Notebookcheck

Guild Wars 2 Benchmarked

Florian Glaser (vertaald door Beau Verdiesen), 24-09-2012

Een frisse wind. ArenaNet denk dat het Word of Warcraft van de troon kan stoten met nieuwe - en soms onconventionele - veranderingen in het MMO genre. Kan een bedrijf dat bestaat uit ex-Blizzard medewerkers het goud halen met een MMO die geen maandelijkse bijdrage vereist? We testen een serie notebooks en GPU's om erachter te komen wat voor een systeem een speler nodig heeft om ArenaNet's unique titel te ervaren.

Guild Wars 2 (Artwork: ArenaNet / NCsoft)

Geen healers, geen tanks, geen DPS, geen maandelijkse bijdrage. Wat klinkt als een onmogelijk recept is in werkelijkheid een geweldig succes in de handen van de ontwikkelaars van AernaNet. De originele Guild Wars Prophesies uit 2005 is de basis voor een opvolger met mogelijkheden die geen enkele MMO op het moment heeft.

Een van de grootste pluspunten zijn de lage systeemeisen, de geleidelijke leercurve en natuurlijk het gebrek aan een maandelijkse bijdrage. De ontwikkelaars hebben een unieke kijk op mogelijke expansions en in-game transacties waardoor spelers de wereld van Tyria kunnen ontdekken zonder ook maar een cent meer te betalen dan de aankoopprijs.

Omschrijving

Zoals gebruikelijk bij het MMO genre moeten spelers eerst een avatar aanmaken voor ze in het spel duiken. Er zijn vijf rassen beschikbaar met vier verschillende start locaties en acht unieke klassen. Hoewel sommige klassen wat generiek zijn (Warrior, Ranger, Thief, Elementalist) zijn de Mesmer en de Engineer een mooie aanvulling met unieke tactieken en abilities die niet vaak voorkomen in de MMO wereld.

De character editor heeft genoeg mogelijkheden om een individuele avatar te maken. Naast lichaam- en hoofdgrootte kun je ook het haar, de neus en de mond aanpassen. Zelfs de kleur van kleding kan aangepast worden en je kunt in-game nieuwe kleuren vrijspelen.

Je hebt de keuze tussen vijf rassen.
Je hebt de keuze tussen vijf rassen.
Zes van de acht klassen zijn redelijk standaard.
Zes van de acht klassen zijn redelijk standaard.
De editor biedt verscheidene mogelijkheden.
De editor biedt verscheidene mogelijkheden.

Guild Wars 2 verdoet zijn tijd niet met langdurige introducties of CGI. Gelijk na het aanmaken van een personage werd onze Human Guardian in het midden van een dorp geplaatst met de taak deze te verdedigen tegen de vijand. Na een aantal rondes kwam er een baas tevoorschijn die spectaculair ten onder ging met de hulp van enkele medespelers met dezelfde starting quest. De omgevingen in Guild Wars 2 zijn prachtig dankzij de kunstzinnige stijl en het gevoel voor detail. Aan de andere kant komen sommige conversaties die nodig zijn om het grote verhaal vooruit te helpen wat onhandig over.

Helaas brengt Guild Wars 2 geen revolutie in het genre ondanks zijn nieuwe dynamische event systeem. Hoewel je NPC's niet langer direct aan hoeft te spreken (optionele quests starten simpelweg als je door de wereld heen loopt) ligt de focus nog steeds op de 'verzamel dit, bevecht dat' mentaliteit die het genre domineert. De prachtige wereld en omgeving maken het spel zeer vermakelijk om te spelen welke quest je dan ook aan het doen bent.

Het spel start met een geïllustreerde intro.
Het spel start met een geïllustreerde intro.
Er zijn goed ogende close-ups bij belangrijk dialoog.
Er zijn goed ogende close-ups bij belangrijk dialoog.
Je hoeft niet lang te wachten voor de eerste boss battle.
Je hoeft niet lang te wachten voor de eerste boss battle.
Meest Gelezen Testrapporten | list: nbc2fe_pi1, layout: 71 currently not supported.

