Notebookcheck Logo

Review: De hotel- en WLAN-hindernissen van de Apple TV met HomePod Mini op pad

Drama in vijf bedrijven. Met de laatste updates heeft Apple eindelijk zowel zijn mediaspeler Apple TV als de HomePod Mini geschikt gemaakt voor op reis. Notebookcheck.com moest echter verschillende hotels bezoeken totdat de interactie van Apple en WLAN met Captive Portal werkte. Apple was daar niet altijd debet aan.
Niet alle USB-stroomadapters zijn geschikt voor de HomePod Mini. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
Niet alle USB-stroomadapters zijn geschikt voor de HomePod Mini. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)

De Apple TV en de HomePod Mini zijn in principe makkelijk mee te nemen op reis. De mediaspeler is klein en robuust genoeg om gemakkelijk mee te nemen in de handbagage. Een juten zak is voldoende om het zachte oppervlak van de HomePod Mini te beschermen. Stevig is het sowieso, want de speaker rolde door zijn vorm vaak genoeg ergens vanaf toen we op reis waren.

Wat de twee apparaten echter misten, was een soort reisondersteuning voor de netwerkfuncties. Vooral wie in hotels verblijft, moet rekening houden met moeilijkheden. Gewoonlijk wordt het WLAN beschermd tegen ongeoorloofde toegang met zogenaamde captive portals. Dit is een soort voorportaal waar toegangsgegevens moeten worden ingevoerd.

Daarnaast is er de zogenaamde client-scheiding, d.w.z. dat apparaten in hetzelfde netwerk elkaar niet kunnen zien door een instelling in de WLAN-controller. Dergelijke instellingen zijn geschikter voor hotels dan het gebruik van algemene of zelfs gepersonaliseerde wachtwoorden.

Een algemeen wachtwoord draagt het risico in zich dat het aan onbevoegden wordt doorgegeven, en dat laatste heeft personeel nodig dat de weg weet in geval van een storing. Dit is in hotels niet vanzelfsprekend. Een blik op de 802.1X instructies van Apple voor radius logins van de Homepod en Apple TV laat al snel zien dat dit niet is weggelegd voor klanten zonder technische achtergrond.

Wie vertrouwd is met netwerken, weet dat deze standaardportalen op veel WLAN-controllers snel kunnen worden ingesteld en vanuit administratief oogpunt een goed compromis vormen. Gasten met smartphones, tablets of notebooks kunnen zich meestal wel over deze hindernis heen zetten.

Voor hotelgasten met speciale hardware is dit echter niet altijd het geval. Er is dan namelijk een browser nodig om gebruik te kunnen maken van het WLAN. Apple's Apple TV heeft zoiets niet. Luidsprekers zijn zeker niet uitgerust met browsers. Sinds versie TVOS 15.4 en de HomePod-software 15.4 is het echter wel mogelijk. Voorwaarde is wel een smartphone of tablet van Apple. Vergelijkbaar met de basisinstelling van de apparaten, neemt de iPhone de integratie in het WLAN van het hotel over. Een browser wordt geopend en de invoer wordt kort gemaakt. Dat is alles.

De enige beperking is de scheiding van de clients. In de praktijk was dit echter niet relevant. De apparaten werken toch - idealiter.

Het was echter allesbehalve eenvoudig te implementeren. We testten met een Apple TV 4K (A1842) met het nieuwste TVOS 15.4.1 en een HomePod Mini (ook 15.4.1).

Laten we vooraf zeggen: Er moesten drie hotels bezocht worden voordat alles voor de eerste keer naar behoren samenwerkte. De ene keer waren de hotels het probleem, de andere keer kwam de HomePod Mini in een updatelus terecht, en er waren, in ieder geval één keer, problemen met de kwaliteit toen de poging wel lukte. Soms waren er ook problemen met de captive portal van een hotel. Hier kan het helpen om het apparaat opnieuw op te starten als de portal niet wordt herkend. Maar laten we het één voor één bekijken.

De eerste poging - waar is eigenlijk de HDMI-aansluiting?

Bij de eerste poging, in een Moxy in Szczecin (Stettin), probeerden we een scenario zonder updates. De HomePod Mini was al een tijdje niet meer in gebruik geweest. De vraag was of het apparaat nog kon worden bediend. Let wel, het ontbrak nog aan de update naar 15.4. Alleen de Apple TV was up to date, omdat die uit de huiskamer was gehaald.

