Notebookcheck Logo

Roborock Q7 Max robotstofzuiger in review: Hoge zuigkracht voor een eerlijke prijs

4200 Pa zuigkracht, veegfunctie en slimme besturing via app maken een effectief gebruik van de Roborock Q7 Max mogelijk. De stofzuig- en dweilrobot houdt vloeren schoon en integreert goed in het smart home. Hier staan Alexa, Google Assistant en Siri klaar om te helpen met de bediening.

De Roborock Q7 Max is een efficiënte stofzuigrobot met dweilfunctie. Dankzij sterke zuigprestaties, LiDAR navigatie en vele kleine functies kan de robotstofzuiger in de test overtuigen. De Roborock bewijst grondig en snel te zijn in de test. Hij verwijdert stof en vuil op meer dan een vierkante meter (~10 square feet) per minuut. Dankzij de lange levensduur van de batterij kan de Roborock tot 200 minuten achter elkaar werken. In deze tijd slaagt de Roborock Q7 Max erin om een goede 300 m² schoon te maken.

Technische gegevens

Roborock Q7 Max
Product Type Robot Stofzuiger en Mop
Ontwerp Rond
Diameter 355 mm: Hoogte 97 mm
Batterij 5200 mAh (volgens fabrikant)
Navigatie LiDAR met kaartgeheugen en botsingvermijding
Zuigkracht tot 4200 Pa (volgens fabrikant)
Stofreservoir gecombineerd stof- en veegwaterreservoir
470 ml stofreservoir 350 ml waterreservoir

Oplaadtijd 5 h 48 min (van 15% tot 100%)
speciale mogelijkheden kaartopslag voor maximaal drie verdiepingen
tapijtdetectie
Alexa, Google Assistant en Siri spraakbedieningOntwerp en verwerking

Het verschil met andere stofzuig- en dweilrobots is niet echt merkbaar. Van bovenaf gezien verschillen de witte of zwarte machines meestal alleen in het aantal en de positie van de afzonderlijke sensoren. Hoewel de Roborock Q7 Max hier geen bijzonder opvallend ontwerp heeft, is het toch aangenaam. De buitenkant bestaat uit netjes in elkaar gezette, hoogwaardige kunststof en rubberen onderdelen. Het stofreservoir en een resetknop zijn bereikbaar via een grote klep. Deze robotstofzuiger wordt aangeboden in zwart of wit.

Aan de onderzijde vallen de rode hoofdborstel en de grote veerbelaste wielen op. Hierdoor kan de stofzuig-/dweilrobot over kleine obstakels met een hoogte van maximaal 2 cm (~0,8 in). Over het geheel genomen is de Roborock Q7 Max van hoge kwaliteit, maar niet uitzonderlijk in zijn uiterlijk.

We merken echter een klein probleem op met de hoogte van de stofzuigrobot. Zonder de LiDAR toren, zou de Roborock Q7 Max onder de banken en bijzettafels in de woonkamer kunnen stofzuigen. Echter, de sensor verhoogt de totale hoogte van de robot met 1,4 cm tot ongeveer 10 cm (~ 0,5 tot 3,9 in).

Omvang van de levering en opstelling

Inhoud verpakking
Inhoud verpakking

De levering van de Roborock Q7 Max omvat alles wat nodig is voor de werking, maar helaas niet meer. Het laadstation, een mop en mophouder, en een stevige folie als vochtbescherming zitten in de doos met bijna plasticvrije verpakking. Afhankelijk van waar het laadstation wordt geplaatst (op een houten, laminaat of tapijt vloer), is het de moeite waard om de vochtbescherming op de juiste plaats te plakken. Zodra het laadstation op zijn plaats staat, kan de Roborock Q7 Max snel in gebruik worden genomen. De uitstekend vertaalde gebruiksaanwijzing helpt hier ook bij.

