Notebookcheck Logo

Anker Powerhouse 555 met zonnepanelen hands-on review: Noodstroomcentrale?

Maakt watt duurzaam De Powerhouse 555 van Anker heeft 1000 watt en vertegenwoordigt de middenklasse uit het assortiment van de fabrikant. Onze hands-on laat zien of de Powerstation de gulden middenweg is of dat hij iets mist.

Anker levert niet alleen handige powerbanks, maar ook energieopslagapparaten die aanzienlijk groter zijn - mobiele laadstations. De fabrikant noemt zijn eigen apparaten Powerhouse. De apparaten zijn verkrijgbaar in verschillende vermogensniveaus tussen 256 en al gauw 2048 Wh capaciteit.

Het testapparaat heet Powerhouse 555 en biedt een capaciteit van 1024 Wh. Het kan maximaal 1000 Watt leveren en kan via zonnepanelen worden opgeladen. In de test worden twee Anker 625 zonnepanelen gebruikt, die elk maximaal 100 watt kunnen leveren.

Vermogen & functie - Anker Powerhouse 555 met 1000 watt

Anker installeert in Powerhouse 555 ijzerfosfaatbatterijen (LiFePO4). Deze zouden enerzijds robuuster zijn tegen invloeden van buitenaf en anderzijds duurzamer dan lithium-ion batterijen. Anker belooft dat de cellen ontworpen zijn voor 3000 laadcycli.

De Powerstation heeft een capaciteit van 1024 Wh en kan maximaal 1000 watt leveren. Hij weegt 13,37 kilo en is dus net te vervoeren zonder rugpijn in combinatie met de grote beugel.

Toepassingsgebieden - De Anker centrale is veelzijdig

Er zijn ventilatoren aan de zijkanten van de Powerhouse 555, en die zijn duidelijk hoorbaar onder belasting
Er zijn ventilatoren aan de zijkanten van de Powerhouse 555, en die zijn duidelijk hoorbaar onder belasting

Er zijn vele gebruiksmogelijkheden voor een krachtcentrale. Enerzijds kan het apparaat dienen als noodstroomvoorziening bij stroomuitval. Huishoudelijke apparaten zoals een koelkast, een waterkoker of een fornuis kunnen ermee worden bediend. Technische apparaten zoals smartphones of laptops kunnen natuurlijk ook worden opgeladen

Daarnaast is het stopcontact door zijn vorm en gewicht ook geschikt voor kampeertrips. In dit verband komt ook de autoaansluiting van pas, want sommige kampeerapparaten zijn ontworpen voor stroomvoorziening via de sigarettenaansteker in de auto. De oplaadmogelijkheid via deze aansluiting in de auto is ook op dit gebied nuttig. Ook de geïntegreerde lamp van de Powerhouse 555 is voor dit gebruik overtuigend.

Het derde scenario is stroom op plaatsen waar een stopcontact ontbreekt, zoals in de tuin. De energieopslag kan worden gebruikt om gereedschap te bedienen dat afhankelijk is van elektriciteit. Kabeltrommels en meerdere verlengstukken kunnen in de kelder blijven met de Anker Powerhouse 555.

Tot slot biedt de Powerstation in combinatie met de zonnepanelen een manier om elektriciteit te besparen, vergelijkbaar met een balkoncentrale. Hoewel de opgewekte energie niet aan het huisnet kan worden geleverd, kunnen apparaten worden bediend via de accu, die tegelijkertijd of bij de volgende gelegenheid wordt opgeladen.

De Powerhouse 555 kan worden opgeladen met maximaal 200 watt via zonnepanelen
De Powerhouse 555 kan worden opgeladen met maximaal 200 watt via zonnepanelen

Verbindingen - Grote verscheidenheid in het krachthonk

De Anker Powerhouse 555 biedt aan de voorkant in totaal acht poorten waarmee apparaten van stroom kunnen worden voorzien. De vijf USB-poorten zijn altijd actief. De twee AC-uitgangen en de auto-uitgang kunnen elk via een knop worden geactiveerd of gedeactiveerd om stroom te besparen. Wanneer de energiebesparende modus is ingeschakeld, verwijdert de Powerhouse automatisch stroom van de poorten wanneer deze niet worden gebruikt.

Het maximale vermogen van 1000 watt kan alleen via de stopcontacten worden geleverd. De twee USB-A-poorten leveren elk maximaal 12 watt. De drie USB-C poorten verschillen in vermogen. Twee ervan leveren maximaal 60 watt. De derde levert maximaal 100 watt, en het powerstation kan er ook via opgeladen worden. Via de 12-volt autoaansluiting kan maximaal 120 watt worden geleverd.

Het display geeft informatie over het beschikbare vermogen op de respectieve poorten. Daar wordt het huidige laadniveau van de power station aangegeven, maar ook hoeveel watt er op welk type stekker aanwezig is. Het apparaat geeft aan hoeveel watt het momenteel wordt opgeladen. Als er een apparaat is aangesloten, geeft het display ook aan hoe lang de batterij nog meegaat bij het huidige vermogen of hoe lang er nog geladen wordt tot hij vol is.

