Notebookcheck

Het beste van Notebookcheck november 2012 – Smartphone en Tablet Editie

Patrick Afschar Kaboli, 09-01-2013

Gevecht der Titanen. Microsoft heeft in november z'n eerste tablet op de markt gebracht. Apple's antwoord hierop was de vierde generatie iPad en de iPad Mini. Hoe dan ook, het zijn allemaal interessante apparaten, zoals de Amazon Kindle Fire HD en de HTC Windows Phone 8X.

Klik hier voor het originele Duitse testrapport.

Hoewel oktober weinig tablets en smartphones waren uitgebracht, werd in november de markt ermee overspoeld. We zijn zelf ook wel eens overweldigd geweest, wat meestal werd veroorzaakt door langverwachte innovaties van Microsoft en Apple. Als concurrent met Windows 8 heeft Microsoft z'n 'eerste PC' uitgebracht. De beloofde korte leveringstijd werd echter niet gerealiseerd, want we hebben ons Surface RT testapparaat met Touch Cover later ontvangen. Daarentegen hadden we de iPad Mini en de iPad 4 al erg snel in huis om te testen.

Amazon, waarschijnlijk de grootste online verkoper, heeft laatst ook z'n Kindle apparaten verbeterd. Natuurlijk hebben we de Kindle Fire HD 7 meteen getest, net zoals andere tablet innovaties zoals de betaalbare Prestigio MultiPad 7.0 Prime Duo en de hoge resolutie Huawei 10 FHD.

In november zijn er drie nieuwe smartphones uitgebracht, waarvan er twee bijzonder zijn: de eerste Windows 8 telefoon op notebookcheck.com is de HTC 8X. Motorola's RAZR i is de eerste smartphone met een Intel Atom CPU. Samsung heeft nog een middenklasse smartphone uitgebracht met dual-SIM functie, namelijk de Galaxy S DUOS.

Categorie: Tablets

Deelnemers:

Apple iPad 4: 91 %

Apple iPad Mini: 89 %

Lenovo IdeaTab S2110A: 84 %

Amazon Kindle Fire HD 7: 85 %

Trekstor Surftab Ventos: 9.7 82 %

Microsoft Surface RT: 88 %

Prestigio MultiPad 7.0 Prime Duo (PMP5770D): 86 %

Huawei MediaPad 10 FHD: 85 %

 

De Apple iPad 4 was de eerste tablet die we in november getest hebben. De Amerikaanse fabrikant heeft bijna geen significante aanpassingen gemaakt, behalve dat de aansluiting is vervangen door een Lighting Connector. Het is kleiner en kan in beide richtingen gebruikt worden. Er is niets veranderd aan het hoge resolutie beeldscherm dat Apple 'Retina' noemt. Het behoort nog steeds tot de besten op de markt, wat ook geldt voor de materiaalkeuze en vakmanschap. Apple heeft ons desalniettemin verrast: de hoge prestaties van de nieuwe A6x chip verslaan elke andere tablet - voorlopig. Er zijn echter ook aandachtspunten: het geheugen kan niet worden uitgebreid, de tablet is niet bepaald licht meer en LTE of 3G is alleen mogelijk voor een hoge meerprijs. Het totaalresultaat was een goede 91% voor de iPad 4.

We hebben de kleinere iPad Mini tegelijk met de iPad 4 getest. Wat heeft Steve Jobs ooit gezegd over 7 inch tablets? "Het is nutteloos, tenzij erbij schuurpapier wordt geleverd om je vingers vier keer kleiner te maken." Hoe dan ook, Apple heeft nu ook een kleine tablet in z'n arsenaal. Technisch gezien is het gebaseerd op de iPad 2 en is dus niet meer up-to-date op het gebied van prestaties. Desondanks heeft het apparaat een goede algemene indruk op ons gemaakt. De XGA resolutie behoort ook niet meer tot de hoogste beschikbare resoluties. We waren echter wel tevreden over het kleine beeldscherm. De iPad Mini heeft ook goed gescoord met z'n vakmanschap, lage gewicht en batterijlevensduur. Ook bij deze tablet vonden we het jammer dat het geheugen niet is uit te breiden. Daarnaast zijn de hoge meerprijs voor LTE/3G en de gevoeligheid voor vingerafdrukken minpunten. We zijn op een totaalscore van 89% gekomen.

