Notebookcheck

Testrapport Asus Eee PC 1000HE mini-notebook

De volhouder

Het aantal mini-netbooks van Asus is ondertussen bijna niet meer bij te houden. Eén ervan, de Asus Eee PC 1000HE "netbook", is met zijn geüpdate N280 Atom CPU en 6-cell batterij een aantrekkelijke, volhoudende variant.
Uit ons testrapport blijkt of zijn batterij inderdaad de trots beloofde levensduur van 9,5 uur haalt en hoe deze mini-netbook presteert vergeleken met zijn concurrentie...

Asus Eee PC 1000HE
Asus Eee PC 1000HE

Op het moment zijn er al negen verschillende modellen van de Eee PC te vinden op de homepage van Asus Germany en dat is nog exclusief alle varianten die handelaren aanbieden. Omdat de oudere modellen die te koop staan, zoals ook de Asus N10 (die officieel geen Eee PC is), niet genoemd worden, is het al een rotklus om enkel binnen het aanbod van Asus een keuze te maken. Men moet beducht zijn voor bepaalde enorme verschillen wat scherm betreft, levensduur van de batterij of wat betreft samenstelling. Voor- en nadelen moeten tegen elkaar afgewogen worden om te bepalen welk model nodig is. De 1000HE is speciaal bedoeld als stijlvol en volhardend en doet ook een poging klanten te werven met gebruiksvriendelijke applicaties.

Behuizing

Asus 1000HE in het wit
Asus 1000HE in het wit

De Eee PC 1000HE die wij testten, heeft een behuizing die identiek is aan het bekende ontwerp van de Eee PC's 901, 904, en 1000 en is over het algemeen in zes kleuren te verkrijgen, hoewel we in ons land op het moment zonder de alternatieven blauw, roze en goud- en zilverkleurig moeten, omdat hier enkel de witte en de zwarte variant aangeboden worden. Allemaal hebben ze een sterk glanzend oppervlag, wat een elegante indruk geeft wanneer het onaangeraakt is, maar waarop (afhankelijk van de kleur) duidelijke vlekken achterblijven wanneer het een tijdje in gebruik is. Ons witte testmodel kwam hier nog aardig mee weg, omdat vingerafdrukken en stofdeeltjes op zijn oppervlak niet zo erg opvallen. Ze zijn enkel van dichtbij te zien. De anders zo eenkleurige look wordt wat minder eentonig door het gebruik van chroomgekleurde onderdelen, zoals de bescherming van de schermscharnieren, de balk met knoppen boven het toetsenbord en zelfs het montuur van de touchpad. Het krijgt er een sjiek uiterlijk van.

Het frame van het scherm lijkt wat breed en onhandig, maar in ruil daarvoor ben je wel verzekerd van stevige bescherming van het scherm zelf. Dit geldt overigen voor de hele behuizing, die behoorlijk robuust genoemd mag worden. Enkel wanneer er erg veel druk op het steungedeelte voor de polsen wordt uitgeoefend is er een licht krakend geluidje uit te krijgen. Ook het toetsenbord kan aan de randen wat ingedrukt worden, maar dat heeft geen negatieve gevolgen bij normaal gebruik. De scharnieren houden het scherm voortreffelijk op zijn plaats, maar dat heeft helaas ook tot gevolg dat het scherm niet makkelijk met één hand versteld wordt.

Met zijn afmetingen van266mm (breedte) x 191.2mm (diepte) x 28.8-38mm (hoogte) is de 1000HE niet de slankste van zijn soort, maar verbergt wel zeer geslaagd een 6-cell batterij in de buurt van de schermscharnieren, zonder dat er een uitstekend vlak zichtbaar is, zoals bij sommige concurrenten. Daardoor ziet de netbook er toch compact uit, hoewel dat niet geheel overeenkomt met het testgewicht van 1460 gram. Een deel van dat gewicht is natuurlijk te danken aan de hiervoor genoemde 62Wh batterij, wat een sterk pluspunt is om een Asus Eee PC 1000HE te kopen. De batterij zelf weegt 310g, zit stevig in de behuizing en kan vastgezet worden. Zonder de batterij staat de notebook ook goed, dus kan deze zonder problemen verwijderd worden tijdens vast gebruik.

