Notebookcheck Logo

AnkerMake M5 3D printer review: Printen onder het toeziend oog van AI

Met de AnkerMake M5 maakt Anker een indrukwekkende entree in de 3D printer arena en levert hoge kwaliteit op vele gebieden. Ondanks de eenvoudige montage, een gemakkelijk te begrijpen slicer en de hoge snelheid, waren we helaas niet onder de indruk van de snelle printer

Ooit alleen bekend om goedkope en kwalitatief goede vervangingsbatterijen, is Anker nu uitgegroeid tot een bedrijf dat allerlei pc- en smartphone-accessoires aanbiedt. Daarnaast blijven ze oplaadbare batterijen maken in de vorm van dePowerstation. Begin dit jaar lanceerde Anker een uitzonderlijk succesvolle Kickstarter-campagne voor de AnkerMake M5en trok 11.313 backers en haalde daarmee meer dan 8 miljoen US dollar op. Inmiddels zijn ze begonnen met het nakomen van hun beloften door M5 batches te verschepen naar Kickstarter backers

Als onderdeel van de campagne beloofde Anker een van de snelste, gemakkelijkst te gebruiken en kwalitatief hoogwaardige 3D-printers. In deze afdeling heeft het die beloften niet alleen waargemaakt, maar ook volledig waargemaakt. Daar komt bij dat AI-monitoring de printer kan helpen bij het herkennen van misdrukken of printfouten en indien nodig het printproces kan pauzeren totdat de gebruiker het probleem heeft opgelost. Daarbij is de AnkerMake M5 in staat om bijna non-stop te printen met een snelheid van 250 mm/s. Dit wordt mogelijk gemaakt door hoge acceleratiewaarden en een robuuste direct drive extruder draagt bij aan een zeer hoge constructiestijfheid.

Technische gegevens

Als je de AnkerMake M5 nader bekijkt zul je veel bekende onderdelen en componenten herkennen. De bouw is vergelijkbaar met de bekende Creality Ender 3. Op veel gebieden blinkt de M5 echter uit, met slimme ontwerpkeuzes die verantwoordelijk zijn voor extra stabiliteit en minder bewegende delen.

AnkerMake M5 3D-printer
Geïmplementeerde technologie FDM, FFF
Maximaal printvolume 235 × 235 × 250 mm
Gemonteerde afmetingen zonder kabels, filamentrollen 50,2 × 43,8 × 47 cm
Bewegingssysteem Prusa/Mendel X,Y,Z single drive
Extruder Direct Drive Extruder (Ultra Direct Extruder)
Print bed magnetisch verenstaal print bed met PIE coating
verwarmd met 24 V voeding
Mesh Bed Leveling via load cell
Temperaturen Hotend maximaal 260 °C
printbed maximaal 100 °C
Control
boardMicrocontrollerCPU
AnkeMake M5 Board V8111STM32F4

Dual XBurst(1,2GHz) + XBurst 0(240MHz)
Bekijk voorbeeld firmware AnkerMake V2.0.46_2.0.40 (gebaseerd op Linux)
Poorten USB-Type-C
Ondersteunt slicer AnkerMake Software (Windows/macOS), Ultimaker Cura, PrusaSlicer en additionalthe
AI monitoring wordt alleen gedaan via
Control touchsreen, online interface via browser of AnkerMake applicatie (internetverbinding en login vereist), digitale spraakassistenten zoals Apple Home Kit en Alexa
Speciale functies Camera-gebaseerde AI-print monitoring
Stroomvoorziening interne 110 V - 240 V tot 24 V stroomvoorziening
Website van de fabrikant AnkerMakeBouw en kabelbeheer

De basis van de 3D printer bestaat uit een gegoten plaat met gefreesde geleiders en schroefdraad waarop alle andere componenten zijn gemonteerd. Dit is de reden voor het hoge gewicht van de AnkerMake M5: de 3D printer weegt ruim 10 kg. Deze stevige constructie zorgt voor een hoge mate van robuustheid en vergemakkelijkt op zijn beurt hoge snelheden en acceleratie

Een blik onder het grote deksel van de basis onthult eersteklas kabelmanagement. Elk onderdeel en elke kabel heeft zijn eigen vaste plek. Onderdelen van het AnkerMake M5 moederbord worden gekoeld via een kleine ventilator.