Zoals al eerder vermeld is de gameplay aangevuld met zogenaamde "World Events" - een mooie naam voor quests die spontaan ontstaan en waarbij elke speler in de buurt mee kan helpen. De meeste van deze events bestaan uit het verdedigen van een dorpje, het escorteren van een NPC door vijandelijk gebied, het verslaan van een vijandelijke krijger of een combinatie van de drie De events zijn zeker lucratief want ze bieden een hoop goud en experience als je ze voltooid maar ze veranderen helaas al snel in een hersenloze hakpartij als er teveel spelers meedoen.

Over het algemeen slaat het spel de spijker op de kop met zijn dynamische combat systeem. De gevechten worden al snel een tweede natuur aangezien de besturing responsief en intuïtief is. De soundtrack komt van componist Jeremy Soule, bekend van The Elder Scrolls, en past zich dynamisch aan aan de situatie. De geluiden uit de omgeving en vele details (veel voetgangers in de steden) dragen ook bij aan de sfeer.

AernaNet is erin geslaagd om een atmosferische wereld neer te zetten die weken, maanden of misschien zelf wel jaren vermakelijk blijft door zijn grootte. We konden in onze korte periode met het spel helaas maar een fractie van de landschappen bekijken.

Sommige vijanden zijn gigantisch.
Sommige vijanden zijn gigantisch.
Gevechten zitten vol effecten.
Gevechten zitten vol effecten.
Je ontmoet ongeveer 30 andere spelers bij world events.
Je ontmoet ongeveer 30 andere spelers bij world events.
Recent Reviews
Kort testrapport Asus Transformer Book T300 Chi ConvertibleKort testrapport Asus Transformer Book T300 Chi Convertible
Vind je innerlijke rust met de Chi. Het enorme succes van de bejubelde Zenbook U... - 31/03/31
Kort testrapport Lenovo Yoga 3 14 ConvertibleKort testrapport Lenovo Yoga 3 14 Convertible
1, 2, Yoga 3. Lenovo propt een 14-inch-scherm in een chassis dat ongeveer hetze... - 30/03/30
Kort testrapport Lenovo ThinkPad W550s WorkstationKort testrapport Lenovo ThinkPad W550s Workstation
Verrassing! Lenovo breidt zijn W-serie uit met een erg dun, mobile workstation d... - 25/03/25
Kort testrapport Lenovo ThinkPad X1 Carbon UltrabookKort testrapport Lenovo ThinkPad X1 Carbon Ultrabook
Koolstofevolutie. Terwijl Lenovo's laptop van de ThinkPad X1 Carbon-serie altijd... - 24/03/24
Kort testrapport Acer Aspire V15 Nitro VN7-571G NotebookKort testrapport Acer Aspire V15 Nitro VN7-571G Notebook
Broadwell Nitro. De Aspire kan indruk maken op veel vlakken: het toestel heeft m... - 21/03/21
» Kort testrapport Dell XPS 15 Notebook
» Kort testrapport Toshiba Qosmio X70 Notebook
» Kort testrapport OnePlus One Smartphone
» Kort testrapport Lenovo ThinkPad Edge E550 Notebook
» Kort testrapport HP Chromebook 14 G1 Notebook
... more reviews

Benchmark

Benchmark route
Benchmark route

We hebben met behulp van FRAPS ongeveer 30 seconden opgenomen tussen de teleportatie stenen "Shaemoor Waypoint" en "Fields Waypoint" vlak bij "Divinity's Reach". Screenshots en video van onze benchmark scene zijn hieronder te vinden.

Uit ervaring weten we dat de sequentie nogal veeleisend is zijn dus de gemiddelde frame rates bij het ontdekken en bij kleine gevechten zullen iets hoger zijn. Zo lang de speler een framerate van 30 FPS of hoger kan hanteren is Guild Wars 2 volledig speelbaar.

| image: currently not supported.

Instellingen

MMO's kunnen het over het algemeen niet opnemen tegen single-player spellen op grafisch gebied dus titels als Witcher 2 zullen er gedetaileerder uit ziet met meer technische effecten. Toch, voor een MMO ziet de titel van AernaNet er bovengemiddeld goed uit en is erg stijlvol zonder dat er krachtige hardware voor nodig is. Textures en objecten zijn gedetailleerd maar verwacht wel wat modderige en platte oppervlaktes zoals wel vaker in een MMO wereld. Het spel draait vrij goed op zwakkere systemen en instellingen kunnen aangepast worden zonder dat je het spel opnieuw op hoeft te starten.

