Notebookcheck Logo

Roborock S8 review: Uitstekende robotmopzuiger met nuttige verbeteringen

Roborock heeft een nieuwe dweilrobotstofzuiger uitgebracht - de S8. Hoewel hij in onze test nauwelijks zwakke punten vertoonde, is de vraag: moet je een S8 kopen of wachten op de Roborock S8+ en Roborock S8 Pro Ultra? Wij hebben de antwoorden!

De Roborock S8, die werd gepresenteerd opde CES van dit jaaris deze week in Europa te koop geworden. Zijn collega's, de Roborock S8+ en Roborock S8 Pro Ultra zijn nog niet te koop. De Roborock 8 is het nieuwe instapmodel in de Roborock's vlaggenschip S8-serie en laat al veel meer verbeteringen zien.

Hoe goed doet de Roborock S8 het in het dagelijks gebruik? Is het een goede keuze of moet u wachten op zijn beter uitgeruste zustermodellen met een uitgebreider station? Deze en nog veel meer vragen worden beantwoord in deze review nadat we de Roborock S8 meerdere weken hebben getest.

Technische details van Roborock S8

Alvorens in te gaan op de afzonderlijke functies en resultaten van onze praktijktest, eerst enkele technische feiten en cijfers over de Roborock S8:

Omvang van de levering en eerste indrukken

Dankzij het compacte laadstation, wat vroeger bij de meeste robotstofzuigers het geval was, is de doos van de Roborock S8 handig klein. Dit is niet te vergelijken met de enorme dozen van topmodellen met complexe reinigingsstations.

Naast de robot zelf, bevat de doos ook de dweilunit die erop geklemd wordt, het laadstation zonder enige vorm van schoonmaakfunctionaliteit, een vloerbeschermer, een stroomkabel en alle gebruikelijke papieren instructies. De fabrikant heeft geen reserveonderdelen zoals vervangende zijborstels meegeleverd - een beetje jammer voor die prijs.

Roborock S8's leveringsomvang
Roborock S8's leveringsomvang

Wat me nog meer stoorde, is het feit dat er geen kabelopwikkeling is aan de achterkant van het laadstation. Als je niet toevallig de hele kabel opgebruikt op weg naar het dichtstbijzijnde stopcontact, dan hangt hij onhandig rond. Ook de vloerbeschermer vind ik een beetje onpraktisch. In mijn ogen is dit accessoire een must-have als het gaat om robotmopzuigers. Je bevestigt het plastic plaatje echter niet aan het laadstation zelf - in plaats daarvan moet je het op de vloer plakken. Als je dit niet doet (zoals ik deed tijdens de eerste paar testritten), dan krijg je te maken met de robot die hem door de kamer duwt.

Over de afwerking van de stofzuiger valt niets te klagen - zoals te verwachten van Roborock. De hoogte van de robot is met net geen 10 cm zeer praktisch. Hoe platter de robotmopzuiger, hoe beter hij onder meubels kan komen en voor een grondige reiniging kan zorgen.

Verbeteringen in detail: DuoRollers en hogere zuigkracht

In vergelijking met de Roborock S7 is de Roborock S8 bijgewerkt met vele verbeteringen - een van de belangrijkste zijn de zogenaamde DuoRollers. De robot heeft nu twee grote rubberen rollen die in tegengestelde richting draaien aan de onderkant van het apparaat. Samen met de verhoogde zuigkracht van 6.000 Pa moet dit de prestaties van de robot verbeteren en voorkomen dat er haar in het apparaat verstrikt raakt.

De onderkant van de Roborock S8...
De onderkant van de Roborock S8...
... nu met twee rubberen borstels (DuoRoller)
... nu met twee rubberen borstels (DuoRoller)

In de praktijk zuigt de Roborock S8 zelfs het fijnste stof - maar ook kleine steentjes - effectief op. De zijborstel rechts duwt het vuil in de richting van de zuigopening. Mijn eerste indruk is dat de robot inderdaad minder moeite heeft met het in de knoop raken van haren - maar dat zal pas bij langer gebruik blijken. De geluidsemissie van de stofzuiger is acceptabel - ik heb zeker luidere modellen meegemaakt.

