Notebookcheck Logo

Doogee AJ01 (niet-)slimme bril hands-on: Een interessant nieuw product met een verouderde ontwerpbenadering

Doogee AJ01 Bluetooth-bril (Bron: Eigen)
Doogee AJ01 Bluetooth-bril (Bron: Eigen)
De Doogee AJ01, geadverteerd als "slimme audiobril", heeft Bluetooth 5.0-connectiviteit en kan worden gebruikt ter vervanging van de bekabelde of draadloze telefoons die gewoonlijk worden gebruikt bij telefoons en tablets. Er is echter geen geluidsisolatie en er zijn een paar andere nadelen waarmee potentiële kopers rekening moeten houden.

Hoewel audiozonnebrillen ver verwijderd zijn van wat volwaardige slimme brillen gewoonlijk opleveren, zijn het allebei nog steeds nicheproducten. Aan de positieve kant moeten we benadrukken dat fans van hoogwaardige audio een audiozonnebril kunnen krijgen van een topmerk als BOSEmaar die hebben meestal een prijskaartje van meer dan US$200. Gelukkig zijn er ook producten van minder dan US$100, zoals de Doogee AJ01, die gericht zijn op budgetbewuste kopers.

De Doogee AJ01 is een gepolariseerde zonnebril met ingebouwde luidsprekers en microfoons die een hoofdtelefoon kan vervangen, althans in sommige scenario's. Vandaag werpen we een blik op dit accessoire en belichten we wat er goed en minder goed aan is.

Inhoud van de doos, ontwerp, bouwkwaliteit

De Doogee AJ01 en alle accessoires zitten in de beschermhoes, die in een zwarte doos is geplaatst met alle essentiële specificaties en functies op de achterkant en de onderkant. Naast de zonnebril bevat de beschermhoes ook een oplaadkabel, een zacht draag-/beschermtasje, een schoonmaakdoekje en een gebruikershandleiding.

Voor mij is het ontwerp een beetje verouderd, en de open-oor speaker aanpak zorgt ervoor dat iedereen rond de drager alles kan horen, dus telefoongesprekken zijn misschien uit den boze in de meeste outdoor en indoor scenario's als er andere mensen in de buurt zijn. Hetzelfde geldt uiteraard voor het luisteren naar muziek wanneer de omgeving hierdoor gestoord zou kunnen worden. Voor de bediening zijn er twee naar beneden gerichte knoppen op elke arm, naast de magnetische connectoren voor het opladen.

De zonnebril voelt stevig genoeg aan, maar de oplaadkabel is nogal slap en hetzelfde kan gezegd worden van de beschermhoes. Over het geheel genomen kan ik zeggen dat de Doogee AJ01 qua bouw- en materiaalkwaliteit iets achterblijft bij de verwachtingen, gezien de prijs van meer dan US$50 (afhankelijk van de retailer en het gebrek aan kortingen kan hij zelfs boven de US$100 uitkomen).

Specificaties, kenmerken, gebruik in de praktijk

Het in TR90 uitgevoerde frame herbergt stereoluidsprekers en twee 90 mAh batterijen, evenals alle circuits die nodig zijn om de luidsprekers en microfoons te bedienen. Bluetooth 5.0 zou voldoende moeten zijn voor de meeste gebruikers, en de ondersteunde AAC-codec zorgt voor onverwacht goed geluid (ik verwachtte een ramp op basis van enkele recensies die ik wist te lezen voordat ik de Doogee AJ01 uit de doos haalde).

Ik heb een paar uur naar muziek geluisterd met YouTube als geluidsbron en ik was verbaasd over de geluidskwaliteit in vergelijking met wat ik had verwacht. Met het maximale volume dat de telefoon toestaat, kreeg ik meer dan 6 uur autonomie op een volledige lading, wat meer is dan Doogee adverteert. Echter, toen ik een paar telefoongesprekken voerde, was de inkomende geluidskwaliteit vrij slecht, omdat de stemmen een metaalachtig, vervormd geluid hadden. Verrassend genoeg klinkt spraakgestuurde muziek geweldig. Aan de andere kant lijken de microfoons geweldig te werken, zoals gerapporteerd door de mensen die ik sprak. Het opnemen van mijn stem op mijn telefoon via de Doogee AJ01 leverde ook zeer goede resultaten op.

Wat het zonnebrilgedeelte betreft, was ik niet onder de indruk, en de kleuren van sommige telefoonschermen werden sterk gewijzigd door de lens. Aan de andere kant kunnen de lenzen worden vervangen, dus dit is geen groot nadeel, en het kan ook te maken hebben met de manier waarop ik kleuren waarneem.

De tijd die nodig is voor een volledige lading is ongeveer 90 minuten en een gewicht onder de 50 gram zou voor niemand een probleem moeten zijn. De one-size-fits-all benadering zou echter wel eens niet geschikt kunnen zijn voor mensen met een klein of groot hoofd, vooral omdat er geen neuskussentjes zijn om aan te passen.

Het goede, het slechte en de waarheid

De Doogee AJ01 klinkt goed bij het afspelen van muziek en de microfoons klaren de klus verrassend goed. De batterijduur blijkt boven de officiële waarden te liggen. Connectiviteit is solide en, afhankelijk van de smaak van de gebruiker, zou de zonnebrilkant ook geweldig kunnen zijn.

De behuizing voelt niet ruim genoeg om de bril comfortabel te plaatsen en voelt goedkoop aan. Omdat hij slechts IPX4-zou de Doogee AJ01 beschermd moeten zijn tegen zware regenval en onderdompeling in water. Gezien het open-oor speakerontwerp, biedt de Doogee AJ01 geen enkele mate van geluidsisolatie. Er is geen mogelijkheid om de pasvorm aan te passen aan de grootte van de neus/oren/hoofd. De oplaadkabel is slap, om nog maar te zwijgen van de gebruikershandleiding (sommige pagina's vlogen eruit toen ik hem de eerste keer opende). De inkomende geluidskwaliteit bij gesprekken is onder het gemiddelde.

Hoewel ik aangenaam verrast was door sommige onderdelen van de Doogee AJ01, kan ik dit product niet aanbevelen zonder de prijs in gedachten te houden. Voor minder dan US$50 is het zeker het proberen waard. Voor prijzen die dichter bij de grens van US$100 liggen, moet je misschien wachten op de volgende poging van Doogee. Uiteindelijk ziet het begin er veelbelovend uit, ze moeten alleen zorgen dat de next-gen audiozonnebril minder generiek aanvoelt.

Disclaimer: De auteur van deze review ontving de Doogee AJ01 audiozonnebril van Doogee gratis om te testen.

Bron(nen)

Doogee (officiële productpagina)

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Doogee AJ01 (niet-)slimme bril hands-on: Een interessant nieuw product met een verouderde ontwerpbenadering
Codrut Nistor, 2022-10-12 (Update: 2022-10-12)