Voor de aansluiting op het moederbord heeft Anker onder andere USB-C poorten en kabels gebruikt. Deze aansluiting staat bekend als duurzaam en kan daarom als een goede keuze worden beschouwd. Verder zijn op het bord slijtvaste JST-connectoren te vinden

Een veelhoekige vorm helpt bij het stabiliseren van de boogpijlers waardoor de kabel naar de printkop en de besturingseenheid, met zijn ingebouwde touchscreen, wordt gevoerd. Aan de rechterkant van de printer dient een RGB-lichtbalk als statusindicator. Verschillende lichtkleuren geven aan of de printer momenteel opwarmt, afdrukt of dat er een fout is

De traverse waarop de AnkerMake M5 printkop loopt, wordt aangedreven door twee T8 draadspindels. Deze draaien onafhankelijk van elkaar en worden tijdens het homingproces afzonderlijk gepositioneerd.

Moederbord en besturingseenheid

Het moederbord is een eigen constructie van AnkerMake die een ongemerkte microcontroller herbergt. In de module met het touchscreen en de camera zit een extra besturingseenheid. Volgens AnkerMake draait deze op een niet nader gespecificeerde Linux-distributie

Helaas is het moeilijk om extra fimware en instellingsinformatie van de AnkerMake M5 te verkrijgen. De 3D-printer kan niet via een USB-kabel op een PC worden aangesloten. We zijn aangewezen op de specificaties van de fabrikant en moeten het doen met informatie op GitHub van AnkerMake. Een aangepaste versie van de meest voorkomende firmware voor 3D-printers - Marlin 2.0 - draait op het moederbord en is door Anker speciaal aangepast aan de hardware. Bijgevolg kunnen we informatie over de geconfigureerde stappenmotordrivers en microcontroller vinden in het bestand Configuration.h. Een STM32F4 bestuurt de hardware, evenals vijf TMC2209 stappenmotordrivers.

De 3D printer accepteert Marlin stijl G-codes van allerlei slicers. Nog interessanter zijn echter Anker's A-codes. Hoewel deze deels gebaseerd zijn op G-code, hebben ze een groot aandeel aan informatie die gebruikt wordt voor de AI-controle. Deze A-codes kunnen alleen worden gemaakt met behulp van het AnkerMake programma. De A- en G-codes kunnen via wifi of een USB-C opslagmedium worden overgebracht naar een printer.

AnkerMake M5 Board V8111
AnkerMake M5 Board V8111
USB-C poort op het moederbord
USB-C poort op het moederbord

Montage en installatie - De verpakking dient als montagehulp

Wij ontvingen dezelfde versie van de AnkerMake M5 als de backers van de Kickstarter-campagne. Bijgevolg werd de 3D printer geleverd met een andere hotend en een PEI gecoate printplaat, naast een hoogwaardige gereedschapsset. Dit werd aangevuld met een selectie nozzles. Dit is echter waar we ons eerste punt van kritiek hebben. Anker beloofde een volledig metalen hotend, maar in ons geval werd een hotend met een PTFE inliner meegeleverd en een ander hotend van hetzelfde type was al in de printer geïnstalleerd. Daardoor is de opgegeven maximale hotend-temperatuur van 260 °C vrij hoog.

De assemblage van de 3D printer was relatief eenvoudig dankzij de meegeleverde gereedschapsset. Je moet zeker de verpakte schuimdelen bij de hand hebben. Anker heeft een slimme manier bedacht om de zwaardere printeronderdelen gemakkelijk te beheren. Dit kan worden bereikt door de boog eenvoudig in het schuim te steken, waardoor het gemakkelijker wordt om de kleine aantallen schroeven in te draaien. Daardoor zijn slechts vier kabels aangesloten, waarvan er twee met schroeven zijn vastgezet. De gloeidraadhouder wordt in de gekozen positie geschroefd.