Na het instellen van de app en de WLAN-verbinding van de Roborock, kun je direct aan de slag. Ons testtoestel kwam aan met een acculading van 45%, waardoor de eerste tests direct kunnen beginnen. Bij het voor de eerste keer schoonmaken van een vloer maakt de stofzuig- en dweilrobot eerst een kaart via LiDAR. Dit werkt in de test zo nauwkeurig dat de plattegrond van het gebouw vervolgens perfect herkenbaar is. Nadat de eerste schoonmaak is voltooid, wordt de plattegrond automatisch opgedeeld in afzonderlijke kamers. Waar de Q7 Max een doorgang van minder dan 90 cm (~35 in) detecteert, definieert hij een kamerafbakening.

Aangezien de LiDAR om technische redenen ook enkele beperkingen heeft, wilt u wellicht enige orde scheppen en bewaren. We merken relatief snel dat rondslingerende kabels, glazen deuren en kleine objecten niet gedetecteerd worden door de LiDAR. Dit maakt de Roborock Q7 Max in het begin een beetje onstuimig, hij slaat tegen glazen deuren en ramen van vloer tot plafond of sleept kabels en kleine tapijten achter zich aan. Het is mogelijk om no-go zones en onzichtbare muren in te stellen in de app om dergelijke incidenten te verminderen. Het moet hier duidelijk worden vermeld dat glazen deuren geen groot probleem zijn voor de Roborock Q7 Max. Er zijn robotstofzuigers die veel vaker herhaaldelijk proberen om door een gesloten glazen deur te komen. Gelukkig geeft de Roborock Q7 het hier vrij snel op en gaat verder met de normale schoonmaak. Tenslotte werden ramen van vloer tot plafond na enige tijd automatisch met randen in de kaart ingevoerd.

Roborock App

De Roborock app biedt ook vele andere functies. Hier kunnen veel instellingen worden gedefinieerd, schoonmaakschema's worden gemaakt, kamerindelingen worden bewerkt en ook handmatige bediening van de stofzuig-/dweilrobot is mogelijk. Het kan even duren om vertrouwd te raken met alle functies van de app.

De basis is de bediening van zuig- en veegkracht. Vier niveaus voor de zuigkracht en tot 30 niveaus voor de hoeveelheid water bij het vegen kunnen worden ingesteld voor alles of per kamer. Kamers, zones of alles kan via app worden aangestuurd en schoongemaakt. De Q7 Max maakt een dagboek aan om bij te houden wanneer elke kamer voor het laatst is schoongemaakt.

Het maken van schoonmaakschema's kan iets tijdrovender zijn. Schoonmaakschema's kunnen worden gedefinieerd op een eenmalige, dagelijkse, weekdag- en weekendbasis. Hier kunnen afzonderlijke kamers worden ingepland voor reiniging. Meer basisinstellingen kunnen echter ook in de app worden gemaakt. De Roborock Q7 Max spreekt zelfs Duits, mits dit in de app is ingesteld.

Roborock App Hoofdmenu
Roborock App Hoofdmenu
Vermogensregeling
Vermogensregeling
Taalkeuze
Taalkeuze
Handmatige bediening
Handmatige bediening

Smart Home Assistenten

De Roborck Q7 Max is snel te koppelen met Alexa
De Roborck Q7 Max is snel te koppelen met Alexa

De Roborock Q7 Max kan worden bestuurd via Alexa, Siri of Google Assistant met behulp van verschillende vaardigheden. We hebben de Alexa skill Roborock Plus getest met de Q7 Max getest. De robot is redelijk goed te besturen via spraakbesturing. Het is hierbij mogelijk om individuele kamers schoon te maken. Ook kun je de robot via spraakbesturing een pauze laten nemen, naar het oplaadstation sturen of de schoonmaakmodus schakelen.

Het instellen van de functie is relatief eenvoudig, zolang je de toegangsgegevens van je Roborock-account hebt, kun je deze invoeren wanneer je de skill activeert. Alexa herkent de kleine stofzuigrobot vervolgens automatisch.

