Notebookcheck Logo

IFA 2022 | Lenovo ThinkPad X1 Fold 16 Hands-On: nieuwe versie is praktischer en minder praktischer tegelijk

Lenovo ThinkPad X1 Fold 16 Hands-On: nieuwe versie is praktischer en minder praktischer tegelijk
Lenovo ThinkPad X1 Fold 16 Hands-On: nieuwe versie is praktischer en minder praktischer tegelijk
Voor Lenovo is de ThinkPad X1 Fold 16 waarschijnlijk de belangrijkste aankondiging voor rond de IFA van dit jaar. De Foldable heeft veel aandacht gegenereerd in zijn eerste generatie, maar de eerste X1 Fold had veel problemen. Veel van deze problemen zijn opgelost in Gen 2, maar de X1 Fold 16 introduceert ook een aantal nieuwe problemen.

Krantenkoppen maken - als fabrikanten dit doel voor ogen hebben, zijn opvouwbare producten waarschijnlijk geen slechte investering. De eerste Lenovo ThinkPad X1 Fold genereerde veel berichten, zelfs in sommige mainstream mediasites, wat niet zo vaak gebeurt voor pc's deze dagen. Natuurlijk is het iets anders om iets te maken dat echt goed is en een verkoop-hit. In onze review kreeg de X1 Fold geen goede beoordeling.

Het is duidelijk dat de tweede generatie van de ThinkPad X1 Fold nog een hoop dingen te verbeteren had. Lenovo gaf ons de kans om het apparaat van dichtbij te bekijken ter voorbereiding op IFA 2022. Deze hands on is gericht op het ontwerp, meer info over de specificaties vind je hier.

Als u de nieuwe X1 Fold 16 vasthoudt, valt het hogere gewicht direct op. Terwijl de voorganger licht genoeg was om te worden gebruikt als een handheld tablet, zien we dat soort gebruik niet zo vaak voorkomen bij de nieuwe X1 Fold.

In ruil voor het hogere gewicht krijgen gebruikers het nieuwe 16,3 inch 4:3 beeldscherm, dat positief massief lijkt. Sterker nog, dit is de ThinkPad met het langste scherm aller tijden - tot 1992 bood geen enkele ThinkPad meer verticale schermruimte dan de X1 Fold G2.

Een ander voordeel van het gewicht: De ThinkPad X1 Fold 16 voelt aan als een apparaat van extreem hoge kwaliteit. Het oerdegelijke gevoel is te danken aan de materialen die Lenovo voor dit chassis heeft gebruikt: Het frame van de X1 Fold G2 is gemaakt van CNC Aluminium, de plastic achterkant heeft een Carbon fiber versteviging en het scherm wordt ondersteund door een Magnesium frame. De hoge prijs van de X1 Fold is zeker voelbaar wanneer je hem vasthoudt.


Gesloten is de X1 Fold Gen 2 veel dunner dan het eerste model. Lenovo heeft het scharnier opnieuw ontworpen om het gat tussen de schermhelften te dichten. Dit ziet er mooi uit en het is dunner, maar het resulteert in een nieuw ontwerpcompromis: Het Bluetooth-toetsenbord kan niet langer in de gesloten X1 Fold worden geplaatst. In plaats daarvan moet het magnetisch aan de onderkant van de X1 Fold worden bevestigd, een minder elegante methode vergeleken met de Asus ZenBook 17 Fold.

Duidelijk verbeterd is het toetsenbord. Het eerste model had een piepklein toetsenbord dat nauwelijks te gebruiken was. De nieuwe X1 Fold 16 heeft een echt ThinkPad-toetsenbord, dat de ThinkPad X1 Nano weerspiegelt qua type-ervaring. Lenovo is er ook in geslaagd om de rode TrackPoint pointing-stick op te nemen, die echter niet de gebruikelijke speciale knoppen heeft. In plaats daarvan gebruikt het de geïntegreerde knoppen die het haptische trackpad onder het toetsenbord biedt, zoals de ThinkPad Z13. Het toetsenbord heeft ook achtergrondverlichting, anders dan het toetsenbord van de ZenBook Fold. Het moet worden opgeladen via USB C.


Een enorme verandering in het ontwerp gebeurt met het laatste stuk accessoires naast de stylus en het toetsenbord: Lenovo heeft besloten om de kickstand te verwijderen en in plaats daarvan te kiezen voor een speciale, aparte standaard. Met de standaard kun je het toestel horizontaal en verticaal neerzetten, waarbij de verticale modus nieuw is. Dit is zeker een interessant gebruik voor programmeurs en schrijvers, maar het heeft het grote nadeel dat je de standaard altijd met je mee moet nemen. Het is weer een accessoire dat je kwijt kunt raken en dat het gewicht verhoogt


Hoewel we niet blij zijn met deze verandering, vinden we het wel leuk dat Lenovo ons een kijkje heeft laten nemen in de binnenkant van de nieuwe X1 Fold. De constructie is relatief modulair voor zo'n compact apparaat, maar gebruikers zullen niet in staat zijn om zelf bij de X1 Fold 16 te komen, aangezien de achterkant is vastgelijmd. Het onderhoud is in ieder geval eenvoudiger dan bij het eerste model, zodat Lenovo service ter plaatse kan bieden. De eerste X1 Fold moest in een depot worden gerepareerd

Verdict

Met de ThinkPad X1 Fold voert Lenovo veel goede veranderingen door. De nieuwe X1 Fold 16 voelt minder aan als een prototype vergeleken met de voorganger, en hij lijkt meer geschikt als werkapparaat. Maar er zijn enkele veranderingen die ons niet bevallen - vooral de beslissing om de kickstand te verwijderen ten gunste van een speciale standaard. Als Lenovo iets zou veranderen voor de volgende generatie van de X1 Fold, zou dit een ding zijn dat we graag veranderd zouden zien.

Bron(nen)

Eigen / Lenovo

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2022 09 > Lenovo ThinkPad X1 Fold 16 Hands-On: nieuwe versie is praktischer en minder praktischer tegelijk
Benjamin Herzig, 2022-09- 1 (Update: 2022-09- 1)