AnkerMake M5 verpakking
AnkerMake M5 verpakking
Verpakking als assemblagehulpmiddel
Verpakking als assemblagehulpmiddel
AnkerMake M5 Wat zit er in de doos?
AnkerMake M5 Wat zit er in de doos?
AnkerMake M5 gereedschapsset
AnkerMake M5 gereedschapsset

Het instellen van de 3D-printer is nauwelijks ingewikkeld te noemen. Echter, om alle functies van de AnkerMake M5 te kunnen gebruiken zijn een internetverbinding, de AnkerMake smartphone app, de AnkerMake slicer op de computer en registratie met een e-mailadres noodzakelijk. Verbinding met een wifi-netwerk thuis is alleen mogelijk via de app. Hierna wordt de eerste firmware-update van Anker gedownload. In de loop van de testtijd volgden drie extra updates - de uiteindelijke versie is V2.0.46. Daarom werd er getest met drie verschillende firmwareversies. Telkens wanneer de printer wordt ingeschakeld en een update vindt, is een geforceerde upgrade onvermijdelijk.

Na het instellen voert de AnkerMake M5 de nivellering van het maasbed uit. Als sensor wordt hier een load cell gebruikt. Met 49 meetpunten is de 3D printer bijna overdreven nauwkeurig. Dit proces duurt ongeveer 10 minuten. Intelligent worden het printbed en de nozzle op bedrijfstemperatuur gebracht. Zonder dit zouden filamentresten op de nozzle en een thermische uitzetting van het printbed de resultaten negatief kunnen beïnvloeden.

Systeemcontrole - AnkerMake app, snijmachine en touchscreen

Om de 3D printer te kunnen bedienen is de AnkerMake app nodig, alsmede het bijbehorende AnkerMake snijprogramma. De app is beschikbaar voor Android en iOS en het snijprogramma voor Windows en macOS.

App

De AnkerMake app is in eerste instantie nodig om de wifi-verbinding op te zetten. Deze is in verschillende talen vertaald en voor het grootste deel eenvoudig te begrijpen. Als de M5 via wifi is verbonden en gekoppeld aan het AnkerMake-account, kan de 3D-printer vanuit de app worden bediend. Zo kunnen taken worden ingesteld en kan een 3D-print worden gevolgd via de ingebouwde printercamera. ook kunnen 3D-print time-lapse video's worden gemaakt met de app. In het geval dat de AnkerMake M5 printfouten herkent, dankzij de AI aan boord, wordt er een pushmelding naar de app gestuurd. Interessant is dat de logboekinformatie van de 3D-printer op elk moment via de app kan worden opgevraagd. Af en toe was het logboek van het apparaat nogal ongeorganiseerd. Alle gebeurtenissen worden chronologisch weergegeven. Bij het analyseren van de logs konden we een paar omissies vaststellen. Dit is echter een gebied waar verbeteringen kunnen worden verwacht. Anker blijft de softwarefuncties regelmatig verfijnen. Ten tijde van de test waren andere app-functies nog niet vrijgegeven. Printsjablonen en dergelijke zullen naar verwachting later volgen.

AnkerMake app apparaat overzicht
AnkerMake app apparaat overzicht
AnkerMake app afdrukproces
AnkerMake app afdrukproces
AnkerMaak app-instellingen tijdens het afdrukken
AnkerMaak app-instellingen tijdens het afdrukken
AnkerMake app live feed
AnkerMake app live feed
AnkerMaak ontdekken app tabbladen
AnkerMaak ontdekken app tabbladen

Snijmachine

Een slicer is nodig om 3D-bestanden te kunnen omzetten in printbare G-code of A-code. Deze programma's snijden een 3D-sjabloon in plakjes en zetten die om in instructies voor de 3D-printer. G-code is ook niet alleen geschikt voor https://marlinfw.org/meta/gcode/computers, als u met de verschillende commando's kunt omgaan. De 3D printer verwerkt de instructies regel voor regel.

Echter, om gebruik te kunnen maken van de monitoring mogelijkheid van de AnkerMake M5 is het noodzakelijk dat de 3D printer wordt voorzien van een code van de AnkerMake snijmachine. Deze A-code bevat de voor mensen leesbare G-code en een gedeelte dat informatie geeft voor de AI. Het AnkerMake programma ziet er vanaf het begin vertrouwd uit. Iedereen die Ultimaker Cura al heeft gebruikt, zou zich meteen thuis moeten voelen in de gebruikersinterface van het programma - ook al is de taalkeuze tot nu toe beperkt tot Engels en Chinees. Daarom is het geen verrassing dat de software ook gebruik maakt van de Cura Slice Engine. Het open source blok van je eigen slicer kan door alle programmeurs worden gebruikt in overeenstemming met de licentie. Dat de nieuwere Arachne engine - die ook door Ultimaker is ontwikkeld - hier nog niet wordt gebruikt, heeft weinig invloed op de printsnelheid. De nieuwere programmablokken kunnen bijdragen aan aanzienlijk hogere printsnelheden en een betere printkwaliteit.

