Notebookcheck Logo

Jya Fjord Pro slimme luchtreiniger in review: Schone lucht voor thuis en op kantoor

Als intelligente luchtreiniger biedt de Jya Fjord Pro niet alleen een hoge reinigingsprestatie, maar ook veel informatie over de binnenlucht en de kwaliteit daarvan. Via app en op het kleine touchscreen van de TÜV-gecertificeerde luchtreiniger kan naast temperatuur en luchtvochtigheid ook de luchtvervuiling inclusief pollenbelasting worden gemonitord.

De Jya Fjord Pro heeft al verschillende designprijzen gewonnen, zoals de reddot Award. TÜV-Reinland gaf de Jya Fjord Pro 's werelds eerste Allergy Care Certificaat voor luchtreinigers. De luchtreiniger zit dus niet alleen optisch, maar ook functioneel goed in elkaar. Het apparaat kan tot 550 m³ lucht per uur door het grote drietrapsfilter trekken. Zelfs fijne stofdeeltjes van de fijne fractie (PM2,5) worden opgevangen en gebonden. Een actief koolfilter neutraliseert ook nare geurtjes en bindt schadelijke stoffen.

De bediening via app is handig en geeft tegelijkertijd veel informatie. Voor hooikoortspatiënten levert de Jya Fjord Pro niet alleen pollenvrije lucht, maar geeft dankzij de sensoren ook informatie over het aantal pollen in de ruimte. Basisinstellingen kunnen ook via het ingebouwde touchscreen worden opgeroepen, en de Jya Fjord Pro kan ook handsfree worden in- en uitgeschakeld met behulp van verschillende spraakassistenten.


Huisvesting

Het merendeel van de oppervlakken van de Jya Fjord Pro zijn gemaakt van gelakt plastic, afgewisseld met donkergrijs plastic. Desondanks heeft de luchtreiniger een aantrekkelijke en even onopvallende behuizing. Bij het uitschakelen sluiten de schoepen de luchtopening aan de bovenzijde af. Het kleine schermpje kan dan naar keuze niets of temperatuur en vochtigheid weergeven. In de voet van het apparaat zijn vier vaste zwenkwieltjes weggewerkt, waarmee de toch vrij zware luchtreiniger in ieder geval redelijk van plaats naar plaats kan worden geduwd.

Ondanks het overdadige gebruik van plastic, voelt de behuizing chique en stevig aan. Omdat alles perfect past, kunnen de deksels gemakkelijk worden verwijderd om bijvoorbeeld de vervuilingsgraad van het filter te controleren.

Technische gegevens

Jya Fjord Pro filter
Jya Fjord Pro filter

De slimme luchtreiniger van Jya zuigt lucht door een groot drielaags filter, zowel aan de voor- als achterzijde. De eerste maas verwijdert grovere stofdeeltjes uit de lucht. Daarachter bevindt zich een HEPA-filter, dat het grootste deel van het fijne stof uit de kamerlucht verwijdert. Tot slot is er een laag van actieve houtskoolstof. Dit absorbeert vluchtige organische componenten, waardoor onaangename geurtjes worden verwijderd. De gereinigde lucht wordt via de grote opening aan de bovenzijde naar buiten geblazen. De lucht kan onder een hoek van 30°, 60° of 90° worden afgebogen via gemotoriseerde schoepen.

Jya Fjord Pro Luchtreiniger
Luchtzuiveringscapaciteit CADR 550 m³/h
TVOC CADR 250 m³/h
Filter type Jya NanoGuard Technology eigen filter vervangbaar
Sensoren Temperatuur, vochtigheid, deeltjesdetector (laser), TVOC-gassensor
Interface Rond OLED-aanraakscherm, indicatielampje, smartphone-app
Afmetingen 310 mm x 300 mm x 716 mm
Gewicht 10,3 kg
Maximaal stroomverbruik volgens typeplaatje 65 W
Maximaal geluidsniveau volgens fabrikant 64 dB(A
)

Instelling en controle

De Jya Fjord Pro wordt volledig gemonteerd geleverd. Voordat het apparaat in gebruik kan worden genomen, moet eerst de beschermfolie van het filter worden verwijderd. Zorg er bij het opstellen van het apparaat voor dat er voldoende ruimte is voor de luchtinlaten voor en achter het apparaat. De basisfuncties en bedrijfsmodi kunnen al zonder app worden ingesteld en er kan informatie over de luchtkwaliteit en de filterstatus worden opgevraagd. Er kunnen drie verschillende sterktes voor de ventilator en drie verschillende invalshoeken voor de luchtuitlaat worden opgeroepen. De drie blaassterktes worden Favoriet, Automatisch en Slaapstand genoemd.

