Notebookcheck Logo

Logitech Wave Keys beoordeling: Draadloos ergonomisch instaptoetsenbord

Compact en veelzijdig. De Logitech Wave Keys is een ergonomisch draadloos toetsenbord dat ernaar streeft om direct vertrouwd aan te voelen. Het is ook ontworpen om met alle besturingssystemen te werken en compact en veelzijdig te zijn. Lees verder om erachter te komen wat wij van deze nieuwe toevoeging aan de Ergo-serie van Logitech vinden.

Met het nieuwe draadloze Wave Keys-toetsenbord wil Logitech het gebruikers gemakkelijker maken om ergonomische kantoorapparatuur te gebruiken. De Wave Keys is ontworpen om ergonomisch te zijn en toch het natuurlijke typegevoel van een conventioneel toetsenbord te bieden, wat betekent dat het niet veel tijd zou moeten kosten om eraan te wennen. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft het toetsenbord een golfachtige bult in het midden.

Logitech biedt het toetsenbord in twee kleuren aan: Graphite en White. Een derde kleur Rose wordt in de zomer van 2024 gelanceerd. Het product heeft een RRP van ongeveer €80 (US$60/£70).

Functies en connectiviteit - Koppelen via adapter en Bluetooth

De Wave Keys is een draadloos toetsenbord dat via Bluetooth of de meegeleverde Logi Bolt-ontvanger verbinding maakt met een eindapparaat. De Bolt wordt aangesloten op een USB-A-poort en steekt 7 mm (0,28 in) uit het chassis.

Een snelstartgids in de doos helpt gebruikers bij het instellen van het apparaat in welk besturingssysteem ze ook gebruiken. Tijdens onze tests was het echter niet nodig om het apparaat in te stellen. Zodra de ontvanger op een laptop wordt aangesloten, herkent Windows 11 het toetsenbord meteen en kunt u meteen beginnen met typen.

Een ander voordeel van de Wave Keys is de mogelijkheid om met drie apparaten tegelijk gekoppeld te worden. U kunt het apparaat selecteren waarmee u het toetsenbord wilt gebruiken door er een toets voor in te drukken. Dit werkte probleemloos tijdens onze test. Koppelen via Bluetooth is net zo eenvoudig. Door één keer op een niet-toegewezen apparaattoets te drukken, wordt het toetsenbord in de koppelmodus gezet; u kunt dan de Wave Keys op het eindapparaat selecteren om het te verbinden. Het enige wat u hoeft te doen is met het toetsenbord een cijfercombinatie invoeren die op het eindapparaat wordt weergegeven.

Tijdens onze tests konden we de Wave Keys zonder problemen verbinden met een Android tablet en een Chromebook. Zelfs de extra toetsen, zoals die voor volumeregeling, het maken van screenshots enzovoort, worden automatisch ondersteund door ChromeOS en Android. Het toetsenbord zou ook moeten werken op MacOS en Linux. Volgens Logitech zou u ook aangepaste sneltoetsen en routines voor Windows en MacOS moeten kunnen maken met de Logitech Options+ app. Op het moment van deze recensie worden de Wave Keys echter nog niet door de software ondersteund.

Het draadloze toetsenbord werkt op twee AAA-batterijen. Logitech beweert dat de batterijen tot drie jaar meegaan. Het batterijcompartiment heeft ook een uitsparing voor de USB-ontvanger als u het toetsenbord met u mee moet nemen. De Wave Key gaat in de slaapstand als hij een paar minuten niet wordt gebruikt. Maar het kan ook volledig worden uitgeschakeld met een schuifschakelaar.

De Wave Keys is uitgerust met uitklapbare voetjes die de hoek van het toetsenbord met vier graden kunnen veranderen. Het heeft ook een niet-verwijderbare polssteun. Het product heeft echter geen achtergrondverlichting.

Het toetsenbord kan via deze adapter invoer naar een eindapparaat sturen
Het toetsenbord kan via deze adapter invoer naar een eindapparaat sturen
Met de voetjes op de Wave-toetsen kunt u de typehoek 4 graden veranderen
Met de voetjes op de Wave-toetsen kunt u de typehoek 4 graden veranderen
Schakelaar om het toetsenbord aan of uit te zetten
Schakelaar om het toetsenbord aan of uit te zetten
Logitech zegt dat elke set batterijen tot drie jaar meegaat.
Logitech zegt dat elke set batterijen tot drie jaar meegaat.

