Notebookcheck
Powererd by MSI|True Gaming

Aankoop handleiding – de perfecte game notebook

Redaktion, Tanja Hinum, 28-01-2018

Game notebooks: tips en technologie bij het aankopen van de juiste notebook. Een game notebook zal op vele verlanglijstjes terecht komen, maar pas op: de aanschaf van een game notebook is niet zo simpel als het lijkt. We bespreken de huidige technologien en leggen uit waar je op moet letten bij een game notebook om maximaal plezier en levensduur eruit te behalen (gesponsord artikel).

Slechts een paar jaar geleden keken vele gamers nog van een veilige afstand achterdochtig naar game notebooks. Heden ten dage is draagbaar gamen de nieuwste trend in mobiele computergebruik. Behalve dat ze kleiner en draagbaarder zijn dan krachtige desktop pc's, doen moderne game notebooks tegenwoordig niet meer onder voor diezelfde krachtige desktop pc's als het aankomt op prestaties. nVidia's nieuwste 1-serie van GeForce GTX GPU's is het eindelijk gelijkt om het gat tussen mobiele en desktop gaming platforms te dichten. Niet alleen zijn de namen van de GPU's gelijk tussen de verschillende platformen, maar ook de prestaties en architectuur zijn gelijk. Nu is het moment om de overstap naar mobiel gamen te maken, maar moet je op letten bij de aanschaf van een game notebook en hoe kun je miskopen voorkomen? Dit artikel beschrijft de verschillende eigenschappen van game notebooks en hun specifieke technologie, en eindigt met enkele tips om maximaal plezier te houden van je eigen gloednieuwe game notebook.

Begin bij het begin: wat wil ik precies?

Een volwaardige game ervaring is zelfs buiten je apartement mogelijk.
Een volwaardige game ervaring is zelfs buiten je apartement mogelijk.

Game notebooks zijn niet allemaal hetzelfde, en de belangrijkste, primaire vraag is: wat wil ik precies? Een notebook voor gamen, dat is duidelijk, maar wat houd dat precies in? Een notebook die meestal thuis is als desktopvervanger en slechts zo nu en dan buitenshuis komt voor een LAN party of gamen met vrienden? Of meer een kleine en lichtgewicht krachtpatser die overdag gebruikt wordt op school of kantoor en 's avonds en in het weekend een dubbelleven leidt als game notebook? MSI alleen al heeft meer dan 10 verschillende game notebook series met een verscheidenheid aan configuraties waardoor aan ieders individuele wensen voldaan kan worden. Het is belangrijk om eerst te bepalen welke noden, eisen en wensen je hebt voordat je tot kopen overgaat.

Processor: het middelpunt

Intel's 7e generatie Core i7 processoren biedt hoge prestaties voor notebooks
Intel's 7e generatie Core i7 processoren biedt hoge prestaties voor notebooks

Als eerste kijken we naar de processor. Naast de grafische kaart is de centrale processor (CPU) de meest bepalende component voor de prestaties. De meeste game notebooks zullen uitgerust zijn met een Intel Core i7 quad-core processor, meestal de Core i7-7700HQ. Prestatie-liefhebbers zullen liever kijken naar een overklokbare i7-processor uit de K-serie, zoals de Core i7-7820HK met geünlockte multiplier. Deze kunnen makkelijk overgeklokt worden om de maximale prestaties uit het systeem te halen. De MSI GT83VR en GT75VR Titan game notebooks zijn met deze processor uitgerust en tools zoals MSI Gaming Center maken het overklokken van deze CPU zeer makkelijk.

Intel CPU's met een U in de naam, zoals de Core i7-8550U, vallen in de ultra-low-voltage (ULV) categorie. Deze processoren hebben lagere kloksnelheden en voltages. Deze CPU's zijn geoptimaliseerd voor compactere Ultrabooks. Door de lagere prijs worden deze processoren zo nu en dan in grotere notebooks gebruikt en dit zijn gewoonlijk de goedkopere modellen. U-klasse processoren zijn, gezien hun bedoelde doelgroep, niet echt geschikt voor gamen.