Die liet het echter al afweten met de basisaansluiting: Het Moxy Hotel had wel een TV met een extra HDMI ingang, en met de afstandsbediening konden we die ook selecteren. Maar het hotel integreerde de TV in een muur. Er was geen mogelijkheid om de Apple TV aan te sluiten. Zonder de TV, kon de box tenminste in het netwerk worden geïntegreerd. Zoals het hoort.

Natuurlijk kon de HomePod niet worden gebruikt met de Apple TV. De speaker was echter niet nutteloos. Het kastje kon wel een tijdje met een iPad gebruikt worden. Door een gebrek aan geschikte software was integratie in het WLAN niet mogelijk. Niettemin is het mogelijk om het apparaat via de configuratie met een iPhone of iPad naar een ander netwerk te verplaatsen.

Kort daarna werkte de speaker echter niet meer. De Home-app gaf aan dat de HomePod Mini bezig was met een update. Maar het apparaat bleef zelfs 's nachts in deze staat. Het apparaat was zomaar onbruikbaar. Thuis bleef het echter in de updatelus. Het had dus een herstel nodig. We deden dat op een MacBook.

Dit is een bug die sommige HomePod Mini eigenaren melden op verschillende fora. Op ons apparaat mislukte ook het standaard herstel. Naar verluidt was de server onbereikbaar. Apple maakt het hier extra moeilijk. De image van de HomePod moest dus handmatig worden gedownload, wat mogelijk is op ispw.me. Hiermee kon de HomePod vervolgens worden hersteld en bijgewerkt. Apple, voorziet hier overigens niet in en biedt weinig hulp, met nauwelijks begrijpelijke foutmeldingen.

Tweede poging - zelfde probleem, ander hotel

Nieuw weekend, meer geluk? Met de inmiddels bijgewerkte HomePod Mini en de Apple TV zijn we naar een ander hotel gegaan: Courtyard Szczecin. Dit ligt pal naast het Moxy. Doorgaans is dit hotelmerk wat beter uitgerust. Wat we niet verwacht hadden: Courtyard gebruikt niet alleen dezelfde TV als Moxy, maar gebruikt ook dezelfde montagetechniek. Ook hier was HDMI 2 selecteerbaar via de afstandsbediening, maar niet fysiek toegankelijk.

We hebben geprobeerd hulp te krijgen van het personeel, maar dat heeft niet geholpen. In ieder geval werkten Apple TV (in blinde modus) en HomePod Mini deze keer zonder problemen. Voor het eerst konden we de HomePod dus integreren in een WLAN van een hotel met Captive Portal. Meer konden we echter niet testen door het ontbreken van een tv.

Courtyard Szczecin: Alles staat opgesteld, maar de HDMI-ingang is niet toegankelijk. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
Courtyard Szczecin: Alles staat opgesteld, maar de HDMI-ingang is niet toegankelijk. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)

Hotel nummer drie - Wanneer de 4K TV meervoudig schaalt

Voor de volgende poging, gingen we de plas over. De bestemming was het Springhill Suites in Boston. In het begin was de teleurstelling groot: Het hotel gebruikt een speciale afstandsbediening die geen selectieknop heeft voor de HDMI-ingang. Ook op de TV, die weer aan de muur was bevestigd, kon geen HDMI-ingang worden waargenomen.

Bij nadere beschouwing bleek echter dat de LG TV flexibel was opgehangen. Hij kon in de richting van het bed of de bank worden gedraaid. Dan kwam ook de HDMI-2 tevoorschijn, maar die was niet bruikbaar vanwege de afstandsbediening.

Wel was er een klassieke hotelbox van LG, overigens van Koreaanse makelij, aan de TV bevestigd, die het menu van het hotel naar de TV brengt. Dit is ongeveer vergelijkbaar met digital signage boxen. Het hotelmenu bood ook een HDMI directe modus.

De eerste HDMI ingang op de box konden we niet gebruiken, maar de tweede wel. Het instellen van de Apple TV werkte meteen. We waren echter verward over de beeldkwaliteit: De Apple TV stuurde 2160p en HDR naar de box, maar de beeldkwaliteit was extreem slecht. Zelfs overschakelen naar 1080p en SDR of HDR deed weinig. Een test op 720p liet zelfs extreme schaduwen zien.

