Notebookcheck

Notebookcheck's beste waarde smartphones van 2017

Ricci Rox, 03-01-2018

Waar voor je geld. Het jaar 2017 kenmerkte aanzienlijke vooruitgang wat betreft design, hardware en, helaas in het geval van topmodellen, prijs. In dit artikel hebben we apparaten geselecteerd met een gunstige prijs/kwaliteit verhouding.

Introductie

Een apparaat zoals de Samsung Galaxy Note 8 levert ongelooflijke prestaties maart hoort hier gewoonweg niet thuis vanwege de prijs. (Bron: Pocket Lint)
Een apparaat zoals de Samsung Galaxy Note 8 levert ongelooflijke prestaties maart hoort hier gewoonweg niet thuis vanwege de prijs. (Bron: Pocket Lint)

Het jaar 2017 zit erop. Er zijn diverse vorderingen geboekt op het gebied van smartphone technologie, in het bijzonder op de ontwerpafdeling. Van de HTC U Ultra aangekondigd in januari tot de Honor View 10 van december, de verbeteringen zijn goed zichtbaar.

Hoewel 2017 ons een aantal uitstekende apparaten bracht, zagen we ook een grote toename in prijs. Het wordt hierdoor lastig voor veel consumenten om een smartphone met goede prijs/kwaliteit verhouding te kopen. Dit artikel is bedoeld daarbij te helpen door de beste deals uit verschillende categorieën te presenteren.

 

 

Ter vergemakkelijking erkennen we de volgende drie prijscategorieën:

  • Budgetsegment (US$0 - US$250)
  • Middenklasse (US$250 - US$450)
  • Topklasse (US$450+)

Prijzen zijn afkomstig van Amazon, Best Buy en Aliexpress.

Apparaten in deze lijst zijn grotendeels compatibel met VS TLE frequenties (aangegeven indien dit niet het geval is), en zijn geproduceerd door grote fabrikanten. Alleen apparaten uit 2017 worden overwogen.

 

 

Zonder verder oponthoud zijn hier Notebookcheck's beste waarde smartphones uit 2017.

Budgetsegment

De Redmi Note 4. (Bron: Xiaomi)
De Redmi Note 4. (Bron: Xiaomi)

De Redmi Note 4 met Snapdragon SoC heeft deze lijst weten te bereiken. Xiaomi staat synoniem voor een goede prijs/prestaties verhouding, dus is het geen verrassing dat het merk populair was afgelopen jaar. Er zijn tientallen miljoenen modellen van dit apparaat over de toonbank gegaan en heeft zonder twijfel bijgedragen aan de sterke groei van Xiaomi.

De Redmi Note 4 biedt met 3 GB RAM en 32 GB opslagruimte een degelijk pakket zonder grote tekortkomingen. De grote 4000 mAh batterij in combinatie met de zuinige Snapdragon 625 resulteert in lange looptijden. Naast de instabiele MIUI skin, zijn we niet te spreken over de camera. Dit kan echter verholpen worden met de Google Camera poort. Met inachtneming van de teleurstellende camera kan de Redmi Note 4 wel eens de beste $160 kostende smartphone aller tijden zijn.

 

 

 

 

De Moto G5 Plus. (Bron: Pocket Lint)
De Moto G5 Plus. (Bron: Pocket Lint)

De Moto G5 Plus werd in April uitgebracht. De Motorola G serie staat bekend om de goede prijs/prestaties verhouding, maar de G5 Plus nam dit nog verder. Aangedreven door dezelfde Snapdragon 625 als vele winnaars in dit segment weet de G5 Plus ondanks de kleine batterij lange looptijden neer de zetten. Vergeleken met de Redmi Note 4 heeft dit model ook een betere camera.

De Meizu M6 Note biedt een uitstekende camera voor deze prijsklasse.
De Meizu M6 Note biedt een uitstekende camera voor deze prijsklasse.

De Meizu Blue Charm afdeling is gespecialiseerd in het ontwerpen van budget smartphones en heeft met de M6 Note een topprestatie geleverd. De M6 Note stelt zeker niet teleur met een stijlvolle, metalen behuizing en dubbele camera.