Grafische kaart: kritiek criterium

Het allerbelangrijkste criterium voor elk game notebook is de grafische processor ofwel GPU. De GPU is de belangrijkste factor voor de prestaties, welke gewoonlijk gemeten worden in frames per seconde. Momenteel zijn nVidia's GeForce GPU's de beste keuze voor gamen. De naam van de GPU van elke game notebook zou met GTX moeten starten omdat vanaf een GTX 1050 grafische kaart de prestaties voldoende worden. Voor VR doeleinden (HTC Vive, Oculus Rift) is een GeForce 1060 GPU het absolute minimum en de "grotere" GeForce GTX 1070 en GeForce GTX 1080 chips zijn nog sneller en een vereiste voor maximale detailinstellingen of het gamen op 4K.

Wat is Max-Q?

Sinds half 2017 zijn de GeForce GTX 1070 en 1080 GPU's naast de regulaire variant beschikbaar in Max-Q-versie. Max-Q GPU's zijn specifiek geoptimaliseerd voor dunne notebooks. Om de belasting op de veel zwakkere koelsystemen van de dunne notebooks te verminderen hebben deze chips verlaagde kloksnelheden. De balans tussen prestaties en energieverbruik is verlegd richting het laatste. Een GeForce GTX 1080 Max-Q GPU is dan ook ongeveer zo snel als een GeForce GTX 1070 GPU (zie ook de benchmarks hieronder). Doordat de naam officieel hetzelfde is benoemen veel fabrikanten specifiek Max-Q in hun specificaties. Het is dus van enorm belang om naar de specificaties te kijken omdat Max-Q GPU's uitzonderlijk kleine en dunne ontwerpen mogelijk maken. De reguliere, niet-Max-Q GPU's zijn aanzienlijk sneller en zouden de voorkeur moeten krijgen als maximale prestaties het belangrijkst zijn.

De onderstaande grafiek helpt de GPU prestaties duidelijk te maken. Gezien de GPU een belangrijke rol speelt in de prijs van een notebook is het belangrijk om de eisen en wensen die je hebt uit te balanceren met je budget.

Battlefield 1 - 1920x1080 Ultra Preset AA:T
NVIDIA GeForce GTX 1080 (Laptop)
Intel Core i7-7820HK
135 fps ∼100%
NVIDIA GeForce GTX 1080 Max-Q
Intel Core i7-7700HQ
113 fps ∼84%
NVIDIA GeForce GTX 1070 (Laptop)
Intel Core i7-7700HQ
109 fps ∼81%
NVIDIA GeForce GTX 1070 Max-Q
Intel Core i7-7700HQ
96.6 fps ∼72%
NVIDIA GeForce GTX 1060 (Laptop)
Intel Core i7-7700HQ
73.6 fps ∼55%
NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti (Laptop)
Intel Core i7-7700HQ
50 fps ∼37%
NVIDIA GeForce GTX 1050 (Laptop)
Intel Core i7-7700HQ
44.4 fps ∼33%
Assassin´s Creed Origins - 1920x1080 Ultra High Preset
NVIDIA GeForce GTX 1080 (Laptop)
Intel Core i7-7820HK
70 (min: 27) fps ∼100%
NVIDIA GeForce GTX 1070 (Laptop)
Intel Core i7-6820HK
63 (min: 13) fps ∼90%
NVIDIA GeForce GTX 1080 Max-Q
Intel Core i7-7700HQ
58 (min: 30, max: 98) fps ∼83%
NVIDIA GeForce GTX 1060 (Laptop)
Intel Core i7-6820HK
50 (min: 10) fps ∼71%
NVIDIA GeForce GTX 1070 Max-Q
Intel Core i7-7700HQ
44 fps ∼63%
NVIDIA GeForce GTX 1050 (Laptop)
Intel Core i7-7700HQ
29 (min: 16) fps ∼41%
NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti (Laptop)
Intel Core i7-7700HQ
28 (min: 14, max: 42) fps ∼40%

Courante notebook GPU's vergeleken. Games draaien op FHD resolutie en maximale detailinstellingen. Om een game vloeiend weer te geven moet er minimaal rond de 30 fps gehaald worden. Op minder krachtige systemen kunnen de detailinstellingen omlaag geschroefd worden om toch hogere framerates te halen. Alle tests kunnen teruggekeken worden in ons artikel Computergames op Grafische Kaarten van Laptops.