Op het moment één van de dunste en lichtste 10 inch tablets is de Lenovo IdeaTab S2110A. Ondanks een dual core SoC en geïntegreerd toetsenbord heeft het een startprijs van minder dan €400 (~ $523). De Android tablet weegt slechts 570 gram (~ 1,26 pond) en heeft een hoogte van slechts 8,7 millimeter (~ 0,34 inch). De IdeaTab S2110A verdient punten voor z'n heldere IPS beeldscherm en mooie uitstraling. Daarnaast waren we tevreden over de lange batterijlevensduur en de daarbij horende mobiliteit. Helaas waren de magere bouwkwaliteit en de achterhaalde UI prestaties mindere eigenschappen. Het geïntegreerde 16 GB kan alleen worden uitgebreid via een kaartlezer die geïntegreerd is in het docking station. De totale score was hierdoor 84%.

Slechts iets beter was de Amazon Kindle Fire HD 7. Z'n prijs van €199 (~ $260) wordt bijna niet geëvenaard door andere Android 4 tablets. Het moet echter knokken tegen Google's Nexus 7, waarbij de Kindle Fire zowel overwinningen als tegenslagen boekt. Het omgaan met de Kindle is gemakkelijk, maar de grotendeels op Amazon gebaseerde programma's beperken de gebruiker. Er is ook geen ondersteuning voor Android apps. Het beeldscherm is echter erg helder en kan zelfs gelezen worden in direct zonlicht. We vonden het ontbreken van uitbreidingsmogelijkheden voor het geheugen storend. Ook kan er geen 3G worden gebruikt. De prestaties waren slechts gemiddeld.

TrekStore's SurfTab Ventos 9.7 was ook een test kandidaat. Het wilde scoren met z'n geld-kwaliteit verhouding. De tablet kost €250 (~ $327) en heeft behoorlijk goede hardware. De vakmanschap is ook erg goed. Aluminium unibodies en IPS beeldschermen komen niet veel voor in deze prijscategorie. Het heeft een goed contrast een stabiele kijkhoeken, maar de helderheid viel tegen. Ook reageerde het touchpad niet altijd even precies. Het doet gewoonweg niet wat het zou moeten doen. Veel kopers zullen de certificatie voor Google's Play Store missen en daarom veel apps niet kunnen gebruiken. Met wat onderzoek is het echter mogelijk om dit probleem te verhelpen. De batterijlevensduur is top en de prestaties zijn ook bevredigend.

Naast de Apple iPads was de Microsoft Surface RT een hoogtepunt in de maand november. Lang verwacht, en eenmaal aangekomen voldeed het aan veel van onze verwachtingen. Het gebruik van Windows 8 RT zou het voorbeeld moeten zijn. Het vakmanschap is op een hoog niveau en we vonden de geïntegreerde standaard een handig idee. Het beeldscherm is helder, maar de HD resolutie past niet in dit prijssegment. Dit gold ook voor de benchmark scores. De prestaties waren niet zonder beperkingen, maar deze beperkingen zijn niet merkbaar in alledaags gebruik. De Touch Cover voegt echt wat toe. Alles bij elkaar een goede tablet.

Het kan niet goedkoper dan de Prestigio MultiPad 7.0 Prime Duo (PMP5770D). €150 (~ $196)voor een complete 7 inch Android Ice Cream Sandwich met volledige toegang tot Google's Play Store klinkt goed. Als je nu denkt dat er te veel compromissen zijn gemaakt, heb je het fout. De MultiPad 7.0 Prime behoort niet tot de snelste van z'n soort, maar de prestaties zijn zeker voldoende voor alledaags gebruik. Een goede bouwkwaliteit, een erg goed beeldscherm en fatsoenlijke hardware zijn alle positieve punten samengevat. De korte batterijlevensduur en hoge temperaturen zijn een paar nadelen.

Ten slotte hebben we de Huawei's MediaPad 10 FHD getest. Zoals de naam al zegt, heeft deze 10 inch tablet een Full HD beeldscherm, wat zeldzaam is voor minder dan €500 (~ $653). Dit geldt ook voor de hoge bouwkwaliteit en de lange batterijlevensduur. Helaas heeft Huawei gekort op het geheugen: er is slechts 8 GB beschikbaar. Een 3G model is niet verkrijgbaar. Huawei's tablet heeft het verprutst op het gebied van prestaties. Slechts enkele moderne games lopen vloeiend met lage details. Dit is niet zo bij een moderne quad core tablet.

Tablet van de maand november 2012: Apple iPad 4

Het was uiteindelijk een gevecht tussen drie tablets: Apple's iPad 4, Microsofts Surface RT en Prestigio's MultiPad 7.0 Prime Duo (PMP5770D). Omdat Apple's iPad 4 veel krachtiger is dan de Surface en de prijs niet wordt meegerekend, gaat de eerste plaats naar Cupertino.