Ook dit apparaat bevat een Snapdragon 625 en 4000 mAh batterij, net zoals de Redmi Note 4. Echter, terwijl de Redmi Note 4 geen mogelijkheid voor snelladen heeft, bevat de M6 Note Meizu mCharge technologie. Volledig opladen duurt slechts twee uur.

De grootste tekortkoming van de M6 Note is wellicht de software. Meizu's Flyme besturingssysteem heeft de meningen verdeeld. Sommigen bestempelen het als een van de beste skins op de markt, terwijl anderen geen fan zijn van de enkele navigatietoets.

De M6 Note is op Amazon verkrijgbaar, maar voor exorbitant hoge prijzen. Aliexpress verkoopt het apparaat echter voor $170. Het model ondersteunt geen VS LTE frequenties; houdt dat in gedachten.

De Mi A1 wordt geleverd met kale Android software. (Bron: MIUI)
De Mi A1 wordt geleverd met kale Android software. (Bron: MIUI)

De Mi A1 is vooral dankzij z'n software een uitstekend apparaat. Xiaomi produceert een van de beste budget smartphones ter wereld, maar de zwaar aangepaste MIUI skin laat gemengde gevoelens achter. De Mi A1 lost dit op door een kale Android versie te leveren bij de telefoon.

Deze smartphone, geprezen als cameratelefoon, produceert de mooiste beelden in dit segment, met uitzondering van de Meizu M6 Note.

Een Snapdragon 625, 3000 mAh batterij, standaard Android en dubbele camera aan de achterkant maken dit een van de beste apparaten voor onder $250.

De Honor 7X heeft een hoogwaardige behuizing. (Bron: Digital Trends)
De Honor 7X heeft een hoogwaardige behuizing. (Bron: Digital Trends)

De Honor 7x was een aantal weken geleden uitgebracht en de 3/32 GB variant wordt binnenkort in de VS verkocht voor slechts $200. Andere markten zullen enigszins andere configuraties en prijzen ontvangen.

De strijd gaat tussen de Honor 7X en de Mi A1, waarbij de Honor 7X in onze ogen de leiding neemt. Het apparaat werkt, in tegenstelling tot de Mi A1, met de meeste providers. Het ontwerp is echter het echte hoogtepunt: het prachtige 18:9 paneel laat het apparaat opvallen in deze prijsklasse. Ook zijn er, net zoals bij de Meizu M6 Note en Mi A1, twee grote camera's geïntegreerd. De cameraprestaties van de 7X blijven achter die van de M6 Note, maar het ontwerp is de beslissende factor.

De Honor 7X is het enige apparaat in onze lijst die geen Snapdragon 625 bevat, maar wordt aangestuurd door een 16nm Kirin 659, welke overigens zichzelf prima staande kan houden tegen de Snapdragon.

De Honor 7X is onze favoriet in de categorie onder $250. Het apparaat heeft zeker zijn tekortkomingen - micro USB en geen NFC, bijvoorbeeld - maar er valt niets te klagen over bouwkwaliteit en ontwerp.

Noemenswaardige afwezigen: Honor 6X, ZTE Blade V8 Pro

Middenklasse (US$250 - US$450)

De Xperia XA1 Ultra heeft een gigantisch 6-inch beeldscherm. (Bron: Technave)
De Xperia XA1 Ultra heeft een gigantisch 6-inch beeldscherm. (Bron: Technave)

Het zegt veel over MediaTek's falen in 2017 dat de XA1 Ultra de enige smartphone is in deze lijst met een MTK SoC; en dat dit voornamelijk komt door Sony's uitzonderlijke prestaties. Aangedreven door de 16nm Helio P20 levert de XA1 Ultra degelijke prestaties zonder al te veel compromissen te maken.

De XA1 Ultra is met een 6 inch FHD beeldscherm het grootste apparaat in deze lijst. De batterijlevensduur is acceptabel, net zoals de camera's. In tegenstelling tot andere apparaten in deze lijst heeft de XA1 Ultra geen vingerafdrukscanner.