Na wat experimenteren was het duidelijk: Springhill Suites laat zijn hotelboxen met te weinig resolutie aansluiten op de TV's. Het leek wel 720p. In de eerder bezochte hotels in Polen was de beeldkwaliteit van de hotelsoftware echter onberispelijk.

Dit was vooral verrassend omdat zowel de TV als de hotelbox tot 2160p in staat zijn. Er vindt dus wel degelijk scaling plaats. De technicus van het hotel wilde hier de volgende ochtend naar kijken via onderhoud op afstand, maar zover is het nooit gekomen.


De LG box voor hotels is geconfigureerd voor HDMI Direct Mode. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
De LG box voor hotels is geconfigureerd voor HDMI Direct Mode. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
We krijgen toegang tot het WLAN van het hotel. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
We krijgen toegang tot het WLAN van het hotel. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
Alles werkt voor de eerste keer, inclusief de geluidsoverdracht naar de HomePod Mini. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
Alles werkt voor de eerste keer, inclusief de geluidsoverdracht naar de HomePod Mini. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)

Het volgende probleem was de HomePod Mini. Het wilde geen geluid afspelen, noch van de Apple TV die het zag, noch van de iPhone of iPad. De foutmelding luidde: Het apparaat moet zich in hetzelfde netwerk bevinden. Maar dat was al het geval.

De oplossing vergde vervolgens wat experimenteren. Uiteindelijk bleek: zowel de HomePod Mini als de Apple TV moeten zich in dezelfde virtuele kamer bevinden. De HomePod stond in de "Games Room" en de Apple TV stond in de "Living Room". Normaal gesproken zou dan in ieder geval muziek van de iPhone naar de HomePod Mini mogelijk moeten zijn. Maar dat was alleen mogelijk als beide apparaten aan één kamer werden toegewezen.

Dat is niet per se logisch. Niets houdt je immers tegen om bijvoorbeeld muziek te streamen vanaf de Apple tv in de keuken. Nadat beide apparaten aan een kamer waren toegewezen, kon alles worden gebruikt zoals verwacht. Alleen de beeldkwaliteit liet te wensen over. Er moet echter worden opgemerkt dat Apple dit uitlegt op de help pagina's.

Eindelijk werkt alles. Youtube draait echter niet in de beste kwaliteit. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
Eindelijk werkt alles. Youtube draait echter niet in de beste kwaliteit. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
Het WLAN is echter snel genoeg. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
Het WLAN is echter snel genoeg. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)

In Hotel 4 zien alle apparaten de HomePod, behalve de Apple -tv

In het Marriot San Jose liepen we weer tegen moeilijkheden aan die er niet zouden moeten zijn. Alle apparaten waren correct ingesteld en zaten op hetzelfde WLAN. Marriott's captive portal werd ook weer overwonnen, en de TV was vrij toegankelijk, zij het dit keer alleen als 2K-apparaat. Daarnaast waren we in staat om een locatie query te gebruiken om ervoor te zorgen dat de HomePod Mini merkte dat hij was verplaatst. Het gaf het adres van het hotel.

Maar de HomePod Mini en de Apple TV wilden niet samenwerken. Vanuit het perspectief van de Apple TV werd de HomePod Mini geconfigureerd, maar er vond geen verbinding plaats. Wat wel irritant was, was dat de HomePod Mini vanaf alle andere apparaten aanspreekbaar was: of het nu een MacBook, iPhone of iPad was - alles werkte.

Pas toen een nieuwe virtuele kamer werd aangemaakt, en eerst de Apple TV en vervolgens de HomePod Mini werden verplaatst, was er ten minste aanvankelijke hoop. De Smarthome-applicatie van iOS stelde vervolgens voor om de HomePod Mini als luidspreker voor de Apple TV te gebruiken. De Apple TV toonde echter alleen "Hotel -> (null)" op het scherm in de keuzelijst. Een oplossing kon niet worden gevonden. Het was ook merkbaar dat er af en toe onderbrekingen waren in de signaaloverdracht naar de HomePod Mini van andere apparaten, en het schakelen tussen afspeelapparaten duurde in elk geval enkele seconden.

Er waren problemen met het WLAN en de hotelbox in het laatste hotel

Het laatste hotel in deze test was het Fairfield Inn & Suites in Seattle. Hier werd een vrees bewaarheid die we al in het vierde hotel hadden: de Apple TV legde zichzelf blijkbaar intern in de knoop. Het probleem met de HomePod Mini bleef vooralsnog bestaan.

