Notebookcheck Logo

TerraMaster F4-424 Pro test: Alder Lake-N i3-N300, 32 GB RAM, 4 HDD's en 2 SSD's in de NAS

De F4-424 is een van de eerste NAS (Network Attached Storage) met Intel's nieuwste Alder Lake-N SoC, 32GB RAM en vele interfaces. In de test kijken we naar de prestaties, het geluid en het stroomverbruik van de nieuwkomer.

TerraMaster adverteert de F4-424 Pro als een krachtige NAS voor bedrijven. Hij biedt ruimte voor vier 3,5 inch harde schijven en twee M.2 2280 PCIe SSD's. De benodigde rekenkracht wordt geleverd door een moderne Intel Core i3-N300 Alder Lake-N SoC met 8 kernen, die wordt ondersteund door een royale 32 GB DDR5 RAM in single-channel modus. Twee 2,5 Gbit/s netwerkaansluitingen, die in link aggregation modus gebruikt kunnen worden met een geschikte router, zijn geïnstalleerd voor snelle gegevenstoegang. TerraMaster geeft een RRP van 730 euro op. Op het moment van testen is de NAS echter nog niet verkrijgbaar in Europa, terwijl de voorganger F4-423 bij Amazon verkrijgbaar is voor 336 euro.

Technische specificaties

TerraMaster is een van de eerste NAS die gebruik maakt van de nieuwe Alder Lake N processors. De F4-424 Pro is uitgerust met de Core i3-N300, die 8 efficiënte kernen biedt met een maximale frequentie van 3,8 GHz. De CPU is gefabriceerd volgens het huidige Intel 7-proces (10nm) en ondersteunt officieel maximaal 16 GB DDR5-4800, maar TerraMaster heeft zelfs een enkele 32 GB DDR5-4800 stick in het testapparaat geïnstalleerd. Het stroomverbruik wordt door Intel gespecificeerd op 7 watt en ook door TerraMaster geconfigureerd op 7 watt (PL1) en 25 watt (PL2, boost op korte termijn).

Massa-opslag

De F4-424 Pro biedt vier frames voor 3,5 inch en 2,5 inch harde schijven, die gemakkelijk toegankelijk zijn vanaf de voorkant en zonder schroeven gemonteerd kunnen worden met behulp van klemmenstrips. De NAS heeft ook ruimte voor twee M.2 NVMe SSD's in 2280-formaat. Deze zijn echter alleen toegankelijk via een klepje achter schroeven. Daar vindt u ook het enkele RAM-slot, dat in het testmodel was uitgerust met een TerraMaster A-SRAMD5-32G DDR5 SO-DIMM met 32 GB. De twee SSD's kunnen ook worden geconfigureerd als primaire schijf of in combinatie met HDD's als RAID en niet alleen als SSD-cache.

Behuizing en connectiviteit

In tegenstelling tot zijn voorganger gebruikt de TerraMaster geen aluminium meer voor de behuizing, maar plastic. Verder wordt er slechts één grote ventilator gebruikt. De poorten staan van boven naar beneden vermeld: HDMI, USB-C, USB-A (beide 10 GBit/s), 2x 2,5 GbE LAN (combineerbaar), en de barrel plug voor de 12V voeding.

Software - TOS 5.1

Dankzij 8 cores en 32 GB RAM kan de NAS ook worden gebruikt voor virtuele machines.
Dankzij 8 cores en 32 GB RAM kan de NAS ook worden gebruikt voor virtuele machines.

Tijdens de eerste opstart downloadt TerraMaster de nieuwste TOS 5.1 van het internet en installeert het op de geselecteerde opslagmedia. Het OS kan dan via het netwerk met een webbrowser benaderd worden. Helaas wordt de HDMI-uitgang niet gebruikt en toont deze alleen een console-uitgang. Het BIOS kan echter worden geopend via de ESC-toets bij het opstarten met een HDMI-monitor en USB-toetsenbord. Daar vindt u talloze instellingsopties.

Het systeem reageerde vlot tijdens de test, maar kan qua functionaliteit niet helemaal tippen aan de huidige versie van Synology. We misten bijvoorbeeld een statusvenster tijdens het kopiëren van gegevens. Bovendien ondersteunt het systeem momenteel geen pakketbeheer (zoals yum of apt) via de terminal. Daarom moet u vertrouwen op de geïntegreerde app store in de webinterface om extra software te installeren.

BIOS van AMI
BIOS van AMI
Talrijke hardware-instellingen in het BIOS
Talrijke hardware-instellingen in het BIOS
Niet geadverteerd, maar vermeld in het BIOS - Thunderbolt-ondersteuning
Niet geadverteerd, maar vermeld in het BIOS - Thunderbolt-ondersteuning
CPU geconfigureerd met 7 - 25 W
CPU geconfigureerd met 7 - 25 W
De ventilator draaide op 875 RPM en was praktisch onhoorbaar via de harde schijven
De ventilator draaide op 875 RPM en was praktisch onhoorbaar via de harde schijven
De ventilator is ook instelbaar in de bios.
De ventilator is ook instelbaar in de bios.

