Notebookcheck Logo

Genetici in de nieuwe Seattle Hub for Synthetic Biology bouwen een genomische smartwatch

Een genomische smartwatch zou in real-time kunnen bijhouden hoe genen de gezondheid op cellulair niveau beïnvloeden. (Afbeeldingsbron: iStock/Ekin Kizilkaya)
Een genomische smartwatch zou in real-time kunnen bijhouden hoe genen de gezondheid op cellulair niveau beïnvloeden. (Afbeeldingsbron: iStock/Ekin Kizilkaya)
De onlangs gelanceerde Seattle Hub for Synthetic Biology wil nieuwe technologie ontwikkelen die de genetische geschiedenis van een cel kan vastleggen terwijl deze in de loop van de tijd verandert. Dit onderzoeksinitiatief, dat een genomische smartwatch wordt genoemd, heeft het potentieel om de gezondheidszorg te beïnvloeden en "de geheimen van ziekten te ontsluieren".

Het is minstens twintig jaar geleden sinds de eerste smartwatches met fitnesstracking op de markt kwamen. Tegenwoordig vinden we het gemak van het bijhouden van statistieken zoals hartslag en bloeddruk vanzelfsprekend, ondanks regelmatige rapporten over levens die gered zijn door smartwatchtechnologie.

Dit soort real-time tracking is echter nog niet mogelijk op genetisch niveau. Wetenschappers kunnen de eindresultaten van genetische veranderingen pas zien nadat slopende ziekten zoals kanker een cel hebben verwoest. Dit is de uitdaging die een nieuwe onderzoekshub in Seattle wil aangaan met een "genomische smartwatch".

De Seattle Hub for Synthetic Biology is het geesteskind van het Allen Institute, het Chan Zuckerberg Initiative en de Universiteit van Washington. Deze samenwerking is bedoeld om technieken te gebruiken die aan de grenzen van genetisch onderzoek liggen, zoals single-cell multiomics en AI-ondersteunde genmodificatie om de innerlijke werking van het genoom van een cel vast te leggen. Terwijl deze traditionele methoden het inzicht van wetenschappers in de processen achter genexpressie hebben verbeterd, is het onderzoeksinitiatief van de Seattle Hub erop gericht om de hele geschiedenis van de cel toegankelijk te maken.

Dr. Jay Shendure, directeur van de Hub, beschrijft het onderzoeksinitiatief in een persbericht op https://www.prnewswire.com/news-releases/seattle-hub-for-synthetic-biology-launched-by-allen-institute-chan-zuckerberg-initiative-and-the-university-of-washington-will-turn-cells-into-recording-devices-to-unlock-secrets-of-disease-302005426.html als "een slim horloge in elk van uw cellen stoppen om het genoom zelf vast te leggen". Net zoals fitnesstrackers zoals de Garmin Venu 2 Plus de gezondheid van het hart in realtime monitoren, belooft de Seattle Hub for Synthetic Biology dat deze technologie subcellulaire veranderingen actief zal observeren, waardoor artsen de informatie krijgen die ze nodig hebben om genetische ziekten te behandelen, zelfs voordat ze zich voordoen.

Gegevens van een experiment met twee miljoen cellen om vroege ontwikkelingsveranderingen te volgen. (Afbeeldingsbron: Chan Zuckerberg Initiative/Cole Trapnell, PhD)
Gegevens van een experiment met twee miljoen cellen om vroege ontwikkelingsveranderingen te volgen. (Afbeeldingsbron: Chan Zuckerberg Initiative/Cole Trapnell, PhD)
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2023 12 > Genetici in de nieuwe Seattle Hub for Synthetic Biology bouwen een genomische smartwatch
Sarfo Ashong-Listowell, 2023-12-12 (Update: 2023-12-12)