Notebookcheck Logo

Fractal Design North hands-on: De PC case met "Vrouw Goedkeuring" factor

Een ATX behuizing geïnspireerd door de natuur. Met echt hout en RGB in regenboogkleuren achter het getinte glas. De nieuwe PC case genaamd "North" van de Zweedse case specialisten Fractal Design biedt een iets volwassener uiterlijk dan de concurrentie met zijn nette designtaal.

Pc-kasten hebben de laatste jaren nogal wat veranderingen ondergaan. De saaie grijze dozen met een puur functioneel ontwerp zijn al lang verleden tijd. Tegenwoordig moet de behuizing van de thuiscomputer niet minder de eigen smaak en persoonlijkheid weerspiegelen dan een auto, een smartphone of een kledingstijl.

Terwijl kasttrends zoals gehard glas nu eigenlijk tot de basisuitrusting van gaming pc's behoren, zijn de stemmen voor meer luchtstroom de laatste jaren ook steeds luider geworden. Uw krachtige hardware moet niet alleen aantrekkelijk verpakt zijn, maar idealiter ook goed gekoeld.

Om dit te bereiken worden steeds vaker frontpanelen van gaas gebruikt, maar Fractal Design gaat nog een stap verder en versiert het kastfront van de nieuwe North-serie met echt hout. De stijlvolle ATX PC case is verkrijgbaar in zwart of wit, en in beide varianten heeft de gebruiker de keuze tussen een mesh zijpaneel of het eerder genoemde getinte glas. Om ons te overtuigen van de kwaliteiten van de nieuwe case hebben we snel ons video workstation verplaatst.

Solide eerste indruk

De North presenteert zich onopvallend met een hoogwaardige materiaalkeuze en individuele details. De materiaalmix van glas, stalen gaaspanelen en stevige zijpanelen maakt een hoogwaardige indruk, terwijl het gouden accent van de powerknop en audiopoorten perfect past bij de warme houttinten van de voorkant. De lederen lus voor het verwijderen van het bovenpaneel en de gouden voetjes tonen de aandacht voor detail waarmee de Zweden van Fractal hun nieuwe North hebben samengesteld.

Voordat we ons systeem installeren, moeten we natuurlijk wat ruimte krijgen om mee te werken. Dit is snel gedaan, zoals typisch voor Fractal, en alle zij/voor- en bovenpanelen kunnen gemakkelijk verwijderd worden. De duimschroeven blijven op de betreffende panelen zitten, zodat er niets verloren gaat in het heetst van de strijd.

Een (bijna) perfecte ervaring

We rusten de toren uit met hardware van onze videoproductiecomputer. We gebruiken een MSI MAG Z690 Tomahawk Wi-Fi, uitgerust met een Intel Core i9-12900K, 64 GB DDR4 Corsair Vengeance LPX, en diverse NVME SSD's. De ATX-standaard vertegenwoordigt de maximale grootte voor compatibele moederborden, en ook moet je er in het algemeen rekening mee houden dat de North niet de grootste kast in zijn klasse is.

We koelen onze energievretende Alder Lake chip met een 360 mm All-In-One waterkoeling, in dit geval ook van het Fractal Design(Amazon Affiliate Link). De Lumen S36 kon zonder problemen aan de voorkant worden gemonteerd, en alleen de twee meegeleverde 140 mm PWM fans moesten wijken. Deze kunnen als alternatief in het "dak" van de kast worden geplaatst als de passieve luchtstroom niet voldoende is. Daarnaast kan een enkele 120 mm ventilator aan de achterkant worden geplaatst.

Zoals gebruikelijk kan de voeding onder een deksel worden geplaatst, maar in ons individuele geval vallen hier de compacte afmetingen van de kast op. Onze modulaire 750W voeding van BeQuiet! is naast de meegeleverde kabels voorzien van met stof bedekte verlengstukken. Aangezien we ook een conventionele 10 TB in de kelder van de case opslaan, wordt het nogal krap met de overtollige bekabeling. Je moet niet te veel rusten op het feit dat je de resulterende chaos niet kunt zien als het zijpaneel gesloten is, want Fractal laat een vrij royale opening achter de radiator, die mogelijke kabelmanagement omissies genadeloos blootlegt.

Maar dit probleem kan ook worden opgelost met een beetje flair, en niets staat eigenlijk in de weg van een nette bouw in Fractal Design North. We hadden echter graag een mogelijkheid gezien voor het leggen van ventilator- en pompkabels, evenals voor SATA- en frontpaneelaansluitingen aan de rechterboven- en onderkant van het moederbord.


Een koffer als kamerdecoratie

Fractal heeft het ons vrij gemakkelijk gemaakt met de compacte afmetingen en, afgezien van de bovengenoemde kritiekpunten, op het gebied van kabelbeheer. Onze AIO en het zwart-grijze kleurenschema van de componenten dragen er ook toe bij dat het resulterende systeem visueel zeer aantrekkelijk is. Overigens, als u de voorkeur geeft aan een luchtkoeler, zelfs grote modellen zoals Noctua's vlaggenschip NH-D15 (onze review) met maximaal 170 mm worden ondersteund.

Over toleranties gesproken, als u een zeer grote GPU van de huidige generatie van NVIDIA of 3rd party alternatieven van AMD's vlaggenschepen bezit, moet u zich dringend informeren op Fractal's website voordat u koopt. In ons geval beperkt het gebruik van de AIO de maximale lengte van de GPU van 325 mm tot 267 mm.


Ons oordeel

Met de North heeft Fractal opnieuw de jackpot gewonnen op het gebied van case design. De case met de extra natuurelementen wordt gekenmerkt door uitstekend vakmanschap en kan zonder veel voorkennis eenvoudig met eigen hardware worden uitgerust. De compacte buitenafmetingen creëren meer ruimte op de werkplek of in de woonkamer, en dankzij het onopvallende ontwerp wordt uw PC misschien niet direct onder de tafel of naar een andere kamer verbannen door uw partner.

Toch krijgt Fractal van ons wat kritiek te verduren. Met extra uitsparingen op de genoemde plaatsen zou de bekabeling een stuk eenvoudiger gemaakt kunnen worden, en ook de afmetingen van de case kunnen snel een minpunt worden met moderne hardwaretrends. Vooral met de nieuwe NVIDIA-kaarten en hun expansieve koelerontwerpen zal de compatibiliteit erg krap worden, in de ware zin van het woord.

Overigens hebben we het resulterende systeem gebruikt voor onze Youtube review van AMD's nieuwe RDNA3 kaarten, en in de video staan weer wat impressies van de montage.

Prijzen en beschikbaarheid

De Fractal Design North is verkrijgbaar voor 159 euro, ongeacht de gekozen variant, althans in theorie, want het lijkt erop dat de nieuwste aanwinst van het bedrijf niet beschikbaar is op Alternatenoch Amazon.

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Fractal Design North hands-on: De PC case met "Vrouw Goedkeuring" factor
Alexander Wätzel, 2023-03- 6 (Update: 2023-03- 6)