Maar de tv was in ieder geval bereikbaar. Ook hier ging het om de al vertrouwde combinatie van LG TV en LG hotelbox. Interessant waren echter de vergrendelingen. Dat HDMI 2 direct op de TV vergrendeld is, was te verwachten. De afstandsbediening bood wel een corresponderende knop, maar die was uitgeschakeld.

De LG hotel box was ook vergrendeld, zij het slechts voor de helft. Het Apple TV signaal kon worden ingevoerd via HDMI 2. Dit resulteerde er echter alleen in dat de achtergrond video van het Marriott menu werd overgenomen door de Apple TV. Het voorste menu van de hotelketen bleef.

Dit maakte het mogelijk om de shows te bekijken, maar altijd met het Marriott menu semi-transparant op de voorgrond. Wanneer echter het Marriott-instellingenmenu werd geselecteerd, verdween althans het grootste deel van de reclamebelettering. Tijdens deze laatste activiteiten lukte de verbinding met de HomePod Mini plotseling - en zonder enige tussenkomst van mijn kant.

Daar kwam echter abrupt een einde aan na het installeren van besturingssysteemversie 15.5. Hier heeft Apple blijkbaar bugs verholpen en een foutmelding geïntegreerd, want nu klaagde de Apple TV over een onbereikbare HomePod Mini. De apparaten bleven echter op eigen kracht zonder problemen werken. Dit kon in het volgende hotel niet worden verholpen. Pas in het WLAN thuis stabiliseerde de situatie. Het is echter onduidelijk of de update van de HomePod naar 15.5.1 of de terugkeer naar een thuis WLAN zonder client scheiding hiervoor verantwoordelijk was.

HDMI 2 op de LG hotel box is ingeschakeld. De menuoptie voor Direct Mode ontbreekt echter. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
HDMI 2 op de LG hotel box is ingeschakeld. De menuoptie voor Direct Mode ontbreekt echter. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
Dus je moet leven met het menu in dit hotel. Op instellingen, het is half aanvaardbaar. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
Dus je moet leven met het menu in dit hotel. Op instellingen, het is half aanvaardbaar. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)

Wanneer de ideale omstandigheden ontbreken

De bovenstaande voorbeelden bestrijken nog niet alle potentiële problemen. Wat hier interessant is, is dat zelfs binnen een hotelketen - alle eigendommen behoren tot Marriott - er geen echte standaard is. Soms is HDMI fysiek niet toegankelijk, maar biedt de afstandsbediening het wel. Soms is het andersom, en een andere keer is de hotelbox de boosdoener.

Maar de problemen kunnen verder gaan, zoals verdere experimenten onderweg aantoonden. Voorbereiding is bij de combinatie van Apple TV en HomePod Mini net zo belangrijk als een hotel dat geen rare sloten om de tv zet.

Het ding met de elektriciteit - of: Wanneer Apple en het hotel je irriteren

De grootste ergernis is het voorzien van de apparaten van elektriciteit. Dit is niet zo gemakkelijk als men zou denken. In delen is dit te wijten aan Apple. In andere delen ligt het aan de hotels. Het wordt vooral erg wanneer de twee niet willen samenwerken.

Maar eerst de vereisten: De Apple TV, in ons geval een vijfde generatie 4K model, wordt geleverd met een verwisselbare eurostekker. De kabel wordt in de Apple TV gestoken via een C7/C8 apparaatkoppeling. Niets bijzonders wat dat betreft. De Apple TV zelf heeft een breed ingangsbereik van 100 tot 240 volt. Er is niets tegen een wereldwijd gebruik.

Dit is vrij belangrijke informatie, en daarom is het onbegrijpelijk dat Apple dit onderaan met zwarte letters op een zwarte achtergrond afdrukt. Vooral omdat het in een formaat staat dat het voor veel mensen noodzakelijk maakt om het met hun smartphone te fotograferen. Toch kan iedereen die de Apple TV per ongeluk meeneemt naar Japan of de VS, hem daar met het juiste netsnoer bedienen zonder het apparaat in gevaar te brengen.

