Notebookcheck Logo

CheckMag | 7 waarschuwingssignalen dat uw iPhone gevolgd kan worden

7 waarschuwingssignalen dat uw iPhone gevolgd kan worden (Afbeelding bron: Unsplash)
7 waarschuwingssignalen dat uw iPhone gevolgd kan worden (Afbeelding bron: Unsplash)
Door de tekenen van het volgen van uw mobiele telefoon te herkennen, kunt u bepalen of uw iPhone gevolgd wordt. Hieronder vindt u 7 waarschuwingssignalen die erop kunnen wijzen dat uw iPhone wordt gevolgd, variërend van onverwachte aanmeldingswaarschuwingen voor Apple ID tot ongebruikelijke patronen in gegevensgebruik die kunnen wijzen op de aanwezigheid van volgsoftware of schadelijke activiteiten.

1. Apple ID-informatie geschonden

Het eerste teken dat uw iPhone wordt gevolgd waarvan u op de hoogte moet zijn, is de schending van uw Apple ID-informatie. Dit wordt beschouwd als de administratieve account op het hoogste niveau op elke iPhone.

Als u meldingen ontvangt dat uw Apple ID is aangemeld op een vreemd apparaat, dat het wachtwoord van uw account is gewijzigd of dat er ongebruikelijke rekeningen zijn, dan kunnen dit allemaal waarschuwingssignalen zijn dat iemand toegang heeft gekregen tot uw Apple ID.

U hoeft zich echter geen zorgen te maken als u deze situaties tegenkomt. U kunt Apple's hulpmiddelen voor accountherstel gebruiken om uw Apple ID te herstellen en weer toegang te krijgen als u er niet bij kunt.

U moet ook tweefactorauthenticatie inschakelen of een sterk wachtwoord maken om te voorkomen dat uw Apple ID-informatie door kwaadwillenden wordt gecompromitteerd.

2. Vreemde apparaten in Family Sharing of Zoek mijn app

Gezinsdeling is een handig hulpmiddel waarmee u aankopen, familiefotoalbums, locaties, planningen, enz. kunt delen met leden van uw familiegroep zonder dezelfde Apple ID te gebruiken.

De functie Zoek mijn is vergelijkbaar. Alle informatie staat in een Apple ID. Daarom zijn Family Sharing en de Zoek mijn app twee methoden die indringers vaak gebruiken om toegang te krijgen tot uw iPhone-systeem.

Het verschijnen van vreemde apparaten in Family Sharing of de Zoek mijn app is een verdacht teken.

Als u dus een vreemd apparaat in deze twee toepassingen ontdekt, verwijder het dan snel, controleer uw beveiligingsinstellingen en werk uw wachtwoord onmiddellijk bij om risico's te vermijden.

Vreemde apparaten in Family Sharing (Bron: Apple)
Vreemde apparaten in Family Sharing (Bron: Apple)

3. Verhoogd gegevensgebruik

Elke toepassing of software die op de telefoon geactiveerd is, gebruikt gegevens. Als u merkt dat uw maandelijkse gegevensverbruik toeneemt, kan dit de invloed van een tracking-app zijn.

Het proces waarbij technologie wordt gebruikt om de locatie van een iPhone via de GPS en andere informatie van iemand anders te achterhalen, vereist veel gegevens. U moet echter het gegevensgebruik van uw telefoon controleren voordat u tot een definitieve conclusie komt.

4. Leeglopen van de batterij

Net als bij andere software of toepassingen op het apparaat, zal het gebruik van trackingtoepassingen de batterij van de telefoon leegmaken.

Als het batterijpercentage van uw telefoon na een volledige lading tot het einde van de dag op peil blijft, maar plotseling korter wordt zonder dat u de telefoon vaak gebruikt, dan kan er een volgapplicatie zijn waarvan u zich niet bewust bent.

5. Toegang tot microfoon en camera geschonden

Het volgende teken dat uw iPhone wordt gevolgd, is wanneer uw microfoon en camera worden gemanipuleerd. Tegenwoordig zijn er veel spywareprogramma's die gebruikt worden om gesprekken af te luisteren en op te nemen. Sommige tracking-apps zorgen er zelfs voor dat uw camera automatisch geactiveerd wordt, foto's van de omgeving maakt en deze naar een server of een ander apparaat stuurt.

Deze risico's kunnen potentiële bedreigingen voor u vormen. Wanneer toepassingen daarom toegang tot de camera vragen of een kaarttoepassing de microfoon wil gebruiken, kunt u deze toepassingen het beste onmiddellijk van uw apparaat verwijderen.

Het gebruik van trackingtoepassingen zal de batterij van de telefoon leegmaken (Bron: Apple)
Het gebruik van trackingtoepassingen zal de batterij van de telefoon leegmaken (Bron: Apple)

6. Er verschijnen vreemde berichten

Hebt u sms-berichten ontvangen met vreemde codes, symbolen, tekens of speciale koppelingen?

Als dit vaak voorkomt, een spionage-app op uw iPhone geïnstalleerd(iPhone 15 momenteel verkrijgbaar bij Amazon).

Als dit gebeurt, wees dan voorzichtig en negeer of verwijder de vreemde berichten, en klik niet op vreemde links die via berichten worden verzonden.

7. Webbrowser en vreemde toepassingen verschijnen

iPhone-gebruikers wordt altijd aangeraden om de applicaties die ze geïnstalleerd hebben en hun webbrowsergeschiedenis te controleren. Zo kunt u eventuele afwijkingen snel opsporen.

Als vreemde toepassingen op uw iPhone verschijnen of er een geschiedenis is van toegang tot ongebruikelijke webbrowsers, is het zeer waarschijnlijk dat uw telefoon gecompromitteerd is. Daarom moet u deze toepassingen verwijderen en de apps met gegevenstoegangsrechten controleren.

Wanneer u de bovenstaande tekenen waarneemt, moet u onmiddellijk uw iPhone controleren en een veilige oplossing zoeken om te voorkomen dat u gevolgd wordt en uw belangrijke informatie prijsgeeft.

Bron(nen)

Foto door Yura Fresh op Unsplash

Foto door Thom Bradley op Unsplash

Foto door Apple .com

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2023 11 > 7 waarschuwingssignalen dat uw iPhone gevolgd kan worden
Triet Le, 2023-11-14 (Update: 2023-11-14)