Notebookcheck

Guild Wars 2 Benchmarked

Florian Glaser (vertaald door Beau Verdiesen), 24-09-2012

Een frisse wind. ArenaNet denk dat het Word of Warcraft van de troon kan stoten met nieuwe - en soms onconventionele - veranderingen in het MMO genre. Kan een bedrijf dat bestaat uit ex-Blizzard medewerkers het goud halen met een MMO die geen maandelijkse bijdrage vereist? We testen een serie notebooks en GPU's om erachter te komen wat voor een systeem een speler nodig heeft om ArenaNet's unique titel te ervaren.

Guild Wars 2 (Artwork: ArenaNet / NCsoft)

Geen healers, geen tanks, geen DPS, geen maandelijkse bijdrage. Wat klinkt als een onmogelijk recept is in werkelijkheid een geweldig succes in de handen van de ontwikkelaars van AernaNet. De originele Guild Wars Prophesies uit 2005 is de basis voor een opvolger met mogelijkheden die geen enkele MMO op het moment heeft.

Een van de grootste pluspunten zijn de lage systeemeisen, de geleidelijke leercurve en natuurlijk het gebrek aan een maandelijkse bijdrage. De ontwikkelaars hebben een unieke kijk op mogelijke expansions en in-game transacties waardoor spelers de wereld van Tyria kunnen ontdekken zonder ook maar een cent meer te betalen dan de aankoopprijs.

Top 10 Testrapporten

» Top 10 Multimedia Notebooks 
» Top 10 Gaming-Notebooks
» Top 10 Budget Office/Business-Notebooks
» Top 10 Premium Office/Business-Notebooks
» Top 10 Workstation-Laptops
» Top 10 Subnotebooks
» Top 10 Ultrabooks
» Top 10 Convertibles
» Top 10 Tablets
» Top 10 Smartphones
» Notebookcheck's Best Geteste Notebook Beeldschermen
» Notebookcheck's Top 10 Notebooks tot €500
» Notebookcheck's Top 10 Notebooks tot €300

Omschrijving

Zoals gebruikelijk bij het MMO genre moeten spelers eerst een avatar aanmaken voor ze in het spel duiken. Er zijn vijf rassen beschikbaar met vier verschillende start locaties en acht unieke klassen. Hoewel sommige klassen wat generiek zijn (Warrior, Ranger, Thief, Elementalist) zijn de Mesmer en de Engineer een mooie aanvulling met unieke tactieken en abilities die niet vaak voorkomen in de MMO wereld.

De character editor heeft genoeg mogelijkheden om een individuele avatar te maken. Naast lichaam- en hoofdgrootte kun je ook het haar, de neus en de mond aanpassen. Zelfs de kleur van kleding kan aangepast worden en je kunt in-game nieuwe kleuren vrijspelen.

Je hebt de keuze tussen vijf rassen.
Je hebt de keuze tussen vijf rassen.
Zes van de acht klassen zijn redelijk standaard.
Zes van de acht klassen zijn redelijk standaard.
De editor biedt verscheidene mogelijkheden.
De editor biedt verscheidene mogelijkheden.

Guild Wars 2 verdoet zijn tijd niet met langdurige introducties of CGI. Gelijk na het aanmaken van een personage werd onze Human Guardian in het midden van een dorp geplaatst met de taak deze te verdedigen tegen de vijand. Na een aantal rondes kwam er een baas tevoorschijn die spectaculair ten onder ging met de hulp van enkele medespelers met dezelfde starting quest. De omgevingen in Guild Wars 2 zijn prachtig dankzij de kunstzinnige stijl en het gevoel voor detail. Aan de andere kant komen sommige conversaties die nodig zijn om het grote verhaal vooruit te helpen wat onhandig over.

Helaas brengt Guild Wars 2 geen revolutie in het genre ondanks zijn nieuwe dynamische event systeem. Hoewel je NPC's niet langer direct aan hoeft te spreken (optionele quests starten simpelweg als je door de wereld heen loopt) ligt de focus nog steeds op de 'verzamel dit, bevecht dat' mentaliteit die het genre domineert. De prachtige wereld en omgeving maken het spel zeer vermakelijk om te spelen welke quest je dan ook aan het doen bent.

