Notebookcheck Logo

Het Amerikaanse leger rust F-16 gevechtsvliegtuigen uit met AI-besturing: Eerste vliegtuig gepland voor 2028

Gevechtsvliegtuigen die bestuurd worden door kunstmatige intelligentie zijn al realiteit en zouden al over een paar jaar gebruikt kunnen worden in gevechtsoperaties. (Afbeelding: DALL-E 3)
Gevechtsvliegtuigen die bestuurd worden door kunstmatige intelligentie zijn al realiteit en zouden al over een paar jaar gebruikt kunnen worden in gevechtsoperaties. (Afbeelding: DALL-E 3)
Tijdens een recent persevenement presenteerde de Amerikaanse luchtmacht haar vooruitgang in de ontwikkeling van AI-bestuurde vliegtuigen. De technologie is al in staat om sommige ervaren gevechtspiloten te verslaan. Het plan is om in de toekomst een squadron van meer dan 1000 vliegtuigen te bouwen.

Op de Edwards Air Force Base in Californië heeft het Amerikaanse leger onlangs de eerste officiële testvlucht uitgevoerd van een AI (Artificial Intelligence) bestuurd gevechtsvliegtuig. Slechts een paar geselecteerde mediavertegenwoordigers, zoals de Associated Presswaren aanwezig. Tijdens het evenement maakte de luchtmacht duidelijk dat AI-toestellen de toekomst van de Amerikaanse luchtverdediging zullen zijn.

Hoewel het systeem pas twee dozijn echte vluchten heeft gemaakt sinds de eerste vlucht in september 2023, nam de minister van de luchtmacht, Frank Kendall, als passagier plaats in het vliegtuig. Dit was mogelijk omdat de software de afgelopen maanden snel heeft geleerd en naar verluidt al beter is dan sommige menselijke gevechtspiloten. Een andere F-16 met een echte piloot nam ook deel aan de testvlucht van een uur. Beide toestellen probeerden elkaar te overtreffen in een kwetsbare positie voor een aanval.

Eerste machines binnenkort in productie

De gebruikte AI leert eerst met behulp van een simulator en test vervolgens zijn conclusies in echte vluchtoperaties. Deze resultaten worden dan teruggestuurd naar de simulator zodat de AI verder kan leren. Tot nu toe lijken de VS het enige land te zijn dat militaire vliegtuigen bestuurd door AI gebruikt bij echte operaties. China ontwikkelt deze technologie ook. Er is echter nog geen bewijs dat de Chinezen deze technologie buiten een simulator hebben kunnen gebruiken. De VS is zich echter bewust van de concurrentie en de luchtmacht is van plan om het eerste naamloze vliegtuig al in 2028 te lanceren. In totaal is er een vloot van meer dan 1000 vliegtuigen gepland. Kandall rechtvaardigde de plannen door te zeggen dat het nu een veiligheidsrisico is om dergelijke technologie niet te hebben. Sommige humanitaire organisaties zoals het Rode Kruis waarschuwen echter dat AI in de toekomst onafhankelijke beslissingen zou kunnen nemen over het gebruik van wapens. Volgens Kandall zal het systeem te allen tijde door mensen in de gaten worden gehouden wanneer er wapens worden gebruikt.

De beslissing van de luchtmacht om in de toekomst op AI te vertrouwen in plaats van echte mensen heeft nog een andere reden: kostenbesparing. Aangezien de luchtmacht haar budget nauwlettend in de gaten moet houden na een aantal grote uitgaven, is het plan om in de toekomst kleinere en goedkopere vliegtuigen te bouwen. Dit zal mogelijk zijn als er bij het ontwerpen van het vliegtuig geen rekening meer hoeft te worden gehouden met de piloot.

Bron(nen)

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2024 05 > Het Amerikaanse leger rust F-16 gevechtsvliegtuigen uit met AI-besturing: Eerste vliegtuig gepland voor 2028
Tristan Hesser, 2024-05- 6 (Update: 2024-05- 6)