Notebookcheck Logo

Testrapport Asus A8JR Notebook

Boodschapper van God. Voelt het alsof ze al eerder dezelfde notebook op de markt brachten? U hebt helemaal gelijk. Toch, de gloednieuwe  X2300 video kaart van ATI, de aankondiger van de lang verwachte nieuwe video kaart generatie, heeft ons aangemoedigd om nogmaals de A8JR eens goed onder de loep te nemen.

Asus A8JR Logo

Behuizing

Zoals al eerder genoemd is de behuizing van de Asus A8JR dezelfde als van de eerder beoordeelde Asus A8JP. We konden geen verschillen ontdekken wat betreft werkmanschap en materialen, en daarom is deze beschrijving dezelfde als die van de A8JP wat betreft de behuizing.

Twee kleuren bepalen het uiterlijk van de A8JR: Zwart en zilver. Bijvoorbeeld, er is een zilveren bovenkant op het zwarte onderstuk en het scherm met zwarte randen is beschermd door een zilveren achterkant.

De vormen zijn van het typisch Asus ontwerp met geometrische stijl. Platte oppervlakten, duidelijke lijnen en scherpe randen, die zo herkenbaar zijn als de ronde vormen van de Apple.  Vergelijkbaar met andere Asus notebooks, ondersteunt het ontwerp een dun en licht uiterlijk en gevoel (look-and-feel) door een bij de uiteinden smal toelopende behuizing.

Het werkmanschap van de Asus A8JR is nogal goed. We konden geen enkele typische zwakte ontdekken. Geen ongelijke openingen of krakende geluiden tijdens het gebruik van deze notebook.

Wat betreft drukweerstand moeten we wel noemen dat de bescherming van het scherm duidelijk ingedrukt kan worden zonder erg veel kracht te zetten. Werken met dit notebook is hierdoor niet gestoord, maar u zou voorzichtig moeten zijn bij vervoer.

Een vergelijkbaar fenomeen kan aan de onderkant van de notebook geconstateert worden. Vooral rond de luchtgaten geeft de behuizing iets mee onder druk. Echter, de electronische interne onderdelen zitten veilig.

Wat betreft de flexural rigidity (buigzame stijfheid) is de behuizing zeer robuust. U kunt hem zonder enige problemen aan alle kanten oppakken zonder onredelijke torderingen of krakend geluid, wat een belangrijk iets is voor een mobiele 14 inch notebook.

Aan de ene kant zijn de scharnieren van het scherm van voldoende grootte.  Echter, de plastieke bekleding kan een beetje bewogen worden en oogt daardoor niet erg robuust. Er is ook een lichte hapering bij het aanpassen van de hoek van het scherm.

Het scherm van de Asus A8JR wordt met twee metalen onderdelen geleverd, die zich vergrendelen in het onderstuk bij het sluiten. Het is een soort van omgekeerde haakvormige sluiting.  Vooral wanneer gesloten, wiebelt het scherm een beetje bij de hoeken.

De ingangen, de ports, zitten deels aan de linkerzijde en aan de achterzijde. Ingangen die mogelijk permanent in gebruik zijn, zijn daardoor goed geplaatst aan de achterzijde. 

Asus A8JR Interfaces
Voorzijde: Geen ingangen
Asus A8JR Interfaces
Linkerzijde: Cardreader, Drive, USB 2.0, Firewire, Audio, ExpressCard
Asus A8JR Interfaces
Achterzijde: Power Connector, 2x USB 2.0, S-Video Out, VGA-Out, DVI, LAN, Modem, Kensington Lock
Asus A8JR Interfaces
Rechterzijde: 2x USB 2.0, Fan

Input Devices

Zoals bij de behuizing, ook het toetsenbord van de A8JR is hetzelfde als dat bij de A8JP modellen.

Het toetsenbord zit binnen een rechthoekig stuk zonder duidelijke gestructureerd of gepositioneerde toetsen te hebben. Gek genoeg, is het toch mogelijk om alle toetsen makkelijk te bereiken. Bijvoorbeeld, de “enter”-toets die twee rijen bestrijkt en de spatiebalk zijn ruim bedeeld. Toetsen zoals de Alt en Ctrl aan de linkerkant van het toetsenbord zijn een standaard maat en de maat van de cursor-toetsen zijn kleiner, ¾ van gewone toetsen. Ook de F-toetsen zijn minder breed en de hoogte is tot ongeveer de helft teruggebracht.

Typen met dit toetsenbord is over het algemeen comfortable. De toetsen leveren iets meer weerstand dan van heel comfortabele toetsenborden. Het geluid tijdens het typen hindert absoluut niet, omdat je geen irriterende geklik kunt horen. 

