Notebookcheck Logo

Navimow i105E in een praktijktest: De betaalbare robotmaaier van Segway doet het zonder grensdraad dankzij EFLS 2.0

Zonder draden. Met de Navimow i105E en i108E presenteert Segway een nieuwe en vrij goedkope robotmaaier die dankzij EFLS 2.0 en een camera volledig zonder grensdraad werkt en obstakels herkent met AI-ondersteuning. Onze review laat zien hoe goed de Navimow i105E in de praktijk werkt.
Segway Navimow i105E test robotmaaier zonder grensdraad

Net op tijd voor het tuinseizoen van 2024 heeft Segway gelanceerd zijn tweede robotmaaier met het merk Navimow, na zijn debuut met de H-serie twee jaar geleden twee jaar geleden. Strikt genomen zijn er twee modellen met de naam Navimow - i105E en Navimow i108E - die ontworpen zijn voor kleinere tuinen met een maaigebied van respectievelijk 500 en 800 vierkante meter.

Beide robotmaaiers hebben een identieke constructie, afgezien van de accucapaciteit en dus de maaitijd. In de praktijktest hebben we het kleinere model Navimow i105E, d.w.z. de versie die ontworpen is voor maximaal 500 vierkante meter. In eerste instantie heb ik de robotmaaier zonder begrenzingsdraad getest in een kleine terrastuin om wat eerste inzichten te krijgen. Later zal de Navimow i105E zijn vaardigheden ook kunnen bewijzen in een groter en schuiner gebied. Ik zal deze beoordeling dan dienovereenkomstig bijwerken.

Kenmerken: Wat de Navimow i105E en i108E bieden

Laten we beginnen met de leveringsomvang van de Navimow i105E. Naast de robotmaaier wordt deze geleverd met een verplicht laadstation, voedingseenheid en grondschroeven voor bevestiging. Er is ook een GNSS-antenne met een tweedelige staaf en grondspies, evenals verlengkabels voor stroom en antenne en enkele accessoires in de vorm van reservemessen, instructies en dergelijke.

Leveringsomvang van de Navimow i105E
Leveringsomvang van de Navimow i105E

Laten we verder gaan met de technische kenmerken van de Navimow i105E, die op de batterij na identiek zijn aan die van de Navimow i108E. EFLS 2.0 voor navigatie is hier in het bijzonder het vermelden waard. Dit is een AI-verbeterd GNSS-positioneringssysteem dat, in combinatie met de meegeleverde antenne en verbindingen met GPS-satellieten, verantwoordelijk is voor de oriëntatie in de tuin.

Segway heeft ook een VisionFence camera aan de voorkant geïnstalleerd. Deze helpt bij de navigatie en wordt, met een gezichtsveld van 140 graden, ook gebruikt om obstakels te detecteren en te vermijden. Volgens de fabrikant is hier ook AI aan het werk om automatisch meer dan 20 verschillende obstakels te detecteren en te vermijden. Hoe goed dit in de praktijk werkte, onthullen we hieronder in onze Navimow i105E test.

Er zit een ronde plaat op de bovenkant met een draaiknop waarmee de maaihoogte van de 18 cm brede maaischijf aan de onderkant handmatig kan worden ingesteld tussen 20 en 60 cm. Er is geen automatische instelling zoals bij de H-serie, maar dat zou te veel zijn voor de prijs van de i-serie. Navimow heeft ook een LED-ring onder de schijf geïnstalleerd, die informatie geeft over de verschillende statussen en gemakkelijk van een afstand te zien is. De kleur geeft bijvoorbeeld aan of de robot aan het opladen is of een slechte GPS-ontvangst heeft.

Naast een klein display zijn er drie knoppen op de robotmaaier zelf voor rudimentaire bediening en een grote, rode stopknop voor een noodstop. De verbinding met de smartphone met de Navimow app wordt gemaakt via Bluetooth en WLAN. Voor grote tuinen biedt Segway Navimow de optionele Navimow Access+ accessoire. Voor 99,99 euro RRP breidt de module de robotmaaier uit met 4G mobiele radio (inbegrepen voor één jaar) als er geen volledige Wi-Fi-dekking is in de tuin, evenals diefstalbeveiliging (geofencing).

Instellen: Stuur eerst de robotmaaier en ontspan dan

Bedrading van het station
Bedrading van het station

Eerst moet het station in de tuin geplaatst worden. Hier hoeven slechts twee kabels aangesloten te worden - één voor de voeding en één voor de RTK-antenne. Voor beide worden verlengkabels meegeleverd om grotere afstanden naar de gewenste antennelocatie en een stopcontact te kunnen overbruggen.

De robotmaaier die op het laadstation is geplaatst, moet vervolgens worden verbonden met de Navimow app, die gratis beschikbaar is voor Android en iOS. De app is erg behulpzaam en leidt de gebruiker niet alleen door de eerste installatie, maar legt ook veel dingen uit. Naar mijn mening is er geen reden voor kritiek. Deze schermafbeeldingen geven een paar indrukken van de eerste stappen in het installatieproces.

