Notebookcheck Logo

Lenovo Legion Y25-25 review: Flexibele monitor niet alleen voor gamers

240 Hz gaming monitor. De Legion Y25-25 maakt deel uit van Lenovo's gaming-serie en biedt snelle responstijden, hoge verversingsfrequenties, een aantrekkelijk design, een geïntegreerde headsetstandaard en voorbeeldige ergonomie. Onze review zal uitwijzen of de monitor al zijn beloftes kan waarmaken.

Met de Legion Y25-25 heeft Lenovo een gaming-monitor in zijn assortiment die wil overtuigen met zijn Full HD-resolutie, 240 Hz, AMD FreeSync en snelle responstijden. Met 24,5 inch is het een van de compactere modellen in deze categorie.

Lenovo omschrijft het paneel zelfs als een professioneel eSports gaming beeldscherm. Ontdek in onze review of de monitor zulke hoge verwachtingen kan waarmaken.

Lenovo Legion Y25-25
Beeldscherm
24.50 inch 16:9, 1920 x 1080 pixel 90 PPI, IPS, WLED, 178° viewing angle, 1 ms response time (GtG), anti-glare, glimmend: nee, HDR, 240 Hz
Verbindingen
5 USB 3.0, 1 HDMI, 1 DisplayPort, 1 Kensington Lock, Audio Verbindingen: audio jack (3.5 mm)
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 334.98 x 558.69 x 59.45
Bijkomende functionaliteiten
Monitor stand: tilt, pivot, swivel, and lift; built-in headset hook stand; VESA mount: 100 x 100 mm, 24 Maanden Garantie, AMD FreeSync, ventilatorloos
Gewicht
5.59 kg
Prijs
399 Euro
Opmerking: De fabrikant kan onderdelen van verschillende leveranciers gebruiken, waaronder beeldschermen, schijven of geheugensticks met vergelijkbare specificaties.

 

Behuizing, connectiviteit, en behandeling

De Lenovo Legion Y25-25 gaming-monitor wordt vooral gekenmerkt door zijn ergonomische eigenschappen. Hij kan tot 13 centimeter worden verhoogd, -5 tot +30 graden worden gekanteld, 30 graden in beide richtingen worden gedraaid en biedt een pivotfunctie waarmee het scherm 90 graden kan worden gedraaid. De Legion monitor laat dus niets te wensen over op het gebied van ergonomie.

De bouwkwaliteit laat een solide en schone indruk achter. Vooral de meegeleverde standaard overtuigt door zijn gewicht bij de eerste aanraking, en zijn metalen schroefdraad is netjes vervaardigd. Het scherm kan eenvoudig met de handen worden geïnstalleerd, en als alternatief kan het worden bevestigd op een optionele VESA-bevestiging.

De poortconfiguratie omvat een USB-B-poort, die kan worden gebruikt om de geïntegreerde USB-hub van de Legion Y25-25 aan te sluiten op een computer. De hub is voorzien van vier USB-A 3.0 poorten. Twee daarvan bevinden zich aan de linkerzijde en de andere twee aan de achterzijde. Deze laatste ondersteunen ook Battery Charging 1.2 en kunnen bijvoorbeeld smartphones opladen met 5 V en tot 2,4 A.

Naast een DisplayPort (versie 1.2) is er ook een HDMI 2.0-poort beschikbaar voor beelduitvoer. Als u het audiosignaal niet digitaal via een van de twee poorten wilt verzenden, maar in plaats daarvan een extra oplossing wilt aansluiten, vindt u aan de zijkant een audio-aansluiting (3,5 mm).

Boven de aansluiting is een hoofdtelefoonhaak geïntegreerd in de behuizing; deze kan worden uitgeklapt, ziet er zeer stevig uit, en biedt zelfs voldoende ruimte voor omvangrijke gaming headsets.

