Notebookcheck Logo

Computex 2022 | Apacer toont eerste consument-grade PCIe 5.0 NVMe SSD's

Zadak-versie met ultradun grafeenvulling (Beeldbron: Apacer)
Zadak-versie met ultradun grafeenvulling (Beeldbron: Apacer)
De SSD-controller op de PCIe 5.0-modellen produceert inderdaad meer warmte, maar Apacer implementeert nog net geen actieve koeling. In plaats daarvan zijn de nieuwe NVMe 2.0-apparaten voorzien van een stevige heatsink met aluminium vinnen of een ultradun grafeen thermisch kussen voor compacte systemen. Leessnelheden worden verwacht op te lopen tot 13.000 MB/s en schrijfsnelheden kunnen oplopen tot 12.000 MB/s.

Phison, de belangrijkste maker van NVMe SSD-controllers, waarschuwde een paar maanden geleden dat PCIe 5.0 opslagoplossingen actieve koeling nodig kunnen hebben vanwege de oververhitting van de SSD controller, maar het lijkt erop dat dit niet zo'n groot probleem zal zijn, aangezien de eerste consument-grade PCIe 5.0 X4 oplossingen van Apacer weg kunnen komen met het gebruik van een wat dikkere koelplaat. Als de dikte van het koellichaam toch een probleem blijkt te zijn, bieden de gamer-georiënteerde oplossingen uit de Zadak line-up ook een ultradun grafeen pad, maar dit zal hoogstwaarschijnlijk gepaard gaan met een hogere prijs.

De aankomende PCIe 5.0 NVMe SSD's van Apacer worden momenteel gedemonstreerd op Computex Taipei en zullen naar verwachting later dit jaar op de markt komen, waarschijnlijk rond dezelfde tijd als AMD's nieuwe AM5 Zen 4 platform. Lees- en schrijfsnelheden zouden een aanzienlijke stijging moeten vertonen, ook al is de winst ten opzichte van de PCIe 4.0 standaard niet precies verdubbeld worden. Zo zouden leessnelheden theoretisch een piek moeten bereiken van 13.000 MB/s, terwijl schrijfsnelheden een top zouden bereiken van 12.000 MB/s.

Apacer zal een standaard AS2280F5 versie op de markt brengen die uitsluitend wordt geleverd met een aluminium koellichaam dat is voorzien van hoogwaardige vinnen voor efficiënte warmteafvoer. Dit model integreert ook ingebouwde beschermingstechnologieën om de gegevensintegriteit te garanderen bij afwezigheid van actieve koeling. Het Zadak TWSG5 model dat is ontworpen voor high-end gaming doeleinden biedt dezelfde prestaties via de nieuwste PCIe 5.0 NVMe 2.0 controllers en, naast de aluminium heatsink, wordt deze versie ook geleverd met een ultradunne grafeen thermische pad optian, die ideaal is voor kleine vormfactor bouwt en laptops.

Details over de prijs zijn nog niet bekendgemaakt, maar Apacer vermeldt wel dat de nieuwe oplossingen een garantie van 5 jaar hebben, wat gebruikers gerust moet stellen wat betreft de verwarmingsproblemen.

 

Koop de SAMSUNG 980 PRO PCIe 4.0 NVMe SSD op Amazon

Standaard AS2280F5 uitvoering (Afbeelding Bron: Apacer)
Standaard AS2280F5 uitvoering (Afbeelding Bron: Apacer)

Bron(nen)

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2022 05 > Apacer toont eerste consument-grade PCIe 5.0 NVMe SSD's
Bogdan Solca, 2022-05-25 (Update: 2022-05-25)