Notebookcheck Logo

SO-DIMM laptop RAM form-factor wordt binnenkort vervangen door de door Dell ontwikkelde CAMM-standaard

CAMM-modules zijn dunner met een grotere capaciteit en snellere gegevensoverdracht. (Beeldbron: PCWorld)
CAMM-modules zijn dunner met een grotere capaciteit en snellere gegevensoverdracht. (Beeldbron: PCWorld)
JEDEC wil de eerbiedwaardige SO-DIMM-standaard vervangen door een nieuwe vormfactor, CAMM genaamd, die een betere schaalbaarheid tot 128 GB per module en hogere gegevensoverdrachtsnelheden dan DDR5-6400 mogelijk maakt. Bovendien zou CAMM dunnere en lichtere laptopbehuizingen mogelijk maken, evenals door de gebruiker vervangbare LPDDR-modules.

De SO-DIMM RAM-standaard voor laptops en compacte apparaten bestaat al bijna 25 jaar, en het ziet ernaar uit dat de eerbiedwaardige vormfactor zijn grenzen begint aan te geven, vooral met de introductie van de DDR5 RAM dat hogere snelheden kan halen. In april 2022 kwam Dell met een alternatieve vormfactor genaamd CAMM (Compression Attached Memory Module) en dit ontwerp zal door JEDEC worden gebruikt om een opvolger te maken voor SO-DIMM, zoals gemeld door PCWorld. In tegenstelling tot andere standaarden die pas over een paar jaar worden toegepast, zou CAMM tegen 2024 in laptops kunnen zitten, aangezien 20 bedrijven al voor de goedkeuring van deze standaard hebben gestemd.

CAMM is ontworpen door Dell's Senior Distinguished Engineer Tom Schnell, die toevallig ook lid is van JEDEC. Aanvankelijk was er enige bezorgdheid dat CAMM zou eindigen als een Dell propriëtaire standaard voor de krachtige werkstationsmaar nu zoveel andere bedrijven CAMM via JEDEC valideren, is dat duidelijk niet meer het geval.

CAMM is ontworpen om de schaalbaarheids- en frequentiebeperkingen van de SO-DIMM standaard, die blijkbaar tegen een "stenen muur" aanloopt met de DDR5-6400 spec, te overwinnen. CAMM zou een grotere capaciteit tot 128 GB per module bieden en natuurlijk hogere overdrachtssnelheden dan DDR5-6400. Bovendien zouden ultrabooks en compacte apparaten dunner en lichter kunnen worden dankzij de CAMM-standaard.

JEDEC schat momenteel dat de definitieve CAMM 1.0-specificaties in de tweede helft van 2023 zullen worden vrijgegeven en mogelijk enkele wijzigingen in het oorspronkelijke ontwerp van Dell zullen bevatten. Een ander voordeel van CAMM is dat LPDDR modules kunnen worden vervangen in plaats van aan het moederbord te worden gesoldeerd, wat de broodnodige upgrade-factor voor dunne en lichte notebooks zou toevoegen.

 

Koop de Dell Precision 7670 werkstation laptop met CAMM RAM op Amazon

CPU naar RAM-paden op SO-DIMM (links) versus CAMM (rechts) (Afbeelding Bron: Dell)
CPU naar RAM-paden op SO-DIMM (links) versus CAMM (rechts) (Afbeelding Bron: Dell)

Bron(nen)

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2023 01 > SO-DIMM laptop RAM form-factor wordt binnenkort vervangen door de door Dell ontwikkelde CAMM-standaard
Bogdan Solca, 2023-01-18 (Update: 2023-01-18)