Notebookcheck Logo

Longer RAY5 lasergraveur test: Smart-laser met Wi-Fi

Met Wi-Fi-besturing en een Touchscreen is de Longer RAY5 bijna een unicum onder de lasergraveerders. Zo kan de CNC laser indruk maken door een bijzonder eenvoudige bediening. Slechts 5 watt optisch vermogen is voldoende voor goede resultaten op vele materialen.

Longer is vooral bekend van goede en betaalbare 3D printers. Het product portfolio omvat FDM en hars printers. Onlangs heeft Longer ook een CNC laser geïntroduceerd, de RAY5. Met een betaalbare prijs van rond de US$360 blijft de fabrikant trouw aan het lagere prijssegment. Longer heeft echter een aantal speciale functies in de RAY5 ingebouwd, die niet te vinden zijn in andere graveermachines in deze prijsklasse. Zo is de RAY5 uitgerust met een groot touchscreen en een WLAN-module voor de bediening. Hoewel de diodelaser nog steeds via een USB-kabel kan worden aangestuurd, is er eigenlijk geen directe verbinding nodig tussen de computer en het gereedschap.

Productinformatie

Product Longer RAY5
Afmeting 61 × 67 × 20 cm
Werkgebied 40 × 40 cm
Stroomtoevoer 110 V tot 240 V AC
12 V 5 A DC
Laser modul FAC Diod Laser
405 nm
max. 5.5 Watt optisch vermogen
vast Fokus 30 mm
Spot grootte bij optimale focus rechthoekig 0.08 × 0.08 mm
Moederbord LGT RAY V1.2
Microcontroller ESP-WROOM-32
stappenmotor driver A4988 (Pololu compatibel)
Nauwkeurigheid 12,5 µm
Bedieningselementen Touchscreen, Wi-Fi, USB-aansluiting, microSD
Software LaserGRBL, LightBurn (Gcode)
Links Langere Homepage
Langere RAY5

Setup - alles wat nodig is zit in de doos

Het duurt ongeveer een half uur om de Longer RAY5 in elkaar te zetten. U hoeft niet op zoek te gaan naar gereedschap, want alle benodigde schroevendraaiers zitten in het pakket. We vinden het ook prettig dat alle schroeven en kleine onderdelen in kleine zakjes zijn gesorteerd volgens de bouwstappen. De gedrukte montage-instructies zijn een beetje klein, maar er is een PDF op de bijgeleverde SD-kaart om in te zoomen. Dankzij de goede verpakking en de duidelijke foto instructies, vereist de montage geen kennis van zaken

Inhoud van de verpakking
Inhoud van de verpakking
Gemonteerd Langer RAY5
Gemonteerd Langer RAY5

De Longer RAY5 heeft geen eindschakelaars nodig. Deze zijn niet echt nodig omdat men de laser handmatig naar het nulpunt kan leiden.

Hoewel de kabelgeleiding er niet perfect uitziet, werkt de dikke nylon kabel in het harnas van de X-motor en de laser feilloos. De kabels blijven altijd boven het werkvlak.

Het frame van aluminium extrusies is voldoende stabiel voor een lasergraveur. De rubber pads op de poten zorgen voor een redelijk veilige stand, maar de lasergraveermachine kan wegglijden, vooral bij snelle bewegingen. Een massief houten onderstel met een afmeting van ca. 65 × 65 cm is daarom geschikt als statief voor de laser. Bevestigd met de drie bijgevoegde beugels, kan de CNC laser op deze manier veilig worden opgesteld.

Bediening - Wi-Fi maakt het eenvoudig

Menue
Menue
Scherm bekeken door beschermende bril
Scherm bekeken door beschermende bril

Een touchscreen en Wi-Fi-besturing zijn niet beschikbaar in andere CNC-lasers, hoewel er enkele leveranciers zijn die de overeenkomstige accessoires in hun assortiment hebben. Meestal bent u aangewezen op doe-het-zelf oplossingen met een SBC zoals de Raspberry Pi om vergelijkbare functionaliteit met een diodelaser te bereiken. De Longer RAY5 heeft hier een unieke eigenschap. Als de laser is verbonden met Wi-Fi, kunnen GCode-bestanden die zijn gemaakt met LightBurn of LaserGRBL eenvoudig worden overgezet. De microSD-kaart kan in de lasergraveur gelaten worden en een USB-kabel is ook niet nodig.

Voor het starten van een graveerproces moet u de laserkop handmatig naar het nulpunt brengen, de Longer RAY5 heeft geen automatische homing. Het gewenste bestand wordt geselecteerd via Sculpture. De kaderfunctie kan gebruikt worden om op voorhand te controleren of het te bewerken voorwerp zich in de juiste positie bevindt. De laser tekent dan een kader in de grootte van de uitvoer met de laagste lichtintensiteit. Na een tik op Cavre begint het graveren.

