Notebookcheck Logo

Adlink bereidt Pocket AI voor op palm-sized draagbare Nvidia GPU voor AI-toepassingen

Palmformaat, maar niet bijzonder krachtig voor geavanceerde AI-toepassingen (Afbeelding Bron: Adlink)
Palmformaat, maar niet bijzonder krachtig voor geavanceerde AI-toepassingen (Afbeelding Bron: Adlink)
Draagbare AI-versnellers kunnen eenvoudige AI-ontwikkeling naar de massa brengen als Adlink een fatsoenlijke prijs vindt. Adlink's Pocket AI draagbare versneller wordt aangedreven door Nvidia's RTX A500 professionele GPU die ongeveer even snel is als een RTX 3050 laptop GPU en wordt geleverd met 4 GB GDDR6 VRAM. Deze opstelling zou voor beginners een behoorlijke introductie tot AI kunnen betekenen, maar Adlink zou krachtigere opties moeten overwegen, als het concept inderdaad vraag ziet.

Met de snelle ontwikkelingen die ChatGPT en tekst-naar-beeld rendererskomt AI nu echt van de grond, waarschijnlijk meer dan de metaverse concept of cryptocurrencies. Dit aspect wordt deels mogelijk gemaakt door het gebruiksgemak en de democratisering van AI, ook al is AI-geactiveerde hardware nog niet bijzonder betaalbaar voor algemene consumenten. Gaming GPU's zouden in deze categorie kunnen passen, maar de huidige prijzen spreken dat sterk tegen. Adlink heeft misschien een oplossing in deze zin, aangezien het draagbare externe GPU's wil introduceren die gebaseerd zijn op grafische oplossingen uit het lagere middensegment.

Adlink presenteerde vorige week op de GTC van Nvidia de Pocket AI draagbare GPU. Dit eerste model is gebaseerd op een 25 W Nvidia RTX A500 professionele GPU met slechts 4 GB GDDR6 VRAM en wordt geleverd in een palmgrote vormfactor van 106 x 72 x 25 mm die kan worden aangesloten op computers via een Thunderbolt 3 poort. Kijkend naar de specs lijkt de Pocket AI op hetzelfde niveau te staan als een RTX 3050 laptop GPU. Het is ontworpen om te dienen als een inleidend apparaat voor studenten en beginners op het gebied van AI, maar professionals kunnen nog steeds profiteren van de Pocket AI omdat de RTX A500 is geoptimaliseerd voor CAD- en 3D-renderingstoepassingen.

De RTX A500 in de Pocket AI lijkt te zijn uitgerust met de MXM vormfactor. Hopelijk kan Adlink in de toekomst enkele van zijn krachtigere MXM-modules in dit type product integreren. AI-toepassingen hebben echt baat bij meer VRAM, dus iets met minstens 8 GB zou de prestaties enorm verbeteren. Adlink zou bijvoorbeeld een geavanceerde Pocket AI kunnen aanbieden, gebaseerd op de RTX 5000 embedded MXM-module met 16 GB die het in zijn portfolio heeft. Natuurlijk zou dit extra vermogen vereisen, en Adlink zal waarschijnlijk een aparte voedingsadapter moeten leveren.

Terwijl de Pocket AI naar verwachting in april in de voorverkoop gaat en later in juni wordt verzonden, is de exacte prijs nog niet bekend. Gezien de relatief bescheiden prestaties van de RTX A500 zal de MSRP niet meer dan 250 dollar bedragen.

 

Koop de PNY GeForce RTX 3050 Verto 8GB grafische kaart op Amazon

Bron(nen)

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2023 03 > Adlink bereidt Pocket AI voor op palm-sized draagbare Nvidia GPU voor AI-toepassingen
Bogdan Solca, 2023-03-31 (Update: 2023-03-31)