Notebookcheck

Kort testrapport Medion Erazer X1000 MR Glasses (Windows Mixed Reality)

Volgende keer beter. Hoewel de basistechnologie er al even is, is Virtual Reality nog niet volledig doorgebroken. Met Windows Mixed Reality doet Microsoft een nieuwe poging en gaat het bedrijf de strijd aan met de Oculus Rift en de HTC Vive. We testen het VR-systeem met de Medion Erazer X1000.

Medion Erazer X1000

Dit is de verkorte versie van het originele artikel. Het volledige, Engelse testrapport vind je hier.

Alles bij elkaar genomen presteren de Oculus Rift, de HTC Vive en de VR-bril gebaseerd op Microsoft's Mixed Reality ongeveer op eenzelfde niveau. Zelfs al zijn er grotere hardwareverschillen als je meer in detail gaat, is de resulterende totaalervaring gelijkaardig. Of je voorkeur nu gaat naar de oplossing van Microsoft, die vooral scoort met comfort (setup, installatie, gewicht, etc.) of de systemen van de concurrentie, die een betere beeldkwaliteit (dankzij OLED-scherm) en externe tracking bieden, doe je er zelfs in 2017 goed aan om eerst twee keer na te denken voor je overgaat tot de aankoop van een VR-bril.

Volgens ons zijn zelfs de Mixed Reality-headsets te zwaar en oncomfortabel voor langdurig gebruik, om nog maar te zwijgen over het beperkte gezichtsveld en het duidelijk waarneembare pixel-grid (inclusief sub-pixels), dat slechts kan verdwijnen of te klein worden om echt storend te zijn vanaf een resolutie van 2160p per oog. Het beperkte software-aanbod kan eveneens kopers afschrikken. Al bij al is bijna 450 euro (~$521) voor de Mixed Reality-bril en toebehoren (HMD en controller) een heel pak geld, wat dient afgewogen worden tegen het plezier dat je ermee kan beleven. De auteur zou persoonlijk wachten om een VR-bril te kopen tot de volgende generatie, wanneer er hopelijk meer betaalbare, lichtere en compactere brillen met een hogere resolutie verkrijgbaar zijn.

Ondanks de 3D-ervaring, die reeds indrukwekkend is, blijft Virtual Reality voorlopig een relatief duur speeltje voor techneuten en hobbyisten.

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Kort testrapport Medion Erazer X1000 MR Glasses (Windows Mixed Reality)
Florian Glaser, 2017-11-19 (Update: 2017-11-22)