Het grote aanraakscherm is gemakkelijk af te lezen, zelfs met de groene veiligheidsbril. De geselecteerde pictogrammen spreken bijna voor zich. Tijdens het graveren kunnen de snelheid en het laservermogen worden aangepast. Speciaal voor de eerste pogingen met een nieuw materiaal, scheelt dat een paar sessies in de zoektocht naar de perfecte instellingen.

Alle functies van de laser kunnen ook via de Wi-Fi-besturing worden opgeroepen. Als de Longer RAY5 op een draadloos netwerk is aangesloten, wordt het IP-adres op het display weergegeven. Het adres is toegankelijk voor alle apparaten in hetzelfde netwerk. De CNC-laser kan via de webpagina worden aangestuurd en met GCode-bestanden worden geladen

Hardware - Een ESP-WROOM-32 bestuurt de RAY5

LGT RAY V1.2 Raad
LGT RAY V1.2 Raad

Moederbord

Bij nadere beschouwing van het LGT RAY V1.2 bord blijkt dat de Longer RAY5 wordt bestuurd door een EPS32 met twee processorkernen. Een van de kernen kan dus de draadloze verbinding verzorgen, terwijl de andere de noodzakelijke rekentaken voor de bewegingsbesturing uitvoert. Tijdens het testen bleek de microcontroller buitengewoon stabiel te zijn, zodat onverwacht gedrag zelfs tijdens lange taken niet voorkwam. Een ander positief aspect is dat de stappenmotordrivers compatibel zijn met Pololu. Dit maakt het mogelijk defecte drivers te vervangen of over te schakelen op stillere alternatieven. De geïnstalleerde A4988 stappenmotordrivers genereren stuursignalen die relatief luidruchtige reacties in de motoren veroorzaken. Soortgelijke geluiden zijn bekend van oude floppy disk drives.

Door gebruik te maken van de vrije plaatsen voor sensoren en een andere stappenmotordriver is het mogelijk de functionaliteit van de RAY5 uit te breiden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om eindstopschakelaars en een automatische scherpstelling van de laser in te stellen.

Lasermodule

Lasermodule Langer RAY5
Lasermodule Langer RAY5

De 5,5 watt lasermodule overtuigt met sterke resultaten tijdens de test. Een bijzonder smalle lichtvlek in het brandpunt is daar waarschijnlijk ook debet aan. Langer specificeert hier een vierkant basisvlak van 0,08 × 0,08 mm. Omdat de laser een vast brandpunt heeft, moet de laserkop aan de objecthoogte worden aangepast. Dit kan helaas niet zonder gereedschap worden gedaan. Daartoe moeten de montageschroeven aan beide zijden van de laser met een van de meegeleverde inbussleutels worden losgedraaid. Een meegeleverde aluminium cilinder helpt bij het vinden van de juiste hoogte. Daarna kunnen de twee schroeven weer worden vastgedraaid. Het proces wordt enigszins bemoeilijkt door het rode lichtscherm.

De ventilator voor het koelen van de laser draait permanent zolang de RAY5 is ingeschakeld. Door het gebruik van een soort nozzle wordt via de sterke ventilator ook een licht luchtondersteunend effect gecreëerd. Bij het snijden van papier of stoffen zou men hier echter soms een iets zwakkere luchtstroom wensen, terwijl deze bij de bewerking van hout vrij zwak blijkt.Tijdens de tests zijn er nooit vlammen opgetreden.

Snijsnelheden Langer RAY5
Snijsnelheden Langer RAY5

Een test met 3,5 mm dik triplex leverde uitstekende resultaten op voor zowel graveren als snijden. Twee doorgangen bij 300 mm/min en 100 % lichtintensiteit leverden hier het beste snijpatroon op, met een brandlijn van ongeveer 0,4 mm breed. Deze waarde is belangrijk voor nauwkeurig paswerk bij het maken van kisten of soortgelijke projecten van multiplex of andere technische materialen. De kerf kan worden gecompenseerd door vele programma's om de laser dienovereenkomstig aan te sturen

Graveren met 20 tot 100 % zwartwaarde geeft het beste effect op triplex bij snelheden tussen 2000 en 4500 mm/min met 90 % maximumvermogen en 20 % minimumvermogen. Aangezien hout een natuurlijke grondstof is die aan sterke schommelingen onderhevig is, zijn de vastgestelde waarden wellicht niet overdraagbaar op andere werkstukken. Reeds bij 1000 mm/min is de gravure zo diep dat de test hier moest worden stopgezet en de snelheden daaronder niet werden uitgevoerd

Voorvertoning in LightBurn
Voorvertoning in LightBurn
Grijze schaal instellingen
Grijze schaal instellingen
Resultaten graveren
Resultaten graveren

De krachtige laser kan ook vele andere materialen bewerken. Naast hout kan de laser ook stof, vilt, schuimrubber, gekleurd acryl, karton en papier snijden. Aangepaste stempels kunnen worden gemaakt met linoleum of stempelrubber. Graveren werkt ook op materialen zoals steen, gekleurd geanodiseerd aluminium of leer. Met een paar aanpassingen kunnen ook metaal en glas worden bewerkt. Mosterd, temperaverf of speciale kleursprays dienen hier als medium voor het overbrengen van de laserenergie, die anders gewoon zou worden weerkaatst

