Notebookcheck Logo

Notebook video kaart opwaarderen / vervangen

Over het algemeen, is het niet zo makkelijk om notebook video kaarten op te waarderen of te vervangen als bij desktop video kaarten. Of het mogelijk is en hoe het in feite te doen staat beschreven in het onderstaande artikel.

Niet vóór de lancering van de gestandaardiseerde video kaart modules door ATI (AXIOM) en vooral door NVIDIA met MXM (Mobile PCI Express Module) in 2004, was het in theorie onmogelijk om video kaarten te verwisselen. Naar ons weten, gaven slechts enkele Dell notebooks de mogelijkheid om de video kaart te vervangen vóór die tijd, omdat Dell een proprietary module creëerde, wat bij enkele van hun series toegepast werd. B.v. het was mogelijk om de video kaart van Dell Inspiron 8200 ook op de 8100 te zetten.

Daardoor is het bijna onmogelijk om een video kaart van notebooks zonder MXM, Axiom of "Dell Slot" om te wisselen. Dit levert alleen problemen op, indien de notebook gerepareerd moet worden, omdat de GPUs en het moederbord direct aan elkaar gelasd werden. Daarom moet het hele moederbord vervangen worden wanneer een video kaart het opgeeft.

De AXIOM ingang door ATI werd niet algemeen geaccepteerd en werd daarom uit de markt gedrukt door NVIDIA's MXM.

NVIDIA MXM Port

De MXM port werd niet zozeer ontworpen voor opwaarderen van video kaarten, maar om notebook producenten een ontwerpstandaard te verschaffen (en, daardoor, bij te dragen aan kostenbesparingen).

Geciteerd door NVIDIA over MXM:

„Sommige uitvoeringen van MXM zullen opgewaardeerd kunnen worden in het veld, maar vele niet, afhankelijke van de uitvoering van het platform.”

De MXM ingang voorziet u van een PCI Express 16x slot met optioneel dual DVI interfaces. Op het moment van schrijven zijn er vier verschillende MXM types in drie verschillende groottes beschikbaar:

MXM Grootte
MXM Grootte

MXM-I slots zijn meestal alleen gebruikt voor de lage-klasse video kaarten, b.v., 6200, 7300, X300, X1300 – soms ook met 6600, X600. Omdat het onmogelijk is om extra geheugen aan de onderkant bij te plaatsen, zijn deze kaarten beperkt tot 128MB RAM.

Bovendien, een extra slot (ingang) (door mxm-upgrade.com)  genaamd „Arima Special“ is beschikbaar, die in feite niet verenigbaar is (niet past) met MXM (sommige MXM-III bleken desalniettemin toch te passen).

Let op: Soms kunnen geschikte kaarten toch weigeren te werken in een andere notebook (compatibiliteit is alleen bewezen voor gebruikte video kaarten door de producent, vergelijkbaar met desktop video kaarten). U zou daarom de mogelijkheid van teruggeven moeten afspreken of een certificering eisen van de verenigbaarheid voordat u tot aankoop over gaat.

De kansen tot opwaardering of vervangen van video kaarten zijn het best als de producent uitdrukkelijk adverteert met de opwaarderingsmogelijkheid. In dit geval is hij dan de eerste persoon om informatie te vragen over een opwaardering.

Om uit te vinden of uw notebook geëquippeerd is met een MXM slot, heeft u de volgende keuzes:

 1. Kijk op de tabel op http://www.mxm-upgrade.com/Table.html
 2. Zoek op het Internet naar MXM en uw model notebook
 3. Als een NVIDIA video kaart ingebouwd is, kunt u naar de volgende tekst in het Windows Registry zoeken:
   HKLM,Software\"NVIDIA Corporation"\Global\NVTweak,MXMThermalControl,%REG_DWORD%,1
  en zoek de key:
   [MXMThermal_AddReg]
  Echter, dit is not 100% correct.
 4. Verwijder de schroeven en kijk welke video kaart geplaatst is in de MXM slot.

Het is nauwelijks mogelijk om een van de on-board video kaarten op te waarderen, b.v. Intel GMA 950, ATI Xpress 200m, omdat deze direct aan de chip set van het moederbord gelast zijn. Echter, er is een mogelijk, als het motebook model ook te krijgen is/was met MXM video kaart, dat er een lege MXM slot aanwezig is. Zelfs video kaarten die niet in een MXM slot zitten en ook niet geïntegreerd in de chip set zijn (on-board video chips), zijn toch meestal direct geplaats op het moederbord en kunnen, daarom, ook niet vervangen worden.

Een MXM kaart kopen

Zelfs als er een MXM slot aanwezig is, is het nog niet zo makkelijk om een goede video kaart te bekomen. Video kaarten worden niet verkocht door normale winkels, dus zijn er slechts een paar mogelijkheden over:

1.    Zoek naar MXM op Ebay. Grotendeels lage-klasse video kaarten worden hier aangeboden (de kaarten die overblijven na een opwaardering).

2.    Op mxm-upgrade.com worden een paar kaarten aangeboden

Installeren van een MXM kaart

MXM Module
MXM Module

Op mxm-upgrade.com vindt u een aantal tutorials over dit onderwerp. In theorie is het voldoende om simpelweg de kaart te vervangen (eerst moet u de heat pipe weghalen), omdat de kaart slechts in het “slot” gestoken wordt en daarna aangeschroefd wordt. Echter, in de praktijk kunt u moeilijkheden hebben met incompatible coolers en andere incompatibiliteiten.

Beoordeling

Het is niet eenvoudig om een video kaart in een notebook op te waarderen of te vervangen. Als de notebook al een opwaarderingsmogelijkheid verschaft (in de praktijk alleen als de kaart in een MXM slot zit), is het kopen van een geschikte video kaart een bijkomende barrière. Soms kan alleen zoeken op Ebay mogelijk helpen.

Een alternatief is de XG-Station door Asus die in de toekomst op de markt komt, die het mogelijk maakt een externe video kaart voor laptops in te pluggen. De XG-Station is verbonden via de Express Card slot (daardoor zijn oudere notebooks hiervan uitgesloten) en draait alleen met PCI Express 1x en, daarom, met verminderde prestatie.

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > FAQ / Techniek > Notebook video kaart opwaarderen / vervangen
Klaus Hinum, 2007-04-21 (Update: 2008-07-14)