Uitvoer en gebruik

Apparaten kunnen rechtstreeks aan het paneel worden opgeladen via USB-A en USB-C met een maximum van 15 watt
Apparaten kunnen rechtstreeks aan het paneel worden opgeladen via USB-A en USB-C met een maximum van 15 watt

In totaal kan de Powerhouse 555 1000 watt leveren via zijn acht poorten. Er is geen prioritering tussen de poorten.

Niet alleen de centrale heeft uitgangen, maar ook zonnepanelen. Elk paneel heeft zowel een XT-60 uitgang, maar ook een USB-A en een USB-C poort. Dit betekent dat eindapparaten direct kunnen worden opgeladen zonder dat er een tussenweg via de centrale nodig is. Maximaal 15 watt vermogen is mogelijk direct aan het paneel.

Ingangen & opladen

De Powerhouse 555 wordt opgeladen via een DC7909-poort aan de achterkant of een USB-C-poort aan de voorkant. Er zijn drie opties voor het opladen: een huishoudelijk stopcontact, een 12-volt aansluiting in de auto, of zonnepanelen.

De meegeleverde stroomadapter is groot en weegt 826 gram, met een maximaal vermogen van 200 watt. Anker stelt dat een lading van 80 procent is bereikt na 4,1 uur. De batterij kan met maximaal 100 watt worden opgeladen via de USB-C poort aan de voorkant.

Als de zon schijnt, kan de Powerhouse 555 ook worden opgeladen met zonnepanelen. Anker stelt dat de Powerhouse kan werken met elke zonnelader die werkt met een spanning tussen 11 en 28 volt en een DC 7909 stekker heeft. In de test zijn twee Anker 625 panelen met elk 100 watt gebruikt. De panelen worden elk geleverd met een XT-60 naar DC 7909 adapterkabel. Om twee panelen tegelijk te kunnen gebruiken, wordt een Y-spilt meegeleverd

Een paneel bestaat uit vier even grote vlakken van 36 bij 53 centimeter. Een uitgeklapt paneel is 145 bij 53 centimeter, dat is een oppervlakte van ongeveer 0,77 vierkante meter. Door de weefselverbindingen tussen de panelen is het gebied dat elektriciteit opwekt echter kleiner.

Een kabelzak is geïntegreerd in de basis van het Anker zonnepaneel
Een kabelzak is geïntegreerd in de basis van het Anker zonnepaneel
Als de schaduw van het punt in het midden van de cirkel ligt, is het paneel perfect uitgelijnd
Als de schaduw van het punt in het midden van de cirkel ligt, is het paneel perfect uitgelijnd
Dankzij een splitter kan de Powerhouse met twee panelen tegelijk worden opgeladen
Dankzij een splitter kan de Powerhouse met twee panelen tegelijk worden opgeladen
Uitgeklapt heeft één paneel een oppervlakte van 0,77 m²
Uitgeklapt heeft één paneel een oppervlakte van 0,77 m²

Praktijkervaring - Veel dingen zijn mogelijk met het Powerhouse, maar niet alles

Tijdens het tv-kijken is de ventilator van de Powerhouse 555 bijzonder goed merkbaar. Na ongeveer 15 minuten met een ingeplugde draaiende tv, Chromecast Ultra en een staande lamp begint de ventilator van de Powerhouse hoorbaar te draaien. Het geluid is niet opdringerig, en het geluid van de film hoeft niet harder gezet te worden, maar het ventilatorgeluid is aanwezig, zelfs in scènes met achtergrondgeluid. De snelheid van de ventilator schommelt tijdens het gebruik, zelfs wanneer het energieverbruik constant blijft.

We bereikten het maximale vermogen met een warmhoudplaat die 1000 watt verbruikt. De plaat warmt snel op en valt niet uit. Volgens het display is de werking een uur lang mogelijk.

We hebben ook andere huishoudelijke apparaten en gereedschappen geprobeerd. Een Thermomix TM5 werkt zonder problemen wanneer deze is aangesloten op de Powerhouse 555. Zowel mengen als verwarmen is geen probleem voor de Powerhouse, en de Thermomix trekt maximaal 957 watt.

De Delonghi Dynamica volautomatische koffiemachine duwde de centrale echter tot het uiterste. De machine ging aan, het display van de Powerhouse gaf enkele seconden 1355 watt aan, daarna ging de koffiemachine weer uit.

Het beeld is ook verdeeld als het gaat om gereedschap. Terwijl een Bosch Professional GBH 2-20 hamerboor zonder problemen werkt, start een grote haakse slijper op, draait twee keer een beetje op toeren, maar valt dan uit. De genoemde Flex heeft echter ook 2000 watt nodig voor vol vermogen.