De extra toetsen zijn heel klein, typisch voor Asus en kunnen als zodanig niet onmiddellijk herkend worden. U kunt ze gebruiken om de prestatie instellingen te veranderen of Bluetooth en WLAN te activeren.

De touchpad van de notebook vereist een aantal opmerkingen: De vormgeving ziet er goed uit en de kleur past goed bij de behuizing. Het heeft geen aparte knoppen.  Die zijn geïntegreerd in hetzelfde oppervlak, naadloos onderdeel van het touch pad. Het oppervlak heeft dezelfde bedekking als de omliggende behuizing.

Ondanks het voordeel voor uiterlijk, heeft deze oplossing een paar nadelen in het gebruik.  B.v. het oppervlak is nogal ongelijk en daarom zijn de glij-eigenschappen niet zo goed. In vergelijking met de steun voor de muis van de hand, zou dit het betere  touch pad oppervlak zijn.

Beide touch pad knoppen reageren het beste aan hun onderrand. Daarnaast zijn er relatief grote stukken doods, die niet reageren op aanklikken.

Asus A8JR Touchpad
Touchpad
Asus A8JR Toetsenbord
Toetsenbord

Scherm

Asus A8JR Display measurement
Kleurdiagram

In tegenstelling tot de A8JP, is de A8JR voorzien van een 1280x800 WXGA paneel. Echter, onze metingen vertoonden niet veel verschil tussen dit scherm en het 1440x900 pixel scherm. B.v. de maximale helderheid was erg goed met 188,9 cd/m² en de verlichting goed met 77,7 %.

Het meetdiagram vertoont een bijna ideale groene kleur curve en de gebruikelijke afwijking van de blauwe kleur curve. Daardoor lijken de kleuren warmer.

154.5
cd/m²
162.9
cd/m²
146.7
cd/m²
149.6
cd/m²
183.2
cd/m²
152.8
cd/m²
163.9
cd/m²
188.9
cd/m²
176
cd/m²
Helderheidsverdeling
Maximum: 188.9 cd/m² (Nits) Gemiddelde: 164.3 cd/m²
Helderheidsverdeling: 78 %
Contrast: 229:1 (Zwart: 0.8 cd/m²)

De zwartwaarde van het scherm, dus de minimum helderheid was 0,8 cd/m². Dit levert een maximum contrast van 236:1, wat bijna gelijk is aan de contrast verhouding van het 1440x900 paneel.

Asus A8JR Outdoors
Gebruik buitenshuis

Buitenshuis gebruik van de notebook is zeer beperkt door zijn sterk reflecterende scherm. Afhankelijk van de lichtomstandigheden in de omgeving, kan het scherm nog een beetje gelezen worden of helemaal niet leesbaar zijn, vanwege de weerspiegelingen.

Wat betreft de stabiliteit tot de invalshoek kun je vertikaal het gebruikelijke donkerder en lichter worden constateren buiten een voldoende grote werkhoek.  Horizontaal zijn er de gebruikelijke weerspiegelingen.

Asus A8JR Stability to the Vantage Point
Asus A8JR Stability to the Vantage Point
Asus A8JR Stability to the Vantage Point
Asus A8JR Stability to the Vantage Point
Asus A8JR Stability to the Vantage Point
Asus A8JR Stability to the Vantage Point
Asus A8JR Stability to the Vantage Point
Asus A8JR Stability to the Vantage Point

Prestatie

Om goed te kunnen vergelijken met de benchmarks moeten we ten eerste noemen dat de Asus A8JR voorzien van Windows Vista besturingssysteem geleverd wordt. Daarom gaan directe vergelijkingen met XP modellen niet op.

De notebook is voorzien van een Core 2 Duo CPU by Intel. De T5500 heeft voldoende vermogen voor alle conventionele toepassingen. Het totaal geheugen van 1024 Megabyte (2x512MB) zou momenteel voldoende moeten zijn. Voor een verdere opwaardering moet u weten dat in ieder geval één van de 512MB chips verwijderd zou moeten worden en vervangen worden door een groter geheugen chip.

Vanwege incompatibiliteit met Windows Vista, was het niet mogelijk op de PCMark benchmark uit te voeren.

Het lichtpunt van de Asus A8JR is zeker de ATI Mobility Radeon X2300 video kaart, een eerste gezant van de nieuwe video kaart generatie, die DirectX 10.0 ondersteunt. De benchmark resultaten van de X2300 laten zien dat hij ongeveer de prestatie van de Geforce 7300 evenaart en dat hij een tikje minder is dan de 7400.