Beschermende maatregelen - een vlamsensor biedt enige gemoedsrust tijdens het werk

De Longer RAY5 wordt geleverd met de gebruikelijke groene laserveiligheidsbril uit China. We kunnen niet vaststellen of deze voldoet aan de veiligheidsnormen. Afgezien daarvan heeft de laser een infraroodsensor om vlammen te detecteren en een positiesensor om te detecteren of de graveermachine stabiel staat. Vooral wanneer met brandbare materialen wordt gewerkt, is de vlamsensor toch enigszins geruststellend. Voordat het materiaal echt vlam kan vatten, wordt de laser uitgeschakeld om een noodsituatie te voorkomen. De krachtige ventilator zou voldoende moeten zijn om een brand uit te blazen. Een luid alarm dat tegelijkertijd afgaat, maakt u ook attent op een mogelijk probleem.

Zowel vlammen (van een aansteker) als het schudden van de RAY5 werden in de test correct gedetecteerd en de laser werd uitgeschakeld. Het enige nadeel is dat de laser daarna volledig opnieuw moet worden opgestart.

Emissies - luid en stinkend

Open lasergraveerders zoals de Longer RAY5 hebben een gemeenschappelijk probleem. De dampen van het bewerkte materiaal verspreiden zich in de hele kamer. Aangezien de weerkaatsingen van het laserlicht echter even schadelijk kunnen zijn als de straal zelf, is het openen van alle ramen tijdens de werking geen optie. Immers, afgebogen stralen zouden anderen kunnen schaden. Het vinden van een goed geventileerde ruimte die ook zo lichtdicht mogelijk is, kan moeilijk zijn.

Bovendien heeft de Longer RAY5 een vrij hoog geluidsniveau tijdens het gebruik. De stappenmotoren zoemen in verschillende toonhoogten, afhankelijk van de snelheid. Ook de luide ventilator van de laser is hinderlijk.

Uitspraak

The Longer Ray 5 geleverd door:
The Longer Ray 5 geleverd door:
Langer

De Longer RAY5 levert goede resultaten voor een eerlijke prijs. Met de mogelijkheid om de CNC laser via Wi-Fi en touchscreen te besturen, onderscheidt het apparaat zich van de massa van doe-het-zelf lasers. Om goede resultaten te bereiken, moet u waarschijnlijk eerst een paar tests uitvoeren.

De Longer RAY5 overtuigt met een goed ontworpen besturing en een krachtige laser. Met zijn upgrade-opties biedt de lasergraveur veel potentieel.

Voor doe-het-zelvers is de kleine lasergraveur zeer geschikt. Men moet echter altijd letten op de veiligheidsinstructies bij het werken met lasers. Longer heeft wat bochten afgesneden om de lage verkoopprijs te bereiken, maar het hele pakket van de RAY5 is handig.

Prijzen en beschikbaarheid

De langere RAY5is verkrijgbaar via de homepage van de fabrikant. De prijs van ongeveer US$360 is inclusief verzendkosten en invoerrechten. Ons testtoestel arriveerde binnen vijf dagen. Tot januari, de 14. 2022 kunt u tot US$60 besparen met de coupon code: 87V69CDZXW5J

Attentie

De Longer RAY5 is een gereedschap waarmee u zeker tal van mooie projecten kunt maken. Maar zoals elk werkinstrument heeft ook dit laser CNC apparaat risico's die vermeden kunnen worden bij een juiste behandeling.

De krachtige laser kan ogen en huid ernstig beschadigen, ook de reflecties van de laserstraal zijn voldoende om enorme schade aan het netvlies te veroorzaken. Zorg ervoor dat u altijd een laserveiligheidsbril draagt voor het juiste lichtspectrum van 450 nm met een optische dichtheid van 5 (OD5) of hoger wanneer de laser aan het werk is. Zorg ervoor dat er zich geen onbeschermde ogen in dezelfde ruimte bevinden als de actieve laser (ook veel huisdieren hebben ogen) en dat het laserlicht anderen niet kan schaden door ramen of deuren.

Grijp niet in het werkgebied van de laser. Onvoorziene bewegingen kunnen verwondingen veroorzaken door het vastklemmen van componenten of contact met de laserstraal.

Ondanks de uitgebreide veiligheidsmaatregelen van Longer is er nog steeds brandgevaar bij het werken met de lasergraveermachine, laat de laser niet onbeheerd werken. Zorg voor een goede ventilatie en werk niet met materialen die bij verhitting of verbranding schadelijke of giftige stoffen afgeven. PVC of vinyl bijvoorbeeld kunnen corrosieve waterstofchloridedampen afgeven als ze met lasers worden bewerkt.

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Longer RAY5 lasergraveur test: Smart-laser met Wi-Fi
Marc Herter, 2021-12-22 (Update: 2021-12-22)