Notebookcheck

Anycubic Photon Mono X 6K Resin 3D Printer review: levert de printer wat Anycubic belooft?

Anycubic's nieuwe versie van de Photon Mono X belooft een hogere resolutie en snellere verwerkingstijden. Met snelheden tot 80 mm/u is de 3D-printer, die 659 USD kost, ontworpen om replica's te maken van UV-hars. De 6K resolutie van het maskerscherm rendert details zo dun als een enkele haar.
, , , , , ,
zoekrelatie.
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
 

Anycubic is een van de bekendste spelers in de 3D printing business. Het Chinese bedrijf, gevestigd in de technologiemetropool Shenzhen, verkoopt printers die inspelen op alle vraagniveaus, van doe-het-zelver tot professionele ontwerper. De Photon Mono X 6K is Anycubic's nieuwste generatie 3D-printers op harsbasis.

De printer maakt gebruik van de mSLA-technologie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van lichthardende hars. Deze wordt gevuld in een harsvat met een heldere bodem. Het gewenste object wordt gecreëerd door geselecteerde gebieden van onderaf te belichten met UV-licht (golflengte ≈ 405 nm). Op die manier wordt het gedrukte voorwerp laagje voor laagje uit het vat getild terwijl het aan het printplatform kleeft. Het afgewerkte voorwerp hangt dus ondersteboven in de 3D-printer. In tegenstelling tot FDM-printers produceren mSLA-printers altijd een volledige laag per keer.

De Anycubic Photon Mono X 6K wordt verondersteld extreem snel te zijn. Om dit te bereiken heeft de printer een zeer contrastrijk LCD-paneel dat alleen UV-straling doorlaat in de geselecteerde gebieden en een sterke UV-lichtbron. Het LCD-scherm meet 19,7 × 12,2 cm met een 6K-resolutie van 5.760 × 3600 pixels. Dit resulteert in een detailnauwkeurigheid in het X-Y vlak van ongeveer 0,034 mm. Langs de Z-as, d.w.z. de hoogte, is een resolutie van ongeveer 0,01 mm haalbaar.

Technische Specificatie

Aan de buitenkant is de nieuwe Mono X 6K niet veel veranderd ten opzichte van zijn voorganger. Binnenin is er nu echter een nog sterkere UV-lichtbron en het monochrome LCD-scherm heeft niet alleen een hogere resolutie, maar is ook iets groter

Systeem: Anycubic Photon Mono X 6K
Techniek: mSLA, LCD schaduw maskering 3D-Printer
Print volume 24.5 × 19.7 × 12.2 cm = 5,88 L 9
.6 x 7.8 x 4.8 inch = 199.1 oz 1.6 gal
Afmetingen machine: 47,5 × 29 × 27 cm
18,7 x 11,4 x 10,6 in
Lichtbron: 405 nm parallelle matrix LED (40) tot 6.500 µW/cm²
Schaduw maskering LCD-paneel 5760 * 3600 pixels
Lichttransmissie
6%Contrastverhouding 350:1Resolutie ≈ 34 µm
Printsnelheid Aanbevolen: 60 mm/h
max 80 mm/h - 3.15 in/h
Vermogen: AC 110 V - 240 V tot DC 24 V 144 W
Connectiviteit: USB-A 2.0 & WiFi
Interface
Adviesverkoopprijs fabrikant
Links: https: //www.anycubic.com
Anycubic Photon Mono X 6K


Setup - De printer is bijna klaar voor gebruik uit de doos

Op een bijpassende hars na, zit alles wat nodig is om aan de slag te gaan met resin 3D printen in het pakket. Na het pellen van verschillende beschermfolies en het eenvoudig monteren van het printplatform, is het bijna klaar om te gaan. Eerst moet de printer echter waterpas worden gezet met behulp van de vier verstelbare voetjes om te zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de hars in het vat. De bouwplaat wordt dan uitgelijnd met het scherm. Terwijl het bijgeleverde dikke papier als afstandhouder dient, worden de vier bevestigingsschroeven losgedraaid en wordt de plaat via het menu van de printer op nul gezet. Met lichte druk op de grote aluminium plaat worden de vier schroeven nu weer vastgezet. Nadat de harsvar is geïnstalleerd en gevuld, is het tijd om te printen.