Vergeleken met het ontwerp van de aangekondigde Asus Eee PC 1000HE lijkt het ontwerp van de 1000HE wat verouderd en zelfs gedrongen, maar de 1000HE is desondanks, zoals later zal blijken, erg overtuigend door het vermogen van zijn onderdelen.

Aansluitmogelijkheden

Slechts één sleuf voor RAM-geheugen
Slechts één sleuf voor RAM-geheugen

Wat de aansluitingen bieden is vrij standaard en typisch voor netbooks. Er zijn drie USB-poorten, een VGA uitgang, LAN, audio en een card-reader (SD/MMC). Wat draadloze aansluitingen betreft biedt de Asus een redelijke verzameling aan met Draft-n WLAN en Bluetooth 2.1+EDR, waardoor u zich in de meeste situaties goed zult redden. Met de 1.3 Megapixel webcam bovenin het frame van het scherm en met de microfoonopeningen lager gelegen bent u voorzien in de benodigdheden bij Skype en vergelijkbare programma's die zich aan dezelfde standaarden houden. Het enige dat de klant kan ontbreken is een UMTS-module die de draadloos uitrusting compleet zou hebben gemaakt. Zoals gebruikelijk kan dit niet al te duur opgelost worden met behulp van een via de USB aan te sluiten exemplaar.

We zijn erg tevreden met de verdeling van de aansluitingen, op de audio-aansluitingen na, die aan de zijkant zaten terwijl we ze zelf liever aan de voorkant hadden gezien. Er zijn geen vervelende beperkingen. Alle aansluitingen zitten aan beide zijden, zo ver mogelijk naar achteren en met voldoende ruimte ertussen.

De onderdelen die te bereiken zijn via de onderkant, zoals het RAM-geheugen en de hardeschijf, zitten onder een klepje (bevestigd met twee schroeven), dat makkelijk verwijderd kan worden. Omdat de netbook slechts één sleuf voor RAM-geheugen heeft, moet de aanwezige 1GB kaart vervangen worden door een 2GB kaart. Weinigen zullen echter willen upgraden, aangezien de 1GB aan RAM-geheugen en de hardeschijf van 160GB voldoende zijn om de geïnstalleerde Windows XP Home samen met andere taken te kunnen draaien.

Asus levert een simpele neoprenen hoes, een handige handleiding en een schoonmaakdoekje als accessoires. De garantie is 24 maanden geldig.

Voorkant: status displays en luidsprekers
Voorkant: status displays en luidsprekers
Linker zijde: Expresscard/34 slot, audio, USB, LAN
Linker zijde: Expresscard/34 slot, audio, USB, LAN
Achterkant: grpte 6-cell batterij
Achterkant: grpte 6-cell batterij
Rechter zijde: ventilator, stroomvoorziening, VGA, card reader, USB
Rechter zijde: ventilator, stroomvoorziening, VGA, card reader, USB

Invoerapparaten

Toetsenbord

Het toetsenbord beslaat bijna de gehele horizontale breedte en is voorzien van mooie geïsoleerde toetsen (Chiclet), die ook erg overtuigend zijn wat kwaliteit betreft. De heldere toetsenbordlay-out heeft toetsen van 17.5mm en heeft daarmee 92% van de breedte van een standaard toetsenbord.

De fijne toetsaanslag en het prettige geluid ervan maken het mogelijk uitgebreid te typen, gebaseerd op de basiseigenschappen van het toetsenbord.
De kleine omvang (kenmerkend voor netbooks) heeft hier een beperkende invloed op. Het vraagt een langere tijd om gewend aan te raken en zal niet iedere gebruiker direct overtuigen. Zoals gebruikelijk is de Eee PC voorzien van enkele speciale functies in de zone van de F-toetsen, toegankelijk door Fn-combinatie, zoals o.a. het instellen van de helderheid van het scherm of het volume. Het numerieke gedeelte, mogelijk gemaakt door dubbel gebruik van toetsen, is een goed bedoeld snufje, maar zal wegens de verschoven lay-out weinig gebruikt worden.

De snel-start-balk met vier knoppen boven het toetsenbord biedt twee functies voorgeprogrammeerd door de fabrikant (schermverlichting en resolutie) en twee waarvan de functie door de gebruiker in te stellen is. De twee laatstgenoemden zijn bij levering ingesteld op Asus-energy-saver-profiles en op Skype, maar kunnen, zoals gezegd, naar behoeven worden aangepast.