Via de Smartmi Link-app (beschikbaar voor Android vanaf versie 8.0 en iOS vanaf versie 10.0) kan meer informatie worden opgevraagd en kunnen nauwkeurigere instellingen worden ingesteld. Hiervoor moet u zich wel eerst registreren. In het bijzonder kan de ventilatorsterkte worden aangepast aan de grootte van de kamer in de Favorite-instelling. De specificaties variëren hier van 7-12 m² tot 39-66 m². Ook is hier meer informatie te vinden over de gemeten luchtkwaliteit. In de app kan het verloop van de dichtheid van fijnstofdeeltjes en de TVOC-waarde worden bekeken. De TVOC-waarde geeft aan hoeveel vluchtige organische stoffen zich in de binnenlucht bevinden. Deze componenten zorgen voor waarneembare geuren, maar kunnen ook niet-specifieke toestanden van onbehagen opwekken. Naast de slaapstand kan ook een timer zorgen voor een goede nachtrust. Deze kan ook via de app worden ingesteld. Per weekdag kunnen hier meerdere aan- en uitschakeltijden worden ingesteld.

Met behulp van smart home assistenten zoals Google Home, Apple Home Kit, SmartMi-Link en Alexa kan de Jya Fjord aan- of uitgezet worden. Meer functies zijn helaas nog niet geïntegreerd in de afzonderlijke smarthome assistenten.

Hoofdmenu Smart Mi Link App
Hoofdmenu Smart Mi Link App
Verloop van gedetecteerde zeer vluchtige koolstofverbindingen
Verloop van gedetecteerde zeer vluchtige koolstofverbindingen
Cursus fijn stof vervuiling
Algemene instellingen
Instelbare timer

De luchtreiniger in werking

Gedurende enkele weken stond de Jya Fjord Pro in ons appartement van 65 m². De luchtreiniger draaide in de automatische modus van 8 uur 's morgens tot 8 uur 's avonds. Het werd al snel duidelijk dat de luchtkwaliteit in ons appartement constant goed was. De ventilator was dus alleen in de zeldzaamste gevallen echt actief en draaide het grootste deel van de tijd op het laagste niveau. Niettemin werd een aanzienlijk verminderd geurniveau in het appartement op prijs gesteld. Zodra een van de luchtkwaliteitssensoren in werking trad, kwam de ventilator snel op toeren en bracht de waarden terug naar een laag niveau. Bijzonder interessant hier is de observatie dat het voldoende was om iemand met een sigaret voor het open raam te laten lopen om de sensoren van de Jya Fjord Pro te activeren. Binnen zeer korte tijd schakelde de ventilator op vol vermogen en werd de hinderlijke sigarettenrook verwijderd. Zelfs tijdens het koken of bakken zijn zulke grote sprongen in de activiteit merkbaar.

Ook grover stof wordt effectief uit de kamerlucht verwijderd. Al na een week zijn er merkbare stofafzettingen zichtbaar op het oppervlak van het grote filter. Deze moeten regelmatig worden verwijderd met een vochtige doek of een stofzuiger. Uiteindelijk gaat het geïnstalleerde filter volgens de fabrikant ongeveer een jaar mee. Een vervangingsfilter kost ongeveer 80 euro (~$86). De status van het filter kan op elk moment worden opgevraagd in de app en op het display. Dankzij een NFC-chip in het filter kan de Jya Fjord Pro herkennen wanneer er een nieuw filter is geplaatst.


Half gereinigd filter
Half gereinigd filter

De Jya Fjord Pro is pas hoorbaar vanaf ongeveer half vermogen. Daaronder kan de Voltcraft SL-10 geluidsniveaumeter geen succesvolle meting doen (het meetbereik begint bij ongeveer 30 dB(A)), en subjectief is dit ook nauwelijks hoorbaar. Bij volle ventilatorsnelheid ligt het van een meter (~3 voet) afstand gemeten volume van 62 dB(A) onder de specificaties van de fabrikant.

Aangezien de helderheid van het scherm en de bevestigingsgeluiden kunnen worden aangepast, is het luchtfilter ook zeer geschikt voor slaapkamers. Zodra hij in de nachtmodus draait, is er nauwelijks iets te zien of te horen van de grote zilveren doos.