Het stroomverbruik wordt door Apple opgegeven met 15 watt. Dat is niet veel. Het zou wenselijk zijn dat het ook via USB Type-C van stroom kan worden voorzien. 15 watt is genoeg voor USB Type-C stroom ([email protected]). Daar is geen Power Delivery voor nodig. Waarom USB Type-C? Nou, de HomePod Mini werkt ermee. Een dubbele USB-C voeding zou daarom ideaal zijn. Een overeenkomstige oplossing bestaat zelfs voor deApple TV met de USB Power Box. het scenario voorziet echter in een aansluiting via USB-A in combinatie met een bufferbatterij. Het is in ieder geval een eerste stap, maar hij kan alleen in de VS worden gekocht voor 25 US dollar (netto).

5 volt, 9 volt: De HomePod Mini ergert zich met zijn speciale eisen

Helaas wordt het ingewikkelder met de HomePod Mini: De speaker is erg kieskeurig. Hoewel de HomePod Mini een vaste USB-C-kabel heeft voor de voeding, vergissen degenen die nu denken dat hij universeel met elke voeding zou werken zich. De HomePod heeft twee bedrijfsmodi, afhankelijk van het voltage.

Als het voltage 5 volt is, kan de HomePod maar een beetje doen. Hij kan op een Mac worden gereset of er kan nieuwe firmware worden geïnstalleerd. Zoals hierboven beschreven, hebben we dat eigenlijk ook moeten doen.

Althans, het moet gezegd worden, de HomePod Mini ondersteunt 5 volt. De notebooks die belangrijk zijn voor de restore leveren deze spanning meestal alleen zonder het power delivery protocol (maximaal 15 watt). Apple was zich er dus terdege van bewust hoe problematisch de werkelijke bedrijfsspanning van 9 volt is.

Nauwelijks leesbaar: Apple's 29 watt adapter kan geen 9 volt aan. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
Nauwelijks leesbaar: Apple's 29 watt adapter kan geen 9 volt aan. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
Een zwart lettertype op een zwarte achtergrond heeft een sterke vergroting nodig. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
Een zwart lettertype op een zwarte achtergrond heeft een sterke vergroting nodig. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)

Zelfs een Apple USB-C-voeding is niet compatibel met de HomePod Mini

In onze experimenten kunnen we niet op alle voedingsadapters vertrouwen. De originele voeding werkt natuurlijk altijd. In het buitenland kan het zijn dat een adapter stroomopwaarts moet worden aangesloten. Reizigers houden er echter van om gewicht te besparen, en dus kunnen ze andere stroomadapters bij zich hebben die meerdere aansluitingen bieden of bijvoorbeeld afkomstig zijn van een notebook.

In onze steekproef hebben twee van de vier voedingsadapters het begeven. Eentje is van Apple. Het is de oude 29 watt voeding van de Retina MacBook (2015). Hij kan alleen 5 of 14,5 volt aan. Dat is ook op de voeding te lezen met grijze letters op een witte achtergrond - of beter gezegd, het is nauwelijks te ontcijferen zonder vergrootglas. Wie echter niet met de materie vertrouwd is, zal het probleem waarschijnlijk niet vinden. Overigens werkt de 30 watt voeding van Apple omdat deze ook 9 volt aankan.

De Geardon-voeding levert de juiste spanning, maar de HomePod Mini werkt nog steeds niet. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
De Geardon-voeding levert de juiste spanning, maar de HomePod Mini werkt nog steeds niet. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
De oude PD2-voeding van Anker werkt zonder problemen. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
De oude PD2-voeding van Anker werkt zonder problemen. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)

De tweede voeding die uitvalt is van Geardon. Hij ondersteunt wel de 9 volt. De precieze reden konden we niet achterhalen. Wel moet worden opgemerkt dat de voeding vaak voor problemen zorgt, vooral als een apparaat maar heel weinig energie nodig heeft. Dit is soms het geval met de HomePod. Zijn inactieve stroomverbruik kan niet door alle apparaten worden gemeten.

De HomePod is erg zuinig als er niets te doen is. Zelfs als er op kamervolume naar muziek wordt geluisterd, komt het stroomverbruik nauwelijks boven de twee watt uit. Hogere waarden zijn alleen mogelijk tijdens gebruik en gebruik van hoge bassen. Dan wordt gedurende korte tijd meer dan twee ampère stroom gevraagd en dus meer dan 15 watt. Dit verklaart ook de behoefte aan de 9 volt.

De Powerport PD2 van Anker daarentegen werkt wel, hoewel de voeding niet bepaald nieuw is. Dit zijn echter allemaal voedingen met een USB-C PD-poort. Spannend wordt het met reisvoedingen die meerdere poorten hebben. Hier speelt niet alleen een stroombudget een rol, maar ook een verlaging van de spanning tijdens belasting door andere aangesloten apparaten. Het is daarom raadzaam om vooraf thuis de geschiktheid van de voeding te controleren.

