aan de zijkanten van het notebook, omdat de batterij aan de achterkant zit. Daarom zitten de interfaces gedeeltelijk ver naar de voorkant. Als je dus dit notebook gebruikt zonder docking station, en je gebruikt veel interfaces, dan is je werkruimte beperkt.

HP Compaq nx9420 Interfaces
Voorkant: Kaartlezer
HP Compaq nx9420 Interfaces
Linkerkant: Fan, Voedingsaansluiting, VGA-Out, S-Video, 2x USB 2.0,
HP Compaq nx9420 Interfaces
Achterkant: Kensington slot, Batterij, Modem
HP Compaq nx9420 Interfaces
Rechterkant: Audio-aansluitingen, 2x USB 2.0, DVD Drive, LAN

Input Devices

Het gedeelte waar de input devices van de Compaq nx9420 zitten is ruimtelijk en overzichtelijk ontworpen. Het standaard toetsenbord heeft toetsen met een gebruikersvriendelijke grootte, en is duidelijk gestructureerd met verschillende groepen toetsen. Verder heeft dit notebook ook een numeriek pad.

Het toetsenbord zit stevig vast aan de behuizing, en het typt fijn, zelfs als je lange periodes moet typen. Door de overzichtelijke lay-out van het toetsenbord, en de grootte van de toetsen, is het niet waarschijnlijk dat je er veel typfouten mee zult maken.

Het touchpad van de nx9420, dat uit het midden van het notebook is geplaats (maar precies in het midden van het standaard toetsenbord), reageert heel precies op de bewegingen van de gebruiker, en dus zal de muiscursor ook heel precies over je scherm bewegen. We vonden speciaal de zachte muisknoppen comfortabel in gebruik.

Boven het toetsenbord zijn een aantal standaard HP hotkeys, voor bijvoorbeeld het aan en uitschakelen van de WLan, en voor het regelen van het volume. De aan-uitschakelaar zit ook aan de linkerbovenkant.

HP Compaq nx9420 Touch pad
Touchpad
HP Compaq nx9420 Toetsenbord
Toetsenbord

Display

HP Compaq nx9420 Display Measurement
Kleurendiagram

Voor de HP Compaq nx9420 zijn er 2 versies van het beeldscherm te krijgen. Er is een 17 inch 1440x990 WXGA+ beeldscherm met een mat oppervlak te krijgen, en een 1680x1050 WSXGA+ met een reflecterend oppervlak. Wij hebben het reflecterende beeldscherm in deze test.

De maximale helderheid van het 1680x1050 WSXGA+ beeldscherm, en ook de verlichting, kwamen op ons niet echt overtuigend over. We hebben een maximale helderheid van maar 132.5cd/m^2 gemeten, en een lichtsterkte van een matige 67.9%, omdat de helderheid naar de zijkanten toe afneemt. Verder merkten we een soort lichte balk aan de oppervlakte van het scherm op. Het lijkt alsof dat van de gloed van het backlight komt.

Het meetdiagram laat een bijna ideale groene en rode kleurcurve zien, maar helaas is de blauwe kleurcurve zoals gewoonlijk verlaagd, wat leidt tot een overheersende rode kleur.

89.9
cd/m²
128.1
cd/m²
113.1
cd/m²
96.9
cd/m²
132.5
cd/m²
113.6
cd/m²
96.5
cd/m²
115.8
cd/m²
103.6
cd/m²
Helderheidsverdeling
Maximum: 132.5 cd/m² Gemiddelde: 110 cd/m²
Helderheidsverdeling: 68 %
Contrast: 663:1 (Zwart: 0.2 cd/m²)

Een pluspunt van de beeldschermen met een reflecterend oppervlak is het geweldige contrast. We hebben een zwartwaarde (ook wel minimum helderheid genoemd) gemeten van 0.2cd/m², wat maakt dat de nx9420 een geweldige contrastratio van 663:1 heeft.
De Pixperan test voor leesbaarheid heeft geen afwijkingen laten zien van de reactiesnelheid.

Volgens de fabrikant zou dit beeldscherm in staat moeten zijn zelfs in zonlicht haarscherpe beelden te kunnen laten zien. Dat zal wel, maar we vragen ons af of de gebruiker de beelden zal kunnen herkennen. Ten eerste omdat beeldschermen met een reflecterend oppervlak vaak heel veel weerspiegelen in lichte omgevingen. Verder is een maximale helderheid van 132.5 cd/m^2 en een zelfs slechtere gemiddelde helderheid van 110.0 cd/m^2 een indicatie dat dit notebook niet geschikt is voor buitengebruik.

Horizontaal is de kijkhoek best goed. Afhankelijk van het licht weerspiegelt het scherm wel. Verticaal kun je buiten het gewone werkgebied een duidelijke verandering zien. Als je bijvoorbeeld van boven naar beneden kijkt, krijgt alles minder contrast (wit wordt grijs), en als je van onder naar boven kijkt, wordt alles donkerder.

