Notebookcheck Logo

Imagination introduceert IMG DXT mobiele GPU met ray tracing schaalbaar voor alle smartphone prijspunten

Ray tracing voor alle budgetten (Beeldbron: Imagination)
Ray tracing voor alle budgetten (Beeldbron: Imagination)
Met de introductie van de IMG DXT GPU's wil Imagination ray-traced graphics mogelijk maken voor alle smartphone-gebruikers, ongeacht het budget. De vernieuwde Photon ray-tracing architectuur kan schalen van een half ray-acceleratie cluster voor entry-level mobiele SoC's tot een 4-cluster ontwerp voor de premium handhelds.

De Britse grafische processormaker Imagination Technologies is klaar met de IMG DXT mobiele GPU met ray tracing die geschaald kan worden voor mobiele SoC's van instapmodel tot high-end. De meeste bestaande mobiele GPU's met ray tracing zijn op dit moment alleen te vinden op premium oplossingen, maar Imagination wil ray tracing ook beschikbaar maken voor mainstream oplossingen. Dus, entry-level SoC's kunnen een gebiedsefficiënt half ray acceleration cluster (RAC) integreren, terwijl high-end SoC's een ontwerp met vier RAC's kunnen bevatten.

Wat de prestaties betreft, levert de DXT-72-2304-variant van Imagination 72 GTexeles/s en 2,5 TFLOPs aan FP32 floating point-bewerkingen. De single-core prestaties zijn met 50% verhoogd, met 20% betere prestatiedichtheid per gebied ten opzichte van de vorige CXT-gen.

De nieuwe DXT GPU's hebben een bijgewerkte Photon ray tracing architectuur die naar verluidt het enige ontwerp is dat Level 4 biedt op het Ray Tracing Level System, waardoor het hoogwaardige visuals kan verwerken op de meest energie-efficiënte manier, ongeacht de grootte van het ray acceleratie cluster.

Een nieuwe functie van de DXT GPU's is de Fragment Shading Rate (FSR) voor de Vulkan API. De FSR-techniek van Imagination kan het aantal keren dat een GPU framebuffered pixelinformatie berekent voor een bepaalde scène verminderen met minimaal verlies van beeldkwaliteit. Dit vermindert het bandbreedtegebruik en het stroomverbruik aanzienlijk. FSR maakt ook ray-traced effecten efficiënter omdat er minder stralen de scène in worden gestuurd. Daarnaast heeft de IMG DXT GPU een innovatieve gepatenteerde speciale modus binnen de texture processing unit (TPU) die een "snel pad" creëert voor post-processing effecten zoals TAA denoising.

Optimale prestaties worden gegarandeerd via een bijgewerkte PowerVR SDK die nu een DDK bevat met uitgebreide ray tracing-mogelijkheden en Wulkan RT-ondersteuning. Imagination biedt compatibiliteit met de industriestandaard ARM-architectuurmaar het is ook een van de eersten die RISC-V compatibiliteit, waardoor minder stroom nodig is.

 

Koop de OPPO A17 smartphone met verbeelding PowerVR Ge8320 GPU op Amazon

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2023 01 > Imagination introduceert IMG DXT mobiele GPU met ray tracing schaalbaar voor alle smartphone prijspunten
Bogdan Solca, 2023-01-12 (Update: 2023-01-12)