 

 

De Moto X4. (Bron: Techdipper)
De Moto X4. (Bron: Techdipper)

De Moto X4 is een succesvolle middenklasse telefoon uit 2017. Hoewel het apparaat een twijfelachtige bouwkwaliteit heeft, hebben we verder geen grote gebreken kunnen ontdekken. Twee grote camera's, een Snapdragon 630 en een IP68 certificaat maken het tot een aantrekkelijk apparaat.

Ondanks de dubbele camera's is de beeldkwaliteit van de X4 niet alom gewaardeerd. De smartphone maakt zeker acceptabele foto's, maar voor $400 mogen we meer verwachten.

 

 

Onder de $400 grens is er geen concurrent voor de Mi Note 3. (Bron: GSMArena)
Onder de $400 grens is er geen concurrent voor de Mi Note 3. (Bron: GSMArena)

De Mi Note 3 is een uitzonderlijk goede middenklasse smartphone uit 2017. Het apparaat ondersteunt echter geen VS LTE frequenties. Xiaomi is sterk vertegenwoordigd op deze lijst en de Mi Note 3 is een letterlijke verwezenlijking van het bedrijf. Waarschijnlijk als enige apparaat op de wereld met een Snapdragon 660 voor minder dan $300 weet de Mi Note 3 de ervaring van een topmodel naar de massa te brengen.

Met een geweldig ontwerp en bouwkwaliteit, uitstekende cameraprestaties, beeldstabilisatie en een grote batterij (3500 mAh) is de Note 3 zonder twijfel de beste middenklasse smartphone van dit moment. 6 GB RAM en tot wel 128 GB opslagruimte maken het apparaat een echte winnaar.

Zoals wel vaker het geval is bij Xiaomi apparaten is de software het grootste nadeel. De zelf ontwikkelde MIUI Android skin heeft zeker zijn gebreken, maar doet verrassend genoeg niet veel afbreuk aan de Mi Note 3. Een andere tekortkoming is de ontbrekende 3,5 mm audiopoort.

De Essential PH-1 heeft een volledig nieuw ontwerp. (Bron: 9to5Google)
De Essential PH-1 heeft een volledig nieuw ontwerp. (Bron: 9to5Google)

Essential PH-1

Vergis je niet: de PH-1 is praktisch gezien een topmodel. Het apparaat, de eerste smartphone van Android oprichter Andy Rubin's bedrijf Essential, werd halverwege 2017 uitgebracht. De PH-1 heeft veel goed gedaan, waaronder het prachtige ontwerp. Helaas schiet het model net tekort om als topmodel beschouwd te worden.

Het model werd initieel voor $700 verkocht, maar tegenvallende verkoopcijfers leidden tot een permanente verlaging van $200 met incidentele $50 kortingen. Er gaan geruchten rond dat het apparaat voor $150 verkocht werd op Sprint, wat uitzonderlijk zou zijn geweest.

De PH-1 werd bij de lancering geplaagd door diverse problemen, waaronder verbindingsproblemen en een teleurstellende camera. Essential bleek te luisteren naar klanten, aangezien deze problemen met updates verholpen zijn. Dit model was een van de eersten die Treble implementeerde in de Oreo update. Net zoals de Mi Note 3 en gelijkende iPhone X bevat de PH-1 geen koptelefoon aansluiting.

Fraai ontwerp, hoge prestaties en een prachtig beeldscherm maken de PH-1 onze favoriet in deze prijsklasse.

Noemenswaardige afwezigen: Nokia 6, HTC U Ultra, Samsung Galaxy A5 (2017), Moto Z2 Force (T-Mobile)

Topklasse (US$450+)

Capabel, efficiënt, functioneel. (Bron: Juho Sarvikas)
Capabel, efficiënt, functioneel. (Bron: Juho Sarvikas)

We zijn gek op functionele, hoog presterende apparaten. De Nokia 8 blijft bij de originele Nokia traditie, welke wordt gereflecteerd in degelijke prestaties en een functionele smartphone. Het in augustus uitgebrachte apparaat is de eerste smartphone sinds de rebranding van Nokia en richt zich op prijsbewuste, maar veeleisende consumenten.

