Notebookcheck

Kort testrapport Drukgevoelige, Digitale Pennen

Thomas Gasperlmair, Klaus Hinum, 👁 Klaus Hinum, T. Hinum (vertaald door Siemon Boes), 06-03-2019

Uitstekend in inkt? Hoe verhoudt het huidige gamma van drukgevoelige digitale pennen van Apple, Wacom en Microsoft zich tot het echte tekenmateriaal? Thomas Gasperlmair, een gerenommeerde illustrator, test voor ons elke pen om te achterhalen welk model het best past in zijn huidige workflow en of goedkope Chinese alternatieven ook volstaan.

Klik hier voor het volledige, originele artikel (Engels).

Kort samengevat komt Wacom uit de bus als de beste fabrikant van digitale pennen. De MobileStudio Pro 13" is de betere van de twee tablets die we getest hebben, aangezien zijn pen en matte afwerkingslaag voor een superieure inputervaring zorgen. We vonden de iets grotere vertraging niet storend in de praktijk, maar het is wel merkbaar. De Windows-tablet zou echter een revisie kunnen gebruiken. Zijn scherm is niet erg helder en geeft kleuren minder natuurgetrouw weer dan de toestellen van Apple of Microsoft. De steeds actieve ventilator zal ook snel op de zenuwen werken in erg stille omgevingen.

Voor het moment kan niets tippen aan de pennen van Wacom, al zijn deze evenmin zonder beperkingen.

Op de tweede plaats komt de Surface Pro 6. De tablet heeft een uitstekende pen en een glad schermoppervlak, maar het gebrek aan haptische feedback is een minpunt.

Verrassend genoeg was er een duidelijk verschil tussen de iPad Pro 2017 en de nieuwste modellen van de Apple Pencil. De vertraging bij de pen van de eerste generatie is weggewerkt in het nieuwe model, dat op sommige vlakken zelfs de Wacom-pennen overtreft. Helaas verbannen de beperkingen van iOS in combinatie met het uiterst reflectieve glasoppervlakte en de gewichtsverdeling van de pen hem naar de derde plaats, achter de Surface.

Nog achter de Apple-modellen komt de traditionele Wacom-tablet zonder scherm. De nauwkeurigheid en het gevoel van ons testtoestel is uitstekend, maar de ontkoppeling tussen de pen en de computer vergt heel wat tijd om aan te wennen.

De goedkopere Eve V kon zich niet meten met de Surface, ondanks het feit dat deze over dezelfde hardware beschikt, terwijl de Topjoy Falcon praktisch onbruikbaar bleek. Kortom, de Wacom-tablet is een winnaar voor professionele artiesten of illustratoren, maar de Surface Pro 6 is een uitstekend en betaalbaar alternatief voor alle anderen.

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Kort testrapport Drukgevoelige, Digitale Pennen
Thomas Gasperlmair, Klaus Hinum, 2019-03- 6 (Update: 2019-03- 7)