Notebookcheck Logo

Gazelle Ultimate C380 HMB e-bike review - Casual dagelijkse metgezel

Slimme mobilisator. De Gazelle Ultimate C380 is een sportieve trekkingfiets. Hij toont zijn sterke punten als krachtige metgezel voor forenzen en als ontspannen toerfiets. Dankzij het Bosch Smart System kan hij worden aangepast en is hij beveiligd tegen diefstal. Onze test laat zien hoe hij rijdt.

Begin dit jaar presenteerde de Nederlandse fabrikant Gazelle drie nieuwe modellen in de Ultimate-lijn. Deze divisie is bedoeld om sportief georiënteerde trekkingfietsen aan te bieden. De geteste Ultimate C380 HMB is het topmodel met traploze Enviolo naafversnelling en Gates riem.

Er is ook een C5 HMB met Shimano naafversnellingen en een T10 met 10-speed derailleur. De C380 is alleen verkrijgbaar in het blauw, met twee framevarianten. De fabrikant biedt het model met een diamantframe aan in vier maten, en er zijn zelfs vijf maatopties voor het frame met een lage instap. De testfiets heeft een diamant framemaat van 57 cm en is 185 cm lang.

Uitrusting en uiterlijk - Gazelle levert een uitgebreid pakket

De Bosch Performane Line motor biedt tot 75 Nm koppel
De Bosch Performane Line motor biedt tot 75 Nm koppel

Op het eerste gezicht vallen de strakke lijnen van de Gazelle Ultimate C380 op. De kabelgeleiding is bijzonder geslaagd: alle kabels en leidingen zijn aan de zijkant net achter het balhoofd in het frame geleid, en niets stoort of rammelt. Bovendien maakt het lakwerk een uiterst hoogwaardige indruk. De lak heeft een mooie glans, en er waren geen krassen of deuken op onze testauto. Alleen de batterijklep is van zwart, ongelakt plastic en valt daardoor visueel op.

In de standaardversie levert Gazelle de Ultimate fietsen met 500 Wh accu's, maar een energieopslag met 625 Wh kan op verzoek en voor 200 euro extra in de onderbuis worden ingebouwd. De accu is afkomstig van Bosch, evenals de motor en het display. Een Performance Line motor levert tot 75 Nm koppel voor ondersteuning bij het trappen. De rijgegevens worden in kleur weergegeven op een Kiox300 display.

Schakelen gebeurt met een traploze naafversnelling van Enviolo. Deze wordt bediend via een draaigreep op het stuur. De krachtoverbrenging tussen de crank en het achterwiel wordt verzorgd door een Gates-riem die vrijwel onderhoudsvrij is.

Uitrusting
Versnelling Naafversnellingen, Enviolo Trekking Manual
Remmen Magura MT-C4, 180/160 mm
accu 500 Wh/625 Wh bij extra lading
Motorvermogen 250 W
Max. Koppel 75 Nm
Totaal gewicht (met pedalen) 25,8 kg

De overige dagelijkse uitrusting is uitgebreid: een verlichtingssysteem, spatborden, frameslot en een zijstandaard worden door Gazelle af fabriek geleverd. Ook is een massief bagagerek met een laadvermogen van 25 kilogram gemonteerd. Het achterlicht is hierin geïntegreerd en is ver naar opzij getrokken voor een betere zichtbaarheid in het verkeer.

De accu kan gemakkelijk worden verwijderd, hij is beveiligd via een slot, dat dezelfde sleutel heeft als het frameslot. Als er een stopcontact in de buurt is, kan ook het gemakkelijk bereikbare externe laadcontact worden gebruikt.

In vergelijking met het model van vorig jaar is de koplamp verplaatst van het stuur naar de drievoudige klem. Dit maakt de verlichting van de weg iets slechter, maar het maakt de montage van stuurtassen of -manden mogelijk. De Ultimate C380 biedt geen grootlicht- of remlichtfunctie.

Slimme functies - Bosch Smart System

Met gekoppelde smartphone kan het display worden gebruikt voor navigatie
Met gekoppelde smartphone kan het display worden gebruikt voor navigatie

Gazelle vertrouwt op het complete pakket van Bosch. Alle componenten ondersteunen het huidige "Smart System" van de fabrikant. Dit betekent dat de motor, besturingseenheid, display en accu met elkaar zijn verbonden en via de "eBike Flow App" kunnen worden aangestuurd. De software toont niet alleen de accustatus, maar ook de softwareversies van de verschillende componenten. Updates kunnen via de app worden geïnstalleerd en het is ook mogelijk om de rijprogramma's aan individuele voorkeuren aan te passen.