Touchpad

De touchpad van ons testmodel wist ons niet echt te overtuigen. Het ene moment geageerde het überhaupt niet op invoer en het andere moment zeer vertraagd of erger. Dit gedrag was nauwelijks te verbeteren door instellingen aan te passen en moet gecategoriseerd worden als iets waar je heel erg aan zult moeten wennen. De multi-touch functie werkte zoals hij geleverd werd ook niet en moet toch behoorlijk klungelig genoemd worden. Dat is ongebruikelijk, aangezien de Eee 901 en de 1000H een veel betere indruk maakten. Over de toetsen van de touchpad is echter geen kwaad woord te zeggen en ze vervullen hun doel met een goede reactie en een prettig geluid.

Goede toetsenbordlay-out met veel special functies
Goede toetsenbordlay-out met veel special functies
Multi-touch touchpad, maar willoos of juist te vurig
Multi-touch touchpad, maar willoos of juist te vurig
Snel-start-toetsen met mogelijkheid tot zelf instellen
Snel-start-toetsen met mogelijkheid tot zelf instellen

Beeldscherm

De Eee PC 1000HE heeft nog altijd een mat schermoppervlak in het 16:10 formaat en bespaart u daarmee onnodige reflecties, terwijl er steeds meer netbooks met een trendy, glanzend scherm op de markt komen. De uitstekende contrastwaarde van 832:1 en de relatief verzadigde kleuren, die niet vanzelfsprekend zijn in notebookschermen, bevallen ook.

149.9
cd/m²
162.9
cd/m²
168.5
cd/m²
154
cd/m²
169.9
cd/m²
174.7
cd/m²
140.7
cd/m²
138.4
cd/m²
144.1
cd/m²
Helderheidsverdeling
Maximum: 174.7 cd/m² Gemiddelde: 155.9 cd/m²
Helderheidsverdeling: 79 %
Contrast: 809:1 (Zwart: 0.21 cd/m²)

Ondanks alles is het scherm slechts beperkt geschikt voor mobiel gebruik, door zijn zo gefabriceerde helderheid van gemiddeld 155.9 cd/m². Hoewel dit voldoende is om je geen zorgen te hoeven maken over de lichtomstandig heden binnenshuis, is de verlichting simpelweg te zwak voor werk in de open lucht. In dat laatste geval maakt het, als het dat überhaupt al doet, enkel het moeizaam lezen van de inhoud van het scherm mogelijke en dat is na enige tijd niet prettig meer. Tijdens mobiel gebruik is de maximale helderheid van het scherm bovendien standaard beperkt tot 149.2 cd/m², hoewel die instelling in de Bios aangepast kan worden.

Ondanks alles stelt de mogelijkheid om de gebruikelijke schermresolutie van 1024x600 pixels te verhogen tot 1024x768 pixels ons tevreden. Het is te gebruiken door een gebruikelijk, maar licht vervormd beeld, of door de desktop te scrollen op het interne scherm.

Kijkhoeken van de Asus 1000HE

De verlichting kan niet optimaal genoemd worden, maar is toch nog goed met een helderheiddistributie van 79%. Dit effect is enkel merkbaar op eenkleurige inhoud van het scherm en leidt niet tot problemen bij regulier gebruik.

De stabiliteit van de kijkhoek van het scherm is goed en zichtbaar bovengemiddeld. Er zijn wat beeldvervormingen zichtbaar, maar meer in de verticale zone dan in de horizontale. Ze zijn later merkbaar dan bij sommige concurrenten. Met meerdere mensen een film kijken zou dus geen probleem moeten zijn en is enkel beperkt door de kleine afmetingen van het scherm.

Scherm geoptimaliseerd met eeectl

277
cd/m²
297
cd/m²
310
cd/m²
285
cd/m²
308
cd/m²
318
cd/m²
256
cd/m²
259
cd/m²
266
cd/m²
Helderheidsverdeling
Maximum: 318 cd/m² Gemiddelde: 286.2 cd/m²
Helderheidsverdeling: 81 %
Contrast: 856:1 (Zwart: 0.36 cd/m²)

Het enige nadeel is, zoals al gezegd, de helderheid van het scherm, die niet geschikt is voor buitengebruik. Op eigen risico (en mogelijk met het verliezen van garantie) is er een oplossing voor dit probleem te vinden in de overclocking tool eeectl, waarmee een maximale scherm helderheid van wel 318 cd/m² bereikt kan worden met een gematigde extra toevoer van 1,3watt. Op deze manier kan de beperkte helderheid bij gebruik op de batterij omzeild worden. Dit alles gaat natuurlijk ten koste van de schermcontroller en kan goed invloed hebben op zijn levensduur, aangezien het ver buiten de specificaties gaat.