De Powerhouse laadt eenvoudig een e-bike accu op met zonne-energie en bedient tegelijkertijd de TV inclusief streaming stick
De Powerhouse laadt eenvoudig een e-bike accu op met zonne-energie en bedient tegelijkertijd de TV inclusief streaming stick
De Powerhouse 555 capituleert voor de volautomatische koffiemachine
De Powerhouse 555 capituleert voor de volautomatische koffiemachine
De doorslijpmachine start, maar loopt niet door
De doorslijpmachine start, maar loopt niet door
De Bosch hamer is geen probleem voor de Powerstaion
De Bosch hamer is geen probleem voor de Powerstaion
Een Thermomix TM5 kan probleemloos met de Powerhouse 555 worden gebruikt
Een Thermomix TM5 kan probleemloos met de Powerhouse 555 worden gebruikt

Wij vinden het prettig dat de Powerhouse via zonnepanelen kan worden opgeladen en tegelijkertijd andere apparaten kan voeden. Als het uitgangsvermogen hoger is dan het ingangsvermogen, wordt de batterijcapaciteit gewoon gebruikt. Zo hebben we in de test e-bike accu's opgeladen met de Powerhouse terwijl het station zelf op zonnepanelen was aangesloten. Het display geeft een goed overzicht van het respectieve vermogen in real-time.

De Anker 625 zonnepanelen maken indruk met hun vormfactor. Opgevouwen zijn ze gemakkelijk te dragen dankzij het geïntegreerde handvat, ook al zijn ze met 5,3 kilogram per stuk niet bijzonder licht. Wij houden van het kleine bedieningspaneel waarmee de panelen kunnen worden uitgelijnd. Het doel is dat de schaduw van een punt in het midden van een cirkel valt, dan is de zonlichtinval optimaal, aldus Anker

In elk paneel zijn drie steunen ingebouwd om te helpen bij de opstelling. Op een gladde of glibberige ondergrond - zoals een terras met houten vloerplanken - is afstellen echter lastig, omdat de poten gemakkelijk terugglijden in de maximale stand.

Het is ook merkbaar dat de panelen vaak moeten worden verplaatst om de stand van de zon te volgen als je het maximale vermogen wilt bereiken. De rekenkundig mogelijke 200 watt hebben we in de test nooit gehaald; in de oktoberzon werd de Powerhouse opgeladen met maximaal 194 watt. De invloed van de oriëntatie wordt mooi gevisualiseerd dankzij de bijbehorende wattweergave in het display. Op een overwegend zonnige dag kan de Powerhouse 555 alleen met zonnepanelen volledig worden opgeladen.

De Anker 625 zonnepanelen bevallen met hun kleine verpakking
De Anker 625 zonnepanelen bevallen met hun kleine verpakking

Conclusie - Overtuigende all-round helper van Anker

In review: Anker Powerhouse 555. Testapparaat is gekocht door de auteur.
In review: Anker Powerhouse 555. Testapparaat is gekocht door de auteur.

De Powerhouse 555 van Anker kan vele dingen zijn. Redder bij stroomuitval, helper in de tuin, of comfort plus tijdens het kamperen. De stroomopslag is vooral aantrekkelijk in combinatie met zonnepanelen. Met zijn grootte en gewicht is hij nog steeds handzaam en biedt toch voldoende stroom voor veel apparaten.

Als een vast gebruiksscenario is gepland, moet in ieder geval vooraf worden nagegaan hoeveel energie de betreffende apparaten verbruiken om goed te functioneren. Veel elektrische apparaten vereisen een hoog startvermogen, dat de centrale gedeeltelijk niet kan leveren. De Powerhouse 555 is ook te klein voor een dubbele kookplaat. Daarom is het belangrijk om bij de keuze van het apparaat rekening te houden met het beoogde gebruik. In tegenstelling tot de Powerstation 757 mist de 555 ook een snellaadfunctie.

Als er veel stroom nodig is, bijvoorbeeld voor gereedschap, bereikt de Powerhouse 555 zijn grenzen. Alledaagse taken zoals het opladen van smartphones, laptops of e-bike accu's zijn daarentegen geen probleem.

Overtuigend is de mogelijkheid om de centrale tegelijkertijd op te laden en te gebruiken. Het display is ook goed ontworpen. Het is gemakkelijk af te lezen en geeft real-time informatie over prestatiewaarden en prognoses voor het laden of de looptijd.

De Powerhouse 555 is een succesvolle allrounder voor de meeste taken. Als er meer vermogen nodig is, levert Anker ook grotere alternatieven zoals de Powerhouse 757 of de 767, die tot 2400 watt leveren maar ook veel omvangrijker zijn. Ook de Bluetti AC200Maxmaar die speelt ook in een andere gewichtsklasse.

Prijs en beschikbaarheid

Anker vraagt 1.300 euro voor de Powerhouse 555 - zonder zonnepanelen. Elk 625 paneel kost 370 euro extra, en er kunnen er maximaal twee worden aangesloten. Anker biedt een set bestaande uit de Powerstation en twee zonnepanelen, waarvoor de fabrikant in de eigen winkel rekent 1.900 euro. De Powerstation is niet alleen verkrijgbaar bij de fabrikant, maar ook bij andere retailers, zoals Amazon

Anker geeft 5 jaar garantie op de Powerhouse. De zonnepanelen hebben 18 maanden garantie.

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Anker Powerhouse 555 met zonnepanelen hands-on review: Noodstroomcentrale?
Benedikt Winkel, 2022-11-23 (Update: 2022-11-23)