Notebookcheck Logo

1MORE EVO TWS hands-on: Vlekkeloos geluid voor de prijs en dan nog wat

1MORE EVO TWS in zwarte afwerking, binnenkant open kast (Bron: Own)
1MORE EVO TWS in zwarte afwerking (Bron: Eigen)
Met een klassiek en stijlvol ontwerp is de 1MORE EVO meer dan je op het eerste gezicht zou denken. Hij biedt audio van hoge kwaliteit via LDAC en SoundID ondersteuning, en flexibele noise cancelling mogelijkheden. Vandaag nemen we een kijkje bij dit stukje technologie dat een uitstekende ervaring biedt in alle scenario's.

Getuned door de Grammy Award winnende geluidstechnicus Luca Bignardibelooft de 1MORE EVO "muziek haar oorspronkelijke glans terug te geven", maar dit zegt nog niet veel over de mogelijkheden van het product zelf. De Hi-Res Audio Wireless certificering is ook aanwezig en klinkt in theorie geweldig, maar veel producten maken de labels op hun doosjes niet waar. De 1MORE EVO belooft ook kristalheldere gesprekken dankzij niet minder dan zes microfoons en het gebruik van een intelligent DNN (Deep Neural Network) algoritme dat spraak versterkt en omgevingsgeluid buiten houdt.

Zijn al deze zaken slechts marketing gimmicks of niet? Dit is de belangrijkste vraag die vandaag in deze hands-on review zal worden beantwoord, na de 1MORE EVO meer dan drie maanden lang dagelijks te hebben gebruikt.

Inhoud doos, ontwerp, bouwkwaliteit

1MORE hoofdtelefoons zijn meestal verpakt in dozen die de moeite waard zijn om te bewaren en de EVO TWS is geen uitzondering. De eenvoudige kartonnen doos is voorzien van een magnetische sluiting en kan altijd worden gebruikt om een flink aantal kleine gadgets op te bergen, aangezien de hoofdtelefoon en de essentiële accessoires die erin zitten gemakkelijk in een kleine zak passen.

De eerder genoemde doos draagt alle relevante technische details op de achterkant, met een paar hoogtepunten op de zijkant en op de voorkant. Aan de binnenkant zijn er een paar DaVinci-achtige tekeningen over het ontwerpproces van de 1MORE EVO, ondertekend door Luca Bignardi. 1MORE koos voor dezelfde aanpak bij de verpakking van de bedrade Quad Driver en Triple Driver hoofdtelefoons, maar dit betekent alleen dat de EVO weer een speciaal product is dat boven zijn prijsklasse uitsteekt, en niet zomaar een in massa geproduceerd audio accessoire dat speciaal probeert te zijn op basis van de presentatie alleen.

Het detailhandelspakket is vrij genereus, want het bevat niet minder dan vier paar extra siliconenoordopjes, naast het reeds aangebrachte paar in M-formaat. De maten zijn XS, S, L, en XL. Er is ook een korte USB-A naar USB-C oplaadkabel, die sommige gebruikers nuttig vinden en velen nooit zullen aanraken (de oplaadcase ondersteunt draadloos opladen en de meeste mensen hebben ten minste een USB-C kabel in de buurt), een mooi gemaakte gebruikershandleiding in ongeveer een dozijn talen, een sticker, en een kaart met een QR-code die leidt naar een validatiepagina die de authenticiteit van uw 1MORE EVO controleert.

De behuizing van de 1MORE EVO is alleen beschikbaar in zwart en wit en heeft een eenvoudig maar stijlvol ontwerp, met een stevige, maar lichte pilvormige oplaadhouder van geanodiseerd aluminium met een poedercoating aan de buitenkant, waardoor hij zeer prettig aanvoelt en gemakkelijk te hanteren is zonder weg te glijden. De onderkant is gemaakt met een antislip rubberen oppervlak, zodat hij op zijn plaats blijft waar veel andere oplaadcases naar beneden zouden glijden.

De oordopjes zijn voorzien van een glanzende keramische bovenkant met het 1MORE-logo. De bovenkant is omgeven door een discreet metalen frame (zilver voor de witte versie en koper voor de zwarte variant). Gezien het traditionele ontwerp dat is gebruikt en de hoeveelheid technologie die erin is verpakt, zijn de oordopjes verrassend klein en licht, maar ook gemakkelijk te hanteren en ze zouden mooi moeten passen in de meeste oren (ik had geen problemen, zelfs niet tijdens het sporten of eten, een situatie waarin oordopjes met een vergelijkbare indeling na een paar minuten zouden afvallen).