Standaard helderheid scherm bij buitengebruik
Standaard helderheid scherm bij buitengebruik
Geoptimaliseerd helderheid scherm met eeectl tijdens buitengebruik
Geoptimaliseerd helderheid scherm met eeectl tijdens buitengebruik

Prestatie

Asus volgt braaf alle regels van Intel en Microsoft om in prijs verlaagde processors te ontvangen en om Windows XP Home Edition als operating system aan te kunnen bieden. Met Intel's Atom N280 CPU (1.66Ghz clock rate / 2W TDP), 1GB RAM-geheugen, een 160GB hardeschijf en een 10,2" scherm geeft Asus toe aan alle standaarden en valt daardoor niet op in de massa van mini-notebooks. De nu aangeboden Intel Atom N280 CPU is de opvolger van de N270 processors en geeft blijk van kleine verbeteringen. Naast de afname van de Thermal Design Power (TDP) van 0,5 watt, is de front side bus van 533Mhz verhoogd tot 667Mhz en is de CPU kloksnelheid lichtelijk omhoog gehaald van 1,6Ghz naar 1,66Ghz. Hierdoor hoeft u nog geen sprong op het gebied van prestaties te verwachten, maar een verhoging van de efficiëntie is wel meetbaar als hij al niet te merken is.

Daarnaast heeft Asus een beetje zitten schroeven met zijn eigen profielen en wordt de Atom CPU minimaal tot 1,69Ghz geklokt in de "Super Performance Profile". Dit zorgt voor 123 punten in 3D Mark '06 en 1475 punten in PC Mark '05 en ook wordt de 32M Super Pi Test in 4292 berekend. Daarmee heeft Asus een netbook van de bovenste plank en scoort bovendien nog een puntje extra wegens verlaagde energie input tijdens het opnemen in het tijdsinterval van de test.

De Seagate hardeschijf is redelijk snel met een gemiddelde van 54,7 MB/s, het viel echter erg op in ons testmodel door tijdelijk, luid ratelen. We maten daarbij echter geen negatieve invloed op de prestaties.

Tijdens het gebruik in de praktijk ging alles behoorlijk netjes zoals gebruikelijk bij netbooks, maar dan zonder lange periodes van wachten tijdens het draaien van meerdere programma’s tegelijkertijd. Converteren met iTunes duurt enkel wat langer, World of Warcraft kan gespeeld worden  met enkel een resolutie 800x600 met minimale details en gemiddeld 14 fps en op het gebied van beeldbewerking zijn alleen heel simpele taken uit te voeren alleen al vanwege de lage schermresolutie. Het systeem is snel en soepel genoeg om programma’s te draaien waar het voor bedoeld is, zoals een browser, programma’s voor tekstverwerking, e-mailprogramma’s en Skype.

Systeeminformatie CPUZ CPU
Systeeminformatie CPUZ Cache
Systeeminformatie CPUZ mainboard
Systeeminformatie CPUZ system memory
Systeeminformatie CPUZ RAM SPD
Systeeminformatie GPUZ
Systeeminformatie HDTune
Systeeminformatie van de Asus Eee PC 1000HE
PCMark 05 Standard
1475 punten
Help
3DMark 2001SE Standard
2969 punten
3DMark 03 Standard
770 punten
3DMark 05 Standard
266 punten
3DMark 06
123 punten
Help
Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
583
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
891
Cinebench R10 Shading 32Bit
291
Help
Seagate Momentus 5400.5 ST9160310AS
Overdrachtssnelheid Minimum: 29.8 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 69.5 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 54.7 MB/s
Toegangstijd: 29.8 ms
Pieksnelheid: 87.3 MB/s
CPU-gebruik: 3.7 %

Uitstralingen

Systeem geluid

Vergeleken met andere netbooks zoals de Lenovo Ideapad S10e of de Samsung NC10, is de Asus 10000HE hoorbaar luidruchtiger, maar blijft over het algemeen, zonder te veel druk, rond de 32-36 dB(A). Bij maximale druk is de ventilatie met 40.4 dB(A) zeker goed te horen. Als het aan komt op lawaaibeheer, is het extreem stille karakter van de ventilatie prettig voor de meeste gebruikers. Het produceert geen hoge frequentie geluiden en ook de snelheid van de fan wordt niet vaak veranderd. In plaats daarvan doet het zijn werk erg constant.

