Notebookcheck Logo

De prijsstrijd tussen Radeon RX 7000 en RTX 40 kan ertoe leiden dat AMD de vloer aanveegt met Nvidia, omdat de RDNA 3-kaarten naar verluidt veel goedkoper te maken zijn

AMD plaagde een RX 7000 GPU tijdens het Zen 4 onthullingsevenement. (Bron: AMD)
AMD plaagde een RX 7000 GPU tijdens het Zen 4 onthullingsevenement. (Bron: AMD)
Nu Nvidia de RTX 40-serie GPU's heeft uitgebracht en AMD heeft aangekondigd dat het in november de RX 7000-borden zal onthullen, wordt de concurrentie in de enthousiaste grafische ruimte steeds heviger. Hardware leaker Tom van het Moore's Law is Dead YouTube kanaal heeft nu enkele interessante details onthuld over de komende AMD RDNA 3 GPU's, terwijl hij ook zijn mening geeft over de prijzen van de RTX 40 boards.

Nvidia nam de de verpakking van de RTX 40 "Lovelace" GPU's gisteren. Het bedrijf kondigde drie kaarten aan: de RTX 4090, de RTX 4080 met 24 GB GDDR6X, en de RTX 4080 met 12 GB GDDR6X. Sommige gebruikers werden verrast door de prijzen van de nieuwe GPU's. In zijn laatste videoanalyseert Tom van Moore's Law is Dead de specificaties en prijzen van de RTX 40-kaarten, terwijl hij ook enkele verrassende details beweert over AMD's komende RDNA 3-gebaseerde RX 7000-kaarten.

Volgens Tom zijn de RTX 40-prijzen niet alleen een weerspiegeling van de hebzucht van het bedrijf, maar zijn ze ook het gevolg van de gestegen productiekosten van Lovelace-borden. De leaker denkt dat Nvidia de Lovelace-kaarten ontwierp voor een post-pandemische markt waar het GPU-aanbod ernstig beperkt was en gebruikers opslokten wat ze konden vinden. Het bedrijf besteedde dus niet al te veel aandacht aan het ontwerpen van kosteneffectieve kaarten. Dit is waar AMD's RX 7000-serie GPU's om de hoek komen kijken.

Volgens de leaker zijn de RDNA 3 grafische kaarten nog steeds duurder om te produceren dan de RDNA 2 kaarten, maar kosten ze veel minder dan de RTX 4000 GPU's. Een van Tom's bronnen meldde dat een Navi 31 kaart, mogelijk de RX 7900 XT"meer zal kosten om te produceren dan een Navi 21 kaart, maar niet veel meer". De bron beweerde verder dat, aangezien AMD geen geavanceerde koeling zal gebruiken voor het referentiemodel, het grootste deel van het prijsverschil tussen de Navi 21 (RX 6900 XT) en de Navi 31 GPU's komt neer op RAM.

Verder verklaarde een AIB-bron dat zij enthousiaster zijn over nieuwe AMD GPU's dan ooit tevoren, omdat de BOM's (bill of materials) van het bedrijf naar verwachting AMD-kaarten "veel gemakkelijker dan Nvidia" tegen MSRP zullen laten renderen.

Wat betreft het stroomverbruik meldde een van MLID's bronnen dat AMD erover denkt een "zeer sterk overklokbare" GPU op de markt te brengen. Maar Team Red wil blijkbaar niet gaan hameren op stroomverbruik totdat Gen 5 PCIe ondersteuning voor PSU's inhaalt. Toch is AMD niet de enige die zich zorgen maakt over het waanzinnige stroomverbruik

Een informant zei tegen de leaker dat Nvidia zich "terecht zorgen maakt over het breken van voedingen" als het bedrijf dit jaar een OC RTX 40 GPU uitbrengt, aangezien de RTX 4090 al tot 600 W verbruikt. Team Green gaat naar verluidt ook de RTX 4090 Ti/Titan onder de pet houden totdat het ware potentieel van de RX 7900 XT duidelijk wordt.

Zoals altijd is de hier gepresenteerde informatie niet bevestigd en moet je het niet als zodanig opvatten. Op 3 november zullen we eindelijk weten wat AMD RDNA 3 op tafel brengt. Tot die tijd zijn het stroomverbruik van RDNA 3 en de prijsdetails van de RX 7000-serie in de lucht.

Koop de XFX Speedster SWFT 210 Radeon RX 6600 CORE grafische kaart op Amazon

(Bron: MLID)
(Bron: MLID)
(Bron: MLID)
(Bron: MLID)
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2022 09 > De prijsstrijd tussen Radeon RX 7000 en RTX 40 kan ertoe leiden dat AMD de vloer aanveegt met Nvidia, omdat de RDNA 3-kaarten naar verluidt veel goedkoper te maken zijn
Fawad Murtaza, 2022-09-21 (Update: 2022-09-21)