Koeling: verborgen aandachtspunt

Dubbele koeling met geavanceerde heat pipe technologie en speciale wervelwind ventilatorbladen voor verbeterde koelprestaties en lagere geluidsemissies.
Dubbele koeling met geavanceerde heat pipe technologie en speciale wervelwind ventilatorbladen voor verbeterde koelprestaties en lagere geluidsemissies.

Veel kopers besteden weinig aandacht aan een van de belangrijkste aspecten van game prestaties: het koelsysteem. Dit is echter voor elk game notebook van cruciaal belang. Ten eerste, en belangrijkste, moet het koelsysteem van een game notebook snel en stil de opgewekte hitte van de relevante componenten wegleiden. In de tweede plaats is het belangrijk om te weten dat moderne CPU's en GPU's niet simpelweg een vaste kloksnelheid hebben, maar constant hun interne temperaturen meten en de maximale kloksnelheid aanpassen aan de beschikbare ruimte. Dit omvat ook de turbo boost snelheden die hogere kloksnelheden mogelijk maken zolang de temperaturen binnen de limieten zijn. Een efficiëntere koeling leidt dan ook tot hogere kloksnelheden en betere prestaties. Forse desktopvervangende notebooks met krachtige koelsystemen zijn de beste keuze voor gebruikers die maximale prestaties zoeken voor de ultieme game ervaring.

Laten we een typisch game notebook nader bekijken om het belang van het koelsysteem te illustreren. High-end game notebooks kunnen met alleen al de CPU en GPU tot wel 170 watt aan warmte-emissie genereren. Dit is vergelijkbaar met de warmteontwikkeling van twee ouderwetse gloeilampen en iedereen die wel eens een gloeilamp vastgepakt heeft weet hoe heet deze kunnen worden. Alleen moet de hitte in het geval van een game notebook een dunne behuizing uitgewerkt worden, waarvoor specifieke kennis en expertise nodig is. De koelsystemen zijn erg geavanceerd om lage temperaturen te houden bij een zo laag mogelijk systeemgeluid. Helaas zijn koelsystemen niet zichtbaar van buiten, waardoor deze vaak zullen ontsnappen aan de aandacht van potentiële kopers. MSI's Cooler Boost technologie beschikt over minimaal twee aparte koeleenheden, om zo individuele koeling van CPU en GPU te verzorgen. Er wordt heat pipe technologie gebruikt om de hitte zo snel mogelijk van de chips weg te voeren. "Cooler Boost Titan" (GT-series), "Cooler Boost 5" (onder meer GE-series) en "Cooler Boost Triton" (GS-series) zijn respectievelijke individuele koelsystemen die geoptimaliseerd zijn voor deze individuele hardware eisen.

RAM: meer graag!

Moderne CPU's hebben een on-die geheugencontroller die het type en snelheid van ondersteunde random access memory (RAM) bepaald. Intel's huidige 7e generatie Core processoren (bijvoorbeeld de eerder genoemde Core i7-7700HQ) ondersteund snel DDR4 geheugen tot 2.400 MHz, hoewel veel OEM's niet de geheugensnelheid van hun notebooks benoemen. Een instapniveau notebook zou uitgerust moeten zijn met minimaal 8 GB RAM en 16 GB is meer dan genoeg voor gamen. 32 GB is op dit moment nog niet nodig, maar biedt wat extra ademruimte in de toekomst. MSI's GT-series game notebooks beschikken over vier geheugensloten en ondersteunen maximaal 64 GB RAM voor de echte prestatie-fanaten die grafisch intensieve games zoals Assassin’s Creed Origins, GTA 5, of Far Cry Primal in volle glorie willen spelen. Elke game zal meer dan voldoende hebben aan 16 tot 32 GB RAM en meer geheugen is alleen nodig voor intensief multitasking.

MSI’s GT-series notebooks beschikken over vier RAM sloten voor maximaal 64 GB RAM. Van links naar rechts: GT62VR Dominator, GT73VR Titan, GT75VR Titan en GT83VR Titan.
MSI’s GT-series notebooks beschikken over vier RAM sloten voor maximaal 64 GB RAM. Van links naar rechts: GT62VR Dominator, GT73VR Titan, GT75VR Titan en GT83VR Titan.