Eerste
Eerste
setup
setup
van de
van de
App
App

De Navimow i150E vereist niet het tijdrovende leggen van een grensdraad. Dit maakt de eerste installatie veel eenvoudiger en sneller. In plaats daarvan wordt de robot één keer via de app langs de grenzen gestuurd, net als een op afstand bestuurde auto, om een virtuele kaart te maken.

Bestuur de robotmaaier met virtuele joysticks, gumfunctie voor correctie
Bestuur de robotmaaier met virtuele joysticks, gumfunctie voor correctie

Dit werkt eigenlijk heel goed praktisch, maar vereist een beetje handigheid en oefening om een grasveld op de best mogelijke manier te bedekken (d.w.z. tot aan alle randen). Dit is waar de gumfunctie van pas komt als u verdwaalt. Deze zorgt ervoor dat de robot automatisch een stukje terugloopt langs de eerder afgelegde route. Aanpassingen kunnen ook op elk moment worden gemaakt

Segway biedt ook een nieuwe AI-ondersteunde assist mapping functie. Hierbij herkent de robot zelfstandig de grenzen van een gazonzone als deze merkbaar verhoogd zijn (bijv. bij de overgang naar trottoir- of terrasplaten). De AI-assistentie kan ook alleen worden gebruikt voor secties bij het maken van een kaart, maar dit was slechts in beperkte mate mogelijk op het testveld. Hierover later meer op een tweede testlocatie.

 

 

Het resultaat als een virtuele kaart in de Navimow app
Het resultaat als een virtuele kaart in de Navimow app

Zodra het te maaien gebied is bestreken - ook hier zijn meerdere afzonderlijke zones mogelijk voor een opgedeeld gazon en geblokkeerde zones - wordt de virtuele kaart opgeslagen in de app. Nu kunt u voor het eerst beginnen met het maaien van het gazon met de Navimow i105E.

Naast de instelling en bediening biedt de app ook verschillende opties en instellingen. Naast de installatie van de nieuwste firmwareversies wanneer er updates beschikbaar zijn, biedt de app ook een overzicht van de processen, de optie om een maaischema te maken voor automatisch maaien op vaste tijden, en het wijzigen van verschillende instellingen zoals het geluid of het licht. Er zijn ook hulpvideo's, instructies en contactgegevens voor de klantenservice van Segway Navimow.

Overzicht
Overzicht
Instellingen
Instellingen
Maak een maaiplan
Maak een maaiplan
Receptie
Receptie
Help
Help

Maaien: Draadloos en systematisch, maar veel voorkomende problemen aan de rand

De app toont de voortgang tijdens het maaien
De app toont de voortgang tijdens het maaien

In tegenstelling tot de vorige modellen biedt de Navimow i105E het voordeel van intelligente navigatie als een nieuwe generatie robotmaaier zonder begrenzingsdraad. Dit betekent dat hij gazons systematisch maait en niet chaotisch. Dit is aanzienlijk efficiënter en bespaart dus tijd en energie, en zorgt er ook voor dat hij overal maait.

Tijdens de test werkte de navigatie en het maaien in lijnen uitstekend. De robot bewoog pad voor pad over het gazon. Hij verandert van richting in de tuin van maaien naar maaien, wat het gazon ten goede zou moeten komen.

Het is ook opmerkelijk hoe nauwkeurig de Segway-robot zich houdt aan de virtuele grenzen die tijdens het instellen zijn opgeslagen. Er is een maximale afwijking van een paar centimeter, dus volgens onze testindrukken werkt dit goed en betrouwbaar. Het valt nog te bezien hoe hij zal presteren op grotere oppervlakken en dus op grotere afstanden van zijn eigen antenne. Het klimvermogen tot 30 procent en de wielen, die dankzij hun formaat van 24,5 cm bijzonder geschikt zijn voor off-road gebruik, konden nog niet getest worden in het testgebied. Hierover later meer in een update.

Navimow i105E aan het werk
Navimow i105E aan het werk

Als het gazon naadloos overgaat in paden, patio's of andere vlakke gebieden op dezelfde hoogte, kan het direct op de virtuele grens rijden en dus maaien zonder randen achter te laten. Dit is erg goed, maar vereist een goed uitgeruste tuin

 

De Segway Navimow i105E laat echter ook een vrij grote opening achter langs verhoogde borders of andere obstakels, wat voornamelijk te wijten is aan het centraal geplaatste maaidek. De afstand tot de buitenste rand van de robotmaaier is ongeveer 10 cm plus de afstand bij het voorbijrijden, wat betekent dat er ofwel zeer brede graskantstenen moeten worden gelegd langs randen die niet op maaiveldhoogte liggen of dat deze regelmatig handmatig moeten worden bijgewerkt.