Het spel start met een geïllustreerde intro.
Het spel start met een geïllustreerde intro.
Er zijn goed ogende close-ups bij belangrijk dialoog.
Er zijn goed ogende close-ups bij belangrijk dialoog.
Je hoeft niet lang te wachten voor de eerste boss battle.
Je hoeft niet lang te wachten voor de eerste boss battle.

Zoals al eerder vermeld is de gameplay aangevuld met zogenaamde "World Events" - een mooie naam voor quests die spontaan ontstaan en waarbij elke speler in de buurt mee kan helpen. De meeste van deze events bestaan uit het verdedigen van een dorpje, het escorteren van een NPC door vijandelijk gebied, het verslaan van een vijandelijke krijger of een combinatie van de drie De events zijn zeker lucratief want ze bieden een hoop goud en experience als je ze voltooid maar ze veranderen helaas al snel in een hersenloze hakpartij als er teveel spelers meedoen.

Over het algemeen slaat het spel de spijker op de kop met zijn dynamische combat systeem. De gevechten worden al snel een tweede natuur aangezien de besturing responsief en intuïtief is. De soundtrack komt van componist Jeremy Soule, bekend van The Elder Scrolls, en past zich dynamisch aan aan de situatie. De geluiden uit de omgeving en vele details (veel voetgangers in de steden) dragen ook bij aan de sfeer.

AernaNet is erin geslaagd om een atmosferische wereld neer te zetten die weken, maanden of misschien zelf wel jaren vermakelijk blijft door zijn grootte. We konden in onze korte periode met het spel helaas maar een fractie van de landschappen bekijken.

Sommige vijanden zijn gigantisch.
Sommige vijanden zijn gigantisch.
Gevechten zitten vol effecten.
Gevechten zitten vol effecten.
Je ontmoet ongeveer 30 andere spelers bij world events.
Je ontmoet ongeveer 30 andere spelers bij world events.

Benchmark

Benchmark route
Benchmark route

We hebben met behulp van FRAPS ongeveer 30 seconden opgenomen tussen de teleportatie stenen "Shaemoor Waypoint" en "Fields Waypoint" vlak bij "Divinity's Reach". Screenshots en video van onze benchmark scene zijn hieronder te vinden.

Uit ervaring weten we dat de sequentie nogal veeleisend is zijn dus de gemiddelde frame rates bij het ontdekken en bij kleine gevechten zullen iets hoger zijn. Zo lang de speler een framerate van 30 FPS of hoger kan hanteren is Guild Wars 2 volledig speelbaar.

Instellingen

MMO's kunnen het over het algemeen niet opnemen tegen single-player spellen op grafisch gebied dus titels als Witcher 2 zullen er gedetaileerder uit ziet met meer technische effecten. Toch, voor een MMO ziet de titel van AernaNet er bovengemiddeld goed uit en is erg stijlvol zonder dat er krachtige hardware voor nodig is. Textures en objecten zijn gedetailleerd maar verwacht wel wat modderige en platte oppervlaktes zoals wel vaker in een MMO wereld. Het spel draait vrij goed op zwakkere systemen en instellingen kunnen aangepast worden zonder dat je het spel opnieuw op hoeft te starten.

Low: 1024 x 768, Beste prestatie preset
Low
High: 1366 x 768, Beste uiterlijk preset
High
Ultra: 1920 x 1080, alles op maximaal
Ultra

We hebben de "Beste prestatie" preset (1024x768) gebruikt voor de benchmark. Deze representeert de minimale instellingen en ziet er nogal lelijk uit (wazige oppervlaktes, vreemde schaduwen, etc.) zoals te zijn is op de plaatjes. De meeste instellingen staan bij de "Beste uiterlijk" present op high (1366x768). Het redelijke resource-efficiënte anti-aliasing alternatief "FXAA" geeft het spel een beter uiterlijk.

Low: 1024 x 768, Beste prestatie preset
Low
High: 1366 x 768, Beste uiterlijk preset
High
Ultra: 1920 x 1080, alles op maximaal
Ultra

Ozne Ultra instelling combineert een 1920x1080 resolutie met maximale details (inclusief supersampling) en zal voldoende zijn om zelfde de duurte notebooks te kunnen testen. De engine levert over het algemeen echter bij elke setting een goede prestatie. Het spelen op de laagste setting doet zelfs denken aan de originele Guild Wars.