Beeldscherm: een kwestie van snelheid

Snelle 120 Hz technologie voor een rappe game ervaring zonder vegen.
Snelle 120 Hz technologie voor een rappe game ervaring zonder vegen.

Om games echt te laten schitteren is een hoge kwaliteit, gaming-compatibel beeldscherm vereist. De snelheid is niet enkel relevant voor first-person shooters: langzamere beeldschermen zullen stotteringen en vegen weergeven bij snelle bewegingen. Daarnaast kan ook vertraging van invoer, zogenaamde input lag, verder vergroot worden als de response tijden van het beeldscherm de snelle bewegingen van de gebruiker niet bij kunnen houden. Hoge kwaliteit game beeldschermen voor desktop pc's ondersteunen bijna altijd hoge verversingsfrequenties (refresh rates) en de huidige modellen van MSI beschikken over 120 Hz beeldschermen (GF/GP-mainstream series en hoger). Deze beeldschermen beschikken niet alleen over refresh rates van 120 Hz maar ook over erg snelle response tijden. Snelle response tijden zijn met name belangrijk voor hoge frequentie beeldschermen omdat LCD cellen snel opnieuw moeten kunnen kleuren om te reageren op de continue veranderende content. Een 120 Hz beeldscherm vereist responsetijden van minder 8.3 ms en 144 Hz is alleen praktisch met responsetijden van 6.9 ms of minder. Bij de aanschaf van een game beeldscherm met hoge refresh rate moet je er dus goed op letten dat ook de responsetijden voldoende laag zijn.

SSD en HDD: systeemversneller en opslagcentrale

Compacte M.2 PCIe SSD's zorgen voor snelle boottijden en opstarttijden van games.
Compacte M.2 PCIe SSD's zorgen voor snelle boottijden en opstarttijden van games.

Een bekend probleem: besturingssysteem, games en applicaties doen er te lang over om op te starten. Daarnaast nemen games kostbare schijfruimte in. De oplossing is simpel: een game notebook moet altijd uitgerust zijn met een snelle SSD voor het besturingssysteem, aangevuld met een grote 2.5-inch HDD voor extra opslagcapaciteit. Deze combinatie geeft niet enkel voldoende opslagruimte voor je data, maar verzekerd je ook van snelle opstarttijden waardoor onnodig wachten bij het opstarten van een game of het laden van de volgende level tot een minimum beperkt wordt.

M.2 SSD's zijn compact en snel. Ze nemen niet veel ruimte in en kunnen via SATA of de veel snellere PCI Express (PCIe) bus aangestuurd worden. Een PCIe x4 verbinding maakt dataoverdrachtssnelheden tot 2.200 MB/s mogelijk, ofwel 5x zoveel als een reguliere SATA III SSD. Daar staat tegenover dat SATA SSD's gewoonlijk goedkoper zijn en nog steeds een goede keuze. Het verschil in prestaties met een traditionele harde schijf is nog steeds onvoorstelbaar. Het is belangrijk te letten op een game notebook die in elk geval de mogelijkheid heeft om met een M.2 SSD uitgerust te worden, voor wanneer M.2 SSD's met grotere capaciteiten betaalbaar worden in de toekomst. Elke MSI game notebook beschikt over een M.2 SATA/PCIe-slot. Het is ook belangrijk om erop te wijzen dat MSI notebooks geopend en geüpgraded kunnen worden zonder dat de garantie vervalt (2 jaar pickup & return), op voorwaarde dat dit op kundige wijze gedaan wordt, zonder bijvoorbeeld de hardware te beschadigen.

Let op aanwezigheid NVMe

Een aspect om met name aandacht aan te besteden is dat niet alle PCIe SSD's gelijk zijn. Snellere modellen ondersteunen NVM Express (NVMe, of niet-vluchtig geheugen) dat speciaal geoptimaliseerd is voor SSD's. SSD's zonder ondersteuning voor NVMe worden benaderd via het veel langzamere en oudere AHCI protocol.

