Notebookcheck Logo

20 - 30% hogere single-threaded prestaties en 5,5 GHz op alle cores: Lek beweert dat AMD Ryzen 7000 CPU's veel krachtiger zijn dan AMD onthulde op Computex 2022

AMD Ryzen 7000 desktop APU's gebaseerd op Zen 4 microarchitectuur zullen later dit jaar op de markt komen. (Bron: AMD)
AMD Ryzen 7000 desktop APU's gebaseerd op Zen 4 microarchitectuur zullen later dit jaar op de markt komen. (Bron: AMD)
AMD Ryzen 7000 "Raphael" chips zullen een veel grotere prestatie delta hebben in vergelijking met Zen 3 dan het bedrijf onthulde op Computex 2022, als we een recent lek van Moore's Law is Dead mogen geloven. Volgens het lek heeft AMD de single-threaded capaciteiten van zijn next gen CPU's aanzienlijk gebagatelliseerd. Hetzelfde geldt voor de kloksnelheden, waar de leaker beweert dat Raphael chips gemakkelijk 5,5 GHz op alle kernen kunnen duwen.

AMD heeft officieel aangekondigd de Ryzen 7000 "Raphael" desktop CPU's aan op de Computex 2022. Hoewel het bedrijf niet diep inging op de technische details, onthulde het dat de Zen 4 een toename van meer dan 15% zal brengen in single-threaded prestaties en een max boost klok ten noorden van 5 GHz. Het is begrijpelijk dat dit sommige fans boos maakte, omdat deze cijfers niet genoeg leken om te concurreren met Intel's 13 gen "Raptor Lake" chips. Om enkele van de zorgen weg te nemen, AMD's Robert Hallock ging op een interview spree en verduidelijkte dat de 15% ST toename een conservatieve schatting was.

Maar zelfs voor Hallock's verduidelijking, namen sommige leakers en analisten de prestatiecijfers die op het podium werden getoond niet als definitief. Tom van het Moore's Law is Dead YouTube kanaal noemde de schattingen van Team Red "zandzakken" en een poging om de werkelijke prestatie sprong geheim te houden.

Tom heeft nu een video gepubliceerd met details over wat hij gelooft dat de werkelijke prestatiecijfers zijn. Volgens zijn bronnenkunnen we 20 - 30% hogere single-threaded en 30 - 45% hogere multi-threaded prestaties verwachten met Zen 4 in vergelijking met Zen 3. De prestatieverbetering heeft minder te maken met de werkelijke IPC winst en meer met de enorme sprong in kloksnelheden.

Een MLID bron vermeldt, "in productiviteit benchmarks, laat het 7 - 9% hogere IPC zien dan Zen 3 bij dezelfde kloksnelheden. Dit is niet 100% bevestigd als zware computerbelastingen, noch gaming PPC." Als het gaat om kloksnelheden, meldt MLID dat de ST max boost klok boven de 5,6 GHz ligt, zoals een bron uitlegt: "Voor de duidelijkheid, ik heb monsters gezien die één core boven de 5,6 GHz boostten, en 5,5 GHz is voor sommige monsters makkelijk te raken met de meeste cores."

Toms heeft het ook gehad over de nog onaangekondigde Zen 4c en Zen 4 met V-Cache. Volgens de leaker is het "zeer onwaarschijnlijk dat de Zen 4 met V-Cache nog dit jaar klaar zal zijn". Hij speculeert dat V-Cache mogelijk naar de Zen 4 komt in eind H1 of midden 2023 en een 10 - 15% prestatie verbetering zal brengen ten opzichte van de vanilla Zen 4.

Voor Zen 4c, beweren Tom's bronnen dat het waarschijnlijk boven de 16 cores zal gaan op AM5, maar er is geen onmiddellijke lancering op de kaarten.

Koop AMD Ryzen 7 5800X 8-core, 16-thread unlocked desktop processor op Amazon

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2022 05 > 20 - 30% hogere single-threaded prestaties en 5,5 GHz op alle cores: Lek beweert dat AMD Ryzen 7000 CPU's veel krachtiger zijn dan AMD onthulde op Computex 2022
Fawad Murtaza, 2022-05-31 (Update: 2022-05-31)