Low: 1024 x 768, Beste prestatie preset
Low
High: 1366 x 768, Beste uiterlijk preset
High
Ultra: 1920 x 1080, alles op maximaal
Ultra

Results

We suggereren het spelen met minimale instellingen alleen als een geïntegreerde GPU de enige optie is. Intel's breed verspreide HD Graphics 3000 haalde een respectabele 38 FPS in onze benchmark. Om bij normale of hoge instellingen een redelijk framerate te halen zal de notebook minimaal een mid-range GPU zoals de GeForce GT 630M nodig hebben.

Iets betere resultaten levert de GeForce GT 650M op hoge details en met een resolutie van 1366x786. Voor 1600x900 is een high-end model als de GeForce GTX 670M nodig. Maximale details en een resultie van 1920x1080 zijn alleen haalbaar met de huidige top-CPU's zoals de Radeon HD 7970M of de GeForce GTX 680M. Op deze hoogste instellingen is deze titel de meeste MMO's een stapje voor wat betreft visueel spektakel.

Guild Wars 2 is een van de weinige spellen waar de processor een redelijk grote impact kan hebben op de prestatie. Zoals te zien op onze kaart staan er sterkere kaarten onder zwakkere kaarten omdat de bijbehorende CPU krachtiger is. Zo behaalt een combinatie van een HD Graphics 4000 en een Core i5-3360M (2.8 - 3.5 GHz) 44 fps op minimale instellingen terwijl een Radeon HD 7660G met een A10-4600M (2.3 - 3.2 GHz) slechts 28 fps haalt. De CPU kan een limiterende factor zijn bij de hogere instellingen dus zorg ervoor dat de GPU gekoppeld is aan een relatief krachtige dual- of quadcore CPU voor de beste resultaten.

Benchmark kaart Guild Wars 2

Samenvatting

In een wereld die gedomineerd word door WoW klonen en cookie cutter gameplay is Guild Wars 2 een fijne afwisseling in het MMO genre. De standaard "verzamel en vernietig" aanpak is nog steeds aanwezig en daardoor is het spel niet de revolutie die de developers belooft hadden. Desondanks zijn er unieke veranderingen doorgevoerd die zowel casual als hardcore gamers aan zullen spreken. Alleen de tijd zal ons leren of de titel een actieve spelers community kan onderhouden voor de komende jaren. Vooralsnog kunnen we zeggen dat Guild Wars 2 een van de makkelijkste MMO's is om aan te beginnen en absoluut het proberen waard is. Je hoeft tenslotte maar één keer te betalen voor het spel.

De developers hebben een scherp oog voor detail
De developers hebben een scherp oog voor detail
De meeste omgevingen zijn erg sfeervol.
De meeste omgevingen zijn erg sfeervol.
Je zult op de reis vele interessante plekken ontdekken.
Je zult op de reis vele interessante plekken ontdekken.

Test systemen

Veel dank gaat uit naar Schenker Notebooks die ons de volgende laptops leverden: (mysn.de):

  • XMG P502 (Core i7-3610QM, GeForce GTX 660M, GTX 670M, GTX 675M, GTX 680M & Radeon HD 7970M, 8 GB RAM)
  • XMG A502 (Core i5-3360M, GeForce GT 650M & HD Graphics 4000, 8 GB RAM)
  • Xesia M501 (Core i7-2630QM, GeForce GT 630M & HD Graphics 3000, 8 GB RAM)

De drie laptop draaiende de volgende driver versies: 304.79 beta (Nvidia), 8.951.6.0 (AMD) and 8.15.10.2761 (Intel).

We hebben een review van Borderlands 2, F1 2012 en Fifa 13 gepland staan in September.