Helaas lijkt het stofreservoir iets kleiner dan voorheen - waarschijnlijk een compromis voor alle nieuwe verbeteringen. Volgens de specificaties kan hij 400 ml bevatten (tegenover 470 ml). Dit betekent dat u het waarschijnlijk iets vaker zult moeten legen - anders zal de zuigkwaliteit snel afnemen. Als u zich hieraan gaat ergeren, dan is de Roborock S8 zeker niet het juiste model voor u. De Roborock S8+ en Roborock S8 Pro Ultra bieden een veel meer autonome ervaring. Hun reinigingsstations nemen op hun beurt ook veel meer ruimte in beslag.

Het kleinere stofreservoir zit onder een deksel
Het kleinere stofreservoir zit onder een deksel

Tapijtdetectie en Carpet Boost+ systeem

De Roborock S8 gebruikt ultrageluid om te bepalen of hij zich op een tapijt of een gladde vloer bevindt. In onze test werkte dit betrouwbaar.

Tapijtdetectie is om twee redenen belangrijk. Ten eerste zorgt het Roborock Carpet Boost+ systeem voor een betere en grondigere reiniging. De robot slaagt erin vuil op te zuigen en zorgt voor een degelijke reiniging op laagpolig tapijt - hoogpolig tapijt is altijd een probleem gebleken voor robotstofzuigers en het ziet ernaar uit dat dit zo blijft. Ten tweede kan de robot zijn mop 5 mm optillen om te voorkomen dat het tapijt nat wordt.

In vergelijking met het vlaggenschip S8 Pro Ultra kan de "kleine" S8 zijn borstels niet optillen. Dit zou praktisch zijn wanneer de robot alleen dweilt en zou het aantal achtergelaten strepen moeten verminderen. Ik zie dit niet als een enorm nadeel en eerlijk gezegd heb ik deze functie helemaal niet gemist. "Leuk om te hebben", maar geen "must-have"...

Trillende in plaats van roterende mop

De Roborock S8 blijft gebruik maken van het vertrouwde VibroRise mopsysteem. Dit trilt 3.000 keer per minuut en weet zelfs licht opgedroogd vuil van de vloer te verwijderen.

Vibrerende mopbodem
Vibrerende mopbodem
Watertank aan de zijkant...
Watertank aan de zijkant...
...die kan worden verwijderd
...die kan worden verwijderd

In onze test werkte de schrobfunctie van de Roborock vrij goed voor een robotmopzuiger. Hij liet een strook van 2,5 cm ongewassen vloerbedekking achter langs meubels en plinten. Dit klinkt als veel, maar het is eigenlijk de helft van de breedte die de Ecovacs vlaggenschip achterliet Deebot X1 Omni ($999,99 op Amazon), die roterende moppen heeft.

De Roborock S8 dweilt en stofzuigt
De Roborock S8 dweilt en stofzuigt

Als het gaat om het schoonmaken van echt moeilijke vlekken, vond ik de roterende oplossing iets beter - maar het kwam ook met zijn nadelen in de vorm van zichtbare strepen die de robot achterlaat. De S8 worstelt met het gebruikelijke probleem dat robotstofzuigers vaak hebben: Hij heeft moeite om tot in de hoeken te reiken - zowel bij het dweilen als bij het stofzuigen.

Met de app (zie paragraaf hieronder) kun je bepalen hoeveel water uit het reservoir van 300 ml moet worden gebruikt wanneer de robot dweilt. Je moet de afneembare tank vooraf handmatig hebben gevuld. Zodra de robot klaar is met dweilen, is het aan te raden om de mop te verwijderen zodat je deze kunt schoonmaken en ophangen om te drogen. De Roborock S8 Pro Ultra doet dit automatisch via zijn station.