Low
Low: 1024 x 768, Beste prestatie preset
High
High: 1366 x 768, Beste uiterlijk preset
Ultra
Ultra: 1920 x 1080, alles op maximaal
unsupported plugin jp_pageteaser_pi1

We hebben de "Beste prestatie" preset (1024x768) gebruikt voor de benchmark. Deze representeert de minimale instellingen en ziet er nogal lelijk uit (wazige oppervlaktes, vreemde schaduwen, etc.) zoals te zijn is op de plaatjes. De meeste instellingen staan bij de "Beste uiterlijk" present op high (1366x768). Het redelijke resource-efficiënte anti-aliasing alternatief "FXAA" geeft het spel een beter uiterlijk.

Low
Low: 1024 x 768, Beste prestatie preset
High
High: 1366 x 768, Beste uiterlijk preset
Ultra
Ultra: 1920 x 1080, alles op maximaal

Ozne Ultra instelling combineert een 1920x1080 resolutie met maximale details (inclusief supersampling) en zal voldoende zijn om zelfde de duurte notebooks te kunnen testen. De engine levert over het algemeen echter bij elke setting een goede prestatie. Het spelen op de laagste setting doet zelfs denken aan de originele Guild Wars.

Low
Low: 1024 x 768, Beste prestatie preset
High
High: 1366 x 768, Beste uiterlijk preset
Ultra
Ultra: 1920 x 1080, alles op maximaal

Results

We suggereren het spelen met minimale instellingen alleen als een geïntegreerde GPU de enige optie is. Intel's breed verspreide HD Graphics 3000 haalde een respectabele 38 FPS in onze benchmark. Om bij normale of hoge instellingen een redelijk framerate te halen zal de notebook minimaal een mid-range GPU zoals de GeForce GT 630M nodig hebben.

Iets betere resultaten levert de GeForce GT 650M op hoge details en met een resolutie van 1366x786. Voor 1600x900 is een high-end model als de GeForce GTX 670M nodig. Maximale details en een resultie van 1920x1080 zijn alleen haalbaar met de huidige top-CPU's zoals de Radeon HD 7970M of de GeForce GTX 680M. Op deze hoogste instellingen is deze titel de meeste MMO's een stapje voor wat betreft visueel spektakel.

Guild Wars 2 is een van de weinige spellen waar de processor een redelijk grote impact kan hebben op de prestatie. Zoals te zien op onze kaart staan er sterkere kaarten onder zwakkere kaarten omdat de bijbehorende CPU krachtiger is. Zo behaalt een combinatie van een HD Graphics 4000 en een Core i5-3360M (2.8 - 3.5 GHz) 44 fps op minimale instellingen terwijl een Radeon HD 7660G met een A10-4600M (2.3 - 3.2 GHz) slechts 28 fps haalt. De CPU kan een limiterende factor zijn bij de hogere instellingen dus zorg ervoor dat de GPU gekoppeld is aan een relatief krachtige dual- of quadcore CPU voor de beste resultaten.

Benchmark kaart Guild Wars 2

Samenvatting

In een wereld die gedomineerd word door WoW klonen en cookie cutter gameplay is Guild Wars 2 een fijne afwisseling in het MMO genre. De standaard "verzamel en vernietig" aanpak is nog steeds aanwezig en daardoor is het spel niet de revolutie die de developers belooft hadden. Desondanks zijn er unieke veranderingen doorgevoerd die zowel casual als hardcore gamers aan zullen spreken. Alleen de tijd zal ons leren of de titel een actieve spelers community kan onderhouden voor de komende jaren. Vooralsnog kunnen we zeggen dat Guild Wars 2 een van de makkelijkste MMO's is om aan te beginnen en absoluut het proberen waard is. Je hoeft tenslotte maar één keer te betalen voor het spel.

De developers hebben een scherp oog voor detail
De developers hebben een scherp oog voor detail
De meeste omgevingen zijn erg sfeervol.
De meeste omgevingen zijn erg sfeervol.
Je zult op de reis vele interessante plekken ontdekken.
Je zult op de reis vele interessante plekken ontdekken.

