Notebookcheck Logo

Apple iPhone 15 Pro Max: 43% duurder titanium frame en 280% duurdere telefoto camera bijten in Apple's marge

De periscoop telefotocamera van de iPhone 15 Pro Max kost Apple aanzienlijk meer. (Afbeelding: Yianni Mathioudakis)
De periscoop telefotocamera van de iPhone 15 Pro Max kost Apple aanzienlijk meer. (Afbeelding: Yianni Mathioudakis)
De Apple iPhone 16 Pro en Pro Max zullen duurder worden, althans volgens de laatste informatie van analisten van Nikkei Asia. Nadat Apple's marges op de iPhone 15 en de iPhone 15 Pro inzakten door aanzienlijk hogere productiekosten voor dezelfde RRP in de VS, plant de iPhone-fabrikant naar verluidt volgend jaar een prijsverhoging.

Na een "Bill of Materials" analyse onlangs aantoonde dat de productiekosten van de iPhone 15 en de iPhone 15 Pro aanzienlijk hoger zijn dan die van de directe voorgangers, hebben analisten van Nikkei Asia geconcludeerd dat Apple volgend jaar een prijsverhoging plant.

Terwijl de iPhone 15-serie in de Verenigde Staten hetzelfde kost als de iPhone 14-serie, zijn de nieuwe vlaggenschepen in Duitsland zelfs goedkoper geworden door de sterkere euro. En dit ondanks het feit dat de iPhone 15 Pro Max, met productiekosten van US$558, 12% duurder is om te produceren dan zijn voorganger.

Deze hogere kosten zijn te wijten aan 1) het titanium frame, dat met US$50 43% meer kost dan het roestvrijstalen frame van de iPhone 14 Pro Max; 2) de US$130Apple A17 Prodie 27% meer kost dan voorheen dankzij TSMC's geavanceerde 3 nm fabricageproces en; 3) de periscoop telefotocamera, die naar verluidt US$30 kost, 280% meer dan de telefotocamera van zijn voorganger.

Flashopslag daarentegen is de afgelopen twaalf maanden goedkoper geworden, dus Apple betaalt ongeveer hetzelfde voor 256 GB opslag in het basismodel van de iPhone 15 Pro Max als voor de 128 GB van de iPhone 14 Pro Max - een van de redenen waarom het nieuwe model met meer opslag begint, want met een basismodel van 128 GB tegen de prijs van zijn voorganger zou Apple's brutomarge nog meer zijn gekelderd.

Aangezien de smartphonemarkt het in 2023 al moeilijk heeft door macro-economische omstandigheden zoals hoge inflatie, lijkt Apple te hebben afgezien van het verhogen van de prijzen van de iPhone 15-serie om de verkoop niet in gevaar te brengen. Nikkei Asia gaat er echter van uit dat de prijsverhoging volgend jaar voor de iPhone 16 zal plaatsvinden.

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2023 10 > Apple iPhone 15 Pro Max: 43% duurder titanium frame en 280% duurdere telefoto camera bijten in Apple's marge
Hannes Brecher, 2023-10-25 (Update: 2023-10-25)