Notebookcheck Logo

Gebruikte notebooks

Notebooks zijn populairder dan ooit tevoren. In 2006 werden er voor het eerst meer van deze mobiele computers verkocht dan hun grote broers. Een gloednieuwe hoge-kwaliteits laptop is erg duur, en veel mensen heben het geld er niet voor. Maar er is een goedkopere oplossing. Een laaggeprijste tweedehands notebook is krachtig genoeg voor het allerdaagse werk. Hier is advies waar je op moet letten bij het kopen van een gebruikte laptop.

 

Processor

Logo van de Mobile Pentium III-M
Logo van de Mobile Pentium III-M

De processor is het hart van elke computer. Zijn snelheid is verantwoordelijk voor de prestaties van de computer. De Mobile Pentium III van Intel of zijn iets opgeschroefde opvolger de Mobile Pentium III M zijn goedkope en krachtige CPU's. Beide types leveren genoeg kracht voor het allerdaagse werk, om muziek af te spelen of om video's te kijken als ze een kloksnelheid van meer dan 700 MHz hebben. De algemene regels is: Hoe hoger de kloksnelheid, des te meer kracht - en des te duurder.

 

Maar let op koopjes die uitgerust zijn met processors van VIA of Transmeta. Deze chips hebben weliswaar een hogere kloksnelheid vergeleken met de Pentium III processors maar de prestaties zijn minder dan die van Intel. Hetzelfde kan gezegt worden van Intel's Pentium IV processors. Zelfs al is hun kloksnelheid hoger, de algemene prestaties zijn maar een klein beetje beter dan die van de Pentium III. Nog een nadeel van de Pentium IV is dat ze een kortere batterijduur hebben en meer geluid maken als ze aan het werk zijn.

Het Operating System bepaalt hoe groot het werkgeheugen moet zijn. Zo heeft Windows 2000 bijvoorbeeld minimaal 128MB RAM nodig, maar als je Windows XP gebruikt moet dat minstens 256MB zijn. Maar om het soepel te laten werken kun je deze groottes beter verdubbelen. Linux heeft niet zoveel geheugen nodig als Windows. Sommige versies van Linux zoals Puppy Linux of Xubuntu hebben slechts 128MB RAM nodig om zonder problemen te lopen. Zelfs de gebruikersinterface is geschikt voor beginners en lijkt op die van Windows. Er is echter wel wat tijd nodig om het Operating System te leren kennen. Alleen professionele distributies zoals Damn Small Linux zijn economischer. Deze hebben slechts 64MB RAM nodig om goed te lopen. Bij deze systemen zijn de functies echter beperkt en het is niet makkelijk deze uit te breiden zonder professionele kennis van Linux

Xubuntu is optie tegenover Windows
Xubuntu is optie tegenover Windows

Poorten

Draadloze LAN adapters, enkele USB 2.0 poorten en multi-card lezers zijn standaard geworden op notebooks de laatste paar jaar. Normaal gesproken hebben oudere notebooks deze poorten niet. Gelukkig kan een PCMCIA Draadloze LAN adapter gekocht worden en makkelijk aan het notebook gekoppelt worden. Alleen erg oude notebooks die Pentium II CPU's gebruiken hebben geen PCMCIA poort en kunnen niet op deze manier verbeterd worden.

Batterijduur

De batterij moet vervangen worden.
De batterij moet vervangen worden.

Het grootste probleem als je een gebruikte notebook koopt is de batterijduur. Als de verkoper er geen nieuwe of jongere batterij bij doet en de oude jarenlang gebruikt is dan zal de batterijduur niet erg lang zijn. De batterij zal niet langer meegaan dan 15 tot 60 minuten zonder de notebook op het stroomnetwerk aan te sluiten. Geld om een nieuwe batterij te kopen moet bij de prijs gerekent worden. Maar als je een nieuwe batterij gebruikt zal de batterijduur van een pentium III verhoogt worden tot drie uur. Zo'n nieuwe batterij kost ongeveer 35 tot 70 euro.

Typische valkuilen

Er zijn een paar dingen waar je naar moet kijken als je een gebruikte notebook koopt op een veiling. Een erg gedetailleerde omschrijving en goede foto's zijn de belangrijkste criteria. Zelfs als de verkoper zijn notebook de hemel in prijst heeft de tand des tijds toch invloed gehad op het notebook. Het is belangrijk om het scherm goed te inspecteren naast de krasjes en deukjes in de behuizing.

In veel gevallen is het scherm niet in optimale staat omdat de vorige eigenaar er niet mee om kon gaan. Wazige verkleuringen en kleur-gradaties zijn vooral vervelend. Vingerafdrukken of stof op het scherm zijn minder belangrijk omdat deze makkelijk van het scherm verwijderd kunnen worden door middel van een scherm-reiniger en een micro-vezel doekje. Pixel fouten kunnen niet herkent worden door middel van een foto maar meestal zijn deze niet afleidend.

In veilingshuizen zijn veel aangeboden notebooks uitgerust met buitenlandse toetsenborden. Let hier goed op want stickers veranderen buitenlandse modellen niet in nederlandse modellen. Tevens zijn deze stickers irritant en ze maken het werken op het notebook moeilijker, dus de koper moet een nederlands toetsenbord voor een buitenlands model stellen.

Als de verkoper iets schrijft als "de harde schijf maakt een knarsend geluid" of "De ventilator rammelt" dan moet de koper oppassen. Het eerste duidt erop dat de harde schijf kapot aan het gaan is en het tweede op een kapotte ventilator ophanging. Waarschijnljk zijn verschillende onderdelen te warm geworden en lopen al lang niet meer op de aangewezen specificaties.

 

 

 

Het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan het Operating System dat geïnstaleerd is. De meeste notebooks hebben al een systeem geïnstaleerd, maar in sommige gevallen wil de verkoper de licensie zelf houden. Als de licensie ontbreekt moet de koper deze zelf kopen, of hij moet een open-source systeem gebruiken.

Gebruikte notebooks met garantie

Als iemand geen notebook via het internet wilt kopen dan is het mogelijk om een laptop van een commerciële verkoper te kopen. Het voordeel hiervan is dat de verkoper een één-jarige garantie moet verstrekken. Het prijsniveau van deze laptops is hoger dan als je een notebook zou kopen van een individu.

Aangeraden modellen

IBM ThinkPad
IBM ThinkPad

Gebruikte notebook van de producent IBM zijn vooral populair. De IBM ThenkPads hebben een legendarische reputatie en staan er bekent om dat ze ergonomisch, comfortabel en betrouwbaar zijn, maar niet echt goedkoop. Als iemand niet zoveel geld uit wilt geven dan zijn de Dell Latitude of de HP Evo en Armada goede keuzemogelijkheden.

Conclusion

Als je deze basis-regels gebruikt bij het kopen van een gebruikte notebook dan zul een een goed werkende machine hebben voor minder geld. Maar je moet wel onthouden dat nieuwe notebooks gemaakt door bekende producenten al beschikbaar zijn vanaf minder dan 500 euro. In de meeste gevallen is het het niet waard om meer dan 300 tot 400 euro uit te geven aan een gebruikte laptop, inclusief het Operating System en een nieuwe batterij.

Please share our article, every link counts!
Matthias Bauer, 2008-06- 1 (Update: 2008-07-14)