 

Enkele andere modellen met een zijwaarts geplaatste maaier lossen dit probleem beter op. Uiteindelijk doet het probleem van het maaien van randen zich echter ook voor bij bijna alle andere robotmaaiers. Het is bijvoorbeeld niet zo eenvoudig als bij robotstofzuigers, waar momenteel steeds meer modellen op de markt komen met een uitschuifbare mop of een uitschuifbare zijborstel voor randvrij stofzuigen en dweilen. Bij robotmaaiers is dit niet zo eenvoudig. De tuin moet dienovereenkomstig worden ingesteld, of moet handmatig worden bewerkt.

Obstakeldetectie: Segway Navimow i105E heeft geen hart voor pluizige egels

Naast draadloze en systematische navigatie is obstakeldetectie en -vermijding een van de paradepaardjes van de Navimow i105E en i108E. Volgens de fabrikant herkent de robotmaaier aanzienlijk meer obstakels dan zijn concurrenten. Naast natuurlijke obstakels zoals egels en molshopen, omvat dit ook veel voorkomende objecten die in tuinen te vinden zijn, zoals tuinkabouters, trampolines en voetbaldoelen, tuingereedschap en nog veel meer.

Natuurlijk moet dit in een praktijktest bewezen worden. En in het begin was er een klein moment van schok en teleurstelling. De robotmaaier zag inderdaad een nogal realistisch uitziende pluchen egel - hij stopte in ieder geval even - om vervolgens genadeloos over de knuffel heen te rijden.


Een egel-tuinfiguur die er nog realistischer uitziet dan de pluchen metgezel werd daarentegen altijd betrouwbaar herkend. Een echte egel kwam niet opdagen voor een echte test - en helaas had Sonic the Hedgehog ook geen tijd.


De Navimow i105E heeft ook met succes alle andere obstakels gedetecteerd en ontweken die voor de camera van de robotmaaier waren geplaatst, zoals een hark, een kleine bloempot en meer. Over het algemeen werkt de obstakeldetectie betrouwbaar, als we de kleine uitglijder met een knuffel buiten beschouwing laten.

Als de Segway maaier op een bepaald punt een obstakel detecteert, keert hij om en gaat verder met maaien in de tegenovergestelde richting. Later keert hij terug naar de plek om volledige dekking te krijgen als het obstakel in de tussentijd is verwijderd.

Pro

+ eenvoudige installatie zonder grenskabel
+ systematisch maaien
+ grensloos maaien op vlakke overgangen
+ obstakeldetectie
+ uitgebreide en geavanceerde app
+ kan optioneel achteraf worden uitgerust met 4G en diefstalbeveiliging
+ lage prijs

Contra

- vrij brede maairand voor overgangen die niet op maaiveldhoogte liggen
- kleine twijfels over egelherkenning

Verdict: Intelligent, goedkoop, goed

De Segway Navimow i105E werd door de fabrikant geleverd voor de test.
De Segway Navimow i105E werd door de fabrikant geleverd voor de test.

Onze indrukken van de Navimow i105E in de praktijktest zijn overwegend positief. De robotmaaier is snel op te stellen, navigeert systematisch en herkent bijna alle obstakels. De app maakt ook een goede indruk en geeft altijd een overzicht van de huidige positie van de robot en de bewerkte gebieden, bijvoorbeeld tijdens het maaien.

Een ander groot pluspunt is de prijs van de Navimow i105E. Voor 999 euro RRP biedt Segway een spannend totaalpakket voor kleinere tuinen tegen een beheersbare prijs.

Er zijn problemen, vooral bij het maaien langs randen als deze niet op dezelfde hoogte liggen. Dit is echter min of meer het geval bij alle robotmaaiers.

Naar onze mening is de Navimow i105E (of de Navimow i108E) momenteel een van de beste oplossingen op de markt voor alle tuineigenaars die geen tijd willen besteden aan het leggen van een perimeterdraad, vooral voor kleinere tuinen.

Prijs en beschikbaarheid van de Segway Navimow i105E

De adviesprijs voor de Navimow i105E voor 500 vierkante meter van Segway is 999 euro. De adviesprijs voor de Navimow i108E voor maximaal 800 vierkante meter is 1.299 euro. Het kleinere model is rechtstreeks verkrijgbaar bij de fabrikant, maar zal binnenkort ook verkrijgbaar zijn bij andere retailers zoals Amazon. Op Obiis de Navimow i105E al verkrijgbaar. Het grotere model is verkrijgbaar bij gespecialiseerde dealers. (Update 25.3.2024)

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Navimow i105E in een praktijktest: De betaalbare robotmaaier van Segway doet het zonder grensdraad dankzij EFLS 2.0
Marcus Schwarten, 2024-03-30 (Update: 2024-03-30)