Notebookcheck Logo

Ethiopië wordt het eerste land dat verbrandingsmotoren verbiedt: Alleen EV's toegestaan

Ethiopië verbiedt verbrandingsmotoren en geeft de voorkeur aan milieuvriendelijke EV's (Afbeelding: Unsplash / Kaleab, bewerkt)
Ethiopië verbiedt verbrandingsmotoren en geeft de voorkeur aan milieuvriendelijke EV's (Afbeelding: Unsplash / Kaleab, bewerkt)
Ethiopië heeft besloten dat er alleen nog elektrische auto's in het land geïmporteerd mogen worden. Deze stap is een belangrijke stap in de richting van duurzame mobiliteit en loopt vooruit op de plannen van de Europese Unie om verbrandingsmotoren vanaf 2035 te verbieden.

Terwijl in het verleden minder welvarende landen de dumpplaats waren voor tweedehands auto's uit andere landen, is Ethiopië nu het eerste land ter wereld dat de import verbiedt van alle auto's die niet elektrisch aangedreven zijn. In tegenstelling tot de Europese Unie, die een verbod heeft op de verkoop van auto's met verbrandingsmotoren vanaf 2035, loopt Ethiopië ongeveer tien jaar voor op schema:

Er is besloten dat auto's Ethiopië niet in mogen, tenzij ze elektrisch zijn.

- Minister Alemu Sime

Na vorig jaar ongeveer 6 miljard dollar te hebben uitgegeven aan het importeren van fossiele brandstoffenheeft het Ethiopische ministerie van Transport en Logistiek onlangs besloten om alleen elektrische voertuigen toe te laten tot het land. Een van de redenen voor deze drastische beslissing is volgens minister Alemu Sime het feit dat het land geen toegang heeft tot goedkope buitenlandse valuta. Dit maakt het moeilijk om benzine en diesel te importeren vanwege de economische druk:

Een van de redenen achter dit besluit is het feit dat Ethiopië het zich niet kan veroorloven om benzine te importeren vanwege de beperkte deviezenreserves.

- Alemu Sime volgens APA Nieuws

Tegelijkertijd heeft Ethiopië de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in zijn energie-infrastructuur. Zo zal de grootste waterkrachtcentrale van Afrika binnenkort in gebruik worden genomen, nadat de eerste twee turbines met een totale capaciteit van 750 megawatt op 20 februari 2022 al gedeeltelijk in gebruik zijn genomen.

De volledige ingebruikname van de Grand Ethiopian Renaissance Dam (GERD) is echter nog niet voltooid. De waterkrachtcentrale zal haar volledige ontwerpcapaciteit van 6.000 megawatt niet bereiken, en experts schatten dat de capaciteit rond de 3.000 megawatt zal liggen.

Door gebruik te maken van seizoensgebonden schommelingen en andere energiebronnenkan het een belangrijke bijdrage leveren aan de elektriciteitsvoorziening van het land. De volgende uitdagingen zijn de verbetering van de oplaadinfrastructuur en de betrouwbaarheid van de elektriciteitsvoorziening van het land. Het is nog niet precies bekend wanneer de nieuwe regeling van kracht wordt en of deze ook van toepassing zal zijn op tweedehands auto's.

Bronnen

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2024 02 > Ethiopië wordt het eerste land dat verbrandingsmotoren verbiedt: Alleen EV's toegestaan
Nicole Dominikowski, 2024-02-11 (Update: 2024-02-11)