De bouwkwaliteit en de gebruikte materialen zijn beide uitstekend, en alles voelt alsof het is gemaakt om lang mee te gaan. Ik stop de case vaak in zakken die, in bepaalde posities, een serieuze belasting vormen, maar het deksel voelt nog steeds aan als op de eerste dag, zonder ook maar een spoortje van wiebelen.

Specs, functies, gebruik in de praktijk

De 1MORE EVO, die het modelnummer EH902 draagt, weegt in totaal minder dan 60 gram of ongeveer 0,13 pond (behuizing en oordopjes). De luidsprekerimpedantie is 32 Ω, met een frequentierespons van 20 Hz tot 40 kHz. De 1MORE EVO ondersteunt Bluetooth 5.2 en het werktemperatuurbereik is 0 tot 45 graden Celsius (32 tot 113 graden Fahrenheit).

De case heeft een batterijcapaciteit van 450 mAh, terwijl elke oordop 48 mAh kan dragen. De case heeft twee uur nodig om op te laden via een USB-C kabel, en de oordopjes hebben een uur nodig voor een volledige lading. De autonomie is 5,5 uur met ANC ingeschakeld, en 8 uur met ANC uitgeschakeld. Op die manier kan een volledig opgeladen hoesje met opgeladen oordopjes erin tot 28 uur autonomie bieden.

Een 10 mm dynamische driver en een gebalanceerde armatuur in een lijst van specs en functies zijn zeker niet iets indrukwekkends. In dit geval moet ik echter bekennen dat de 1MORE EVO veel beter klinkt dan oordopjes met grotere drivers, wat bewijst dat grootte er op dit gebied niet al te vaak toe doet.

De reeks van zes microfoons die gebruik maken van een intelligent AI-gestuurd algoritme om een geweldige gesprekskwaliteit te bieden, lijkt misschien een marketing gimmick, maar dat is het niet. Ik heb telefoongesprekken kunnen voeren terwijl het buiten hard waaide, in het openbaar vervoer of tijdens wandelingen door drukke gebieden waar het gewoon onmogelijk was om mezelf goed verstaanbaar te maken met een andere hoofdtelefoon.

Als het gaat om ruisonderdrukking en audiotransparantie, moet ik zeggen dat de Wind Noise Reduction-modus gewoon geweldig is, en de twee Transparantie-modi stellen me in staat om met mensen te praten of openbare aankondigingen te verstaan zonder mijn muziek uit te zetten. Voor mij is de passieve ruisonderdrukking minder efficiënt dan ik had verwacht. Ik beschouw dit echter als een goede zaak, omdat ik de 1MORE EVO kan gebruiken zonder ANC of Transparantie in te schakelen en nog steeds goed genoeg kan horen wat er om me heen gebeurt, waardoor de batterij van de oordopjes langer meegaat.

De eerste keer dat ik de 1MORE EVO op mijn telefoon aansloot en de eerste aanpassingen deed, waren er geen aangepaste EQ-instellingen, dus configureerde ik SoundID met het beste geluid voor vervormde gitaren/drums. Verrassend genoeg voelt het resultaat ook geweldig aan bij het luisteren naar klassieke, elektronische en zachte popmuziek. Over het algemeen levert de 1MORE EVO een neutraal geluid met veel ruimte over het gehele audio spectrum om gevuld te worden, afhankelijk van de gebruikte EQ en/of SoundID instellingen. Soms kan het toevoegen van een EQ van een derde partij bovenop het audiolandschap dat door de 1MORE EVO met SoundID wordt geboden nog verder verrijken, maar ik ga meestal voor een vlakke instelling of geen EQ.

Hoewel ik de best mogelijke geluidskwaliteit heb ingeschakeld (door gebruik te maken van de Developer Mode op mijn telefoon om te profiteren van verborgen instellingen die me in staat stelden de hoogste bitrate te krijgen die beschikbaar is voor de LDAC codec), heb ik nooit gemerkt dat de geluidslatentie vervelend was. Natuurlijk is er een kleine vertraging die soms duidelijk wordt in snelle games, maar de audio-ervaring bij het bekijken van video's of het luisteren naar muziek, latency-wise, is uitstekend.

De bescherming tegen water en stof is goed genoeg voor dagelijks gebruik, en ik moet zeggen dat ik tot nu toe minstens twee keer in de regen heb gestaan terwijl ik de 1MORE EVO gebruikte. Het was geen overstroming, maar het was intens genoeg om mijn telefoon voorzichtig weg te stoppen. Aan de andere kant bleven de oordopjes op hun plaats zitten en was er geen probleem. Omdat ik in een vervuilde stad woon, komt er overal stof op. Ook hier geen probleem.