Het huidige programma in zijn bètaversie vertoont gebreken, maar de basisfuncties zelf zijn feilloos. Onder andere de bediening van de camera is nogal frustrerend en ook de sleepfunctie voor gegevens werkt nog niet. Het kopiëren en plakken van 3D-objecten in de AnkerMake slicer kan alleen handmatig. Het maken van 3D print bestanden is zeer ongecompliceerd. Na het openen van een stl- of obj-bestand hoeven slechts vijf instellingen te worden gemaakt. 3D print experts hebben ook toegang tot de volledige reeks opties die Ultimaker Cura biedt. Voor beginners raden we aan zich te concentreren op de materiaalkeuze, laaghoogte en vuldikte. De eerste prints die we maakten op de AnkerMake M5 werden uitgevoerd met gewijzigde instellingen en we ontdekten dat het voor de meeste opdrachten niet nodig was om iets te veranderen.

Als de AnkerMake M5 al verbonden is met wifi, kunnen de printbestanden draadloos worden overgebracht naar het interne geheugen van de printer. Het is ook mogelijk om via het programma te gaan printen en tegelijkertijd toegang te krijgen tot enkele andere functies van de printer.

AnkerMake snijmachine voorbereiding
AnkerMake snijmachine voorbereiding
AnkerMake slicer print monitoring
AnkerMake slicer print monitoring

Touchscreen

Achter het touchscreen van de 3D-printer gaat een kleine computer schuil. Deze controleert en bestuurt de 3D-printer. De touchscreen interface biedt basis bedieningsmogelijkheden en is beschikbaar in meerdere talen. De menu's zijn duidelijk gestructureerd en vertaald. Dit helpt bij het instellen van de instellingen van de status-LED's en de meldingstonen. Niet alleen mesh bed leveling is toegankelijk, maar ook voorverwarming kan worden geïnitieerd. Het touchscreen heeft ook basis bewegingscontrole. Tijdens het printen wordt de printsnelheid weergegeven. De enige parameters die tijdens het printen kunnen worden gewijzigd zijn de printbedtemperatuur en de hotend. Opties betreffende afdruksnelheid, extrusievermenigvuldiger en ventilator zijn nergens te zien.

Prestaties - Geen kwaliteitsverlies ondanks snelheid

In onze review maakte de AnkerMake M5 indruk op ons met zijn snelheid. Elk type 3D printer heeft normaal gesproken last van kwaliteitsverlies bij hoge snelheden. De AnkerMake M5 laat duidelijk zien dat het ook anders kan. De 3D printer maakt een overtuigende indruk met zijn hoge kwaliteit en snelheid.

Afdrukbed

Afdrukbed thermisch beeld
Afdrukbed thermisch beeld
Snelheidstest hechting eerste laag printbed
Snelheidstest hechting eerste laag printbed

De magnetische verenstaalplaat van de AnkerMake M5 heeft aan beide zijden een PEI-coating. Het zwarte oppervlak is uitgesproken ruw en is vergelijkbaar met schuurpapier met een grove korrel. Het printbed wordt verwarmd met maximaal 330 watt, zodat het binnen tweeënhalve minuut kan worden opgewarmd tot een bedrijfstemperatuur van 60 °C. Het printbed is niet geïsoleerd. Het warmtebeeld laat zien dat de temperatuur naar de randen toe merkbaar daalt. Het temperatuurverschil van het midden van het printbed naar de rand bedraagt drie Kelvin bij een temperatuurinstelling van 60 °C.