Dus zou het mogelijk zijn om probleemloos oudere spellen zonder veeleisende 3D graphics te spelen met de ATI Mobility Radeon X2300 video kaart. Het zou zelfs mogelijk zijn om huidige spellen te spelen door de resolutie en het aantal details te verminderen. 

Een test met het huidige real-time strategische spel "Supreme Commander" (1024x768, lage Details) resulteerde in een gemiddelde van 15-30fps, een acceptabel resultaat (want speelbaar).

De 120GB Seagate Momentus harde schijf leverde zeer goede resultaten. Zowel de toegangstijd als de transfer snelheden waren bovengemiddeld en bereiken bijna niveaus vergelijkbaar met de 7200 revs modellen.

Asus A8JR Benchmark Comparison
Benchmark Comparison 3DMark
3DMark 2001SE Standard
7564 punten
3DMark 03 Standard
3250 punten
3DMark 05 Standard
1468 punten
3DMark 06 Score Unknown Setting
808 punten
Help
120 GB - 5400 rpm
Overdrachtssnelheid Minimum: 8.8 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 45.2 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 32.3 MB/s
Toegangstijd: 15.7 ms
Pieksnelheid: 76.4 MB/s
CPU-gebruik: 4.6 %

Emissies

Geruis

Vergelijkbaar met het A8JP model, begint de fan te snel te lopen, en brengt een duidelijk hoorbaar geluid voort. Zelfs zonder belasting of door de stroombesparingsstand in te schakelen, kun je dit geluid niet voorkomen.
Onder belasting draait de fan sneller en bereikt een maximaal geluid van 39,8 dB. Alhoewel het maximaal geluid niet echt storend is, een zeker lawaainiveau is er altijd dat vooral merkbaar zou zijn in stille omgevingen.

Geluidsniveau

Onbelast
32.4 / 41.3 / 41.3 dB (A)
HDD
37.9 dB (A)
DVD
36.5 / dB (A)
Belasting
0 / 41.3 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light    (15 cm afstand)

Geluidsniveau

Onbelast
34.6 / 39.8 / 36.8 dB (A)
HDD
35.2 dB (A)
DVD
39.1 / dB (A)
Belasting
0 / 39.8 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light    (15 cm afstand)

Temperatuur

Wat betreft de oppervlakte temperaturen is het anders. Aan zowel de bovenzijde als de onderzijde van de Asus A8JR kan men nauwelijks enige temperatuurverhoging opmerken.

Temperatures on the top

Ball of hand max.: 32.7 Celsius

Top max.: 35.6 Celsius

Average: 32.7 Celsius

Hotspot:

Temperatures on the bottom

Bottom max.: 40.9 Celsius

Average: 38.2 Celsius

Hotspot:

Room Temperature: 22.5 Celsius

Luidsprekers

Deze notebook heeft twee luidsprekers, die aan de voorzije geplaatst zijn en hun geluid naar het bureau richten. Een overmodulation van de luidsprekers op maximum volume en de vrijwel ontbrekende bassen werd duidelijk.

Batterijduur

De looptijd van de Asus A8JR kan in geen geval lang genoemd worden. De gemeten duur is tussen 74 minutes en een maximum van 2,5 uur. Daarbij komt dat het in de praktijk niet realistisch is om de maximum looptijd te halen, omdat het nogal een gedoe is om de minimum schermhelderheid te activeren.
Echter, het zou mogelijk moeten zijn om een looptijd van ongeveer 2uur bij geoptimaliseerde energiestand te halen.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
2h 32min
Belast (maximale helderheid)
1h 14min
Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0 / 0 Watt
Inactiefdarkmidlight 27.2 / 35.1 / 36.6 Watt
Belasting midlight 50.4 / 47.6 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        
Currently we use the Metrahit Energy, a professional single phase power quality and energy measurement digital multimeter, for our measurements. Find out more about it here. All of our test methods can be found here.

Beoordeling

Asus A8JR
Asus A8JR

De Asus A8JR is zeker een interessante oplossing tussen een 12" subnotebook en een 15,4" multimedia notebook. De robuuste behuizing is van goed werkmansschap en maakt mobiel gebruik mogelijk. Echter, er zijn zwaktes wat betreft de drukweerstand van de behuizing.

Het toetsenbord lijkt een beetje te compact en een duidelijke structuur ontbreekt. Typen voelt comfortabel en is nogal stil. Het touch pad kan niet aanbevolen worden, omdat het een klevend oppervlak heeft en ook vanwege de knoppen die moeilijk in te drukken zijn.