Het OSD-menu van de Legion Y25-25 kan worden bediend met de zes knoppen die zijn geïntegreerd in het frame van de monitor, en het biedt tal van configuratiemogelijkheden. Het is echter eenvoudiger om dit te doen met behulp van Lenovo's Display Control Center, dat een paar meer opties biedt

Beeldscherm - Lenovo Legion Y25-25 met 240 Hz en AMD FreeSync

Subpixel raster
Subpixel raster

De gaming-monitor heeft een beeldschermdiagonaal van 24,5 inch (62,23 cm) en een vrij smalle paneelrand. Met een beeldverhouding van 16:9 en een resolutie van 1920x1080 pixels biedt de Lenovo Legion Y25-25 aantrekkelijke specs die zijn gaming aspiraties benadrukken met een verversingssnelheid van maximaal 240 Hz, evenals AMD FreeSync ondersteuning.

Lenovo belooft een helderheid van maximaal 400 nits. Deze waarde werd niet helemaal bereikt in onze metingen, en het paneel slaagt er slechts in tot 386 cd/m² in sommige gebieden. Hiervoor moesten we heel wat wijzigingen aanbrengen in de instellingen en het contrast tot het maximum opdrijven. Gebruikers die de sRGB-modus activeren voor een betere kleurweergave zullen genoegen moeten nemen met 220 cd/m². Het activeren van de HDR-modus resulteert niet in een hogere helderheid, maar de verwerking van HDR-signalen wordt wel ondersteund.

Het zwartniveau wordt iets verhoogd, wat de contrastverhouding iets verlaagt. Dit is zeker niet optimaal voor beeld- en videobewerking, maar het is prima voor gaming, aangezien donkere sequenties hierdoor iets helderder worden. Dit effect kan nog worden versterkt met een drietraps Black Level Boost

357
cd/m²
370
cd/m²
386
cd/m²
352
cd/m²
386
cd/m²
381
cd/m²
343
cd/m²
355
cd/m²
364
cd/m²
Helderheidsverdeling
X-Rite i1Pro 3
Maximum: 386 cd/m² (Nits) Gemiddelde: 366 cd/m² Minimum: 74.79 cd/m²
Helderheidsverdeling: 89 %
Helderheid in Batterij-modus: 386 cd/m²
Contrast: 594:1 (Zwart: 0.65 cd/m²)
ΔE Color 4.8 | 0.59-29.43 Ø5.4, calibrated: 1.9
ΔE Greyscale 5.1 | 0.64-98 Ø5.6
97.4% sRGB (Calman 2D)
96.73% sRGB (Argyll 1.6.3 3D)
63.45% AdobeRGB 1998 (Argyll 1.6.3 3D)
70.8% AdobeRGB 1998 (Argyll 2.2.0 3D)
96.8% sRGB (Argyll 2.2.0 3D)
72.6% Display P3 (Argyll 2.2.0 3D)
Gamma: 1.84

Naast de hoge verversingssnelheid van 240 Hz moet ook een responstijd van slechts 1 milliseconde (GtG) zorgen voor een optimale gaming performance met de Legion Y25-25. Het paneel toont snelle responstijden in de test met de oscilloscoop, maar ze zijn hoger dan geadverteerd.

Met een totaal van 256 grijstinten hangt het er echter ook vanaf welke grijstinten gemeten worden. In onze testopstelling liggen deze wat verder uit elkaar, en is de Legion monitor nog steeds erg snel. Gamers hoeven hier geen nadelen te verwachten.

Het feit dat Lenovo afziet van het gebruik van pulsbreedtemodulatie voor helderheidsregeling is ook een positief aspect.

Screen Flickering / PWM (Pulse-Width Modulation)

Om de schermhelderheid te verlagen schakelen sommige laptops het backlight erg snel aan en uit. Dit gebeurt aan een dergelijk hoge frequentie dat het niet zichtbaar is voor het menselijk oog. Als de frequentie te laag is kunnen personen met gevoelige ogen geïrriteerd geraken, hoofdpijn krijgen en zelfs flickering waarnemen.
Screen flickering / PWM niet waargenomen

Ter vergelijking: 52 % van alle geteste toestellen maakten geen gebruik van PWM om de schermhelderheid te verlagen. Als het wel werd gebruikt, werd een gemiddelde van 21792 (minimum: 5 - maximum: 3846000) Hz waargenomen.