De hechting van het printbed was succesvol, ongeacht het type getest materiaal. PLA, PETG, TPU en ASA hechten uitstekend zolang het printbed warm is en kunnen na afkoeling gemakkelijk worden verwijderd. Bij het observeren van de standaardinstellingen voor de printsnelheid in de snijmachine wordt duidelijk dat ook AnkerMake de hechting van het printbed hoog inschat. Met een printsnelheid van 125 mm/s is het normaal gesproken onmogelijk om in de eerste laag een goede printbedhechting te bereiken. Daarnaast speelt de geweldig werkende mesh bed leveling hier een grote rol. Het is de moeite waard, ook al duurt het ongeveer 10 minuten langer.

Heet en Extruder

De AnkerMake M5 hotend maakt nauwelijks gebruik van standaard onderdelen. Met één centimeter ligt de schroefdraad van het mondstuk tussen de MK8 en het vulkaanmondstuk in. Ook het verwarmingsblok heeft geen standaard afmetingen. Het verwarmingselement en de thermistor voldoen tenminste aan de normen voor 3D-printers. Met een verwarmingscapaciteit van 60 W is het verwarmingspatroon voldoende gedimensioneerd voor het soort hoge snelheden dat de AnkerMake M5 zou moeten kunnen bereiken. De koelventilator duwt lucht naar de achterkant van de printkop. Daarom genereert de printer bij het printen van ASA of ABS geen tocht langs de printplaat.

Printkop zonder deksel
Printkop zonder deksel
Printkop zonder ventilator
Printkop zonder ventilator
Hotend
Hotend
Volcano mondstuk; AnkerMake mondstuk, MK8 mondstuk (van boven naar beneden)
Volcano mondstuk; AnkerMake mondstuk, MK8 mondstuk (van boven naar beneden)

De extrudermotor is rechtstreeks in de printkop geïntegreerd. Een meertraps tandwieloverbrenging zorgt voor een krachtige toevoer. De filamentoverbrenging wordt aan één kant aangedreven. Voor het instellen van de contactdruk van het transportwiel is gereedschap nodig. Net als bij de riemspanner wordt deze ingesteld met een inbusbout. Bij praktijktests heeft de 3D printer bewezen dat hij de beloofde hoge printsnelheden zonder problemen kan aanhouden. Hier print de 3D printer lussen en verhoogt hij de printsnelheid met tussenruimtes van 5 mm. Boven 270 mm/s is onze test echter niet meer overtuigend. In het configuratiebestand waren de maximale filament feed en de maximale bewegingssnelheid zo beperkt dat de printer de hogere vereiste waarden niet meer kon aanhouden. Het lijkt erop dat deze waarden niet overschreden kunnen worden.

AnkerMake M5 snelheidstest
AnkerMake M5 snelheidstest

Afdrukkwaliteit

Aan de oppervlakte ziet alles wat de AnkerMake 5 produceert er prachtig uit. Er is geen ontkomen aan. Alleen bij nadere inspectie konden we door de hoge snelheden kleine probleemgebieden ontdekken. Bij veel printers is het mogelijk om een lichte onderextrusie te ontdekken. Omdat de extrusiemultiplicator niet kan worden gewijzigd tijdens het printen op dit apparaat, is het noodzakelijk om de juiste waarden in te voeren in de slicer voordat er wordt geprint.

Ons testbestand leverde geen problemen op voor de AnkerMake M5, want alle delen van de print werden natuurgetrouw gemaakt. Afhankelijk van de richting leverden overhangen tot 60° geen problemen op voor de 3D printer. Het bleek moeilijk om onderdelen in de print-in-place onderdelen los te maken, wat vreemd is aangezien ze beweegbaar zouden moeten zijn. Bij het losmaken van de deur knapte een klein onderdeel af.

AI-bewaking

Wat betreft de AI-printassistent zijn we niet zeker van de resultaten van de 3D-printer. Met behulp van een infrarood camera controleert hij of de printer objecten produceert volgens de eisen - zelfs in verduisterde ruimtes. Bovenal heeft de AI van de AnkerMake M5 moeite met zwart filament. Op dit gebied was de AI zeer onbetrouwbaar. In het beste geval herkende de AI onmiddellijk een uitgelokte laagverschuiving en begon automatisch de 3D-printer te homen, waardoor de fout werd geëlimineerd. In het negatieve geval herkende de AI een beheersbare verschuiving pas na de tweede laag, zo'n 28 minuten later. Ook hier ging het printen door na automatisch homing en was daardoor onbruikbaar. Zelfs na 12 minuten kon de AI niet herkennen dat de print van het printbedoppervlak was losgekomen. Om schade aan het apparaat te voorkomen, werd het printen handmatig beëindigd. Bij het testen werd de slechte hechting van het printbed door ons geforceerd door de z-offset verkeerd in te stellen