Overdrachttarieven

De overdrachtsnelheden zijn natuurlijk afhankelijk van de geïnstalleerde HDD's en SSD's en ook van de geselecteerde opslagmodus. Wij rustten ons testapparaat uit met twee WD NASware 3.0 WD40EFRX 4TB HDD's en een Intel SSD 760P 512 GB en testten ze in twee verschillende modi. Eerst hebben we alle drie de schijven aangesloten op een TRAID-systeem met 4,5 TB opslagruimte. Vervolgens specificeerden we de SSD als een speciale "Hyper Cache".

We zagen geen verschil in de gegevenssnelheden met NAS Performance Tester 1.7 in beide modi. We gebruikten een Razer Blade 16 uit 2023 met een Sonnet Solo 10G netwerkkaart via Thunderbolt als eindapparaat. Met beide schijfconfiguraties behaalde het Performance Tester een maximale schrijfsnelheid van 210 MB/s en een leessnelheid van 296 MB/s met testgroottes van 100 en 400 MB. Als u onze resultaten vergelijkt met die van de voorganger op Computerbase, vallen de lagere schrijfsnelheden op, maar we gebruikten ook slechts 2 HDD's en een kleine SSD als cache. De F4-424 Pro komt als beste uit de bus wat betreft leessnelheden.

In de praktijktest maakten we een back-up van 565 GB van een MacBook Pro 14 naar de NAS via TimeMachine. Dit duurde 9 uur en vereiste 371 GB opslagruimte. De back-up haalde een gemiddelde snelheid van 12 MB/s (of 18 MB/s voor de onbewerkte gegevens).

We hebben de USB-C poort getest met een Samsung T7 4TB SSD. Deze werd onmiddellijk herkend en schreef naar de HDD's met een gemiddelde van 250-300 MB/s.

Windows 11 back-up met 300 MB/s schrijfsnelheden naar de HDD's.
Windows 11 back-up met 300 MB/s schrijfsnelheden naar de HDD's.

Geluidsemissies

Qua volume was de NAS zeer aangenaam in de test. De grote ventilator was alleen actief en hoorbaar tijdens het opstarten, verder bepaalden de HDD's het basisgeluid. Met de beschreven 2 HDD's en de SSD maten we een maximum van 45,4 dB (incl. ventilator tijdens opstarten) en 33,7 dB in inactieve modus.

Volume vanaf 15 cm, geen storende frequenties, alleen de harde schijven hoorbaar in rust.
Volume vanaf 15 cm, geen storende frequenties, alleen de harde schijven hoorbaar in rust.

Stroomverbruik

Helaas scoort de op Intel gebaseerde NAS niet goed op het gebied van stroomverbruik. In uitgeschakelde toestand hebben we een relatief hoge 0,9 - 1,5 watt gemeten. In de inactieve modus hebben we een relatief hoog gemiddelde van 23,8 watt over een langere periode. Tijdens een Windows back-up steeg de waarde slechts tot 25 watt - blijkbaar worden de harde schijven in de standaardmodus niet in de slaapstand gezet. Overigens kan de externe voedingseenheid die door EDACPOWER ELEC wordt geleverd maximaal 90 watt leveren.

Als u de gegevens vergelijkt met een zuinige Alder-Lake-N mini-pc, zoals de Asus ExpertCenter PN42ziet u de werkelijke mogelijkheden van de CPU. De Asus heeft slechts 6 watt nodig in ruststand en ongeveer 14 watt onder zware belasting. De Zotac Zbox Pico PI430AJdie ook de i3-N300 gebruikt, heeft 14,7 watt in ruststand en 24 watt onder belasting nodig en zit dus dichter bij de waarden van de TerraMaster F4-424 Pro.

Uitspraak

De TerraMaster F4-424 Pro maakte tijdens de test indruk met zijn stabiele, snelle en stille werking. De ingebouwde Core i3-N300 SoC met 32 GB RAM biedt genoeg hoofdruimte voor veeleisende taken en parallelle werking op kantoor met meerdere gebruikers. Om de krachtige NAS-hardware te kunnen gebruiken, biedt TerraMaster talloze back-upopties via TOS, evenals verschillende apps zoals VirtualBox, Docker, webserver, enz. Helaas biedt de ingebouwde HDMI-poort momenteel niet veel opties in TOS, maar is ideaal voor hobbyisten die hun eigen OS willen installeren. Met ruimte voor vier HDD's en twee SSD's, twee 2,5 Gbit LAN-poorten met link aggregation, en USB-C, biedt de NAS talloze opties. Het geluid van de NAS en het onderhoudsgemak waren positieve aspecten. Het relatief hoge stroomverbruik is echter een nadeel; we hadden meer efficiëntie verwacht van de nieuwe Alder Lake SoC.

De TerraMaster F4-424 Pro is nog niet in de winkels verkrijgbaar, maar de RRP is vastgesteld op een relatief hoge 730 euro. Ter vergelijking: de voorganger (F4-423 met minder geheugen) werd geïntroduceerd met een RRP van 500 euro en is momenteel verkrijgbaar voor 336 euro op Amazon.

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > TerraMaster F4-424 Pro test: Alder Lake-N i3-N300, 32 GB RAM, 4 HDD's en 2 SSD's in de NAS
Klaus Hinum, 2024-03-13 (Update: 2024-03-13)