Navigatie en obstakelvermijding getest

Bovenop de robot bevindt zich de gebruikelijke toren voor de LiDAR-lasernavigatie. Hierdoor kan de robot zijn omgeving herkennen, virtuele kaarten maken en systematisch door uw huis of appartement navigeren. De robot slaagt er ook in om gemakkelijk en nauwkeurig rond meubels en langs plinten te navigeren - dit werd al beheerst door de eerdere Roborock-modellen en is niet veranderd met de Roborock S8.

De lasertoren bovenop, obstakel vermijding aan de voorkant
De lasertoren bovenop, obstakel vermijding aan de voorkant

Terwijl de lasertoren aan de bovenkant van de robot verantwoordelijk is voor de navigatie - wordt reactieve 3D-hindernisvermijding mogelijk gemaakt door 3D-licht- en infraroodbeeldtechnologie aan de voorkant van het apparaat. Hij herkent obstakels op de vloer en kan eromheen navigeren - de fabrikant beweert dat hij dankzij KI 42 allerlei verschillende voorwerpen kan herkennen.

In de praktijk werkte dit beter met grotere voorwerpen zoals een telefoonhoesje of een schoen. Kleinere objecten zoals een 4x2 Legoblokje werden door de S8 niet herkend. De fabrikant zegt echter wel dat de kleinste identificeerbare objectgrootte 5x3 cm is. Toch een erg handige functie - vooral in huishoudens met huisdieren.

Een uitdaging voor het vermijden van obstakels
Een uitdaging voor het vermijden van obstakels

In mijn huis is een echte duurtest voor robotstofzuigers altijd onder de eettafel, die vier stoelen heeft met dunne, zwarte metalen poten. Dit betekent dat er 16 obstakels zijn plus de vier tafelpoten - een echte hindernisbaan voor het apparaat. In het verleden is dit een hele uitdaging gebleken voor sommige "minder intelligente" robotstofzuigers. De Roborock S8 identificeerde met succes elk van de stoelpoten en voorkwam dat hij er tegenaan botste. Navigeren door dit doolhof bleek geen probleem voor de robot.

De Roborock S8 in het stoelpootdoolhof
De Roborock S8 in het stoelpootdoolhof

Veelzijdige en geavanceerde app

Er is niet veel te zeggen over de setup van de S8 op de Roborock-app - je scant de code onder de bovenklep, maakt verbinding met WLAN en je bent klaar. Alles wordt goed uitgelegd en werkte feilloos in onze test.

Met de S8 geselecteerd op de app, kun je spelen met zijn individuele instellingen. Als je op het kleine icoontje rechtsonder klikt, kun je kiezen tussen vier niveaus van zuigkracht, drie niveaus van dweilintensiteit en de voorkeursroute (standaard, snelle reinigingsmodus). Bovendien kun je kiezen of de robot moet dweilen, stofzuigen of beide moet doen - en of hij het hele niveau moet schoonmaken of alleen individuele kamers/zones. Handig, maar vrij standaard niet alleen op dit prijsniveau.

Overzicht
Overzicht
Reinigingsopties
Reinigingsopties
Menu-instellingen
Menu-instellingen
ReactiveAI
ReactiveAI
Overzicht van het onderhoud
Overzicht van het onderhoud

Bovendien kunt u instellingen maken voor elke afzonderlijke kamer. Daarvoor moet de robot eerst een rondje over je vloer maken, zodat hij een virtuele kaart kan maken. Vervolgens kun je deze op de app opslaan en bewerken. Dit betekent dat u individuele kamers kunt bepalen, verboden gebieden kunt instellen en een route kunt bepalen - zelfs voor meerdere verdiepingen. U kunt uw kaart ook in 3D bekijken.

Op het beginscherm ziet u de momenteel geselecteerde kaart, waarop ook de route staat die de robot zal nemen. Ook worden de te reinigen gebieden, de duur en het batterijniveau weergegeven. Handig: Terwijl de S8 aan het schoonmaken is, vult zich een balk die de voortgang aangeeft en hoeveel er nog te gaan is.