Super RAID 4 Extra Turbo

Als de snelste PCIe SSD's nog niet snel genoeg zijn, dan moet de de MSI GT83VR Titan of GT75VR Titan nader bekeken worden. Deze beide modellen hebben bovenop NVMe een feature die "Super RAID 4" genoemd wordt. In feite zijn dit twee snelle SSD's die gecombineerd worden in een RAID0 stripe set voor dubbele capaciteit en overdrachtssnelheden tot wel 3.300 MB/s.

Toetsenbord: draagbaar game comfort

Uniek: mechanisch toetsenbord met individueel verlichte toetsen op de MSI GT75VR Titan.
Uniek: mechanisch toetsenbord met individueel verlichte toetsen op de MSI GT75VR Titan.

Het toetsenbord is de belangrijkste interface tussen gamer en game. Responstijden, toetsenbord feedback, actuatiekracht, toetsbewegingsbaan en robuustheid moeten allemaal geoptimaliseerd zijn voor gamen om veeleisende games te kunnen overleven. MSI heeft gekozen voor een samenwerking met SteelSeries om zo het verzekerd te zijn van het hoogste comfort en precisie voor zijn mobiele game series.

Een van de meest in het oog springende features van MSI's SteelSeries toetsenborden is de toetsenbordverlichting met meerdere kleuren. Sommigen zullen dit een nuttige feature vinden voor LAN parties of 's nachts gamen, anderen zullen vooral spelen met het instellen van de kleuren. In alle gevallen is het toetsenbord behoorlijk flamboyant. Vooral interessant zijn de MSI GT83VR Titan, GT75VR Titan, GE73 en GE63 Raider series die voor het eerst in een notebook individueel verlichte toetsen hebben. De lichteffecten kunnen beheerd worden met een applicatie genaamd "SteelSeries Engine 3", die een veelheid aan effecten ondersteund. Een feature genaamd "GameSense" maakt het mogelijk voor de toetsenbordverlichting om met de gespeelde game een interactie aan te gaan. Zo kan er extra informatie weergegeven worden, zoals het aantal levens of de hoeveelheid munitie, door de toetsenbordverlichting op een bepaalde manier weer te geven.

Netwerk: het wegwerken van lag

MSI GT75VR Titan, de eerste game notebook ooit met een 10 Gbit Ethernet poort. Optimale bandbreedte is verzekerd dankzij Killer netwerktechnologie.
MSI GT75VR Titan, de eerste game notebook ooit met een 10 Gbit Ethernet poort. Optimale bandbreedte is verzekerd dankzij Killer netwerktechnologie.

Netwerkvertragingen, ofwel lag, is de grootste vijand van een gamer, en tegelijkertijd een welkom excuus wanneer het even niet gaat. Het mag duidelijk zijn dat het onmogelijk is voor netwerktechnologie om hogere snelheden en lagere pingtijden op je DSL-verbinding te geven, maar de juiste combinatie van hard- en software kan in elk geval de efficiëntie aan de cliëntzijde zo hoog mogelijk maken, en het meeste uit de beschikbare bandbreedte halen. Het netwerkverkeer van de game kan bijvoorbeeld een hogere prioriteit krijgen dan andere software, zoals anti-virussoftware of e-mail applicaties, om zo een optimale game ervaring te geven.

Netwerk chips van Killer zijn geoptimaliseerd om games prioriteit te geven. De "Killer DoubleShot Pro" verbeterd zowel bekabelde als (ac) draadloze netwerkverbindingen. Het kan bandbreedtes multiplexen of specifieke applicaties aan specifieke netwerkadapters toewijzen. Killer's SHIELD is een exclusieve MSI feature. Het voorkomt stotters en over het algeheel lagere responstijden.

MSI gaat met de GT75VR Titan nog een stap verder om maximale netwerkbandbreedte te krijgen door Killer's Multi GIG technologie te implementeren: de eerste 10 Gbit Ethernet adapter in een game notebook ooit.

Aansluitingen: hoe meer hoe beter

Nuttig: verlichte USB-poorten op de MSI GE73 en GE63 Raider series.
Nuttig: verlichte USB-poorten op de MSI GE73 en GE63 Raider series.
Thunderbolt 3 gebruikt de compacte dubbelzijdige USB-C aansluiting en is backwards compatibel met USB, DisplayPort en HDMI.
Thunderbolt 3 gebruikt de compacte dubbelzijdige USB-C aansluiting en is backwards compatibel met USB, DisplayPort en HDMI.