Met deze updates brengt de fabrikant ook nieuwe functies naar de componenten - bijvoorbeeld een navigatieoplossing voor het geïnstalleerde Kiox300-display. Hiermee kunnen te fietsen routes op de smartphone worden gepland, het display toont de afstand tot de volgende richtingsverandering en biedt navigatiehulpmiddelen met pijlen.

Het systeem kan ook worden gebruikt als diefstalbeveiliging. Als de bijbehorende functies zijn geactiveerd, kan de locatie van de fiets via de app worden gevolgd. Bovendien geeft de fiets akoestische waarschuwingssignalen af als hij wordt verplaatst terwijl hij vergrendeld is. Bovendien kan de motorbesturing via de app worden geblokkeerd.

Onderweg - Ultimate C380 als ontspannen zweefvliegtuig

Ook al is de geïnstalleerde Performance Line motor niet de krachtigste aandrijving van Bosch, de Ultimate C380 heeft krachtige biceps. Met een goed gekozen ondersteuningsniveau zijn snelle stoplichtsprintjes geen enkel probleem. Het karakter van de fiets is echter anders: het is een superieure zwever.

De vrij smalle Schwalbe banden rollen aangenaam rustig over asfalt en grindwegen. Het stuur is vrij smal, maar biedt een aangename offset en zorgt met de verstelbare stuurpen voor een rechte, licht naar voren gerichte zithouding. Dit maakt ook lange tochten mogelijk. Het comfortabele rijgedrag wordt ondersteund door ergonomische vingergrepen.

Ook de Enviolo-versnelling past bij dit ontspannen karakter. Hij is zeer fijn instelbaar zodat iedereen zijn prettige cadans vindt. Ben je bij het stoppen vergeten terug te schakelen, dan is dat ook geen probleem want de naaf kan staand bediend worden. Voor het schakelen moet de druk van het pedaal gehaald worden, dan overtuigt het systeem met lage bedieningskrachten op de draaigreep.

De overbrengingsverhouding is erg lang. Korte klimmetjes en steile stukken zijn dankzij de motorondersteuning nog steeds geen probleem. Deze configuratie is echter niet bedoeld voor lange bergetappes - de fiets schittert op snelle afdalingen. De motor kan tot ver voorbij de ondersteuningsgrens worden versneld. De stabiliteit staat buiten kijf. Zelfs zeer snel genomen bochten of over gereden hobbels laten de fiets volledig koud. Hij straalt dus een grote veiligheid uit. Zelfs een volgeladen bagagedrager veroorzaakt geen onrust in de fiets.

De ondergrond mag echter niet te ruw zijn, want de banden van de Ultimate C380 zijn relatief smal. De remprestaties van de fiets bevallen ons goed. De Magura MT-C4 schijfrem werkt met twee zuigers en brengt de Gazelle altijd veilig tot stilstand. Tegelijkertijd geeft hij een transparant remgevoel. De greepbreedteverstelling op de lange hendels is ook goed opgelost. Het werkt zonder gereedschap en biedt een groot verstelbereik.

Verdict - Gazelle Ultimate met volledige uitrusting

In review: Gazelle Ultimate C380. Testfiets ter beschikking gesteld door Gazelle Duitsland.
In review: Gazelle Ultimate C380. Testfiets ter beschikking gesteld door Gazelle Duitsland.

De Gazelle Ultimate C380 is veelzijdig. Hij overtuigt zowel als dagelijkse metgezel met volledige uitrusting als als comfortabele toerfiets.

De uitrusting laat nauwelijks iets te wensen over en is overal van hoge kwaliteit. De fiets rolt zeer goed, de aandrijving is krachtig en stil.

Het Bosch Smart System biedt aanpasbaarheid, diefstalbeveiliging en een groeiend aantal functies.

Alpinisten en zeer sportieve rijders kunnen beter kijken naar de derailleurvariant. Voor alle anderen kan de traploze Enviolo-derailleur een echte comfortwinst zijn.

Prijs en beschikbaarheid

De hoogwaardige uitrusting komt ook tot uiting in de prijs: 4290 euro vraagt Gazelle voor de Ultimate C380 in de eigen online winkel. In ruil daarvoor levert de fabrikant echter ook zeer goed vakmanschap, inclusief een geweldige lakkwaliteit en 10 jaar garantie op het frame.

De fiets is per direct leverbaar en wordt niet alleen online verkocht, maar ook bij lokale retailers.

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
.170
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Gazelle Ultimate C380 HMB e-bike review - Casual dagelijkse metgezel
Benedikt Winkel, 2023-05-16 (Update: 2023-05-16)