Alleen de Seagate hardeschijf van ons testmodel bleek wat ongebruikelijk in een "koude" staat met een geratel dat 37 db(A) luid was. Dit verdween na een tijdje gebruik van het systeem en nam af tot een werkgeluid van een lage 33.7 dB(A).

Geluidsuitstoot met eeeectl

De ventilators kunnen ook beïnvloed worden met de al eerder genoemde tool, eeectl. Het geluidsniveau kan hiermee nog wat gereduceerd worden. Men moet zich echter bewust zijn van het gevaar dat dit, net als bij de schermhelderheid, met zich meebrengt en mogelijke schade met verlies van garantie accepteren. Met eeectl is het geluidsniveau terug te brengen naar 31.7 dB(A) zonder veel druk, met een ventilator activiteit van 30%.

Geluidsniveau

Onbelast
32.1 / 32.1 / 36 dB (A)
HDD
33.7 dB (A)
Belasting
40.4 / 40.4 dB (A)
 
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light    (15 cm afstand)

Temperatuur

Gemiddeld liggen de gemeten temperatuur binnen het bereik van de menselijke lichaamstemperatuur en niet aanduidend voor het voor de hand liggende of eventuele beperkingen. Zelfs de topwaarde van  40.3 °C, die voor kan komen in het midden van het onderlichaam, is volledig acceptabel en duidt niet op enige beperkingen.

Max. Belasting
 34.3 °C36.7 °C36.2 °C 
 35.4 °C38.1 °C36.9 °C 
 34.3 °C34.9 °C33.1 °C 
Maximum: 38.1 °C
Gemiddelde: 35.5 °C
38.5 °C38.9 °C34.4 °C
37.9 °C40.3 °C37.5 °C
35.9 °C34.6 °C31.5 °C
Maximum: 40.3 °C
Gemiddelde: 36.6 °C
Kamertemperatuur 21 °C

Luidsprekers

De luidsprekers zitten in de voorkant van de netbook en zenden naar de voorkant uit. Ze zijn voldoende om muziek mee te luisteren zonder al te grote verwachtingen en overtuigend door onverstoord geluid. Ze hebben echter een sterk gebrek aan bas en enkele middentonen en zijn ook treble-heavy (zoals typisch voor deze klasse). Daarnaast hebben ze ook te leiden onder een laag maximaal volume. Zoals gebruikelijk kan men dit probleem snel en goedkoop oplossen door oordopjes of  USB-luidsprekers te kopen om ook bij mobiel gebruik beter geluid te hebben.

Batterijduur

Maximum battery life (Reader's Test)
Reader's Test
Minimum battery life  (Classic Test)
Classic Test

Dit is het sterkste punt van de Eee PC 1000HE. Het apparaat zijn iet wat hogere gewicht van 1,46kg neem je graag voor lief bij de maximale levensduur van – geloof het of niet - 512 minuten in de BatteryEater Reader's Test (maximaal mogelijke levensduur van een batterij). De mini-notebook heft ook weer de nodige, basiskenmerken met zijn capaciteit van 62 Wh en een minimaal verbruik van 8.5 W.

Het energiebesparende profiel van Asus, genaamd "Power Saving", speelt een grote rol in het lage, minimale stroomverbruik. Het bemoeit zich veel meer met het stroom-management dan men van de Windows XP profielen gewend is. De meest opvallende actie is de Atom CPU, teruggedraaid naar een kloksnelheid van 750Mhz, die desondanks een verbazend snelle browseractiviteit en tekstverwerking mogelijk maakt. De helderheid van het scherm, teruggedraaid naar het minimum (die we zoals gebruikelijk ook in deze test hebben gebruikt), is wat minder praktisch bij het werk.