Voorbereiding: Anycubic heeft een op maat gemaakte slicing software

Photon Workshop gebruikersinterface
Photon Workshop gebruikersinterface

In het printerpakket zit een kleine rode USB stick. Deze bevat gedetailleerde instructies, een testprint en (in ons geval) de Photon Workshop in versie 2.1.29.RC9. Het slicing programma van Anycubic kan alle noodzakelijke taken uitvoeren. Automatisch gegenereerde draagstructuren zijn voldoende gedimensioneerd met de standaard instellingen, het uithollen van objecten werkt vlekkeloos, en verder biedt het programma nauwelijks punten van kritiek. Het eenvoudige snijprogramma voldoet zonder problemen aan de basisvereisten, alleen de berekeningen van sommige werkstappen zouden iets sneller kunnen zijn omdat het programma in die gevallen slechts één thread gebruikt. De gebruiker kan echter zeker vermijden te betalen voor alternatieven.

Nadat het STL-model is gesneden en opgeslagen op de USB-drive, kan het direct op de USB-poort van de printer worden aangesloten. Door het te selecteren in het menu van de printer, wordt het printen gestart.

Afdrukkwaliteit: Het 6K LCD-paneel zorgt voor ultrafijne details

De fijne details die harsprinters kunnen produceren zijn uitstekend. Een dunne menselijke haar op het hoofd is tussen 0,02 en 0,04 mm dik. Een pixel van het LCD-paneel in de Anycubic Photon Mono X 6K heeft een randlengte van ongeveer 0,034 mm, en opmerkelijk genoeg zijn de individuele pixels zichtbaar in het afgewerkte 3D-geprinte object als ze van dichtbij worden bekeken

Detail van het LCD paneel:

Om de nauwkeurigheid van de printer beter te evalueren, een test kubus met een randlengte van slechts één centimeter eerst geprint zonder anti-aliasing. De belichtingstijd per laag was 1,5 seconden bij 100% lichtintensiteit. De laaghoogte is 0,034 mm

In de volgende afbeeldingen werden de afzonderlijke voxels van het geprinte object visueel van elkaar gescheiden met behulp van een puntlichtbron en beeldnabewerking. Alleen het eerste beeld toont ruwweg hoe het menselijk oog het oppervlak zou zien

De fijnste structuren, die de Anycubic Photon Mono X 6K zonder problemen kan reproduceren, zijn ongeveer 0,1 mm met de gebruikte Anycubic Basic Resin. De scherpte van de randen in het object is bijzonder opmerkelijk. Maar ook de halve bollen en andere moeilijkheden uit de 3DSLA testkubus zijn bijna perfect geproduceerd.

Lichtverdeling

De matrix LED achter de LCD
De matrix LED achter de LCD

Voor een optimaal printresultaat moeten mSLA-printers een zeer gelijkmatige belichting hebben. Dit is de enige optie om overal op de bouwplaat kleine details met een hoge graad van nauwkeurigheid te produceren. Binnenin de Anycubic Photon Mono X 6K verspreiden 40 lenzen het licht van de UV LED's die zich achter hen bevinden.

Een plaat geprint uit doorschijnende Elegoo waterafwasbare hars in groen onthulde de eerste kleine zwakte van de 3D printer. Onder bepaalde omstandigheden kunnen er structuren in het geprinte product verschijnen langs de randen van de afzonderlijke lenzen. In de kleine zeshoek zijn duidelijk twee horizontale en één verticale lijn te herkennen. Blijkbaar is de lichtintensiteit langs de randen van de lenzen anders dan in het midden. Het lijneffect is het gevolg van een niet-uniforme polymerisatie van de hars. Er is geen verandering in de afmetingen van het gedrukte voorwerp, maar de hars breekt het doorgelaten licht op deze plaatsen ongelijkmatiger. De punten op de achterkant zijn het resultaat van draagstructuren.

De spijkerbed test volgens Frank Collingwood vertoont ook kleine discontinuïteiten in de belichting. Om zeer dunne objecten te maken, moet de belichtingstijd van het object iets worden verlengd. De tests zijn hier ook gedaan met de Anycubic basishars. Een perfect resultaat zou elk van de kleine spijkers opleveren. De testafdruk werd tweemaal gedaan met verschillende belichtingstijden. Bij de eerste proef werd de belichtingstijd vastgesteld op slechts 1,2 seconden. Hoewel hier slechts enkele spijkertjes overbleven, toont het experiment toch aan dat het mogelijk is om zulke korte belichtingstijden in te stellen met de Anycubic Photon X 6K, afhankelijk van het model. De tweede test had een belichtingstijd van 1,8 seconden, wat resulteerde in een veel beter resultaat met slechts enkele verloren nagels

Anycubic Photon Mono X 6K spijkerbed: Aan tijd 1.2 s; uit tijd 0.5 s
Anycubic Photon Mono X 6K spijkerbed: Aan tijd 1.2 s; uit tijd 0.5 s
Anycubic Photon Mono X 6K spijkerbed: aan tijd 1.8 s; uit tijd 0.5 s
Anycubic Photon Mono X 6K spijkerbed: aan tijd 1.8 s; uit tijd 0.5 s
Spijkerbed in foton werkplaats
Spijkerbed in foton werkplaats

