Notebookcheck Logo

Draadloos opladen voor iedereen: Android 15 krijgt ondersteuning voor NFC-laders

Android smartphones zouden in de toekomst opgeladen kunnen worden met NFC in plaats van Qi. (Afbeelding: Samuel Angor)
Android smartphones zouden in de toekomst opgeladen kunnen worden met NFC in plaats van Qi. (Afbeelding: Samuel Angor)
Draadloos opladen via de NFC-chip van een smartphone zou met Android 15 eindelijk werkelijkheid kunnen worden. Hierdoor zouden zelfs goedkope smartphones uit het middensegment draadloos opgeladen kunnen worden, terwijl draadloze opladers aanzienlijk kleiner en goedkoper zouden kunnen worden.

Smartphones zoals de Google Pixel 7a(ca. 327 euro op Amazon, limited time deal) kunnen al draadloos worden opgeladen op Qi-laadpads, maar fabrikanten doen het vaak nog helemaal zonder draadloos opladen, vooral bij goedkopere smartphones, om kosten te besparen. Dit zou binnenkort kunnen veranderen, want Android Authority in de code van de nieuwste Beta-versie van Android 15 dat Google in de toekomst draadloos opladen via de NFC-chip zal ondersteunen.

Google heeft grote wijzigingen aangebracht in de NFC-software van Android en een nieuwe klasse genaamd "NfcCharging" geïntroduceerd die laadprocessen kan starten en stoppen en het huidige laadvermogen kan communiceren. De timing zou erop kunnen wijzen dat NFC-opladen gebruikt zou kunnen worden voor onder andere gloednieuwe AirTag alternatieven die het "Find My Device"-netwerk van Google ondersteunen, omdat NFC een kleine antenne gebruikt in plaats van een grote oplaadspoel, zouden deze trackers theoretisch met deze technologie opgeladen kunnen worden door ze gewoon op een Android smartphone te plaatsen.

Het zou echter ook mogelijk zijn om de smartphones zelf op te laden via NFC, omdat het NFC Forum in 2023 een nieuwe, nog niet beschikbare NFC-standaard heeft aangekondigd waarmee apparaten tot 3 watt kunnen worden opgeladen in plaats van de 1 watt die sinds 2020 mogelijk is. Drie watt zou genoeg zijn om een apparaat 's nachts op te laden en zou draadloos opladen veel betaalbaarder maken dan voorheen, hoewel smartphones in het hogere segment waarschijnlijk zullen blijven vertrouwen op de aanzienlijk krachtigere Qi-standaard met maximaal 15 watt.

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2024 04 > Draadloos opladen voor iedereen: Android 15 krijgt ondersteuning voor NFC-laders
Hannes Brecher, 2024-04-16 (Update: 2024-04-16)