Ergonomie en toetsindeling - Wave Keys is ergonomisch gebogen

Het belangrijkste kenmerk van het product is de bult in het gedeelte met de karaktertoetsen. Het hoogste punt bevindt zich ergens tussen G en H. De toetsen zelf zijn eveneens afgerond. Het toetsenbord maakt deel uit van de Ergo-serie van het bedrijf. Logitech onthulde dat het ontwerp van het product gebaseerd is op wetenschappelijke studies. Bovendien is de Wave Keys gecertificeerd door US Ergonomics.

Het draadloze toetsenbord is vrij klein en heeft een breedte van 37 cm (14,6 in). Dit betekent dat het zelfs gemakkelijk op een klein bureau past en dat gebruikers snel naar hun muis kunnen reiken. Ondanks het compacte formaat beschikt het toetsenbord over een volwaardig numpad. De pijltjestoetsen zijn echter kleiner dan de toetsen op ware grootte.

Typen - Compact toetsenbord met een natuurlijk typegevoel

Logitech zegt van de Wave Keys een ergonomisch toetsenbord zonder veel leercurve te willen maken. Toen we het product aan het testen waren, kregen we het niet onder de knie zonder wat oefening. Toch duurde het niet lang voordat we vertrouwd raakten met de Wave Keys. Al na korte tijd konden we perfect typen.

Eén ding dat opviel is hoe comfortabel de polssteun is. Vergeleken met een plat toetsenbord zorgt de Wave Keys ook voor een merkbaar meer ontspannen houding van de hand. Het houdt uw handen een beetje schuin, net zoals u een verticale muis zou vasthouden. Dit vermindert vooral de belasting op uw onderarmspieren.

Het draadloze toetsenbord is comfortabel om op te typen en heeft een travel distance van ongeveer 2 mm (0,08 in). Typen op de Wave Keys is niet helemaal stil. Het geluid klinkt echter eerder gedempt dan hard en klepperig.

Voordelen

+ compatibel met alle besturingssystemen
+ schnelles Umschalten zwischen Geräten
+kan verbinding maken via de dongle of Bluetooth
+ geweldige ergonomie
+ snel aan te wennen

Minpunten

- geen achtergrondverlichting

Verdict - Comfortabel en compatibel

De Logitech Wave Keys die voor deze recensie zijn gebruikt, zijn vriendelijk beschikbaar gesteld door Logitech Duitsland
De Logitech Wave Keys die voor deze recensie zijn gebruikt, zijn vriendelijk beschikbaar gesteld door Logitech Duitsland

Wij zijn verkocht aan het ontwerp van de Logitech Wave Keys. Het helpt u om een meer ontspannen handhouding aan te houden in vergelijking met platte toetsenborden. Toch duurt het maar even voordat u goed op het toetsenbord kunt typen. Wij vinden het ook prettig dat het compatibel is met alle gebruikelijke besturingssystemen en dat u snel kunt schakelen tussen de gekoppelde apparaten.

De Wave Keys is een comfortabel ergonomisch toetsenbord waar u niet lang aan hoeft te wennen en dat met drie apparaten tegelijk gekoppeld kan worden.

Zodra de Logitech Options+ app dit product ondersteunt, moeten gebruikers in staat zijn om aangepaste sneltoetsen te maken. Een iets langere toetsaanslag en achtergrondverlichting staan op de lijst van dingen die we graag van Logitech hadden gezien.

Logitech biedt ook een versie van de Wave Keys voor bedrijven. De Logi Bolt ontvanger zorgt ervoor dat gegevensverbindingen extra veilig zijn. Bovendien kunnen deze toetsenborden ook worden gecontroleerd door de IT-afdeling van een bedrijf met Logitech Sync.

Prijs en beschikbaarheid

De Logitech Wave Keys heeft een RRP van €79,99 (US$59,99/£69,99) en wordt vanaf 13 oktober verzonden. U kunt het apparaat rechtstreeks bestellen in de online winkel van Logitech of bij gerenommeerde retailers zoals Amazon (DE/VS/VK)

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Logitech Wave Keys beoordeling: Draadloos ergonomisch instaptoetsenbord
Benedikt Winkel, 2023-10-13 (Update: 2023-10-13)