Voor mensen met een allergie voor pollen en huisstof is de Jya Fjord Pro niet alleen interessant vanwege zijn filterende eigenschappen. Dankzij de luchtkwaliteitssensor aan de achterzijde kan de luchtreiniger ook informatie geven over de allergeenniveaus. Zodra er verhoogde hoeveelheden fijnstof worden gedetecteerd, verandert de pollenindicator op het kleine display van groen naar rood. Zodra de luchtreiniger de kamerlucht filtert, is een aanzienlijke vermindering van pollen waarneembaar.


Display met indicatie voor pollen- en fijnstofbelasting
Display met indicatie voor pollen- en fijnstofbelasting

Energieverbruik

De luchtreiniger verbruikt tot 68 watt elektrisch vermogen in werking op het hoogste niveau. In ruststand meet de Voltcraft SEM 6000 een energieverbruik van ongeveer 0,9 watt met het scherm ingeschakeld. Het energieverbruik van de Jya Fjord Pro is afhankelijk van de instelling van de ventilatorsterkte. Zo is het gemeten verbruik in slaapstand gemiddeld 4,6 watt. Met de ventilatorsterkte ingesteld op medium (voor 23 tot 40 m²) is de gemiddelde waarde van het energieverbruik 14,8 watt.

In onze test bedroeg het energieverbruik, vastgesteld over meerdere dagen, gemiddeld 3,0 watt. Met behulp van een timer werden dagelijks 12,5 bedrijfsuren en 11,5 standby-uren ingesteld. Verwacht dus dat de Jya Fjord Pro uw stroomverbruik met ongeveer 72 Wh of 0,072 kWh per dag zal doen toenemen.

Energiemeting Jya Fjord Pro bij verschillende instellingen
Energiemeting Jya Fjord Pro bij verschillende instellingen

Conclusie

De Jya Fjord Pro is beschikbaar gesteld voor testdoeleinden door: Jya
De Jya Fjord Pro is beschikbaar gesteld voor testdoeleinden door: Jya

De belangrijkste taak van de Jya Fjord Pro is het zuiveren van de lucht, en dat doet hij uitstekend. Ook de meetwaarden, die via de SmartMi-Link app kunnen worden opgevraagd, zijn interessant. De progressies van de afzonderlijke belastingen geven interessante informatie over de luchtkwaliteit en het verloop daarvan in de tijd. Qua volume zit de luchtreiniger meestal op een comfortabel niveau. In ieder geval in een huiselijke omgeving doet de Jya Fjord Pro zijn werk rustig en zonder problemen. De SmartMi app voor de bediening van de luchtreiniger is functioneel en overzichtelijk. Afhankelijk van de smart home assistent is de setup echter helaas wat omslachtig; gekoppeld aan het beperkte functiebereik van de spraakbesturing is er nauwelijks toegevoegde waarde van de spraakbesturingsfunctie.

Samenvattend is de Jya Fjord Pro dus een interessante aankoop die zeker voor een hoger wooncomfort kan zorgen, vooral voor mensen met een allergie of mensen die gevoelig zijn voor de luchtkwaliteit.

Opmerking: Naast de kosten van elektriciteit voor de werking van het apparaat, zijn er ook de kosten van regelmatige vervanging van het filter. In ons geval wordt de levensduur van het filter van de Jya Fjord Pro geschat op bijna een jaar. Op het moment van ons onderzoek werd het Jya Fjord Pro luchtzuiveringsfilter verkocht voor 79 Euro (~$85) inclusief verzendkosten van de fabrikant. Daarmee liggen de jaarlijkse onderhoudskosten van het filter op een vergelijkbaar niveau als de filters van de concurrentie. Een nieuwe set filters voor Förnuftig van Ikea kost 35 euro (~$38), maar gaat volgens de fabrikant ook maar ongeveer 6 maanden mee.

Prijzen en beschikbaarheid

De Jya Fjord Pro is verkrijgbaar vanaf 499 euro (~$534) op de website van de fabrikant. De verzending is gratis en komt uit een EU-opslagplaats. Invoerrechten blijven dus achterwege. De Jya Fjord is verkrijgbaar voor 399 Euro(~$427). De iets kleinere luchtreiniger is eveneens TÜV-gecertificeerd en kan dankzij UV-sterilisatie ook bacteriën en virussen doden.

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Jya Fjord Pro slimme luchtreiniger in review: Schone lucht voor thuis en op kantoor
Marc Herter, 2022-06- 2 (Update: 2022-06- 2)