Uit de resultaten van de belichtingstests blijkt dat filigrane details een iets langere belichtingstijd nodig hebben om op alle plaatsen van de drukplaat nauwkeurig te worden gereproduceerd. De daaruit voortvloeiende kleine problemen kunnen echter goed worden beheerd. Kleine aanpassingen in belichtingstijd of laaghoogte hebben hier een grote invloed. Samengevat: de lichtopbrengst van de printer is goed, maar niet perfect

Bouw plaat hechting

Anycubic Photon Mono X 6K bouwplaat
Anycubic Photon Mono X 6K bouwplaat

Tijdens de gehele review van de Anycubic Photon Mono X 6K, hechtte slechts één van de meer dan 20 testobjecten niet aan de bouwplaat. Voor die test was de belichtingstijd van de eerste lagen ingesteld op een zeer lage waarde van slechts 15 seconden. De belichtingstijd van alle andere testprints was 28 seconden voor de eerste vier lagen.

De bouwplaat, met zijn gegraveerd dambordpatroon, vertoonde een goede hechting met alle geteste harsen. Zelfs vrij moeilijk te printen harsen zoals de Elegoo ABS-achtige hars veroorzaakte geen problemen voor de 3D printer.

Afdrukkwaliteit in een praktische toepassing

De SMK (Statens Museum for Kunst) is de nationale galerie van Denemarken. Via myminifactory.comdeelt het museum talrijke 3D-scans met hoge resolutie van klassieke standbeelden met het publiek. De Discuswerper, de Venus van Milo en de kleine zeemeermin of Deense Havfrue behoren tot de beroemdste beeldhouwwerken vandie digitale verzameling.

We hebben alle drie de beelden gerepliceerd met de Anycubic Photon Mono X 6K. De details van de resultaten zijn wonderbaarlijk. De 3D printer presteerde hier echt heel goed. Met anti-aliasing geactiveerd op het hoogste niveau, zijn er nauwelijks sporen van fabricage te zien op de Venus van Milo en de Kleine Zeemeermin. De Discuswerper daarentegen werd geprint zonder anti-aliasing. Maar ook hier zijn de afzonderlijke lagen en pixels moeilijk met het blote oog te herkennen.

Druksnelheid: 80 mm/u is haalbaar

Instellingen voor de Discuswerper
Instellingen voor de Discuswerper

Met de vooringestelde waarden voor laaghoogte, belichtingstijd en Z-lift in Photon Workshop V2.1.19 is de printsnelheid iets meer dan 40 mm/uur. Tijdens het testen bleek al snel dat de vooringestelde waarden erg conservatief zijn. Met de juiste instellingen kan veel tijd worden bespaard.

De hierboven afgebeelde discuswerper heeft een hoogte van 68 mm boven de drukplaat. Met een laaghoogte van 0.05 mm, een belichtingstijd van slechts 1.2 seconden, en een Z-lift van 4.5 mm, duurde het 55 minuten om het beeldje te printen. Als we de tijd van de eerste langzame lagen aftrekken, is het resultaat ongeveer 79 mm/h. Met nog een paar kleine aanpassingen, lijkt zelfs meer dan 80 mm/h binnen de mogelijkheden te liggen.

Service na afdrukken

Een belangrijk punt van kritiek op 3D printers die met kunsthars werken is altijd het hoge materiaalverbruik. Alcohol, spiritus of isopropanol zijn nodig om overtollig hars van het eindproduct en de printeronderdelen te verwijderen. Aangezien de kunsthars schadelijk kan zijn voor de gezondheid, moet ook huidcontact worden vermeden. Het is raadzaam wegwerphandschoenen te dragen. In alcohol gedrenkt huishoud- of werkplaatspapier wordt gebruikt om de printeronderdelen schoon te maken. Ongebruikte hars wordt ook door een fijne verfzeef naar de opslagfles gegoten.

Afhankelijk van hoeveel tijd en moeite er in de afwerking wordt gestoken, wordt hier meer of minder materiaal gebruikt. Keukenpapier en verfzeefjes zijn alleen nodig als het hars moet worden vervangen, de printer voor langere tijd niet wordt gebruikt, of een afdruk niet op de drukplaat hechtte en dus de FEP-film van de harskuip moet worden gereinigd of vervangen. Sommige reinigingsstappen zijn niet nodig na elke afdruk.