HP Compaq nx9420 Stability to the Vantage Point
HP Compaq nx9420 Stability to the Vantage Point
HP Compaq nx9420 Stability to the Vantage Point
HP Compaq nx9420 Stability to the Vantage Point
HP Compaq nx9420 Stability to the Vantage Point
HP Compaq nx9420 Stability to the Vantage Point
HP Compaq nx9420 Stability to the Vantage Point
HP Compaq nx9420 Stability to the Vantage Point

Prestaties

Om ook als desktop pc gebruikt te kunnen worden is de HP Compaq nx9420 beschikbaar met krachtige processoren in combinatie met krachtige videokaarten. Het notebook dat wij hebben getest had een Intel T7400 Core 2 Duo CPU op 2.16GHz en een ATI Mobility Radeon X1600 videokaart.

Hoewel er bijna geen verbetering mogelijk is qua processor (misschien een T7600), is de videokaart een middenklasser. Alleen de echte desktop vervangende 17 inch notebooks zullen een betere videokaart hebben. Als je echt veel videokracht nodig hebt (voor bijvoorbeeld 3d applicaties of CAD), dan is misschien een HP nw9440 een betere keuze, dat is de meest krachtige HP Notebook.

In elk geval is de nx9420 heel snel, hij voldoet nog ruim aan de eisen van veel programma's. Office en Internet programma's zijn geen probleem voor dit notebook. Afhankelijk van de gewenste prestaties zouden multimedia programma's tot aan CAD mogelijk zijn. Zelfs de huidige games zouden geen probleem moeten zijn voor de nx9420, hoewel de resolutie dan wel verlaagd moet worden.

De 120GB Seagate Momentus harde schijf met 5400rpm doet het licht bovengemiddeld qua transfer snelheid en toegangstijd. Een andere optie op deze notebook is een 100GB harde schijf.

HP Compaq nx9420 Benchmark Comparison
Benchmark Comparison 3DMark
HP Compaq nx9420 Benchmark Comparison
Benchmark Comparison PCMark
3DMark 05 Standard
3927 punten
Help
PCMark 05 Standard
4683 punten
Help
120 GB - 5400 rpm
Overdrachtssnelheid Minimum: 19.3 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 39.1 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 31.5 MB/s
Toegangstijd: 15.9 ms
Pieksnelheid: 91.8 MB/s
CPU-gebruik: 2.4 %

Emissies

Loudness

Door de sterke hardware die er in dit notebook zit, omdat er naar prestaties gestreefd wordt, is er een altijd draaiende fan in de notebook geplaatst. Als het notebook inactief is, is het geluid fatsoenlijk op de achtergrond, en niet storend.
Maar bij belasting kan de ruis oplopen tot 43.2dB, wat heel goed gehoord kan worden, en ook storend kan worden na verloop van tijd.

Temperatuur

Over het algemeen zijn er geen afwijkende temperaturen gemeten. De maximale oppervlaktetemperatuur aan de bovenkant was 34.7°C en 39.2°C aan de onderkant. Dus zelfs bij belasting is de temperatuur niet te hoog.

Temperatures on the top

Ball of hand max.: 31.1 Celsius

Top max.: 34.7 Celsius

Average: 32.2 Celsius

Hotspot:

Temperatures on the bottom

Bottom max.: 39.2 Celsius

Average: 36.8 Celsius

Hotspot:

Room Temperature: 22.0 Celsius

Speakers

Beide speakers zitten aan de voorkant, onder beschermers die er uit zien als luchtgaten. Het geluid is goed, maar helaas, zoals vaak zouden de bastonen beter kunnen. Het maximale volume is goed. Alles samengenomen zijn de speakers goed genoeg voor het afspelen van muziek.

Batterijduur

HP nx9420 additional battery

De 68Wh batterij van dit notebook geeft een looptijd van minimaal ongeveer 2 en maximaal 4 uur. Als we daarbij bedenken dat het als een desktop vervangende notebook is gemaakt, is deze looptijd uitstekend.

Verder kun je extra batterijen aan de buitenkant plaatsen, net als bij andere Compaq notebooks. Deze kunnen de looptijd flink verhogen, met name de Ultra Capacity Battery van 95 Wh.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
3h 55min
Belast (maximale helderheid)
2h 00min
Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0 / 0 Watt
Inactiefdarkmidlight 31.3 / 37.9 / 42.2 Watt
Belasting midlight 70.3 / 68.6 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        

Oordeel

Over het algemeen genomen is de Hewlett-Packard Compaq nx9420 een robuuste en goedgevormde desktop vervangende notebook, met goede prestaties, en uitstekende input devices. Het zwakke punt van dit notebook is duidelijk het reflecterende WSXGA+ beeldscherm.

De behuizing is echt vakmanschap, met top klasse materialen, en ziet er ook nog zakelijk uit, en heeft mooie ruimtelijk input-devices, er is zelfs ruimte voor een numeriek pad.