Test systemen

Veel dank gaat uit naar Schenker Notebooks die ons de volgende laptops leverden: (mysn.de):

  • XMG P502 (Core i7-3610QM, GeForce GTX 660M, GTX 670M, GTX 675M, GTX 680M & Radeon HD 7970M, 8 GB RAM)
  • XMG A502 (Core i5-3360M, GeForce GT 650M & HD Graphics 4000, 8 GB RAM)
  • Xesia M501 (Core i7-2630QM, GeForce GT 630M & HD Graphics 3000, 8 GB RAM)

De drie laptop draaiende de volgende driver versies: 304.79 beta (Nvidia), 8.951.6.0 (AMD) and 8.15.10.2761 (Intel).

We hebben een review van Borderlands 2, F1 2012 en Fifa 13 gepland staan in September.

Van links naar rechts: Schenker XMG A502, Xesia M501 & XMG P502
Van links naar rechts: Schenker XMG A502, Xesia M501 & XMG P502

Overview

Toon beperkingen
Pos      Model                                     Guild Wars 2
 Guild Wars 2 (2012)
laag
1024x768
Best Performance Preset
hoog
1366x768
Best Appearance Preset
FXAA
ultra
1920x1080
All Maximum / On
FXAA
 1NVIDIA GeForce GTX 980M SLI
69
64
 2NVIDIA GeForce GTX 980
133.7
78.4
73.3
 3NVIDIA GeForce GTX 970M SLI
160.7
85.6
78.2
 4NVIDIA GeForce GTX 780 Ti
131.6
72.9
66.4
 5NVIDIA GeForce GTX 880M SLI
115.4
61
56
 6NVIDIA GeForce GTX 780M SLI
57.6
54.3
 7AMD Radeon R9 M290X Crossfire
52.2
36.3
32.9
 8AMD Radeon HD 8970M Crossfire
39.42
38.32
 9NVIDIA GeForce GTX 680M SLI
94.7
52.5
51.9
 12NVIDIA GeForce GTX 980M
127.42
695
605
 14NVIDIA GeForce GTX 970M
161.2
67.23
50.23
 15NVIDIA GeForce GTX 860M SLI
124
67.5
45.2
 16NVIDIA GeForce GTX 680
76
48
41.2
 17AMD Radeon HD 7970
69
44.3
41.2
 21NVIDIA GeForce GTX 760
131.2
72.8
50.4
 22NVIDIA GeForce GTX 880M
113.9
60.152
46.452
 23NVIDIA GeForce GTX 660 Ti
72.8
44
35.8
 25NVIDIA GeForce GTX 780M
99.2
57.92
41.254
 26NVIDIA Quadro K5100M
58
39
Pos      Model                                     Guild Wars 2
laaghoogultra
 30NVIDIA GeForce GTX 870M
106.4
54.952
35.32
 32AMD Radeon HD 8970M
89.7
36.32
30.052
 36NVIDIA GeForce GTX 680M
79.6
45.752
31.454
 37NVIDIA GeForce GTX 765M SLI
118.3
64.052
42.052
 40AMD Radeon HD 7970M
68.5
30.32
30.63
 41NVIDIA GeForce GTX 750 Ti
124.4
66.8
31.9
 42NVIDIA GeForce GTX 670MX SLI
85.4
45.8
35.2
 45*NVIDIA GeForce GTX 960M
57.8
33.8
 48NVIDIA GeForce GTX 770M
101.1
543
313
 49NVIDIA GeForce GTX 860M
109.93
58.67
31.27
 52NVIDIA GeForce GT 755M SLI
41.9
36.3
 55NVIDIA GeForce GTX 675MX
43.3
24.7
 56NVIDIA GeForce GT 750M SLI
49.8
36.3
 58NVIDIA GeForce GTX 850M
100.63
555
24.55
 61AMD Radeon HD 6870
77
49
42
 63NVIDIA GeForce GTX 765M
99.3
58.54
22.94
 69NVIDIA GeForce GTX 675M
76.3
48.1
24.2
 72AMD Radeon HD 7770
66.8
41.7
20.5
 73NVIDIA GeForce GT 650M SLI
92
47.1
23.2
 81NVIDIA GeForce GTX 670MX
86.1
442
18.352
Pos      Model                                     Guild Wars 2
laaghoogultra
 83NVIDIA GeForce GTX 760M
81.1
55.7
 85NVIDIA GeForce GTX 670M
71.4
43.3
20.9
 89AMD Radeon HD 8870M
65.4
28.5
16.4
 101NVIDIA GeForce GT 755M
43.7
18.9
 103NVIDIA GeForce GTX 660M
70.5
33.22
16.1
 114NVIDIA GeForce GT 750M
98.2
44.4
13.9
 117NVIDIA GeForce GT 650M
44.4
29.8
12.5
 119NVIDIA GeForce 840M
72.12
30.752
11.752
 125Intel Iris Pro Graphics 5200
83
31.3
16.3
 127NVIDIA GeForce GT 740M
1022
32.92
11.052
 131NVIDIA GeForce GTS 450
80.4
47
15.7
 149*NVIDIA GeForce GT 645M
62.7
28.7
11.4
 151AMD Radeon HD 8750M
59.7
26.4
10.4
 158NVIDIA GeForce GT 640M
39
22.1
9.7
 180AMD Radeon HD 8670D
60
31.9
18
 183NVIDIA GeForce GT 640M LE
51
26
 186AMD Radeon HD 8730M
51.1
22.3
9.6
 230AMD Radeon HD 7520G + HD 7670M Dual Graphics
20.6
11.1
6.6
 231AMD Radeon HD 7670M
52.652
21.952
8.352
 232NVIDIA GeForce GT 630M
552
20.32
7.52
Pos      Model                                     Guild Wars 2
laaghoogultra
 249AMD Radeon HD 8550M
16.8
7.8
 261AMD Radeon HD 7660G
28.4
14.8
7.4
 277ATI Mobility Radeon HD 5650
33.9
17.5
6
 294Intel HD Graphics 4400
242
62
1
 295NVIDIA NVS 5200M
56.52
25
20
 297AMD Radeon HD 7550M
55.9
17
 323Intel HD Graphics 5300
46.6
12.9
5.6
 332Intel HD Graphics 4000
3512
13.510
5.35
 338AMD Radeon R5 (Beema)
21.5
4.2
1.3
 340Intel HD Graphics 4200
41
10
4
 354AMD Radeon HD 7520G
18.5
10.2
 430Intel HD Graphics 3000
22.34
8.054
3.1
 451Intel HD Graphics 2500
37
8
 452Intel HD Graphics (Ivy Bridge)
30
8
5
 486*Intel HD Graphics (Sandy Bridge)
23
6
2
 494AMD Radeon HD 7340
9
4
* Kleinere waardes zijn beter. / * Positie bij benadering

