Notebookcheck Logo

Roborock Dyad Pro review: Natte & droge stofzuiger met app maakt bijna van rand tot rand schoonmaken mogelijk

Een klusje minder om je zorgen over te maken. Roborock heeft onlangs de Dyad Pro uitgebracht, een verbeterde versie van hun nat- en droogzuiger Roborock Dyad. In deze review testen we de Dyad Pro om te zien hoe goed deze nieuwe versie zich verhoudt tot zijn voorganger.

Roborock introduceerde eerder dit jaar op CES 2023 hun nieuwe nat & droog stofzuiger, de Dyad Pro. Het nieuwe model is een verbeterde versie van de bekende Roborock Dyad, die ongeveer een jaar geleden werd uitgebracht (rond de 351 dollar). Dit roept de vraag op of dit nieuwere en duurdere pro-model ($449,99) verbeteringen laat zien ten opzichte van zijn voorganger. Deze en nog veel meer vragen worden beantwoord in deze review, waarin ik de Roborock Dyad Pro meerdere weken in mijn eigen huis aan het werk heb gezet.

Nat- en droogzuigers: dweilen en stofzuigen in één keer

Nat- en droogzuigers, ook bekend als dweilzuigers, zijn een relatief nieuwe en minder bekende productcategorie - dus hier is een korte introductie van de voordelen van deze stofzuigers.

Mopstofzuigers zoals de Roborock Dyad Pro kunnen worden gebruikt om vloeren zowel te dweilen als te stofzuigen. De apparaten zijn uitgerust met één of meerdere rollen die worden bevochtigd met water dat is opgeslagen in een tank, zodat ze vloeren kunnen schrobben. Vervolgens kunnen ze vuil en een deel van het bij het dweilen achtergebleven vocht opzuigen. Praktisch: Deze stofzuigers kunnen zelfs worden gebruikt om gemorste drankjes op te dweilen.

Roborock Dyad Pro: voordelen ten opzichte van de Dyad

De Roborock Dyad Pro in zijn volle kracht
De Roborock Dyad Pro in zijn volle kracht

Voordat ik inga op hoe goed de Roborock Dyad Pro presteerde in mijn huishouden, eerst een paar woorden om het verschil met de Roborock Dyad uit te leggen. Het oudere model, dat ongeveer een jaar geleden werd uitgebracht, is aanzienlijk goedkoper, maar biedt ook aanzienlijk minder functies. Met andere woorden, Roborock heeft de Dyad Pro getrakteerd op vele spannende updates.

Een van de meer opvallende veranderingen is het feit dat de Dyad Pro niet alleen de vloeren reinigt - hij droogt ook zijn eigen rollen na elk gebruik. Hoewel dit een paar uur lang vrij veel lawaai produceert (ongeveer 35 dB) en een stroomverbruik van 50 W, is het op de lange termijn veel hygiënischer.

Andere verbeteringen zijn de bijna rand-tot-rand reinigingsmogelijkheden (1 mm in plaats van 2 mm), de nieuwe app-integratie en een verbetering van 30 procent in de batterij-efficiëntie. Hierdoor stijgt de looptijd met 8 minuten tot een totaal van 43 minuten en kan de stofzuiger grotere oppervlakken schoonmaken op één lading. De fabrikant merkt op dat je tot 300 vierkante meter zou moeten kunnen bestrijken. Ik denk echter dat je dan vrij snel moet werken.

Het reservoir voor de reinigingsvloeistof...
Het reservoir voor de reinigingsvloeistof...
...zit in het mondstuk onderaan
...zit in het mondstuk onderaan

Ook nieuw is het kleine reservoir waarin schoonmaakmiddel kan worden bewaard. Helaas wordt er geen reinigingsmiddel bij de stofzuiger geleverd, maar het kan apart worden gekocht bij Roborock op Amazon. Uiteindelijk kun je ook gewoon elke dunne vloerreinigingsoplossing van een andere leverancier gebruiken - dit bleek voor mij in ieder geval geen probleem tijdens de test. U kunt ook gewoon helder water gebruiken met het apparaat.

Nu komen we bij wat er inbegrepen is als je een Roborock Dyad Pro koopt. Naast de nat & droog stofzuiger zelf, krijgt u ook een relatief compact laadstation, dat 32 x 36 cm meet. Daarnaast ontvang je een reservefilter, een schoonmaakborstel en de gebruikelijke gebruiksaanwijzing.