Een ander belangrijk aspect zijn de poorten op een notebook, zoals de USB-poorten. Dit begint met USB 3.0 met de beroemde Type-A aansluiting, snelheden tot 400 MB/s zou voldoende moeten zijn voor de meeste externe opslagmedia. USB 3.1 SuperSpeed+ (ook bekend als USB 3.1 Gen 2) verdubbeld de bandbreedte en biedt tot 800 MB/s. Een andere verbetering kwam op rond dezelfde tijd USB 3.1 Gen 2: de dubbelzijdige USB Type-C aansluiting. Een modern game notebook zou in elk geval een toekomstig bestendig USB Type-C-aansluiting moeten hebben, en minimaal 3 traditionele USB Type-A aansluitingen, zodat het notebook klaar is voor zowel het heden als de toekomst.

Naast USB is er ook Intel's Thunderbolt 3. Dit is nog veelzijdiger en veel sneller. Gebaseerd op de USB Type-C aansluiting biedt Thunderbolt 3 snelheden tot 40 GBit/s, ondersteund USB 3.1 Gen 2 en kan ook een 4K DisplayPort signaal overdragen (optionele adapter vereist). MSI's GT83, GT75, GT73 Titan, GS73 en GS63 Stealth series ondersteunen allen Thunderbolt 3.

Werken en gamen op meerdere beeldschermen

De GT75VR Titan ondersteund surround gaming op maximaal drie 4K beeldschermen.
De GT75VR Titan ondersteund surround gaming op maximaal drie 4K beeldschermen.

Een game notebook kan thuis als volwaardig game platform ingezet worden door externe (4K) beeldschermen aan te sluiten via HDMI of DisplayPort. HDMI en DisplayPort zijn uitwisselbaar en kunnen met adapters door elkaar gebruikt worden. Multi-monitor configuraties maken het mogelijk een groter bureaublad te gebruik voor een panoramische blik en extra gebruiksgemak. Naast het geïntegreerde beeldscherm ondersteunen MSI game notebooks tot twee externe beeldschermen aangesloten via HDMI of DisplayPort, of zelfs drie externe beeldschermen in de modellen met Thunderbolt 3. Dankzij "MSI Matrix Display", kunnen tot vier beeldschermen tegelijk gebruikt worden.

Dit brede blikveld kan ook gebruikt worden voor superintensieve game sessies. De nieuwste GT series game notebooks ondersteunen surround gamen met maximaal drie 4K/60Hz beeldschermen, aan te sluiten via HDMI, DisplayPort en Thunderbolt 3.

Geluid: akoestisch de tegenstander vinden

Hoge geluidskwaliteit is erg belangrijk voor een meeslepende game ervaring waar je de vijanden hoort lang voordat je ze ziet. Naast goede notebook luidsprekers, zijn de componenten die het analoge geluidsignaal maken ook van groot belang.

Meer ruimte voor extra geluid

Meer volume voor extra volume: MSI’s GE Raider notebooks beschikt over extra ruimte voor het Dynaudio geluidssysteem.
Meer volume voor extra volume: MSI’s GE Raider notebooks beschikt over extra ruimte voor het Dynaudio geluidssysteem.
Goud-bedekte audiopoorten aan de buitenkant, hoge kwaliteit audio technologie aan de binnenkant.
Goud-bedekte audiopoorten aan de buitenkant, hoge kwaliteit audio technologie aan de binnenkant.
MSI's game notebooks beschikken over hi-res geluidskwaliteit.
MSI's game notebooks beschikken over hi-res geluidskwaliteit.

MSI's meest recente GE73 en GE63 Raider series notebooks beschikken met name over sterke en krachtige luidsprekers. Net als de GT-serie, zijn de luidsprekers ontwikkeld in samenwerking met de geluidspecialisten van Dynaudio. Wat deze luidsprekers extra speciaal maakt is de extra ruimte die gegeven is voor een beter volume. Bij het ontwikkelen en ontwerpen van een notebook zijn luidsprekers meestal een nagedachte die nog ergens een plekje moeten krijgen in een op dit moment al vastgelegd ontwerp. In dit specifieke geval was het geluidsysteem een van de aandachtspunten bij het ontwerpen van de behuizing. De luidsprekers, aangeduid als "Giant Speakers" zijn 3x groter dan gebruikelijk en bieden 5x meer resonantie volume voor een betere bas en hoger maximaal volume. Dus ondanks de compacte en kleine behuizingen beschikken de GS73VR en GS63VR over high-end geluidsmogelijkheden.