 

Apple iPad 4
Apple iPad 4
Apple iPad 4
Apple iPad 4
Apple iPad 4
Apple iPad 4
Prijs Apple iPad 4
Prijs Apple iPad 4

Wat we goed vonden

De goede prestaties en de voorste camera, die nu betere beelden biedt voor videogesprekken.

Wat we graag zouden zien

Een dunnere en lichtere behuizing. Daarnaast had het beeldscherm helderder mogen zijn.

Wat ons verrast heeft

Apple heeft alweer de concurrentie achter zich gelaten, dit maal door de A6x chip. Maar zonder twijfel kunnen we zeggen dat de concurrentie zich snel zal herstellen.

De concurrentie

De iPad 4 neemt het op tegen topmodellen, zoals de Samsung Galaxy Note 10.1 en de Asus Transformer Pad Infinity TF700T. De iPad 3 zal ook een grote concurrent zijn.

Categorie: Smartphones

Deelnemers:

Samsung Galaxy S DUOS GT-S7562: 84 %

HTC Windows Phone 8X: 86 %

Motorola RAZR i: 86 %

 

In november hebben we drie smartphones getest. Alle kandidaten hebben iets speciaals, maar laten we bij het begin beginnen.

 

 

De Samsungs Galaxy S DUOS behoort tot het zeldzame soort smartphones met een dual-SIM functie. De Koreaanse fabrikant rust echter alleen middenklasse telefoons uit met deze functie. Het gebruik van een single core processor en weinig intern geheugen onderstreept dit nog eens. We hebben geen klachten over het vakmanschap of de helderheid van het beeldscherm. Ook zijn de kijkhoeken goed. Het feit dat de Galaxy S DUOS geen HD video's kan afspelen beperkt het alledaagse gebruik, net zoals de middelmatige kwaliteiten van de camera. Daarvoor in de plaats is de dual SIM functie een goede eigenschap.

De eerste Windows 8 telefoon kwam in de vorm van de HTC Windows Phone 8X. Vanaf het begin waren we al enthousiast - vooral over het innovatieve gebruik via de Windows 8 interface genaamd "Modem UI". De Windows Store bevat nog niet veel apps, hoewel dit waarschijnlijk snel zal veranderen. HTC's 8X heeft ook een perfecte bouwkwaliteit naast het mooie, kleurige ontwerp en het heldere beeldscherm. We hebben geen verklaring voor het feit dat HTC een micro SD kaartslot heeft weggelaten. Hoewel het niet op kan tegen de iOS en Android topmodellen, doet het z'n werk goed. Alles bij elkaar een goede start.

Een andere innovatie kwam van Motorola met hun RAZR i. Het is de eerste smartphone die uitgerust is met een Intel CPU. De Atom processors zijn goed bekend aangezien ze het netbook tijdperk hebben ingeluid. De CPU heeft slechts één core, maar heeft een hoge kloksnelheid en kan meerdere threads tegelijk verwerken. De prestaties van de SoC zijn aantrekkelijk, maar er zijn nog steeds comptabiliteitsproblemen met apps waardoor ze opeens afsluiten. De behuizing maakt een solide indruk, maar hij is ook niet erg dun. Het beeldscherm en de batterijlevensduur scoorden ook punten, maar de niet verwijderbare batterij, het ontbreken van kleuropties en de relatief lage resolutie waren weer nadelen.

Smartphone van de maand november 2012: HTC Windows Phone 8X

En de winnaar is... HTC's Windows Phone 8X. Het heeft simpelweg het meest complete totaalplaatje. Hoewel het dezelfde beoordeling heeft als de Motorola RAZR i, heeft het niet zo veel tekortkomingen. Tegen de RAZR i hebben we te zeggen dat de tweede plaats niet de laatste plaats is.

 

HTC Windows Phone 8X
HTC Windows Phone 8X
HTC Windows Phone 8X
HTC Windows Phone 8X
HTC Windows Phone 8X
HTC Windows Phone 8X
Prijs HTC Windows Phone 8X
Prijs HTC Windows Phone 8X

Wat we goed vonden

De goede bouwkwaliteit en de software prestaties.

Wat we graag zouden zien

De verscheidenheid aan apps zoals voor Android en iOS.

Wat ons verrast heeft

Innovatief concept met een aantrekkelijk ontwerp.

De concurrentie

HTC's 8X telefoon heeft als concurrenten de Nokia Lumia 920 en de Samsung Ativ S. Beide zijn hoge kwaliteit modellen die de strijd met de 8X aan gaan. De belangrijkste concurrenten voor het nieuwe besturingssysteem zijn natuurlijk Google's Android en Apple's iOS.

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Het beste van Notebookcheck november 2012 – Smartphone en Tablet Editie
Patrick Afschar Kaboli, 2013-01- 9 (Update: 2013-06- 6)