Van links naar rechts: Schenker XMG A502, Xesia M501 & XMG P502
Van links naar rechts: Schenker XMG A502, Xesia M501 & XMG P502

Overview

Toon beperkingen
Pos      Model                                     Guild Wars 2
 Guild Wars 2 (2012)
laag
1024x768
Best Performance Preset
hoog
1366x768
Best Appearance Preset
FXAA
ultra
1920x1080
All Maximum / On
FXAA
 5NVIDIA GeForce GTX 1080 (Laptop)
83
 8NVIDIA GeForce GTX 1070 (Laptop)
71.354
 11NVIDIA GeForce GTX 980M SLI
69
64
 14NVIDIA GeForce GTX 980
133.7
78.4
66.72
 15NVIDIA GeForce GTX 980 (Laptop)
56.9
67.052
 19NVIDIA GeForce GTX 970M SLI
160.7
762
70.352
 21*NVIDIA GeForce GTX 1060 (Laptop)
52.154
 24NVIDIA GeForce GTX 780 Ti
131.6
72.9
66.4
 29NVIDIA GeForce GTX 880M SLI
115.4
61
56
 30NVIDIA GeForce GTX 780M SLI
57.6
54.3
 33NVIDIA GeForce GTX 965M SLI
64.5
57.3
 34AMD Radeon R9 M290X Crossfire
52.2
36.3
32.9
 35AMD Radeon HD 8970M Crossfire
39.42
38.32
 36NVIDIA GeForce GTX 680M SLI
94.7
52.5
51.9
 38NVIDIA GeForce GTX 980M
127.42
697
59.18
 45NVIDIA GeForce GTX 970M
161.2
59.958
49.28
 47NVIDIA GeForce GTX 860M SLI
124
67.5
45.2
 48NVIDIA GeForce GTX 680
76
48
41.2
 49AMD Radeon HD 7970
69
44.3
41.2
Pos      Model                                     Guild Wars 2
laaghoogultra
 61NVIDIA GeForce GTX 880M
113.9
60.152
46.452
 64NVIDIA GeForce GTX 660 Ti
72.8
44
35.8
 65NVIDIA GeForce GTX 760
131.2
72.8
50.4
 66NVIDIA GeForce GTX 780M
99.2
57.92
41.254
 67NVIDIA Quadro K5100M
58
39
 75NVIDIA GeForce GTX 870M
106.4
54.952
35.32
 77AMD Radeon HD 8970M
89.7
36.32
30.052
 81NVIDIA GeForce GTX 765M SLI
118.3
64.052
42.052
 83NVIDIA GeForce GTX 680M
79.6
45.752
31.454
 86AMD Radeon HD 7970M
68.5
30.32
30.63
 88NVIDIA GeForce GTX 750 Ti
124.4
66.8
31.9
 89NVIDIA GeForce GTX 670MX SLI
85.4
45.8
35.2
 92NVIDIA GeForce GTX 960M
99.552
57.38
31.18
 98NVIDIA GeForce GTX 770M
101.1
543
313
 99NVIDIA GeForce GTX 860M
109.93
58.67
31.27
 102NVIDIA GeForce GT 755M SLI
41.9
36.3
 105NVIDIA GeForce GTX 675MX
43.3
24.7
 106NVIDIA GeForce GT 750M SLI
49.8
36.3
 108NVIDIA GeForce GTX 950M
60.7
23.2
 111NVIDIA GeForce GTX 850M
100.63
555
24.55
Pos      Model                                     Guild Wars 2
laaghoogultra
 116AMD Radeon HD 6870
77
49
42
 119NVIDIA GeForce GTX 765M
99.3
58.54
22.94
 125Intel Iris Pro Graphics 580
115.8
38.7
16.7
 127NVIDIA GeForce GTX 675M
76.3
48.1
24.2
 133AMD Radeon HD 7770
66.8
41.7
20.5
 134NVIDIA GeForce GT 650M SLI
92
47.1
23.2
 144NVIDIA GeForce GTX 670MX
86.1
442
18.352
 146NVIDIA GeForce GTX 760M
81.1
55.7
 148NVIDIA GeForce GTX 670M
71.4
43.3
20.9
 154AMD Radeon HD 8870M
65.4
28.5
16.4
 166NVIDIA GeForce GT 755M
43.7
18.9
 167NVIDIA GeForce GTX 660M
70.5
33.22
16.1
 180NVIDIA GeForce GT 750M
98.2
44.4
13.9
 192NVIDIA GeForce GT 650M
44.4
29.8
12.5
 194NVIDIA GeForce 840M
72.12
30.752
11.752
 201Intel Iris Pro Graphics 5200
83
31.3
16.3
 203NVIDIA GeForce GT 740M
1022
32.92
11.052
 212NVIDIA GeForce GTS 450
80.4
47
15.7
 231*NVIDIA GeForce GT 645M
62.7
28.7
11.4
 233AMD Radeon HD 8750M
59.7
26.4
10.4
Pos      Model                                     Guild Wars 2
laaghoogultra
 240NVIDIA GeForce GT 640M
39
22.1
9.7
 278AMD Radeon HD 8670D
60
31.9
18
 281NVIDIA GeForce GT 640M LE
51
26
 284AMD Radeon HD 8730M
51.1
22.3
9.6
 330AMD Radeon HD 7520G + HD 7670M Dual Graphics
20.6
11.1
6.6
 331AMD Radeon HD 7670M
52.652
21.952
8.352
 332NVIDIA GeForce GT 630M
552
20.32
7.52
 342Intel HD Graphics 520
45.8
15.3
6.5
 357AMD Radeon HD 8550M
16.8
7.8
 365Intel HD Graphics 5500
42.6
14.3
6.1
 373AMD Radeon HD 7660G
28.4
14.8
7.4
 389ATI Mobility Radeon HD 5650
33.9
17.5
6
 409Intel HD Graphics 4400
313
93
1
 411NVIDIA NVS 5200M
56.52
25
20
 413AMD Radeon HD 7550M
55.9
17
 439Intel HD Graphics 5300
46.6
12.9
5.6
 449Intel HD Graphics 4000
3512
13.510
5.35
 457AMD Radeon R5 (Beema/Carrizo-L)
21.5
4.2
1.3
 460Intel HD Graphics 4200
41
10
4
 476AMD Radeon HD 7520G
18.5
10.2
Pos      Model                                     Guild Wars 2
laaghoogultra
 556Intel HD Graphics 3000
22.34
8.054
3.1
 577Intel HD Graphics 2500
37
8
 578Intel HD Graphics (Ivy Bridge)
30
8
5
 612*Intel HD Graphics (Sandy Bridge)
23
6
2
 622AMD Radeon HD 7340
9
4
* Kleinere waardes zijn beter. / * Positie bij benadering