Vermogen

LiDAR-navigatie

Kaarten worden mettertijd nauwkeuriger
Kaarten worden mettertijd nauwkeuriger

De Roborock Q7 Max maakt een nauwkeurige kaart van de omgeving via LiDAR. Hoewel laserscannen uiterst nauwkeurig is, heeft het ook een paar kleine nadelen. Zo kan de laserscan kleinere objecten minder goed detecteren dan glas. De door de robot gemaakte kaart is echter relatief nauwkeurig. Na enige tijd worden zelfs objecten ingevoerd die de Q7 Max alleen via de botsingsdetector detecteert. Maar in het begin moet u de robotstofzuiger nog wel in de gaten houden, want kabels en kleine voorwerpen of tapijten kunnen ook een probleem worden. In ons geval werden onder andere een deurmat en een dunne stroomkabel meegesleurd.

Normaal gesproken vindt de Q7 Max na het schoonmaken zonder problemen zijn laadstation terug, zelfs als je hem een beetje verplaatst. Als het laadstation helemaal niet gevonden kan worden, keert de veeg- en stofzuigrobot terug naar zijn startpunt en blijft daar staan.

De clipsensoren werkten zonder problemen in onze test, dus de Roborock Q7 Max ging niet van de trap. Omdat twee van de clipsensoren zich aan de voorkant en aan de zijkanten bevinden, heeft de robotstofzuiger bijna tot aan de rand van de trap schoongemaakt. Daarbij bevond de behuizing zich al gedeeltelijk boven de overloop.

Zodra de ruimtekaarten zijn gemaakt, valt op dat het schoonmaken in het algemeen veel sneller gaat. Zo daalde de tijd die nodig was voor een volledige reiniging van de eerste verdieping van ongeveer 90 minuten naar ongeveer 70 minuten in de test met een vloeroppervlak van ongeveer 81 m² (872 ft²). De intelligente pathfinding van de Roborock Q7 Max is hier waarschijnlijk verantwoordelijk voor. Na een korte tijd worden vaste obstakels in de kaart ingevoerd en ontwijkt de robot ze op elegante wijze. De app maakt het gemakkelijk om te zien hoe efficiënt de paden van de Q7 Max worden na verloop van tijd, omdat ze worden opgeslagen in het dagboek.

Reinigingsprestaties

De laatste tegenstander van bijna alle stofzuigrobots zijn waarschijnlijk hoogpolige tapijten. De Q7 Max kan hier niet bijzonder goed scoren, ook al herkent hij tapijten over het algemeen automatisch. Zo worden de zuigkracht en de wateropbrengst aangepast aan het oppervlak. Toch doet de kleine huishoudhulp het veel beter op harde vloeren. Stof en haren van huisdieren worden hier betrouwbaar opgezogen, zelfs met een lage zuigkrachtinstelling. Hij kan ook schitteren met een streeploze veegprestatie. Een snelle blik op het doekje hier laat duidelijk zien dat de Roborock Q7 Max effectief over de volle breedte veegt.

De 350 ml (~1.5 kop) watertank is voldoende voor meer dan 300 m² schoonmaakoppervlak in de test met een medium watervolume instelling. Het stofreservoir van 450 ml (1,9 kopjes) zou ook even lang moeten meegaan bij weinig vervuiling. De hoeveelheid water kan worden aangepast aan het type vloer. Om de mop schoon te maken, kunt u de mophouder eenvoudig verwijderen. De Roborock moprobot herkent dit en past onmiddellijk de watertoevoer aan. Om tapijten te beschermen, kunt u hun positie noteren in de app. Zo worden ze vermeden door de Q7 Max wanneer de mophouder is aangesloten. Toch is de dweilfunctie teruggebracht tot de basis. Het VibraRise-veegsysteem dat bekend is van andere Roborock-apparaten is hier niet geïnstalleerd. De mop wordt dus niet verplaatst of opgetild op tapijten.

Zoals al snel blijkt, zijn de rubberen borstels van de Roborock Q7 Max een van de grootste voordelen van de robotstofzuiger. Zelfs langere haren raken niet verstrikt in zowel de zijborstel als de hoofdborstel. Vooral wanneer hier borstels zijn aangebracht, hopen haren zich daar vaak op.