Het scherm overtuigde door zijn uitstekende helderheid en verlichting. Echter, het reflecteert sterk en is daarom alleen te gebruiken in ideale lichtomstandigheden.

De prestatie van de Asus A8JR is acceptabel, in ogenschouw nemend dat het een 14 inch notebook betreft. De gloednieuwe X2300 video kaart van ATI is ongeveer zo goed als een Geforce 7300/7400 en daardoor eerder een kantoor dan een spel notebook.

De geluiduitstoot is een zwakte van de A8JR series. Zelfs zonder belasting is het geluid van de fan continue aanwezig. Geheel in tegenstelling hiertoe, is de oppervlakte temperatuur erg goed. 

De 4800 mAh batterij, wat al een grotere optie is dan de 3200 mAh standaard batterij, kon ons niet overtuigen door zijn looptijd. In de praktijk kan men een maximum looptijd van ongeveer 2 uur verwachten tijdens kantoorgebruik.

Please share our article, every link counts!
.170
Asus A8JR
Asus A8JR

Specificaties

Asus A8JR
Processor
Intel Core 2 Duo T5500 2 x 1.7 GHz, Merom
Grafische kaart
Geheugen
1024 MB 
, DDR2 PC5300 SDRAM (667MHz), max. 4096MB, 2x512MB
Beeldscherm
14.10 inch 16:10, 1280 x 800 pixel, WXGA Color ShineGlare Type TFT Display, glimmend: ja
Moederbord
Intel 945GM
Opslag
120 GB - 5400 rpm, 120 GB 
, 5400 rpm, Seagate Momentus ST9120822AS: 120GB, 5400rpm
Verbindingen
Expresscard, Mikrofon, Headphones (S/PDIF), 5x USB 2.0, DVI, VGA-Out, Kensington Lock, Firewire, LAN, Modem
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 37 x 335 x 245
Batterij
, 4800 mAh Lithium Ionen Akku
Bijkomende functionaliteiten
HDD: 120GB, 5400rpm, Seagate Momentus ST9120822AS, Analog Devices AD1986A HD Audio, DVD +/-R (DL) TS-L632D,
Gewicht
2.53 kg
Prijs
1100 Euro

 

Asus A8JR Image
De Asus A8JR is een compacte 14 inch notebook...
Asus A8JR Image
Er waren geen afwijkingen wat betreft de oppervlakte temperaturen van de A8JR.
Asus A8JR Image
De fan kon gehoord worden zelfs zonder belasting.
Asus A8JR Image
Alles bij elkaar heeft de notebook voldoende vermogen voor dagelijkse dingen.
Asus A8JR Image
Dit was de eerste keer dat we de prestatie van de ATI X2300 video kaart konden testen.
Asus A8JR Image
De helderheid en verlichting van het scherm zijn goed, maar het reflecteert sterk.
Asus A8JR Image
Het touch pad is dat niet – Het oneven oppervlak vereist volledig droge vingers.
Asus A8JR Image
Het toetsenbord zit dicht op elkaar, maar is comfortabel in gebruik.
Asus A8JR Image
De meeste van de uitgebreide hoeveelheid interfaces zijn aan de achterzijde geplaatst.
Asus A8JR Image
...vooral van de bescherming van het scherm.
Asus A8JR Image
Een zwakte van de behuizing is de lage drukweerstand...
Asus A8JR Image
...in degelijk ontwerp en van goed werkmansschap.
Asus A8JR Image
De 4800 mAh batterij heeft een looptijd van 2 uur bij weinig eisend werk.

Pro

 • Solide behuizing van goed werkmansschap
 • Mobiel dankzij kleine afmetingen en laag gewicht
 • Uitgebreid aantal interfaces
 • Comfortabel toetsenbord
 • Helder, hoge-resolutie scherm met goede verlichting
 • Goede prestatie bij toepassingen
 • Acceptabele temperatuur emissies
 • Contra

 • Deels lage drukweerstand van de behuizing en het scherm
 • Ongelijk touch pad oppervlak
 • Voortdurend geruis
 • Bewertung

  Asus A8JR - 31-08-2007
  J. Simon Leitner

  Behuizing
  88%
  Toetsenbord
  88%
  Aanwijsapparaat
  72%
  Aansluitmogelijkheden
  88%
  Gewicht
  82%
  Batterij
  62%
  Beeldscherm
  86%
  Gaming-performance
  74%
  Applicatie-performance
  94%
  Temperatuur
  73%
  Luidheid
  73%
  Extra punten
  88%
  Gemiddelde
  81%
  82%
  Multimedia - Gewogen Gemiddelde
  J. Simon Leitner, 2007-07-11 (Update: 2013-05- 8)