Notebookcheck Logo

GeForce Analyse van de meltdown van de RTX 4090 voedingsconnector toont aan dat onjuiste plaatsing en vuil in de connector de belangrijkste boosdoeners zijn

Een gesmolten 12VHPWR voedingsconnector. (Bron: igor's Lab)
Een gesmolten 12VHPWR voedingsconnector. (Bron: igor's Lab)
Na het uitgebreid analyseren en testen van de 12VHPWR connectoren, heeft Gamers Nexus nu een gedetailleerde video gepubliceerd waarin de mogelijke oorzaken van het smelten van de RTX 4090 kabel worden toegelicht. De bevindingen concluderen dat de 12VHPWR kabels kunnen smelten door vreemde deeltjes in de kabel, foutieve plaatsing door de eindgebruikers, of beide.

Kort na de lancering van de RTX 4090 raakte Nvidia verwikkeld in een grote controverse: enkele van de 12VHPWR-stroomconnectoren van het vlaggenschip Lovelace smolten en beschadigden daarbij de GPU's van 1.600 dollar. Nvidia reageerde door AIB's op te roepen de getroffen kaarten rechtstreeks naar het hoofdkantoor van Team Green te sturen voor verder onderzoek

Nvidia was echter niet het enige team dat de zaak onderzocht, want derden zoals igor's Lab begonnen ook de 12VHPWR-adapters te testen die bij de RTX 4090-kaarten worden geleverd. Mensen van Gamers Nexus (GN), een populair YouTube-kanaal gericht op pc-hardware, testten de kabels ook. GN heeft nu gepubliceerd zijn bevindingen met betrekking tot de falende RTX 4090 voedingsconnectoren.

Volgens GN is het storingspercentage van de 12VHPWR voedingsconnectoren vrij klein, want het ligt slechts tussen 0,05-0,1%. Dit cijfer is gebaseerd op gebruikersgegevens, de door AIB's verstrekte informatie en gegevens van kabelleveranciers. GN beweert dat alle 12VHPWR-adapters, ongeacht de leverancier, en zelfs de eigen PSU-kabels het kunnen begeven, afhankelijk van verschillende factoren.

Ten eerste wordt "Foreign Object Debris (FOD)" genoemd als mogelijke oorzaak van kabelstoringen. Volgens GN kan FOD het gevolg zijn van fabricagefouten en/of het schrapen van de connectorhobbels, waardoor puin in de connectoren terecht kan komen. Het probleem wordt nog verergerd door de hoge stroomsterkte door de dunne connectoren en het minder goede contact

Vergeet niet dat hoewel de RTX 4090 FE een TDP heeft van 450 W, overgeklokte modellen bij een dergelijk hoog stroomverbruik kan puin in de plastic behuizing door slechte contactpunten flink opwarmen, wat een meltdown kan veroorzaken.

Ten tweede kan een onjuiste aansluiting ook een belangrijke oorzaak zijn van smeltende voedingsconnectoren, vooral als de kabel onder een hoek wordt ingestoken. GN legt uit dat, omdat de 12VHPWR kabels niet worden geleverd met een vergrendeling om ze op hun plaats te houden, het veel gemakkelijker is voor gebruikers om de kabels niet volledig in te steken.

Hoewel de volledige video in veel meer detail ingaat op de hoofdoorzaken van het probleem, is hier wat je moet weten als je een RTX 4090 hebt of van plan bent er een te kopen: zorg ervoor dat de connectoren goed zitten zonder opvallende bochten in de kabel onder relatief extreme hoeken en je zult hoogstwaarschijnlijk in orde zijn.

Koop de ZOTAC Gaming GeForce RTX 3080 Trinity OC op Amazon

Vreemde voorwerpen in de stroomaansluiting. (Bron: Gamers Nexus)
Vreemde voorwerpen in de stroomaansluiting. (Bron: Gamers Nexus)
Onjuiste kabelinvoer. (Bron: Gamers Nexus)
Onjuiste kabelinvoer. (Bron: Gamers Nexus)
Kabelinvoer onder een hoek. (Bron: Gamers Nexus)
Kabelinvoer onder een hoek. (Bron: Gamers Nexus)
Samenvatting door Steve Burke van GN. (Bron: Gamers Nexus op Reddit)
Samenvatting door Steve Burke van GN. (Bron: Gamers Nexus op Reddit)
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2022 11 > GeForce Analyse van de meltdown van de RTX 4090 voedingsconnector toont aan dat onjuiste plaatsing en vuil in de connector de belangrijkste boosdoeners zijn
Fawad Murtaza, 2022-11-18 (Update: 2022-11-18)