Apple's 29-watt voeding mist de 9 volt. Met 5 volt meldt de HomePod Mini visueel een fout. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
Apple's 29-watt voeding mist de 9 volt. Met 5 volt meldt de HomePod Mini visueel een fout. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
Applede verwarrend gelijkende 30-watt voeding werkt daarentegen zonder problemen. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)
Applede verwarrend gelijkende 30-watt voeding werkt daarentegen zonder problemen. (Foto: Andreas Sebayang/Notebookcheck.com)

Prijs en beschikbaarheid

Apple TV en HomePod Mini zijn al op de markt verkrijgbaar. Die laatste is sinds kort ook verkrijgbaar in tal van kleuren en kost rond de 100 euro (~$104,50) bij Notebooksbilliger.de. De Apple TV 4K is bij Amazon verkrijgbaar vanaf 200 Euro(~$209).

Conclusie:

De eindbeoordeling van de combinatie Apple TV en HomePod Mini tijdens het reizen is uiterst moeilijk. In theorie klinkt alles als een goede oplossing. In de praktijk grijp je je kans en stuit je op zeer vervelende configuratiesessies.

Dat de hotels deels niet zijn voorbereid op het scenario kan niet worden toegeschreven aan Apple. Zelfs binnen een keten is niet te voorspellen of een hotel geschikt is voor de apparatuur. Overeenkomstige details ontbreken in de hotelbeschrijvingen. Bovendien heeft het hotelpersoneel vaak geen opleiding.

Het gebrek aan voorbereiding van de hotels is echter een belangrijk punt dat in het nadeel werkt van het Apple TV-systeem en de HomePod Mini. Apple mag dan wel voorbereid zijn op hotels, de hotels zijn dat niet. Een goede tv in het hotel betekent niet dat je hem ook zo kunt gebruiken. In één geval heeft het hotel zelf een 4K HDR-tv gedownscaled naar een 720p-tv. Onnodig, als je bedenkt dat LG hardware, inclusief speciale boxen, speciaal voor hotels is voorbereid voor hoogwaardige tv's. Helaas weet zelfs het technisch personeel er geen raad mee en is het niet beschikbaar voor de tech-savvy gast.

Voor frequente reizigers kan de hele inspanning toch de moeite waard zijn. Als je vaak een hotel bezoekt en weet wat werkt, krijg je met een beetje technisch inzicht een uitstekende combinatie. Zelfs een HomePod Mini presteert beter dan de meeste tv's als het gaat om geluidskwaliteit. En met de Apple TV heb je meer flexibiliteit dan met de hotelsoftware van de TV. Het is echter jammer dat je geen series kunt downloaden naar Apple TV en deze mee kunt nemen op reis. Het 32 of 64 GB flashgeheugen in het toestel zou hiervoor ideaal zijn, zeker omdat de iOS en iPadOS uitlopers van de Apple TV apps dit wel kunnen.

Dit is vooral vervelend wanneer diensten als Amazon Prime de streambare inhoud in het buitenland beperken. Dit kan ook gebeuren met Disney+. Disney+ biedt echter andere, voorheen onbekende content in het buitenland

Er kunnen echter te veel dingen misgaan aan Apple's kant. U moet voorbereid zijn op frustratie. We vonden veel problemen in het Apple universum op forums. Geen van de hier gepresenteerde problemen is niet ergens eerder opgedoken. Apple's softwarekwaliteit rond Bluetooth is helaas niet zo hoog als het zou moeten zijn om een probleemloos systeem te bieden tijdens het reizen

Maar al met al, als u deze apparaten thuis heeft en een lang hotelverblijf plant, kunt u ze zeker meenemen. Vooral als er meerdere kijkers zijn, is het zinvol om een Apple TV te gebruiken in plaats van een tablet of notebook. Het is echter raadzaam om eerst contact op te nemen met het hotel om na te gaan of de HDMI-aansluiting geblokkeerd is, en het is het beste om thuis al het een en ander voor te configureren. U moet de hardware echter niet in de huidige staat speciaal voor hotelgebruik kopen.

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Review: De hotel- en WLAN-hindernissen van de Apple TV met HomePod Mini op pad
Andreas Sebayang, 2022-06-16 (Update: 2022-06-16)