In de WLAN-test, met browseractiviteit en een prettige schermhelderheid, bereikt de Eee PC nog altijd een verbazende 433 minuten. Dit lijkt meer op het gedrag van de gebruiker in de praktijk en blijft toch een uitstekende waarde. Zij die vinden dat de processor, tot 750Mhz naar beneden geschroefd, te lag presteert, kunnen toch nog 386 minuten verwachten in de WLAN-test. Onder maximale werkdruk, wat een kloksnelheid van 1,69Ghz voor de Eee PC 1000HE inhoudt, in het Asus "Super Performance" profiel, haalt de netbook toch nog een acceptabele 272 minuten batterij leven in de BatteryEater Classic Test. Het bereikt een minimaal haalbare levensduur van de batterij onder stress, met Bluetooth aan, W-LAN aan en een maximale helderheid voor het scherm (Asus).

Al met al haalt deze Asus de beloofde 9,5 uren zonder voeding uit onze test niet, maar blijft desondanks op een erg hoog niveau met een batterij met een levensduur tussen de 4,5 en 8,5 uur en erg goede punten voor het erg lang blijven draaien in de praktijk.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.2 / 0.5 Watt
Inactiefdarkmidlight 8.5 / 10.4 / 11.4 Watt
Belasting midlight 13.8 / 17.4 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        
Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
8h 32min
Surfen met WLAN
6h 26min
Belast (maximale helderheid)
4h 32min

Conclusie

Wie op zoek is naar een stevig volhoudende netbook, moet zeker de Asus Eee PC 1000HE even noteren. Zelfs al is het design niet je smaak: de levensduur van de batterij en de kwaliteit van de netbook kunnen erg overtuigend zijn. Verder is het matte scherm met sterk contrast zeer geschikt voor binnengebruik en verliest enkel wat puntjes bij het buitengebruik door zijn te magere maximale helderheid.

Aan de andere kant moet men om van de batterij zijn lange levensduur gebruik te kunnen maken, het doen met een wat lager dan gemiddelde prestatie, wanneer er volledig gebruik van de netbook wordt gemaakt en ook zijn wat hogere gewicht. Het gevoelige touchpad was wat lastig bij ons testmodel en de hoeveelheid geluid die van de notebook afkwam kon ook niet helemaal op tegen die van zijn concurrenten. Voor wie echter met deze beperkingen kan leven, is deze variant van de Eee PC een stevig stuk mobiele technologie.

Asus Eee PC 1000HE
Asus Eee PC 1000HE
Asus Eee PC 1000HE
Asus Eee PC 1000HE
Getest: de Asus Eee PC 1000HE
Getest: de Asus Eee PC 1000HE

Specificaties

Asus Eee PC 1000HE (Eee PC 1000HE Serie)
Grafische kaart
Intel Graphics Media Accelerator (GMA) 950, Core: 400 MHz, gedeeld geheugen, 6.14.10.4906
Geheugen
1024 MB 
, DDR2 PC2-5300 667Mhz, max. 2048MB (1Slot)
Beeldscherm
10.2 inch 16:10, 1024x600 pixel, WSVGA Panel MS_0003, glimmend: nee
Moederbord
Intel 945GM
Opslag
Seagate Momentus 5400.5 ST9160310AS, 160 GB 
, 5400 rpm
Geluidskaart
Realtek ALC269 @ Intel 82801GBM ICH7-M - High Definition Audio Controller
Verbindingen
3 USB 2.0, 1 VGA, 1 Kensington Lock, Audio Verbindingen: Microfoon, koptelefoon, Card Reader: MMC, SD
Netwerkmogelijkheden
Atheros AR8121/AR8113/AR8114 PCI-E Ethernet Controller (10MBit), AzureWave Wireless Network Adapter 802.11 b/g/n (b/g/n), Bluetooth Broadcom 2.1+EDR
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 38 x 266 x 191.2
Batterij
62 Wh Lithium-Ion, 7.2V, 8700mAh
Besturingssysteem
Microsoft Windows XP Home 32 Bit
Bijkomende functionaliteiten
Neoprenen hoes, 12 Maanden Garantie
Gewicht
1.46 kg, Voeding: 200 g
Prijs
399 Euro

 