Meerdere andere opties kunnen worden ingesteld op de app, waaronder taaluitvoer in veel verschillende talen, de optie om de robot op afstand te besturen, firmware-updates en nog veel meer aanpassingen. Het enige dat niet aanwezig is, is de optie om de videofeed van de robot te bekijken terwijl hij schoonmaakt, zoals te zien is op de topmodellen van Ecovacs.

Kaart opties
Kaart opties
3D-weergave
3D-weergave
Een kaart bewerken
Een kaart bewerken
Benaming van de kamers
Benaming van de kamers
Beperkte gebieden instellen
Beperkte gebieden instellen

Roborock S8, S8+ of S8 Pro Ultra? Overzicht van de verschillen

Dit roept nog steeds de vraag op: Voor wie is de Roborock S8 de perfecte keuze? Als u op zoek bent naar een robotmopzuiger die zijn werk goed en betrouwbaar doet, maar zijn onderhoud niet automatisch uitvoert - dan is de Roborock S8 een uitstekende keuze. De stof- en watertanks moeten regelmatig geleegd/gevuld worden zodat de robot zijn werk kan doen.

Als dit u stoort, dan kunt u waarschijnlijk beter wachten op de andere twee. De Roborock S8+ wordt geleverd met een afzuigstation, dat de inhoud van de stoftank automatisch leegt in een zak van 2,5 liter. Volgens Roborock geeft dit het apparaat zeven weken autonomie als u de dweilfunctie niet gebruikt. Dit model kost ongeveer $200 meer, en komt op $999,99.

Roborock S8+
Roborock S8+
Roborock S8 Pro Ultra
Roborock S8 Pro Ultra

Als u uw robot regelmatig gebruikt en bijna geen werk wilt hebben met onderhoud, dan kunt u beter wachten op de Roborock S8 Pro Ultra met RockDock. Deze kost u echter maar liefst $1.599,99 - meer dan twee keer zoveel als de gewone Roborock S8. Voor die prijs krijgt u een uitgebreid schoonmaakstation dat automatisch zorgt voor de dweil- en zuigfuncties van de S8.

Dit betekent dat hij niet alleen het stofreservoir leegt - hij voorziet ook de dweilfunctie van water en reinigt en droogt zelfs (een nieuwe functie van de S8-generatie) de mop na elk gebruik. Dit betekent dat de robot meerdere weken achter elkaar zijn werk kan doen. Het enige wat u hoeft te doen is de watertanks af en toe te legen en bij te vullen. Een ander nadeel samen met de prijs van dit apparaat: Het alles-in-één docking station neemt veel meer ruimte in beslag dan het compacte S8 station - vooral in de hoogte.

Pros

+geweldige dweil- en stofzuigprestaties
+ Intelligente navigatie
+identificatie van tapijten en obstakels
+geweldige app met veel opties
+ruimtebesparend dankzij het compacte station
+hoogwaardig ontwerp

Minpunten

-meer frequente handmatige inspanning vanwege de kleine tanks
-kleine voorwerpen worden niet herkend
-de gebruikelijke ongewassen strip tijdens het dweilen

Roborock S8 oordeel: Een geweldige robotmopzuiger die een prijs heeft

Na het succes van zijn voorganger verwachtte ik niets minder van de Roborock S8: de S8 is een uitstekende robotstofzuiger die ook goed dweilt. Zijn verbeteringen, zoals de DuoRollers en objectherkenning, zijn zeer zinvol. Daarnaast levert de robot ook extra nieuwe functies, zoals intelligente navigatie en een uitgebreide app met veel aanpassingsmogelijkheden.

In mijn ogen is de Roborock S8 momenteel de rest robotmopzuiger zonder uitgebreid docking station op de markt.

Hier hangt ook een hogere prijs aan vast, namelijk rond de 749,99 dollar. Op het moment van schrijven is de Roborock S8 nog niet verkrijgbaar in de VS, maar u kunt zich aanmelden op de website Roborock om bericht te krijgen zodra hij beschikbaar komt.

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Roborock S8 review: Uitstekende robotmopzuiger met nuttige verbeteringen
Marcus Schwarten, 2023-03-20 (Update: 2023-03-20)