 

Legende
5Schokkerig - Deze game zal hoogstwaarschijnlijk schokkerig lopen en slechte frame rates opleveren. Gebaseerd op alle gekende benchmarks met deze specifieke grafische instellingen wordt verwacht dat de gemiddelde frame rate zal liggen onder 25fps
Mogelijk Schokkerig - Deze grafische kaart is niet expliciet getest voor deze game. Gebaseerd op geïnterpoleerde informatie van omliggende grafische kaarten met vergelijkbare prestaties, kunnen haperingen en slechte frame rates verwacht worden.
30Vloeiend - Gebaseerd op alle gekende benchmarks met deze specifieke grafische instellingen zou de game moeten lopen aan of boven 25fps
40Vloeiend - Gebaseerd op alle gekende benchmarks met deze specifieke grafische instellingen zou de game moeten lopen aan of boven 35fps
Mogelijk Vloeiend - Deze grafische kaart is niet expliciet getest voor deze game. Gebaseerd op geïnterpoleerde informatie van omliggende grafische kaarten met vergelijkbare prestaties, worden vloeiende frame rates verwacht.
123Onzeker - Deze grafische kaart ondervond onverwachte prestatieproblemen bij het testen van deze game. Tragere kaarten zouden betere en meer gelijkmatige frame rates kunnen halen dan deze GPU voor dezelfde benchmark-sequentie.
Onzeker - Deze grafische kaart is niet expliciet getest voor deze game en er kunnen geen betrouwbare interpolaties gemaakt worden gebaseerd op de prestaties van omliggende kaarten van dezelfde klasse of familie.
De waarde in de velden toont de gemiddelde framerate van alle waardes in de database. Beweeg je cursor over de waarde om de individuele resultaten te zien.
> Laptop Testrapporten, News, technische Informatie > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Guild Wars 2 Benchmarked
Florian Glaser, 2012-09-24 (Update: 2013-06- 6)