Elegant, vlak wit met een makkelijk te onderhouden oppervlak
Elegant, vlak wit met een makkelijk te onderhouden oppervlak
1.3 MP webcam geïntegreerd in het schermframe
1.3 MP webcam geïntegreerd in het schermframe
toetsenbord met geïsoleerde toetsen
toetsenbord met geïsoleerde toetsen
Sjiek toetsenbord met geïsoleerde toetsen
Sjiek toetsenbord met geïsoleerde toetsen
Intel Atom N280 en GMA 950
Intel Atom N280 en GMA 950
De on/off-switch heeft wat meer druk nodig
De on/off-switch heeft wat meer druk nodig
Status-LEDs aan de voorzijde
Status-LEDs aan de voorzijde
De card-reader ondersteunt enkele formaten met SD (SDHC) en MMC
De card-reader ondersteunt enkele formaten met SD (SDHC) en MMC
De poorten zijn ook aan de rechter zijde optimaal geplaatst
De poorten zijn ook aan de rechter zijde optimaal geplaatst
We hadden graag een audio uitgang aan de voorkant gezien voor o.a. headsets
We hadden graag een audio uitgang aan de voorkant gezien voor o.a. headsets
Ethernet- en USB-poorten zitten netjes aan de achterkant
Ethernet- en USB-poorten zitten netjes aan de achterkant
Sterke geïntegreerde batterij met een hoge capaciteit (62Wh)
Sterke geïntegreerde batterij met een hoge capaciteit (62Wh)
Goed werkend schermscharnier
Goed werkend schermscharnier
Een wat opgeblazen design vergeleken met de huidige slimline modellen
Een wat opgeblazen design vergeleken met de huidige slimline modellen
Mat scherm met een helderheid geschikt voor binnenshuis gebruik
Mat scherm met een helderheid geschikt voor binnenshuis gebruik
De geïsoleerde microfoonopeningen zitten onderin het schermframe
De geïsoleerde microfoonopeningen zitten onderin het schermframe

Vergelijkbare notebooks

Notebooks met dezelfde grafische kaart en schermgrootte

Testrapport Asus Eee PC 1008HA Netbook
Graphics Media Accelerator (GMA) 950, Atom N280, 1.05 kg
Testrapport HP Mini 5101 Netbook
Graphics Media Accelerator (GMA) 950, Atom N280, 1.2 kg
Hands-On: Sony Vaio-W11 Netbook getest
Graphics Media Accelerator (GMA) 950, Atom N280, 1.2 kg
Testrapport Asus Eee PC 1005HA-M Netbook
Graphics Media Accelerator (GMA) 950, Atom N270, 1.28 kg
Testrapport Samsung N120 White Netbook
Graphics Media Accelerator (GMA) 950, Atom N270, 1.3 kg
Testrapport Toshiba NB200-113 Netbook
Graphics Media Accelerator (GMA) 950, Atom N270, 1.18 kg
Testrapport Fujitsu M2010 Netbook
Graphics Media Accelerator (GMA) 950, Atom N280, 1.16 kg

Compare Prices

Pro

+Extremely long battery life
+Solid chassis
+Good, matt display
+Good distribution of ports
+Quiet operating noise under low work load
+Good Keyboard
 

Contra

-The test model temporarily had a loud crackling of the hard disk
-The touch pad takes getting used to
-Display brightness suited for outdoor usage can only be reached at one's own risk via the eeectl tool

In het kort

Wat we goed vonden

De extreme lange levensduur van de batterij en de energiebesparende profielen van Asus. De inbegrepen neoprenen hoes is ook fijn en handig.

Wat we misten

Een betere schermhelderheid, zodat buitengebruik ook goed mogelijk is zonder het mogelijk verlies van garantie.

Wat ons veraste

Dat Asus een mat scherm aanbood met geweldige contrastwaarden, dan bovendien zijn glanzende concurrenten achter zich laat.

De competitie

Wat de levensduur van de batterij betreft is de Asus Eee PC 1000HE op het moment ongeëvenaard. Mogelijke alternatieven met een wat minder lange volhoudende batterij zijn de Samsung NC10 of de Acer Aspire One 531. Deze zijn wat lichter, maar niet even krachtig.

Rating

Asus Eee PC 1000HE - 06-12-2010 v2(old)
Tobias Winkler

Behuizing
89%
Toetsenbord
85%
Aanwijsapparaat
77%
Aansluitmogelijkheden
74%
Gewicht
92%
Batterij
93%
Beeldscherm
80%
Gaming-performance
21%
Applicatie-performance
58%
Temperatuur
86%
Luidheid
82%
Extra punten
87%
Gemiddelde
77%
84%
Netbook - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Asus Eee PC 1000HE Mininotebook
Tobias Winkler, 2009-06-14 (Update: 2009-09- 6)