Notebookcheck Logo

Lenovo moet zijn vlaggenschip convertible ThinkPad X1 Yoga G7 aanbieden met AMD Ryzen CPU's

ThinkPad X1 Yoga G7
ThinkPad X1 Yoga G7
De high-end convertible ThinkPad X1 Yoga G7 is een van de eerste zakelijke apparaten met Intel's nieuwe Alder Lake-P CPU's. De implementatie onthult nog enkele problemen, maar een deel van de problemen wordt veroorzaakt door het hoge stroomverbruik van de CPU.

De ThinkPad X1 Yoga is Lenovo's vlaggenschip convertible voor zakelijke klanten en ook een van de eerste apparaten met Intel's nieuwe 28W Alder Lake mobiele processoren (12e generatie). Lenovo introduceerde vorig jaar enkele grote updates voor de zesde generatie, waaronder een volledig nieuw chassis en schermen met een beeldverhouding van 16:10, dus de veranderingen voor de G7-generatie van dit jaar zijn gericht op de internals. Echter, de nieuwe processor (in ons geval de high-end Core i7-1270P met vier prestatie-kernen en acht efficiency-kernen) presteert niet geweldig. De multi-core prestaties zijn veel hoger in vergelijking met de vorige Tiger Lake chips, maar de nieuwe Alder Lake CPU's verbruiken ook veel stroom, wat een grote uitdaging is voor de koeling van de X1 Yoga G7. Zelfs een zogenaamd langzamere Core i5-1240P zal de 64W limiet raken in multi-core scenario's, dus een Core i7-1270P zou nog meer verbruiken (wat verrassend is aangezien Intel het maximale verbruik op 64W specificeert). De processor verbruikt ook veel stroom (meer dan 20W) in single-core scenario's en bereikt snel hoge kerntemperaturen.

Dit resulteert in twee problemen wanneer je het apparaat gebruikt: Ten eerste zijn de prestaties niet stabiel (de X1 Yoga G7 nivelleert bij ~28W en 20 minuten later bij ~18W) en de single-core prestaties zijn vergelijkbaar met het vorige model, maar het grotere probleem is de ventilatoractiviteit. De CPU bereikt snel zeer hoge temperaturen, waardoor de ventilatoren zeer snel aanslaan, zelfs tijdens normale werkbelastingen waarbij je dat niet zou verwachten. De batterijduur is ook korter vergeleken met de vorige X1 Yoga G6. De vergelijking met de rivalen is ook een punt; Apple is ver vooruit op het gebied van efficiëntie, maar AMD heeft ook een voordeel met zijn Ryzen 5000 U-serie en de nieuwe Ryzen 6000-chips zullen in de komende weken arriveren. Lenovo biedt meerdere series met AMD processoren, en we begrijpen niet goed waarom Lenovo geen AMD chips aanbiedt voor zijn high-end apparaten. We zullen zien hoe de nieuwe ThinkPad X1 Carbon G10 omgaat met de Alder Lake CPU's wanneer we een review unit krijgen (waarschijnlijk eind volgende week).

De ThinkPad onthult ook enkele andere zwakke punten naast de processor. Het matte FHD touchscreen is qua specs vergelijkbaar met het vorige model, maar het paneel is van een andere leverancier. deze keer, die niet de geadverteerde helderheid van 400 nits haalt. Lenovo gebruikt vaak meerdere leveranciers, dus je weet nooit welk paneel je krijgt. De subjectieve beeldkwaliteit is in orde, maar zakelijke laptops beginnen opnieuw achterop te raken als je ze vergelijkt met moderne consumentenapparaten zoals Lenovo's eigen Yoga 9i 14 en je mag toch wel wat meer verwachten dan een helderheid van 360 nits van een apparaat dat veel meer dan 2000 euro kost. We vonden ook dat de scharnieren op ons review-apparaat iets stijver konden zijn.

Al met al is de ThinkPad X1 Yoga G7 nog steeds een zeer goede zakelijke convertible met een optionele LTE- of 5G-module, maar Lenovo moet enkele aspecten herzien zodat het apparaat de komende jaren nog steeds concurrerend zal zijn. Zie onze uitgebreide review voor meer informatie

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2022 05 > Lenovo moet zijn vlaggenschip convertible ThinkPad X1 Yoga G7 aanbieden met AMD Ryzen CPU's
Andreas Osthoff, 2022-05-18 (Update: 2022-05-18)