 

Legende
5Schokkerig - Deze game zal hoogstwaarschijnlijk schokkerig lopen en slechte frame rates opleveren. Gebaseerd op alle gekende benchmarks met deze specifieke grafische instellingen wordt verwacht dat de gemiddelde frame rate zal liggen onder 25fps
Mogelijk Schokkerig - Deze grafische kaart is niet expliciet getest voor deze game. Gebaseerd op geïnterpoleerde informatie van omliggende grafische kaarten met vergelijkbare prestaties, kunnen haperingen en slechte frame rates verwacht worden.
30Vloeiend - Gebaseerd op alle gekende benchmarks met deze specifieke grafische instellingen zou de game moeten lopen aan of boven 25fps
40Vloeiend - Gebaseerd op alle gekende benchmarks met deze specifieke grafische instellingen zou de game moeten lopen aan of boven 35fps
Mogelijk Vloeiend - Deze grafische kaart is niet expliciet getest voor deze game. Gebaseerd op geïnterpoleerde informatie van omliggende grafische kaarten met vergelijkbare prestaties, worden vloeiende frame rates verwacht.
123Onzeker - Deze grafische kaart ondervond onverwachte prestatieproblemen bij het testen van deze game. Tragere kaarten zouden betere en meer gelijkmatige frame rates kunnen halen dan deze GPU voor dezelfde benchmark-sequentie.
Onzeker - Deze grafische kaart is niet expliciet getest voor deze game en er kunnen geen betrouwbare interpolaties gemaakt worden gebaseerd op de prestaties van omliggende kaarten van dezelfde klasse of familie.
De waarde in de velden toont de gemiddelde frame rate van alle waardes in de database. Beweeg je cursor over de waarde om de individuele resultaten te zien.
> Laptop Testrapporten, News, technische Informatie > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Guild Wars 2 Benchmarked
Florian Glaser, 2012-09-24 (Update: 2013-06- 6)