ESS Sabre Hi-Fi Audio DAC

Het verschil tussen betaalbare onboard geluidssystemen en aparte high-end geluidskaarten is erg merkbaar. Voordat de geluiden van de game hun weg vinden naar de analoge koptelefoon moeten ze eerst gerenderd worden in de geluidschip en omgezet naar een analoog geluidsignaal. MSI's game notebooks beschikken over een aparte ESS Sabre digitaal-analoog-converter (DAC) die gewoonlijk gevonden wordt in high-end Hi-Fi audioapparatuur. De GT75VR en GT83VR hebben een sampling rate tot 32 bit/384 kHz en 122 dB(A) signaal/ruisverhouding is tot 15x nauwkeuriger dan een audio CD. Dit wordt gecombineerd met een ingebouwde versterker die zijn eigen audio circuits heeft wat resulteert in een helder, storingsvrij signaal. De met goud bedekte audio poorten in hi-res audio modus zijn zo geschikt voor gamen en voor Mark Knopfler's gitaar. De ondersteunde impedantie van 16 - 600 Ohm maakt het systeem geschikt voor high-end koptelefoons en headsets.

Software

Naast de hoge kwaliteit audio hardware is er ook software genaamd "Nahimic Audio Enhancer 2+" die geoptimaliseerd geluid biedt en zelfs surround sound virtueel kan weergeven op stereo koptelefoons of luidsprekers. De geavanceerde geluidsalgoritmes zorgen voor een verrassend goede 3D geluidservaring. Dankzij "Nahimic VR" kan zelfs de multi-kanaals engine van moderne VR games op stereo luidsprekers weergegeven worden voor een intensere VR-ervaring. In-game lokalisering van vijanden worden gemakkelijk dankzij het virtuele ambient geluid en in-game communicatie wordt verbeterd door ruisonderdrukkingstechnologie. Een feature genaamd "Sound Tracker" ondersteund zelfs de visualisering van geluidsbronnen.

Apps en tools: krachtige hulpstukken

Tot slot is een goed onderhouden software omgeving ook erg belangrijk voor een rijke game ervaring. MSI notebooks bieden een veelheid aan nuttige apps en tools voor vergaande optimalisatie en het versimpelen van de je persoonlijke game ervaring.

Het beheercentrum is MSI's "Dragon Center" software. Deze ondersteund veel relevante features vanuit een eenduidige gebruikersinterface. Zo is er directe toegang tot relevante apps (app portal), het monitoren van systeem prestaties (system monitor), configureren van de LED effecten (LED wizard), optimaliseren van verschillende systeeminstellingen (system tuner) en snelle toegang tot nuttige bronnen voor het beantwoorden van vragen (tool & help). De applicatie kan zelfs op afstand benaderd worden met een smartphone of tablet (Mobile C~enter) en maakt het zo mogelijk de laptop op afstand te beheren en configureren.

MSI's "SHIFT" technologie maakt het mogelijk om de balans tussen maximale prestaties en minimale geluidsemissies aan te passen. Er kan uit vijf profielen gekozen worden afhankelijk van individuele voorkeuren, om zo de juiste balans tussen maximale prestaties en maximale batterijlevensduur te verkrijgen.

Het »Dragon Center« is MSI's central beheercentrum met verscheidene instellingen.

Verdere informatie

MSI's game notebooks beschikken over vele features en specialiteien en dit artikel raakt slechts het oppervlakte. Een ieder die meer wil leren kan de onderstaande lins gebruiken. MSI's bundels deze winter zijn met name interessant omdat ze nuttige game accessoires toevoegen aan krachtige game notebooks. 

Models and Price Comparison

GT83VR and GT75VR Titan series

Powererd by MSI|True Gaming
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten >
Redaktion, 2018-01-28 (Update: 2018-02- 3)