Slijtagedetectie en multipoint-connectiviteit staan ook in de lijst met functies en beide werken geweldig, maar ik houd de 1MORE EVO meestal verbonden met mijn telefoon en vermijd multitasking.

In termen van autonomie en mijn eigen ervaring, is alles geweldig. Ik stel het volume meestal in op ruwweg 70 procent met ANC aan en ik ben er nooit in geslaagd om de batterij volledig uit te putten, zelfs niet na meer dan 4 uur continu gebruik. 1MORE's batterijlevensduur tests werden uitgevoerd met 50 procent volume met gebruik van het AAC-formaat, dus ik denk dat mijn resultaten met LDAC tot het uiterste gedreven en 70 procent volume niets minder dan indrukwekkend zijn.

De bedieningselementen zijn geweldig, maar het zou geweldig zijn als ik meer gebaren kon aanpassen, om nog maar te zwijgen van het feit dat ik aan elke oordop een andere bediening zou willen toewijzen. Ik wil bijvoorbeeld afspelen/pauzeren met mijn linkeroordop en naar het volgende nummer gaan met de rechteroordop. Dit brengt ons echter meteen bij het volgende deel van het artikel van vandaag.

Software

Voordat ik overga tot de 1MORE MUSIC app zelf, moet ik vermelden dat de 1MORE EVO wordt geleverd met upgradebare firmware en, sinds ik hem heb, heeft hij twee of drie updates ontvangen. De huidige firmware versie is 1.0.0.2 en de app versie die ik gebruik terwijl ik dit schrijf is 4.7.0.

Net als de firmware is ook de mobiele app voortdurend bijgewerkt. De ANC-instellingen gingen bijvoorbeeld verloren nadat de oordopjes waren losgekoppeld. Dat probleem is nu verdwenen. Zoals ik al eerder zei, waren er in het begin geen EQ-instellingen.

Naast de mogelijkheid om de firmware te upgraden en de bediening aan te passen, kan de gebruiker met de 1MORE MUSIC-app de hoofdtelefoon inbranden, een van de bestaande EQ-voorkeurszenders inschakelen of aangepaste voorkeurszenders maken en opslaan, de detectie-instellingen voor de drager aanpassen (alleen auto-pauze, auto-pauze en afspelen, en uitgeschakeld), een snelle gebruikershandleiding raadplegen, of rustgevende geluiden afspelen. Vreemd genoeg zijn er geen mogelijkheden om muziek af te spelen in de app, ondanks de naam. Ik beschouw dit echter niet als een probleem.

Over het geheel genomen is de software metgezel voor de 1MORE EVO een uitstekend stukje code en ik ben er zeker van dat het in de toekomst nog verder verfijnd zal worden. Een voorbeeld dat de aandacht van 1MORE voor detail toont, is de mogelijkheid voor de gebruiker om de kleur van de hoofdtelefoon en de behuizing te kiezen die in de app worden getoond (de app werkt ook met andere 1MORE producten).

Het goede, het slechte, en de waarheid

Zowel het hoesje als de oordopjes zien er beter uit dan op foto's en zelfs de officiële productfoto's zien er niet zo goed uit als in het echt. Sterker nog, de 1MORE EVO voelt geweldig aan om te dragen en te hanteren. De software en audiokwaliteit zijn beide uitstekend, met een enorme plus voor de WNR-modus, die windruis volledig buiten sluit en alles wat overblijft is de stille druk van de lucht die voorbij komt.

De kalmerende geluiden zijn zeer korte audioloops van lage kwaliteit en tijdens het afspelen zijn onderbrekingen merkbaar en kan de app niet voor iets anders worden gebruikt. De mogelijkheid om elke oordop individueel aan te passen zou een uitstekende aanvulling zijn op de mogelijkheden van dit product.

Met een prijskaartje ver onder de US$200 (afgeprijsd naar US$149,99 in de VS terwijl ik dit schrijf, van een normale prijs van US$169,99), is de 1MORE EVO TWS zeker een goede deal voor iedereen die het zich kan veroorloven, zelfs voor degenen die denken dat high-end draadloze audio in zo'n kleine vormfactor onmogelijk is. Ik weet zeker dat ik eindelijk een reden heb gevonden om mijn bedrade hoofdtelefoon niet langer te missen bij het luisteren naar muziek op mijn telefoon, en dat zou veel moeten zeggen.

Disclaimer: De auteur van deze review heeft de 1MORE EVO TWS gratis ontvangen van 1MORE om te testen.

Bron(nen)

1MORE (officiële productpagina, US Engels)

Please share our article, every link counts!
.170
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > 1MORE EVO TWS hands-on: Vlekkeloos geluid voor de prijs en dan nog wat
Codrut Nistor, 2022-08-12 (Update: 2022-08-12)