Omvang van de levering
Omvang van de levering
Omvang van de levering in detail
Omvang van de levering in detail
Laad- en reinigingsstation
Laad- en reinigingsstation

De Roborock Dyad Pro in gebruik

Welke indruk liet de Roborock Dyad Pro achter na het testen? Met zijn drie rollen in twee rijen die in tegengestelde richting draaien, presteerde de mopzuiger consistent en bijna perfect - hij had alleen soms moeite met echt hardnekkig en opgedroogd vuil. Maar zelfs het met de hand schrobben van deze vlekken bleek erg moeilijk. Een handige functie is de sensor die het huidige vuilniveau bepaalt en de instellingen van de stofzuiger daarop aanpast.

De drie draaiende rollen aan de onderkant
De drie draaiende rollen aan de onderkant
kan worden verwijderd voor een grondige reiniging
kan worden verwijderd voor een grondige reiniging

Hoewel de stofzuiger ongeveer 5 kg weegt wanneer hij gevuld is met water, kan hij relatief gemakkelijk over de vloer worden gemanoeuvreerd. De handgreep met drie knoppen (power, modus, zelfreiniging) ligt prettig in de hand. Het display, dat de modus (auto, eco, max en droog), het batterijpercentage en de huidige vuilgraad aangeeft, is duidelijk en blijft tijdens het gebruik in uw gezichtsveld. Na 20-25 vierkante meter tegels en vinylvloeren op een rustig tempo te hebben schoongemaakt, was de watertank half leeg en de batterij ongeveer 30 procent leeg. De stofzuiger heeft tot 4 uur nodig om volledig op te laden. Al met al was het veel sneller om in één keer te dweilen en te stofzuigen dan om de taken afzonderlijk uit te voeren.

De Roborock Dyad Pro laat een vochtige, schone vloer achter
De Roborock Dyad Pro laat een vochtige, schone vloer achter
Een rode balk geeft in real time aan hoe vuil het is onder de rollen
Een rode balk geeft in real time aan hoe vuil het is onder de rollen

De door de fabrikant vermelde rand-tot-rand reiniging tot 1 mm is over het algemeen waar, aangezien de twee korte rollen tot aan de rand van het onderste mondstuk reiken. In de praktijk blijkt dit echter wat onbetrouwbaar. Vooral als je de stofzuiger net in gebruik hebt genomen, komt het water niet helemaal tot aan de randen van de rollen. Dit betekent dat de reiniging niet helemaal van rand tot rand verloopt - er blijft een strook van ongeveer 1 cm breed achter die helemaal droog is. Hoe langer je de Dyad Pro gebruikt, hoe meer dit probleem zichzelf oplost. Praktisch: De stofzuiger heeft een dunne rubberen rand, waardoor u langs meubels en plinten kunt schoonmaken zonder dat er krassen of beschadigingen ontstaan.

Praktisch grenzeloos schoonmaken
Praktisch van rand tot rand reinigen
De vuil- en schoonwatertanks zijn afneembaar
De vuil- en schoonwatertanks zijn afneembaar

De nat & droogzuiger die zichzelf reinigt

Onmiskenbaar praktisch is de automatische zelfreinigingsfunctie, waarbij de stofzuiger na elk gebruik gedurende meerdere minuten zichtbaar zijn rollen reinigt met een volume tot 75 dB. Het nadrogen van de rollen is nog steeds een zeldzaam verschijnsel, maar sinds kort lijken meer nat- en droogrobots over deze functie te beschikken, zoals de aangekondigde Roborock S8 Pro Ultra of de Ecovacs Deebot X1 Omni (rond $1.173 op Amazon).

Eén ding moet gezegd worden voordat u deze stofzuiger aanschaft: Niet alles gebeurt volledig automatisch. Naast het vullen van de 0,9 liter tank, moet de kleinere 0,77 liter vuilwatertank (met filter) regelmatig geleegd worden. Ook is het raadzaam om regelmatig de rollen te verwijderen en ze een grondige schrobbeurt te geven met de meegeleverde borstel, want zelfs met de zelfreinigende functie van het apparaat hoopt zich na verloop van tijd toch wat vuil op.

Wat heeft de Roborock-app te bieden?

De meeste huishoudelijke apparaten lijken tegenwoordig een app te hebben - en nu voegt de Roborock Dyad Pro zich bij de bende. In eerste instantie vroeg ik me af of dit zelfs nodig is - maar eigenlijk zijn er een aantal fatsoenlijke functies aangeboden.