Zwart filament is een extra probleem voor de AI van de AnkerMake M5, wat betekent dat u de installatielocatie van de printer zorgvuldig moet kiezen. Zodra de camera ziet dat de achtergrond grotendeels egaal is, verbetert de herkenning. Gekleurd of wit filament vereenvoudigt het werk van de AI. Het lijkt erop dat de AI nog steeds een leuke gimmick is. Een bijkomend probleem dat ons opviel tijdens het testen van de AI van de AnkerMake M5 is het lage foutenpercentage. Alle door de AI herkende of gemiste fouten werden door ons opzettelijk veroorzaakt. Tijdens normaal gebruik vonden er veel afdrukfouten plaats en bij slechts één gelegenheid meldde de AI een vals alarm.

Fout gedetecteerd
Fout gedetecteerd
Fout gedetecteerd
Fout gedetecteerd
Laagverschuiving te laat ontdekt
Laagverschuiving te laat ontdekt
Printbed ontkoppeling niet gedetecteerd
Printbed ontkoppeling niet gedetecteerd
Camerabeeld van het losmaken van het printbed
Camerabeeld van het losmaken van het printbed
AnkerMake M5 camera
AnkerMake M5 camera
 
 

Veiligheid - maximale PTFE-temperatuur wordt niet in acht genomen

We hebben het configuratiebestand dat AnkerMake op Github ter beschikking stelt nader bekeken.https://github.com/ankermake/AnkerMake-Marlin/blob/main/release_marlin2.0/maincode/Marlin/Configuration/V8111-5X/ANKER/DVT/Configuration.hlink. Alle mogelijke instellingen voor de op Marlin gebaseerde firmware van de 3D-printer zijn gemaakt met het bestand "Configuration.h". De temperatuurbeveiligingsschakelaars van de AnkerMake M5 werden allemaal geactiveerd. We simuleerden alle soorten fouten en op geen enkel moment gaf het gedrag van de 3D-printer aanleiding tot bezorgdheid.

Wij vinden de keuze van Hotend voor de maximumtemperatuur ongunstig, omdat deze is uitgerust met een PTFE-buis voor de filamenttoevoer, die doorloopt tot in de verwarmingszone. Wij vinden een maximaal instelbare temperatuur van 260 °C te hoog voor de hotend. De firmware staat zelfs een korte tijd tot 275 °C toe, voordat een temperatuurfout de 3D-printer in een veiligheidsuitschakeling dwingt. PTFE, beter bekend onder de merknaam Teflon, begint bij 260 °C giftige dampen af te geven. Aangezien de hotend temperatuur altijd een paar graden kan schommelen, wordt dit punt waarschijnlijk overschreden bij het printen op de maximale temperatuurinstelling.

Emissies - snel betekent luid

Tijdens het gebruik is de AnkerMake M5 allesbehalve stil. We hebben tot 65 dB(A) gemeten met de Voltcraft SL 10 geluidsniveaumeter op een afstand van één meter van het apparaat. Beide krachtige hotend fans waren verantwoordelijk voor het meeste geluid. Deze hoogfrequente uitstoot betekent dat de 3D printer niet ideaal is voor gebruik in ruimtes waar de operator continu aanwezig is. Als de ventilatoren tijdens het gebruik werden uitgeschakeld, bedroeg het geregistreerde geluidsniveau 50 dB(A).

Zoals bij alle open ontwerp 3D printers, geeft ook de AnkerMake M5 potentieel gevaarlijke dampen af van het gebruikte materiaal. Afhankelijk van het filament wordt goede ventilatie geadviseerd. Een bijkomend punt is het PTFE in de hotend zelf, dat bij mogelijk hoge temperaturen zou kunnen ontgassen.