Als er genoeg tijd is om de bouwplaat en het object goed uit te laten lekken, doet de zwaartekracht het meeste schoonmaakwerk. Hiervoor hebben we een klein hulpstuk ontworpen en vervolgens geprint, waarmee de bouwplaat onder een kleine hoek kan worden opgehangen. (Het bijbehorende STL-bestand is te vinden op thingiverse.com.) Na verloop van tijd moeten het object en de bouwplaat grotendeels droog zijn. Een kleine hoeveelheid alcohol en een of twee velletjes keukenpapier maken de rest schoon

Wij hebben ook een apparaat gemaakt om de laatste resten hars in de harsbak af te voeren. De harsbakdrainer kan aan het hefmechanisme worden bevestigd en grijpt de harsbak rechtop en onder een lichte hoek vast. Aangezien ook hier de zwaartekracht het grootste deel van de reiniging doet, is ongeveer 50 ml alcohol voldoende om de harsbak op deze manier te reinigen

Bouwplaat schuine ophanging
Bouwplaat schuine ophanging
Vatafvoerkanaal voor hars
Vatafvoerkanaal voor hars

Als de alcohol vervolgens in een amberkleurige glazen fles wordt gegoten en een paar dagen laat bezinken, zal de overtollige hars zich op de bodem afzetten. Met behulp van een UV-lamp kan dit van de bovenkant worden uitgehard. De alcohol is dan weer doorzichtig en klaar voor de volgende bewerking.

Door zuinig om te gaan met grondstoffen kan er ook veel afval worden bespaard bij 3D-printers met hars. In totaal hebben we tijdens de test 12 vellen keukenrol, vier paar wegwerphandschoenen, twee verfzeven en 200 ml alcohol gebruikt voor 15 testprints.

Emissies: het geluidsniveau is niet kantoorvriendelijk

Zodra de Mono X 6K aan het printen is, starten ook de vier ventilatoren voor het koelen van de matrix LED's op, en deze zijn relatief luid. Maar ook het omhoog en omlaag brengen van de bouwplaat zorgt voor een extra achtergrondgeluid. Het geluidsniveau is nog draaglijk, maar als de printer na enige tijd klaar is met zijn werk, brengt het een zekere opluchting.

Wat de geur betreft, die hangt sterk af van de gebruikte hars. Er zijn harsen met een nauwelijks waarneembare uitstoot. Met de lichtbeschermkap erop is een onaangename geur dan nauwelijks waarneembaar op de plaats van opstelling. Maar ook bij sterker ruikende harsen kan de kap eventueel met plakband worden afgedicht, zodat er geen dampen meer uit de 3D printer ontsnappen. Een siliconen lip voor afdichting langs de basis zou een mooie verbetering zijn.

Verdict: De Anycubic Photon Mono X 6K is snel en nauwkeurig

Anycubic Photon Mono X 6K, testunit geleverd door Anycubic
Anycubic Photon Mono X 6K, testunit geleverd door Anycubic

3D printen met hars heeft de reputatie mooie resultaten te produceren, maar het heeft ook de reputatie veel afval te produceren, traag te zijn, en veel werk te vragen. De review geeft een veel aangenamer algemeen beeld dan de slechte reputatie van mSLA printers zou doen verwachten. De Anycubic Photon Mono X 6K werkt snel en toch nauwkeurig. Bovendien kan veel afval worden vermeden met de juiste workflow. De kwaliteit van de geprinte objecten was overtuigend, en de printtijden bereikten economische waarden.

De door Anycubic geleverde Photon Workshop werkt naar tevredenheid, zij het een beetje traag. Alles wat nodig is om aan de slag te gaan, is inbegrepen bij de Mono X 6K. Of het geluidsniveau van de printer een doorslaggevende factor is, moet iedereen voor zichzelf uitmaken. Voor ons staat echter één ding vast

De Anycubic Photon Mono X 6K levert uitstekende resultaten in een korte tijd. Hij biedt overtuigende precisie en snelheid.

Naar onze mening zijn Anycubic's reclame beloftes voor de Photon Mono 6K waargemaakt.

Prijs en beschikbaarheid

Op dit moment is de Anycubic Photon Mono X 6K beschikbaar voor preorder in de VS exclusief. De volgende preorder batch start 22 november 9:00 AM EST voor 599 USD. De normale prijs wordt verondersteld 659 USD te zijn

Marc Herter
Editor of the original article: Marc Herter - Tech Writer - 85 articles published on Notebookcheck since 2021
contact me via: Facebook, marc_i_may
Ninh Duy
Translator: Ninh Duy - Editorial Assistant - 207326 articles published on Notebookcheck since 2008
contact me via: Facebook
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Anycubic Photon Mono X 6K Resin 3D Printer review: levert de printer wat Anycubic belooft?
Marc Herter, 2021-11-21 (Update: 2021-11-21)