Zoals ook hierboven genoemd, vonden wij het beeldscherm niet echt goed. Hoewel er afhankelijk van het gebruik misschien geen last wordt ondervonden van de weerspiegelingen, is de matige helderheid en slechte verlichting gewoon een minpunt. De maximale kijkhoek is ook klein. Ook al hebben we het alternatief, het matte 1440x900 pixels WXGA+ beeldscherm, niet kunnen testen, wij zouden zeker aanraden om er over na te denken om het matte scherm te kiezen.

De prestaties van de Compaq nx9420 zijn goed voor kantoor gerichte applicaties en ook voor multimedia applicaties. De X1600 geeft ook een goede mogelijkheid voor 3D.

De emissies van het notebook zijn goed wat betreft geluid en oppervlaktetemperatuur, en zouden geen problemen moeten opleveren voor de gebruiker.

Zelfs de batterijduur van de nx9420 (tussen de 2 en 4 uur) is goed voor een desktop vervangende notebook. Ook de mogelijkheid tot uitbreiding van de batterijen is goed.

HP Compaq nx9420
HP Compaq nx9420
HP Compaq nx9420
HP Compaq nx9420

Specificaties

HP nx9420
Processor
Intel Core 2 Duo T7400
Grafische kaart
Geheugen
1024 MB 
, DDR2 PC5300 (667 MHz) SDRAM, max. 4096MB, 1x1024MB
Beeldscherm
17 inch 16:10, 1680x1050 pixel, WSXGA+ TFT Display, glimmend: ja
Moederbord
Intel 945PM
Opslag
120 GB - 5400 rpm, 120 GB 
, 5400 rpm, Seagate Momentus ST9120821AS: 120GB, 5400rpm
Verbindingen
PCCard, SmartCard, Mikrofon, Headphones (Line out), 4x USB 2.0, VGA-Out, S-Video, Kensington Lock, Firewire, LAN, Modem, Docking Connector
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 33 x 393 x 275
Batterij
, 68 Wh (14.4V) Lithium Ionen Akku
Bijkomende functionaliteiten
HDD: 120GB, 5400rpm, Seagate Momentus ST9120821AS, SoundMAX HD Audio, DVD +/-R (DL) Hitachi-LG GMA-4082N,
Gewicht
3.3 kg
Prijs
1400 Euro

 

HP Compaq nx9420 Image
Ondanks zijn afmetingen is de HP nx9420 toch elegant.
HP Compaq nx9420 Image
...op veel verschillende terreinen mee.
HP Compaq nx9420 Image
Door de Core 2 Duo CPU en een X1600 videokaart, kan de nx9420...
HP Compaq nx9420 Image
helderheid en verlichting.
HP Compaq nx9420 Image
Het voornaamste minpunt is het weerspiegelende scherm, met een matige
HP Compaq nx9420 Image
Het toetsenbord is ruimtelijk vormgegeven, en heeft een numeriek pad.
HP Compaq nx9420 Image
Daarom zou een dockingstation een handige oplossing zijn.
HP Compaq nx9420 Image
Helaas zijn de interfaces van de nx9420 te ver naar voren geplaatst.
HP Compaq nx9420 Image
vast.
HP Compaq nx9420 Image
Alleen de scharnieren van het beeldscherm zetten het beeldscherm niet goed
HP Compaq nx9420 Image
Zelfs als je het notebook aan de voorkant oppakt, zul je geen gekraak horen.
HP Compaq nx9420 Image
De behuizing is robuust.
HP Compaq nx9420 Image
Niet alleen het ontwerp, maar ook het vakmanschap vonden wij goed.
HP Compaq nx9420 Image
Doordat het ontwerp relatief dun is, wordt dit mogelijk gemaakt.
HP Compaq nx9420 Image
Hoewel de fan altijd draait, valt het geluid er van mee.

Pro

 • Robuuste behuizing met materialen van een hoge kwaliteit
 • Ruimtelijk toetsenbord met numeriek pad
 • Gebruiksvriendelijk touch-pad
 • Matig geluidsemissie
 • Lage temperatuur emissie
 • Aardige speakers
 • Goede batterijen voor een desktop vervangende notebook
 • Contra

 • Matige stevigheid in de scharnieren van het beeldscherm
 • Onhandige plaatsing van de interfaces
 • Weerspiegelend beeldscherm met matige helderheid en slechte verlichting
 • Bewertung

  HP nx9420 - 31-08-2007
  J. Simon Leitner

  Behuizing
  92%
  Toetsenbord
  92%
  Aanwijsapparaat
  90%
  Aansluitmogelijkheden
  86%
  Gewicht
  68%
  Batterij
  88%
  Beeldscherm
  69%
  Gaming-performance
  85%
  Applicatie-performance
  98%
  Temperatuur
  77%
  Luidheid
  81%
  Extra punten
  88%
  Gemiddelde
  85%
  86%
  Gaming - Gewogen Gemiddelde
  Please share our article, every link counts!
  > Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport HP Compaq nx9420 Notebook
  J. Simon Leitner, 2007-07- 8 (Update: 2013-05- 8)
  Stefan Hinum
  Stefan Hinum - Founder, Geschäftsführer, CFO