Responstijd Scherm

De responstijden van het scherm tonen hoe snel het scherm in staat is om van één kleur naar de andere te veranderen. Trage responstijden kunnen aanleiding geven tot 'nabeelden' rond bewegende objecten of het scherm wazig maken (blur). Vooral spelers van snelle 3D-games hebben baat bij een scherm met snelle responstijden.
       Responstijd Zwart naar Wit
8.4 ms ... stijging ↗ en daling ↘ gecombineerd↗ 3.6 ms stijging
↘ 4.8 ms daling
Het scherm vertoonde snelle responstijden in onze tests en zou geschikt moeten zijn voor games.
Ter vergelijking: alle testtoestellen variëren van 0.8 (minimum) tot 240 (maximum) ms. » 13 % van alle toestellen zijn beter.
Dit betekent dat de gemeten responstijd beter is dan het gemiddelde (23.3 ms) van alle geteste toestellen.
       Responstijd 50% Grijs naar 80% Grijs
4 ms ... stijging ↗ en daling ↘ gecombineerd↗ 1.2 ms stijging
↘ 2.8 ms daling
Het scherm vertoonde erg snelle responstijden in onze tests en zou zeer geschikt moeten zijn voor snelle games.
Ter vergelijking: alle testtoestellen variëren van 0.692 (minimum) tot 636 (maximum) ms. » 4 % van alle toestellen zijn beter.
Dit betekent dat de gemeten responstijd beter is dan het gemiddelde (36.8 ms) van alle geteste toestellen.

Kleuren zijn zeer verzadigd en zien er koel uit. Selectie van het "Warm" monitorprofiel vermindert deze effecten, maar grijstinten blijven te helder en vertonen nog steeds een lichte blauwe tint. Kalibratie kan echter de moeite waard zijn, omdat het resulteert in vrijwel foutloze grijstinten, en de kleurweergave is ook goed. Professionele beeldbewerking is zeker nog steeds niet aan te bevelen, maar de gegeven prestaties zijn voldoende voor web graphics en hobby fotografen.

De kleurruimtedekking van ongeveer 97% (sRGB) ligt slechts iets onder de specificaties van de fabrikant.


Grijstinten (profiel: Warm, doelkleurruimte: sRGB)
Grijstinten (profiel: Warm, doelkleurruimte: sRGB)
Gekalibreerde grijswaarden (doelkleurruimte: sRGB)
Gekalibreerde grijswaarden (doelkleurruimte: sRGB)
Gemengde kleuren (profiel: Warm, doelkleurruimte: sRGB)
Gemengde kleuren (profiel: Warm, doelkleurruimte: sRGB)
Gekalibreerde gemengde kleuren (doelkleurruimte: sRGB)
Gekalibreerde gemengde kleuren (doelkleurruimte: sRGB)
Verzadiging (profiel: Warm, doelkleurruimte: sRGB)
Verzadiging (profiel: Warm, doelkleurruimte: sRGB)
Gekalibreerde verzadiging (doelkleurruimte: sRGB)
Gekalibreerde verzadiging (doelkleurruimte: sRGB)
Volgen van grijstinten (SDR)
Volgen van grijstinten (SDR)
Volgen van grijstinten (HDR)
Volgen van grijstinten (HDR)
Dekking kleurruimte: sRGB (96,73%)
Dekking kleurruimte: sRGB (96,73%)
Dekking kleurruimte: Adobe RGB (63,45%)
Dekking kleurruimte: Adobe RGB (63,45%)
Dekking kleurruimte: DCI-P3 (62.24%)
Dekking kleurruimte: DCI-P3 (62.24%)

We houden van de kijkhoekstabiliteit van de Lenovo Legion Y25-25. Het IPS paneel geeft kleuren altijd consistent weer. Alleen wanneer u het scherm vanuit scherpere hoeken bekijkt, bedekt een lichte grauwsluier het beeld, en er is ook een merkbare afname in helderheid. Dit gebeurt echter niet wanneer u het scherm voor u houdt.