Het apparaat wordt geleverd met een vrijwel kale Android versie, welke inmiddels al een update naar Android Oreo heeft ondergaan. De dubbele camera's aan de achterkant zijn wellicht niet zo sterk als die van de Pixel 2, maar maken wel uitstekende foto's.

 

De Nokia 8 was niet uitgebracht in de VS, waardoor niet alle VS LTE frequenties worden ondersteund.

Het enige compacte topmodel uit 2017. (Bron: Techadvisor)
Het enige compacte topmodel uit 2017. (Bron: Techadvisor)

Met inachtneming van steeds maar groter wordende smartphone, bestaat er de kans dat de XZ1 Compact het laatste echt compacte topmodel is. Met een handzame beeldschermgrootte van 4,6 inch biedt de XZ1 de ervaring van een topmodel voor een ondergemiddelde prijs.

Het apparaat was, samen met de reguliere XZ1, het eerste apparaat met Oreo dat niet van Google is. Ook biedt de smartphone lange looptijden, haarscherpe camera's en een goede bouwkwaliteit. De grootste tekortkoming is wellicht het beeldscherm met een resolutie van 720 x 1080 pixels.

 

 

De S8 doet veel goed. (Bron: Trusted Reviews)
De S8 doet veel goed. (Bron: Trusted Reviews)

Terwijl de Nokia 8 goed presteert zonder op te vallen, treedt de Galaxy S8 op de voorgrond met toeters en bellen. Elegant, krachtig, en capabel: de S8 torent uit boven de massa van wannabe-topmodellen.

De camera blijft achter die van de Pixel 2 of Mate 10 Pro en de positie van de vingerafdrukscanner is enigszins onconventioneel, maar daarmee is ook alles gezegd.

 

De adviesprijs is...variërend. Het apparaat wordt op sommige plaatsen voor $550 verkocht, maar de officiële prijs blijft boven de $700 grens. Vanzelfsprekend is er voor een prijs van $550 geen beter alternatief verkrijgbaar op de markt.

Perfect. (Source: BGR)
Perfect. (Source: BGR)

OnePlus lijkt een winnende formule te pakken te hebben. Het bedrijft heeft in 2016 eerst de OnePlus 3 uitgebracht, welke werd opgevolgd door de 3T. Dit was niet anders in 2017, aangezien in mei de OnePlus 5 werd gelanceerd, gevolgd door de 5T zes maanden later.

De 5T doet eigenlijk alles goed. Software, opslagruimte, camera, ontwerp, en bovenal: prijs. Met een basisprijs van $500 streeft de 5T de Samsung Galaxy S8 voorbij als onze favoriete keuze in het topklasse segment.

 

 

OnePlus mag dan wel betrokken zijn geweest in enkele controverses in 2017, maar de 5T is het bewijs dat het bedrijf zich wel degelijk kan aanpassen om een levensvatbaar, concurrerend product te leveren.

Noemenswaardige afwezigen: Huawei Mate 10, Honor 9, Sony Xperia XZ Premium

Conclusie

Hoewel alle apparaten in deze lijst een goede prijs/kwaliteit verhouding bieden, zijn we ook dol op topmodellen van vorige generaties, aangezien ze nog steeds sterk presteren voor aanzienlijk lagere prijzen. Mensen met een klein budget: kijk eens naar apparaten zoals de OnePlus 3TLG V20 en Huawei Mate 9. Deze modellen zijn nog zeker niet achterhaald!

2018 is nog maar net begonnen, maar er zijn al interessante apparaten aangekondigd. Laten we hopen dat het nieuwe jaar nog betere smartphones gaat brengen!

Een gelukkig nieuwjaar!

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Notebookcheck's beste waarde smartphones van 2017
Ricci Rox, 2018-01- 3 (Update: 2018-01- 3)