Laten we beginnen met het instellen van de app, die gemakkelijk en snel toegankelijk is via een QR-code verborgen achter de watertank. Ik heb het proces gedocumenteerd met een paar screenshots. De verbinding maakt gebruik van 2,4 GHz WLAN en werkte perfect in mijn test. Vervolgens verschijnt de Dyad Pro in de app - naast eventuele andere Roborock-apparaten.

Scan de QR-code
Scan de QR-code
Start de koppelingsmodus
Start de koppelingsmodus
WLAN aansluiten
WLAN aansluiten
En klaar!
En klaar!

Met de Dyad Pro geselecteerd op de app, toont deze de vier beschikbare standen - onder andere. Natuurlijk kun je daartussen gemakkelijk schakelen op de stofzuiger zelf, maar ze zijn ook in te stellen op de app. Een praktische functie is het kunnen instellen van de zuigkracht, de rolsnelheid en de hoeveelheid water die wordt gebruikt - rechtstreeks vanaf je telefoon. Andere opties op de app zijn het starten van de zelfreinigingsfunctie en het maken van een schema voor regelmatige automatische reiniging.

Overzicht
Overzicht
Keuze van het apparaat
Keuze van het apparaat
Automatische aanpassingen
Automatische aanpassingen

Verder biedt de app een selectie van extra gebruikersinstellingen en reinigingsinstellingen (bijvoorbeeld het instellen van de duur van de droogfunctie), plus je kunt de taal van de app en het apparaat wijzigen. Bovendien kunnen gebruikers de installatie van firmware-updates inschakelen - wat bij mij helaas niet betrouwbaar werkte - en toont de app ook informatie over het batterijniveau, het reinigingsproces en het onderhoud van filters/rollen. Kortom: In het dagelijks gebruik zul je waarschijnlijk niet veel naar de app grijpen en hij is ook niet helemaal nodig. Het biedt echter wel een of twee nuttige dingen.

Instellingen
Instellingen
Instellingen (2)
Instellingen (2)
Onderhoud
Onderhoud

Pros

+stofzuigen en dweilen in één keer
+zelfreinigend en droog
+ Handige app
+bijna van rand tot rand reiniging
+fatsoenlijke batterijduur

Minpunten

- Vrij duur
-luid (tot 77 dB)
-lange oplaadtijden (4 uur)

Roborock Dyad Pro oordeel: grote nat- en droogzuiger

De Roborock Dyad Pro werd door de fabrikant ter beschikking gesteld voor onze test. (Afbeelding: Roborock)
De Roborock Dyad Pro werd door de fabrikant ter beschikking gesteld voor onze test. (Afbeelding: Roborock)

De Roborock Dyad Pro maakte een grondig positieve indruk in onze test. Hij doet geweldig en betrouwbaar werk bij het schoonmaken van vloeren.

De vele verbeteringen ten opzichte van de Roborock Dyad maken van de Dyad Pro een waardige opvolger.

Of de prijsverhoging ten opzichte van zijn voorganger de moeite waard is - dat is een beslissing die iedereen voor zichzelf moet nemen. Aan het eind van de dag is de Roborock Dyad Pro een geavanceerde en efficiënte nat- en droogzuiger - maar deze functies hebben een hoge prijs. Er zijn zeker goedkopere modellen, maar die hebben aanzienlijk minder functionaliteit.

Al met al blijkt de Roborock Dyad Pro een geweldige aanvulling op het huishouden, vooral die met huisdieren en kleine kinderen waar vaker schoongemaakt moet worden. Maar zelfs in mijn huishouden zonder kleintjes of viervoeters, waar het vlaggenschip Ecovacs Deebot X1e Omni (ongeveer $1,011 op Amazon) momenteel de ronde doet, zou ik de Roborock Dyad Pro niet willen missen. Het is een waardige aanvulling die handig is voor gerichte vlekken of een snelle schoonmaakbeurt voordat er bezoek komt.

Prijs en beschikbaarheid

De Roborock Dyad Pro komt op een MSRP van 449,99 dollar. Op het moment van schrijven is de stofzuiger nog niet beschikbaar op Amazon, maar u kunt zich aanmelden op de officiële Roborock website om bericht te krijgen zodra hij beschikbaar is.

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
.170
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Roborock Dyad Pro review: Natte & droge stofzuiger met app maakt bijna van rand tot rand schoonmaken mogelijk
Marcus Schwarten, 2023-03- 2 (Update: 2023-03- 2)