Energieverbruik - lager verbruik dankzij meer snelheid

Om het energieverbruik van een 3D-printer te meten, laten we hem een 3DBenchy printen met standaardinstellingen van de fabrikant. Het werkproces kan worden onderverdeeld in ongeveer drie gebieden. Ten eerste zien we de opwarmfase met een piekvermogen van 340 watt. In de eerste twee en een halve minuut worden de hotend en extruder op bedrijfstemperatuur gebracht. Tijdens het printen van de eerste laag worden de objectventilatoren niet ingeschakeld, waardoor het energieverbruik kortstondig daalt tot ongeveer 110 watt. Vanaf de tweede laag worden de ventilatoren ingeschakeld en blazen ze veel lucht van het printbed de ruimte in. Gemiddeld heeft de 3D printer dan 145 watt nodig

Het stroomverbruik van de AnkerMake M5 ligt ongeveer 30 watt hoger dan andere printers van vergelijkbare grootte die we hebben getest. Aangezien de 3D printer van Anker aanzienlijk sneller is dan de Anycubic Kobrais het totale energieverbruik van beide printers gelijkwaardig. Voor een 3DBenchy hadden beide printers ruwweg 130 wattuur nodig. Als het gaat om grotere objecten, moet de AnkerMake M5 zijn neus vooraan hebben.

Energieverbruik 3DBenchy print
Energieverbruik 3DBenchy print

Verdict - de software ontbreekt

AnkerMake M5 - geleverd door Anker
AnkerMake M5 - geleverd door Anker

Voor ons ligt de eerste 3D-printer van AnkerMake. Ondanks eventuele kritiek op het apparaat is het belangrijk om één ding niet te vergeten: Anker probeert eigenlijk een heel ecoysytem te maken in plaats van alleen een printer. Dit stelt ons voor bepaalde uitdagingen omdat de AnkerMake M5 hardware van zeer hoge kwaliteit is. Alleen het hoge geluidsniveau van de 3D-printer blijft een kritisch onderwerp. Voor de rest is de AnkerMake M5 stabiel, goed gemaakt, goed uitziend en innovatief. Helaas maakt de bijbehorende software zijn potentieel niet waar. De AnkerMake slicer is nog steeds omslachtig in gebruik en werkt met een verouderde engine. Daarnaast biedt de app nog steeds weinig toegevoegde waarde. Er kunnen nog steeds te weinig instellingen worden uitgevoerd op het touchscreen. Maar, sinds de AnkerMake M5 ons bereikte, levert Anker voortdurend kort achter elkaar software- en firmwareverbeteringen. Als Anker ook aandacht weet te besteden aan de wensen van zijn klanten, zou de 3D-printer als totaalpakket nog aanzienlijk moeten verbeteren voordat hij op de markt komt. Tot nu toe zijn alleen de bestelde Kickstarter-apparaten verzonden.

Mits AnkerMake grote verbeteringen aanbrengt in de software, zou de AnkerMake M5 een geweldige 3D-printer kunnen worden.

Op dit moment voelt het beoordelen van de 3D-printer als het testen van een half afgebouwd product of een product waarbij marktanalisten de behoeften van veel hobbyisten hebben gemist. In dit geval hopen we op het eerste. Als Anker ervaren ontwikkelaars aan boord had gehaald om het merk AnkerMake te ontwikkelen, zou met name de software meer diepgaande controlefuncties hebben bevat. Misschien hadden ze de Anker-ontwikkelaars moeten uitleggen wat wordt bedoeld met all metal hotend. Snelheid en AI-print monitoring alleen kunnen niet de enige AnkerMake M5 aankoopcriteria zijn voor ervaren gebruikers

De situatie is enigszins anders voor ambitieuze nieuwkomers in de 3D-printscene. Iedereen die additive manufacturing wil gebruiken als onderdeel van een andere hobby, vindt een capabele metgezel in de vorm van de AnkerMake M5, omdat de 3D-printer uitstekende printsnelheid en -kwaliteit biedt zonder dat je hoeft te experimenteren. We zijn aangenaam verrast hoeveel prestaties kunnen worden gehaald uit het typische Prusa Mendel bewegingssysteem. De hoge snelheid van de AnkerMake M5 was iets wat voorheen alleen van CoreXY of LinearDelta 3D printers verwacht kon worden.

Please share our article, every link counts!
.170
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > AnkerMake M5 3D printer review: Printen onder het toeziend oog van AI
Marc Herter, 2022-11-19 (Update: 2022-11-19)