Lichte schermbloedingen zijn waarneembaar in ons testexemplaar wanneer het scherm een zuiver zwart beeld weergeeft. Toch had dit geen negatieve visuele impact bij dagelijks gebruik of zelfs in donkere gamescènes.

Er is geen schermbloeding zichtbaar
Er is geen schermbloeding zichtbaar
Stabiliteit van de kijkhoek van de Lenovo Legion Y25-25
Stabiliteit van de kijkhoek van de Lenovo Legion Y25-25

Emissies

De oppervlaktetemperaturen van de Lenovo Legion Y25-25 zijn absoluut ongevaarlijk. Hoewel de resulterende warmte merkbaar is, warmt het scherm slechts op tot 38,1 °C (~101 °F) in het gebied linksonder aan de voorkant.

Lenovo schat het stroomverbruik op maximaal 75 watt. Dit zal het geval zijn bij actief gebruik van de 240 Hz en HDR content, maar het scherm verbruikt slechts ongeveer 23 watt bij normale werking met 60 Hz. Het stroomverbruik in stand-by is zelfs beter dan wat de specificaties van de fabrikant beloven, en het daalt tot 0,102 watt in een volledig uitgeschakelde toestand. Als u geen zin hebt om op de aan/uit-knop te drukken nadat u de computer hebt uitgeschakeld (actieve stand-bymodus), verbruikt de monitor in plaats daarvan 0,187 watt.


Pro

+ hoogwaardige afwerking
+ snelle reactietijden en 240 Hz
+ uitstekende ergonomie

Contra

- matig contrast

Verdict - Veelzijdige monitor van Lenovo

In review: Lenovo Legion Y25-25. Testapparaat geleverd door Lenovo Duitsland.
In review: Lenovo Legion Y25-25. Testapparaat geleverd door Lenovo Duitsland.

Met de Legion Y25-25 biedt Lenovo een sterke gaming-monitor die ook nog eens aan hoge eisen voldoet. Vooral bij games waarbij een hoge snelheid en goed zicht belangrijk zijn, is de Y25-25 een zeer goede keuze. Dat komt niet alleen door de hoge verversingssnelheid en de snelle responstijden, maar ook door de vele kleine features waar de gebruiker zijn toevlucht toe kan nemen.

De Lenovo Legion Y25-25 voldoet aan hoge eisen als het gaat om gaming, maar kan ook een goede aanvulling zijn op de werkplek.

Het beeldscherm kan optimaal worden aangepast aan de wensen van de gebruiker, dankzij de uitgebreide configuratiemogelijkheden. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de eigenschappen van het paneel zelf, maar vooral ook voor de ergonomie. Bovendien is ook de pivot-functie praktisch.

Hoewel het scherm in de test niet helemaal de gespecificeerde helderheid haalde, is dit geen probleem bij dagelijks gebruik, zolang de zon niet direct op het scherm schijnt. Er zijn geen reflecties dankzij het matte oppervlak. Officieel is de Y25-25 alleen gecertificeerd voor FreeSync, maar hij kan ook gebruik maken van Nvidia's G-Sync via de DisplayPort.

Al met al is dit een sterke gaming monitor waar gebruikers geen spijt van zullen krijgen.

Prijs en beschikbaarheid

Op het moment van schrijven is de gaming monitor te vinden op Amazon voor een gereduceerde prijs van $269,99. Als alternatief is hij ook beschikbaar op Lenovo's($329,99) en Best Buy's($269,99) online winkels.

Pricecompare

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Lenovo Legion Y25-25 review: Flexibele monitor niet alleen voor gamers
Daniel Schmidt, 2021-05- 2 (Update: 2021-05- 2)