Zeer weinig water na het dweilen
Zeer weinig water na het dweilen
De mop is over de hele breedte vuil - geen haar op de borstels
De mop is over de hele breedte vuil - geen haar op de borstels
De mophouder kan gemakkelijk worden verwijderd
De mophouder kan gemakkelijk worden verwijderd
Het stofreservoir bevindt zich onder een deksel
Stof- en waterreservoir Roborock Q7 Max

Emissies

De Roborock Q7 Max is een stofzuigrobot met een relatief hoge zuigkracht. Het volume van de huishoudhulp ligt dus ook op een hoger niveau. Gemeten met de Voltcraft SL-10 geluidsniveaumeter vanaf een afstand van ongeveer een meter (~3,3 voet), komt er tot 68 dB(A) uit de robotstofzuiger. Afhankelijk van de instelling van de zuigkracht kan het volume worden verlaagd tot ongeveer 43 dB(A) (slaapstand) met een overeenkomstige zwakkere zuigkracht.

Conclusie

De Roborock Q7 Max geleverd door Geekmaxi
De Roborock Q7 Max geleverd door Geekmaxi

De Roborock Q7 Max is een stofzuig- en dweilrobot met bewezen technologie voor een matige prijs. Vooral de uitstekende navigatie via LiDAR en de hoge schoonmaakprestaties op harde vloeren zijn hier aantrekkelijk. Met een goede gebruikershandleiding, uitgebreide app en Smarthome-assistentie in het Duits en Engels verzamelt de slimme stofzuigrobot extra punten. Ook de Duitse spraakuitvoer is behulpzaam en geeft afkeuringen over het gedrag van de Roborock Q7 Max. Helaas is het nog steeds geen vanzelfsprekendheid dat apps en vaardigheden een volledig scala aan functies hebben in veel verschillende talen. Wie het zonder een volledige functieset voor de dweilfunctie kan stellen, is met de Q7 Max waarschijnlijk goed gediend. Bij regelmatig gebruik kan de robotstofzuiger bijna alle vloeren schoonhouden.

De Roborock Q7 Max zorgt zelfstandig voor een complete en grondige vloerreiniging. App, instructies en stemassistenten vergemakkelijken de installatie en laten nauwelijks iets te wensen over.

De hoeveelheid meegeleverde accessoires is enigszins ongunstig. Er zijn geen vervangers voor de mop of het stoffilter in de stofbak. Als u een van beide wilt schoonmaken, zal de robotstofzuiger enige tijd uitvallen. Dit is vooral vervelend voor het stoffilter, dat wordt uitgespoeld en vervolgens urenlang moet drogen. Een set originele filters en dweilen kost rond de 55 euro(~$59)bij Amazon. Het zoeken naar geschikte vervangingsonderdelen is echter moeilijk omdat er meestal weinig informatie is over de compatibiliteit.

Wie een docking station wil, kan dat later aanschaffen of als pakket bij de Roborock Q7 Max+. Teleurstellend is dat hier stofzakken worden gebruikt en dat het dockingstation voor de Q7 Max geen automatische bijvulling van het waterreservoir biedt. Uiteindelijk is de bestaande water- en stoftank van de Roborock Q7 Max voldoende voor beduidend meer dan 300 m² reiniging. De toegevoegde waarde van het docking station is dus slechts beperkt.

Opmerking: De Roborock Q7 Max werd gratis ter beschikking gesteld aan de auteur voor testdoeleinden.

Prijzen en beschikbaarheid

De Roborock Q7 Max is verkrijgbaar op bij Geekmaxi voor 369 euro(~$394). Verzending is gratis vanuit het EU magazijn. Via coupon code "RBQ7MAX" kan de prijs verlaagd worden tot 344 euro (~$367). Voor het pakket met de Auto-Empty Dock Purerekent Geekmaxi 559 euro (~$596). Met de kortingscode "kfbTKKLi" kun je ook hier nog wat geld besparen en kom je uit op 534 euro (~$570).

Please share our article, every link counts!
.170
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Roborock Q7 Max robotstofzuiger in review: Hoge zuigkracht voor een eerlijke prijs
Marc Herter, 2022-06- 8 (Update: 2022-06- 8)